Vânzările de case noi și vechi din California de Sud au scăzut cu 11,8%, în ultimul an, după ce prețurile au atins un nivel record, conform unui raport al companiei CoreLogic, scrie CNBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prețul mediu plătit pentru casele din această zonă, în iunie, a fost de peste jumătate de milion de dolari, în creștere cu 7,3%, comparativ cu iunie 2017. În trecut, California, una dintre cele mai mari piețe imobiliare ale națiunii, a fost un indicator pentru restul țării.

În iunie, vânzările au scăzut cu 1,1%, comparativ cu nivelul din mai. Slăbiciunea a reprezentat-o, în principal, construcția de locuințe noi, care a fost la un procent de 47% sub media lunii iunie. Constructorii pun mai puține case în vânzare, fiind mai puțin de vândut.

Având în vedere că sunt mai puține case cu preț mic la vânzare, a devenit clar că sunt puțini cumpărători dispuși să plătească prețuri mari.

Andrew LePage, analist la CoreLogic, susține că în ultimele șase luni au crescut ratele ipotecare. În ultima lună, însă, acestea nu au crescut prea mult, dar vor urca rapid săptămâna aceasta, indicând o slăbiciune în privința accesibilității locuințelor.

Raportul acoperă Los Angeles, Riverside, San Diego, Ventura, San Bernadino și Comitatul Orange.