Cea mai mare bucurie pe care ti-o poate face cineva in preajma sarbatorilor este sa… iti spuna sa te muti din casa in care locuiesti. Sa cauti o garsoniera la inceputul lunii decembrie, pe cit posibil la un pret rezonabil, e o adevarata aventura. incepi prin a sta cu nasul in site-uri de anunturi, continui prin a te plimba prin agentiile imobiliare si sfirsesti prin a afla care e comisionul unei agentii. Cheltuielile… bineinteles, incepind cu factura la mobil, pina la taxiuri - ca sa ajungi la timp la intilnirile cu proprietarii - si comisioane.

PRETURI. Tot calcind prin agentii, afli ca pretul de pornire pentru o garsoniera in zona Iancului este de 400 de euro, creste spre 450 si ajunge la peste 500. Curios lucru, nu acelasi lucru spune si internetul: preturi de la 300 de euro pe ici - pe colo si foarte multe la 350. Te apuci de sunat in stinga si-n dreapta. Peste 70% dintre raspunsuri sint negative: tocmai s-a dat ori conditiile sint de doi lei. Conditii? Trei luni avans plus una garantie, nemobilate la 300 de euro, mobilate “clasic” si utilate relativ la 350, plus ceva exceptii de garsoniere care chiar arata bine.

imi sare in ochi un anunt: Piata Rosetti, 350 de euro pe luna, etajul patru din cinci. Presupun ca e o chestie mica, dar curiozitatea ma roade. Sun, stabilim intilnire, vedem.

CHICHINEATA. Linga ditamai turnul de la Armeneasca, acea cladire de birouri blamata din cauza ca face umbra bisericii de alaturi, se afla un bloc de vreo cinci etaje. Probabil ca m-as fi mutat acolo, dar anul trecut. Anul asta, in schimb, la un anumit venit lunar, iti permiti sa ai pretentii. Singura scara a blocului arata ca dupa bombardament. Bineinteles ca liftul, s-asa de doua persoane, nu functioneaza nici daca ai da la manivela. Urc patru etaje, patru usi pe hol, ultima de pe stinga.

Holul are cam doi metri pe unul jumate. in stinga este ceea ce presupun eu ca se numeste o debara, inchisa de o usa glisanta. Camera are in jur de patru pe patru, are geamul in stinga si iesire intr-un balcon de un metru patrat, iar in dreapa este o baie un pic mai mare decit holisorul de la intrare. N-arata rau, se vede ca s-au bagat ceva bani in ea. Totusi, ma uit dupa un calorifer si vad ca lipseste cu desavirsire. in baie, deasupra cazii, troneaza un boiler. Ma intreb daca are macar gaz.

Iesim din camera. Proprietarul, un batrinel de vreo 65 de ani, imi arata chicineta. Sub ceea ce seamana cu un aragaz de voiaj, mi se arata cu multa mindrie… o butelie. Da, deci nici gaz nu exista. As ride, dar prefer sa ma abtin. Afisez un zimbet si ii spun ca nu e ceea ce caut, eu vreau ceva mai mult spatiu.

AGENTUL. Plec cu tipa de la agentie. Ma apuca risul pe scari. O intreb cine ar da atitia bani pe chestia aia. E pretul zonei, imi zice. si eu sint popa, imi spun. Pe drum spre agentie o intreb cam cit cistiga. “Asta nu e o meserie. Depinde. in unele luni cistigi si cite trei-patru mii de euro, ca 30% e comisionul agentului. in alte luni, nu cistigi nimic“. Decembrie este o luna proasta, imi zice. Se inchiriaza putin, proprietarii oricum cer prea mult, iar de vindut…

De fapt, in luna decembrie mi-am pus toata baza. Cine sa scoata din senin 1.000 si ceva de euro, doar pentru ca trebuie sa dea doua luni plus una? si cine sa se bage in datorii asa de mari, mai ales daca ne gindim ca vin sarbatorile si nu te imprumuta mai nimeni? Prin urmare, 700 se gasesc, ramine de picat la mica intelegere. Plus ca si agentul e interesat sa te ajute, ca doar e vorba de comisionul lui, iar luna nu e tocmai cea mai profitabila.

COMISIOANE. La una dintre agentii, tipa cu care vorbesc la telefon imi spune ca e OK sa dau avans pe doua luni, dar sa nu uit de comisionul agentiei. intreb cit e. “50% din chiria pe o luna de zile“. Apuc sa ma scarpin dupa ureche timp de doua secunde: “Pe care il platesc eu sau proprietarul?“. Raspunsul imi provoaca un ris pe jumatate isteric: 50% platesc eu, 50% plateste si proprietarul. Care va sa zica, per total, comisionul agentiei reprezinta chiria pe o luna de zile. Sa tot faci afaceri…

intr-un final, n-am incotro. O sa scot din buzunar vreo 875 de euro, o sa am contract de inchiriere si, cel mai important, sper la un proprietar serios, care sa nu imi spuna ca vrea sa i se mute vreun neam inapoi dupa trei luni de cind m-am mutat.

Comenteaza acest articol aici.