Preturile locuintelor din Bulgaria vor continua sa creasca si in 2008, dar intr-un ritm mai scazut decat cel inregistrat anul trecut, cand preturile pe segmentul rezidential au crescut cu 30%, sustin expertii principalelor agentii imobiliare din Bulgaria, citati de publicatia Dnevnik. Pentru 2008, cresterea pretului locuintelor este estimata la maxim 15%. Aceeasi tendinta de temperare a cresterii este asteptata si pe piata din Romania.

Strahil Ivanov, manager in cadrul uneia dintre principalele agentii imobiliare din Bulgaria, Yavlena, estimeaza ca pretul proprietatilor pe segmentul rezidential se va aprecia cu aproximativ 12%-15% in 2008, in conditiile in care cererea depaseste in continuare oferta.

"Cresterea puternica din 2007, a fost o surpriza pentru expertii imobiliari, care estimasera o crestere a pretului de circa 15% pentru intreg anul", sustine Ivanov.

Estimari asemanatoare sunt facute si de catre Krasimir Dimitrov, expert in cadrul agentiei Source Residential Properties, precum si de reprezentantii agentiei Address, care vad o crestere a preturilor pe piata rezidentiala din Bulgaria pana la 15% in acest an.

Pe piata din Romania, cresterea preturilor pe segmentul rezidential a fost la fel de puternica in 2007, depasind estimarile anterioare ale analistilor imobiliari. Preturile au crescut cu circa 50% sau chiar s-au dublat in unele zone. Pentru acest an, cresterea este asteptata sa se tempereze.