Primaria Capitalei elibereaza autorizatii de constructie numai daca solicitantul prevede construirea unui numar minim de locuri de parcare pentru locuintele noi, obligatie care majoreaza pretul apartamentelor sau al caselor cu circa 10-35%, informeaza Avocatnet.ro.

O masura impusa in anul 2006, printr-o Hotarare a Consiliului General al Municipiul Bucuresti, prevede ca toate constructiile noi din Bucuresti, cu destinatia de locuinte, trebuie sa fie prevazute cu un numar minim de locuri de parcare. Asigurarea numarului minim de parcare este obligatorie pentru obtinerea avizelor sau acordurilor necesare eliberarii autorizatiilor de constructie.

Fiecare apartament nou - cu locul lui de parcare si nu numai

Potrivit Avocatnet.ro, locuintele colective, tip blocuri, trebuie sa aiba cate un loc de parcare pentru fiecare apartament. Mai mult, in plus la aceasta obligativitate, autoritatile au considerat ca este necesara suplimentarea cu minim 20% a locurilor de parcare, pentru vizitatori. Pentru locuintele unifamiliale, cu acces si lot propriu si cu o suprafata construita desfasurata de cel mult 100 de mp, trebuie asigurat minim un loc de parcare. Pentru locuintele care depasesc 100 de mp, autoritatile au impus asigurararea a cel putin doua locuri de parcare.

In cazul locuintelor semicolective sau colective, cu acces si lot folosit in comun, solicitantul autorizatiei de construire va trebui sa prevada minim un loc de parcare pentru fiecare apartament cu suprafata construita desfasurata de maxim 100 de mp. In schimb, pentru fiecare apartament care depaseste 100 de mp, trebuie asigurate minim 2 locuri de parcare.

Cresterile ajung pana la 35%

Conform reprezentantilor companiei MediatorConstruct , citati de Avocatnet.ro, costurile pot majora pretul unei constructii la "rosu" cu aproape 35%, in cazul unei case, si cu 10 %, in cazul unui bloc.

"Oferta companiilor de profil pentru constructiile la "rosu", care nu includ finisaje si dotari, este de aproximativ 200 de euro pe mp pentru case. Aceasta poate varia in functie de calitatea materialelor si de complexitatea constructiei. Astfel, am putea estima ca un loc de parcare, pentru o casa de 100 de mp, majoreaza costurile de constructie cu aproape 6000 de euro. Totodata, in cazul unui apartament dintr-un ansamblu rezidential, cumparatorul ar putea plati in plus o suma cuprinsa intre 8000 de euro si 15000 de euro pentru un loc de parcare, inclusa in pretul apartamentului", se arata in articol.