Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat oficial procedura de achizitie publica pentru servicii de inchiriere a unui spatiu de birouri in care sa functioneze, pentru urmatorii doi ani, cu posibilitate de prelungire a contractului, chiria fiind estimata la 142.000 de euro pe luna, potrivit unui comunicat transmis de MFE catre HotNews.

Sediul MFE din Tower CenterFoto: Google Maps

Procedura de achizitie publica fost lansata luni, 25 mai, si vizeaza inchirierea unui spatiu pana cand ministerul se va putea muta in sediul alocat de Guvern a Palatul Parlamentului.

MFE estimeaza ca, pentru 543 de persoane - care lucreaza in sediul actual -, sunt necesari aproximativ 6.000 mp utili. Pretul de inchiriere poate merge pana la 20,2 euro/ mp fara TVA, la care se adauga un cost lunar estimativ de 3,6 euro / mp, pentru servicii de intretinere.

MFE solicita dotarea cu mobilier, utilitati si spatii de parcare, in cadrul unui imobil sau unor imobile.

Data-limită şi locul pentru depunerea ofertelor este 06 iunie 2016, ora 11:00 la sediul actual al Ministerului Fondurilor Europene, registratura generală, în Bucureşti, Bd. Ion Mihalache nr.15-17, Tower Center, Sector 1.

Şedinţa de deschidere a ofertelor are loc la aceeaşi dată, 06 iunie 2016, ora 12:00, la sediul Autorității Contractante.

MFE isi are sediul in prezent in cladirea de birouri Tower Center, detinuta de oamenii de afaceri Ioannis Papalekas si Dragos Bilteanu, situata pe Bd. Ion Mihalache, langa Piata Victoriei.

Ministerul luase cu chirie spatiul respectiv la sfarsitul anului 2013 in baza unui contract care a expirat in luna decembrie 2015 si care a fost prelungit, prin act aditional, pana la data de 30.06.2016.

Pana atunci, MFE spera sa ichirieze un sediu de pe piata libera, in care sa ramana pana cand va fi gata sediul alocat la Casa Poporului.

Pentru a nu mai sta in chirie, Guvernul i-a repartizat MFE un spatiu - suprafata totala a corpului B3 - in Palatul Parlamentului, printr-o hotarare din 27 ianuarie 2016.

Potrivit MFE, sediul este neutilizabil, din motive ce tin de degradarea fizica a cladirii, dar si de securitatea cu privire la siguranta la foc, igiena, sanatate, izolare termica s.a.m.d.

Un raport de expertiza al lucrarilor de interventie la Corpul B3 din Palatul Parlamentului, avand ca beneficiar Ministerul Justitiei, indica, printre altele, ca:

  • sunt necesare interventii urgente la exteriorul cladirii, pentru a contracara actiunile agentilor agresivi (precipitatii, acces pasari, vant);
  • este nevoie de interventii la instalatiile interioare;
  • unele plafoane prezinta pericol de prabusire;
  • stratul termoizolant al teraselor este compromis, existand numeroase zone inundate;
  • toate gurile de scurgere sunt infundate.

In prezent, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti asigura serviciile de proiectare pentru reabilitarea Corpului B3 din Palatul Parlamentului.

Dupa aceasta etapa, MFE va scoate la licitatie executia acestor lucrari, pentru transformarea in spatiu de birouri, estimand ca lucrarile se vor finaliza la sfarsitul anului 2017, a mentionat sursa citata.

Joia trecuta, HotNews a relatat ca MFE isi cauta sediu tot cu chirie, in conditiile iin care spatiul alocat de Guvern la Palatul Parlamentului este de neutilizat in acest moment.

Pana in 2013, MFE a functionat in diferite sedii vechi, printre care si unul situat in strada Mircea Voda, dar acesta a devenit neincapator, avand in vedere volumul mare de documente pe care le gestiona.

Institutia, pe vremea ministrului Eugen Teodorovici, a inchiriat un sediu de pe piata libera, de la privati, in loc sa ia un spatiu de la stat, prin Regia Autonoma Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RAPPS).

"Inainte de a demara procedura de achizitie pentru inchirierea unui sediu, Ministerul Fondurilor Europene s-a adresat Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) pentru a obtine un sediul corespunzator, insa cladirile detinute de RA-APPS care erau disponibile nu aveau dimensiunile necesare pentru functionarea MFE", se justifica MFE, intr-o precizare remisa HotNews.ro, in 2013.

Iata insa ca in februarie 2016, MFE a primit pana la urma un sediu, cel de la Casa Poporului, care este insa nefunctional.

"Cineva ar fi trebuit sa inceapa lucrarile de acum doi ani, pentru a ne putea muta acum acolo" - spune acum actualul ministru, Cristian Ghinea, pentru HotNews.

Potrivit unor surse guvernamentale, sediul de la Palatul Parlamentului a fost administrat de RA-APPS, apoi de Serviciul de Paza si Protectie (SPP) si, in ultima perioada, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, inainte sa fie atribuit MFE.

Conform unor rapoarte de expertiza tehnica, solicitate de Inalta Curte, spatiul de la Casa Poporului nu ofera conditii pentru functionearea in siguranta si trebuie adaptat sa functioneze ca o cladire de birouri.

Din ianuaruie 2016, MFE a inceput achizitia unor servicii de proiectare pentru noul sediu, insa urmeaza proceduri de durata: documentare si avizare a lucrarilor de interventie, proiect tehnic, licitatie, lucrari propriu-zise, au mai aratat sursele consultate de Hotnews.

In acest conditii, MFE mai are nevoie probabil de doi ani pentru a se putea muta in Casa Poporului, perioada in care se vede nevoit sa stea tot in chirie, au mentionat sursele.

Citeste si:

VIDEOMinisterul Fondurilor Europene se muta cu chirie: Scaunul pentru demnitari sa fie tapitat cu piele, iar dulapurile din lemn​

Cum explica Ministerul Fondurilor Europene de ce plateste 1 milion de euro pe an chirie la privat: Cladirile RA-APPS disponibile nu sunt suficient de mari