Posibilitatea mutarii imediate si localizarea in zone accesibile unde infrastructura este definitivata au facut ca cererea pentru apartamentele "ceausiste" sa se mentina la un nivel ridicat si in 2007. Reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania au precizat pentru HotNews.ro ca pretul acestor apartamente va creste cu 20-30% si in primele doua-trei luni ale anului viitor. Consultantii Coldwell Banker spun, insa, ca este dificil de facut o estimare la nivelul intregului an 2008.

Desi numarul tranzactiilor a scazut, piata rezidentiala a continuat sa creasca in 2007, sustin consultantii Coldwell Banker Affiliates of Romania. Mai mult, segmentul rezidential conduce detasat pe piata imobiliara din Romania, din punctul de vedere al numarului de tranzactii, iar oferta nu reuseste sa acopere inca cererea.

"In ceea ce priveste piata veche, cererea se mentine la un nivel inalt, locuintele din acest segment avand cateva avantaje net superioare celor noi: posibilitatea de a te muta imediat si localizarea in zone accesibile unde infrastructura este definitivata. Din acest motiv, cresterea medie a preturilor a fost de 50%", se precizeaza in comunicatul de presa al companiei.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Coldwell Banker Affiliates of Romania au precizat ca acest trend de crestere se va mentine cel putin in prima parte a anului viitor.

"Estimarea noastra este ca pentru primele 2-3 luni din 2008, preturile la apartamentele din blocurile comuniste vor creste cu circa 20-30%. Nu facem o estimare la nivelul intregului an, pentru ca acest lucru este dificil, fiind vorba de o piata foarte dinamica. In general insa, se va mentine acelasi trend de crestere", au declarat pentru HotNews.ro, reprezentantii companiei de consultanta imobiliara.

Cresterea preturilor la terenuri si infrastructura neadecvata au temperat dezvoltarea haotica de proiecte

In ceea ce priveste proiectele noi, acestia sustin ca, in acest an, tendinta generala a pietei a fost reorientarea dezvoltatorilor catre zonele mai putin explorate pana acum ale Capitalei, dar si catre zonele periferice.

"Astfel, s-au anuntat noi proiecte in zona de vest (Chiajna, Rosu, Chitila) , in est (Titan, Theodor Pallady, Pantelimon) si sud (Berceni, Popesti-Leordeni, Jilava). Nordul continua sa fie lider al concentrarii proiectelor rezidentiale, observandu-se o extindere a acestei arii catre localitati precum Stefanesti, Tunari, Saftica, sau Corbeanca unde se vor dezvolta proiecte de mari dimensiuni.

Dezvoltatorii predominanti in piata continua sa fie companiile de origine israeliana, urmate de firme din Spania, Irlanda, Turcia precum si dezvoltatori autohtoni. Noi nume si-au facut intrarea pe piata rezidentiala romaneasca, ca de exemplu: Ablon, Opus Development, Fadesa, sau Gea Prasa", se arata in comunicatul Coldwell Banker.

Consultantii companiei spun ca exista proiecte de locuinte noi destinate clasei cu venituri medii, cu un pret ce variaza intre 1 200 si 1400 euro/m2 si ansambluri de locuinte noi high class unde pretul mediu variaza intre 1 700- 1900 euro/m2, existand in ambele cazuri si extreme, respectiv preturi peste 2000 de euro/m2.

In cazul ansamblurilor rezidentiale de vile preturile difera mult in functie de locatie si gradul de finisare, precum si de suprafata terenului aferent (constructie+curte/gradina), astfel exista vile la rosu ce se vand la preturi de la 700 euro/m2 (comunele din jurul Bucurestiului), dar exista si vile finisate, cu preturi intre 1 600 – 1900 euro/m2, insa si vile vandute la cheie ale caror preturi variaza intre 2 000- 3000 euro/m2, in unele cazuri putand ajunge si la 5 000 euro/m2 ( exemplu Pipera).

In opinia consultantilor Coldwell Banker Affiliates of Romania, dezvoltarea de proiecte in mod haotic (ex: Pipera) a fost temperata in mare parte de cresterea vertiginoasa a pretului la terenuri, dar si de lipsa unei infrastructuri adecvate. Pe segmentul de locuinte noi, specialistii companiei estimeaza pentru 2008 "o evolutie cel putin la nivelul celei din anul acesta", ca urmare a proiectelor anuntate.

Coldwell Banker Affiliates of Romania a intrat pe piata imobiliara romaneasca la inceputul acestui an si ofera servicii de consultanta si brokeraj pe toate segmentele pietei: rezidential, birouri, industrial, retail, terenuri si investitii. In prezent, compania are sase puncte de lucru: trei in Bucuresti (sediul central si agentiile din calea Mosilor si Opera Center) si alte trei branch-uri in tara (Coldwell Banker Meridian in Ploiesti, Coldwell Banker Muscel la Campulung si Coldwell Banker Alpin la Brasov).

Compania de origine americana este detinuta in prezent de Realogy Corporation, unul dintre cei mai mari francizori din domeniul imobiliar la nivel mondial. Prin reteaua sa, Coldwell Banker acopera 41 de tari cu 3.800 de birouri si peste 120.000 de brokeri.