Schimbare in Noul Cod Fiscal cu impact major in piata imobiliara: TVA de 5% pentru proprietatile pana la 450.000 lei

de Ilias Papageorgiadis     Blogul lui Ilias Papageorgiadis
Miercuri, 16 septembrie 2015, 14:11 Economie | Imobiliar


Simularea unui mare proiect imobiliar in Bucuresti
Foto: Hotnews
90% dintre cetățenii români sau străini ce cumpără proprietăți în România achiziționează proprietăți cu o valoare mai mică de 90.000 €, ca să fiu mai precis, o valoare de sub 385.000 Lei (cca. 85.500 €). Motivul principal este că aceste proprietăți au un TVA de doar 5%. În ultimii 5 ani întregul sector imobiliar din România s-a setat pe vânzarea acestui tip de proprietăți și dezvoltatorii, știind că majoritatea clienților vor evita proprietățile la care se aplică TVA de 24%, au proiectat, construit și vândut proprietăți la care se aplică doar 5% TVA.

Foarte puțini oameni ce activează în sectorul afacerilor imobiliare au observat o măsură cu impact major ce a fost introdusă în noul Cod Fiscal ce va fi aplicat de la 1 Ianuarie 2016. Printre multe alte schimbări (ce vor trebui de asemenea analizate), Parlamentul României a votat pentru majorarea limitei maxime a valorii proprietăților care vor avea aplicată o cotă de TVA de 5%, de la 01 Ianuarie, această limită fiind de 450.000 Lei (cca. 100.000 €). Proprietățile ce depășesc această limită vor avea în continuare TVA-ul standard care va scădea însă de la 01 Ianuarie de la 24% la 20%.

Aceasta este o decizie cu impact major și o dovadă că deciziile politicienilor stabilesc direcția și ritmul în care piața evoluează. Ați putea întreba desigur cum ar putea o schimbare atât de mică să aibă un impact atât de mare? Haideți să vedem!

Structura pieței

Conform statisticilor Imobiliare.ro ce sunt publicate din când în când în media, putem împărți piața rezidențială din România în 4 categorii:

 •     Proprietățile din orașele mai sărace ale României aflate în apropierea orașelor mai prospere, unde prețul apartamentelor nu depășește 700-750 € / m2;
 •     Proprietățile din marile orașe ale României sau cele din apropierea Bucureștiului, unde prețul apartamentelor nu depășește 900-950 € / m2;
 •     Proprietățile din București sau din alte orașe mari, unde prețul apartamentelor variază între 950-1.250 € / m2;
 •     Un număr relativ mic de proprietăți vândute la un preț mai mare.

Până acum, limita de 385.000 Lei însemna:

 •     Opțiuni nelimitate pentru categoria A de mai sus. Excepția este reprezentată de vilele cu suprafețe mai mari de 170-200 m2 , dar în general piața s-a dezvoltat sub acest ”acoperiș”;
 •     Multe opțiuni pentru proprietățile din categoria B. Poți găsi apartamente cu 4 camere care să coste mai puțin de 385.000 Lei în vreme ce în vile situația este similară cu cea de la categoria A;
 •     Proprietățile cu 1, 2 sau 3 camere din orașe erau opțiunile pentru categoria C. 1 sau 2 camere peste tot și 3 camere doar în zonele semi-centrale. Apartamentele cu 4 camere sunt destul de rare în ciuda faptului că nevoile populației sunt în creștere. Soluția găsită de dezvoltatori a fost să ofere apartamente cu 3 sau 4 camere dar cu suprafețe mici;
 •     O parte din apartamentele cu 1 sau 2 camere din categoria D sunt vândute la un preț sub 385.000 Lei în vreme ce restul apartamentelor cu 1-2 camere împreună cu cele cu 3 sau 4 camere depășesc limita și au țintit clienții cu o putere de cumpărare mai mare.

Clasa mijlocie din România cumpără proprietăți din primele 3 categorii în vreme ce a patra categorie se adresează celor care au la dispoziție mai mulți bani. Adaugă 14.500 € la limita superioară a pieței și situația se schimbă!

Cei 65.000 de Lei care vor fi adăugați limitei superioare de la 1 Ianuarie vor schimba complet structura menționată puțin mai devreme. Ați putea să gândiți că dezvoltatorii doar vor crește prețurile… Poate, dar dacă piața nu va accepta situația, acest gen de acțiuni iraționale vor fi ”pedepsite”. În realitate, dacă stați puțin să analizați, cei 14.500 € în plus înseamnă că:

 •     Puteți adăuga mai mult spațiu unui apartament și cota de TVA să rămână tot 5%;
 •     Clienții ce doreau să cumpere suprafețe mai mari dar erau limitați în opțiuni datorită cotei de TVA de 24% vor putea de acum să cumpere în acord cu dorințele și bugetul lor evitând costurile suplimentare cu un TVA (mult) mai mare;
 •     Noi proiecte vor porni la drum cu opțiunea ofertei de 4 camere cu TVA redus;
 •     Pentru prima oară, veți putea găsi apartamente mai mari situate mai aproape de centrul localităților și nu doar în afara inelului central.

Într-o piață ca cea din România unde economia este destul de sănătoasă pentru a permite ca veniturile clasei mijlocii să fie în creștere (și în viitor să facă mult mai vizibilă clasa de mijloc), cei cu o putere de consum mai mare vor avea mai multe opțiuni din care să aleagă pentru viitorul lor (securizarea unei locuințe fiind o mare parte din viitorul fiecăruia).

O decizie cu impact major

În anii ce vin această modificare a cotei de TVA va fi un factor ce va schimba viețile a mii de români oferindu-le calitate și confort suplimentar. Aceștia vor putea accesa proprietăți ce se mulează mai bine pe nevoile lor locative și dispărând sentimentul că trebuie să plătești mai mult decât face pentru o cameră în plus.

Citeste tot articolul si comenteaza pe blogul lui Ilias Papageorgiadis


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

32757 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  N-as zice ca e un factor de cresterea confortului. (Miercuri, 16 septembrie 2015, 14:41)

  ttavi [anonim]

  Decizia de a ridica plafonul, nu implica neeaparat ca preturile se mentin.
  Speculatia dezvoltatorilor poate fi ca acestia vor vinde la un pretul de 450k lei, apartamente cu aceasi suprafata care in prezent se vand cu 385k lei.
 • +9 (9 voturi)    
  Stiu si eu (Miercuri, 16 septembrie 2015, 15:10)

  sile [anonim]

  Mie in general nu-mi plac regulile care se aplica diferentiat.

  Daca ar fi 9% pentru toata lumea, cine cumpara de 400.000 lei ar plati 36.000 taxe, cine cumpara de 800.000 ar plati 72.000. Deci oricum e taxat in plus cel care cumpara mai scump.
 • +4 (4 voturi)    
  ... (Miercuri, 16 septembrie 2015, 15:34)

  Sarmis [utilizator]

  Eu cred ca sunt doar niste baieti carora li s-au prabusit vanzarile.

  Acum, dupa ce au dat niste spagi grase in Parlament, li se modifica TVA-ul in speranta ca bula imobiliara se va intoarce.
 • +4 (4 voturi)    
  Suprafata e plafonata la 120 mp utili (Miercuri, 16 septembrie 2015, 17:02)

  Georgian Marcu [anonim]

  Ilias conform Art 291, punctul 3, suprafata oricum e plafonata la 120mp utili. In concluzie vilele alea de 200 mp oricum nu se incadreaza, indiferent de pret, iar apartamentele de 4 camere, daca au sub 120, ar fi putin cam meschine si greu de incadrat in legea locuintei (vezi suprafete minime necesare pe fiecare camera)

  Iti las mai jos parte din articolul 291:

  livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de
  construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuinţei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de două locuinţe, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuinţe nu poate depăşi suprafaţa de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuinţe. Orice persoană necăsătorită
  sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:
  (i) în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în
  proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;
  (ii) în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună,
  nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%
 • +1 (1 vot)    
  TVA limitat de suprafata (Miercuri, 16 septembrie 2015, 18:34)

  Dorin [anonim]

  Din cate stiu eu, sunt mai multe conditii ca o locuinta sa beneficieze de TVA de 5%:
  - pretul sub un anumit prag (era 385.000 fara TVA)
  - sa nu mai fi beneficiat anterior de TVA 5% la achizitie de locuinta
  - suprafata utila sa nu depasasca 120 m2

  Daca a treia conditie mai e valabila, efectul va fi doar de scumpire a locuintelor, fara cresterea suprafetie utile.
 • 0 (0 voturi)    
  a doua casa? (Miercuri, 16 septembrie 2015, 23:08)

  Valentin [anonim]

  Nu e foarte clar din articol, insa TVA de 5% se aplica tot doar in cazul achizitiei primului imobil. Pentru cei care deja au beneficiat de achizitionarea unui imobil cu 5%, si doresc achizitia unui nou imobil (eventual mai mare), se aplica TVA-ul de 24 (20)%. Poate trebuiau sa lucreze un pic si la aspectul asta, mai ales ca s-a pomenit de programul A Doua Casa, dupa care nimic....
 • 0 (0 voturi)    
  ref impozit si taxe IMM-uri (Vineri, 18 septembrie 2015, 8:36)

  ion [anonim]

  Imbulzeala la registrul comertului pentru a lichida firma din registru De ce? Statul ma obliga sa fiu dator prin impozitul forfetar reintrodus, cind se intimpla ffff des sa nu fie activitate economica. S-a uitat cind in perioda Boc au fost inchise sute de mii de firme.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by