Articol susținut de Anunțul.ro

Criza imobiliară: Vinzi acum, cumperi la toamnă. Sau viceversa?

de A.Nuntu     Smile Media
Marţi, 28 ianuarie 2020, 8:57 Economie | Imobiliar


A. Nuntu
Foto: Anuntul Telefonic
 • Discuțiile despre criza imobiliară continuă și în 2020
 • Prețurile garsonierelor și apartamentelor cu 2 camere în București au crescut în ultimul an cu 3%, iar al vilelor cu 25%
 • Oficial, numărul tranzacțiilor s-a menținut ascendent și în 2019, deși unii agenți imobiliari zic că ar fi scăzut
 • Și atunci unde e criza? În bâlbele despre Prima casă, răspunde piața
Vă povesteam anul trecut pe vremea asta de vecina mea, rămasă „pe stoc” cu un apartament cumpărat în 2007, înainte de criză, și care mă tot întreba dacă să vândă sau nu. Mi-a zis zilele trecute că a văzut la noi pe Anunțul Telefonic că apartamentul ei de două camere din Titan se apropie de suma cu care l-a luat acum 12 ani, mai exact a sărit binișor de 62.000 de euro. Nu știe dacă să se bucure sau nu, pentru că a mai trăit perioada asta: credea că o să-și dubleze valoarea, dar a venit criza și i-a mușcat din preț. Între timp și-a scos ceva bani pe el, din închiriere, deși a avut ghinion la un moment dat cu niște chiriași care i l-au devastat și a trebuit să bage în renovare, cât a scos pe chirie într-un an. Acum e speriată că iar vine criza și iar îi scade valoarea.

„Ce să fac, domnule Nunțu, să vând acum, cât e pe val?”

În același timp, un nepot venit la muncă aici, din provincie, mă întreabă dacă ar face bine să schimbe chiria pe care o plătește în Crângași, pe o garsonieră în care stă cu iubita, cu o rată la bancă pentru un apartament în programul „Prima casă”. Zice că și-a făcut socotelile și iese cam tot pe acolo.

„Ce să fac, unchiule, să cumpăr acum cât mai au ăștia bani pentru Prima casă și pot să dau avans doar 5% sau să mai aștept până la toamnă când cică se mai ieftinesc casele, că vine criza? Dar dacă n-o să mai fie Prima casă atunci?”

M-am simțit vinovat că nu le pot oferi niște sfaturi celor din preajma mea, așa că m-am apucat să discut și eu cu niște oameni mai pricepuți, doi agenți imobiliari bătrâni și un analist financiar. După ce m-am lămurit că nici ei nu prea știu ce va urma, m-am apucat să studiez statisticile oficiale. De acolo reiese că parcă nici anul ăsta nu vine apocalipsa.


Guvernul a anunțat, doar pe vorbe deocamdată, că o să dea 2 miliarde de lei pentru Prima casă și anul ăsta, urmând să mai diminueze fondurile din 2021. Totuși, mai devreme de martie e puțin probabil să înceapă să funcționeze din nou programul, așa că până atunci piața tremură, iar agenții imobiliari chibițează pe margine. Un prieten din facultate, care face analize financiare pentru străini, îmi zicea deunăzi că ar vrea să vadă și el de unde va scoate guvernul banii și pentru Prima casă, că situția e „destul de groasă” din punct de vedere al banilor de la buget. „Nu sunt bani, mă, și spre deosebire de alte dăți acum e pe bune. Mă rog, poate pentru Prima casă se va găsi ceva, că sunt presiuni mari, dar sunt curios și eu să văd de unde”.


Domnul Nelu intermediază imobiliare de la începutul anilor 2000. Când am vorbit de sărbători, urându-ne reciproc încă un an de împliniri mărețe, mi se plângea că n-are suficientă marfă câtă cerere are. „Îmi trebuie garsoniere și apartamente cu două camere și n-am de unde să le scot!”

Acum avea altă îngrijorare. Că cresc prețurile accelerat și asta arată că vine criza. „Uite, mă duc acum la notar să semnez actele de vânzare pentru un apartament cu 3 camere în Titulescu, 190.000 de euro în bloc din anii 80, ce zici de asta? Am apartamente cu 2 camere în Unirii, Victoriei, cu 130-150.000 de euro, tranzacții aproape finalizate. Prețurile au crescut accelerat și asta nu e bine”, zice.

E bine pentru tine, zic, gândindu-mă la comision. „Da, eu n-am dus-o rău nici în criză, dimpotrivă, în primii ani după 2008 am avut cele mai mari comisioane, dar nu e bine pentru piață, totuși”.

Clienții lui nu așteaptă după Prima casă, au bani de credite ipotecare, dar domnul Nelu e totuși îngrijorat că și anul ăsta începe șchiopătând programul care a scos piața imobiliară din criză acum zece ani și asigură bunăstarea unei părți mari din economia românească. „Din ce informații am eu, băncile nu mai primesc acum dosare pentru Prima casă. Cred că și guvernul ăsta vrea să facă ce a vrut și celălalt anul trecut, dar a abandonat. Să bage niște filtre, să nu mai fie pentru oricine. Sper să nu țină nici anul ăsta, pentru că sunt presiuni mari și de la dezvoltatori chiar să mărească plafonul că au crescut prețurile și acum nu mai cumperi mare lucru cu 60.000 de euro… Realist vorbind dacă întrerupi Prima casă afectezi toată piața. Mai ales provincia, că Bucureștiul încă se descurcă, are lumea bani. Mă rog, o să mai tempereze prețurile pe la periferie, că astea din centru nu vor fi niciodată afectate”.Din statisticile noastre, de la Anunțul Telefonic, reiese că prețurile caselor au crescut în 2019 în medie cu 3% la garsoniere, apartamente cu 2-3 camere, și cu 25% la case și vile. Practic casele și vilele au ajuns acum la prețurile pe care le aveau în 2008. La finele lui 2019 au ajuns la peste 250.000 de euro, față de 190.000 de euro cât erau la începutul anului.

Pe cartiere, cele mai mari creșteri le-au înregistrat garsonierele din zona Gării de Nord-Grivița (creștere cu 40%), cele de la Universitate-Kogălniceanu (creștere cu 33%), Băneasa (23%) și Ștefan cel Mare-Tei (creștere cu 20%). S-au scumpit cu 10% garsonierele din Victoriei, Titan-Dristor, Colentina-Obor, Iancului, Pantelimon. S-au mai ieftinit cele din Alba Iulia-Decebal, 13 Septembrie, Bucureștii Noi, Rahova și Moșilor.
Apartamentele cu 2 camere, s-au scumpit cel mai mult în Piața Alba Iulia (15%), Bucureștii Noi (12%), Titan-Dristor (10%) și Iancului și Moșilor (tot cu 10%). Au scăzut cu același procent apartamentele din Vitan, Gara de Nord și Băneasa.

Domnul I., agent imobiliar cu state vechi, are o viziune ușor apocaliptică a noului an. El zice că practic criza a început din 2019 și că acum ne aflăm pe toboganul ei. „Nu te uita că au crescut prețurile pe site, alea sunt dorințele vânzătorilor, care atunci când își pun pe piață un apartament se uită să vadă care e mai scump din zonă și pun și ei încă puțin. Dar nu se uită să vadă de cât timp stau apartamentele alea nevândute. Eu îți zic că prețurile reale de vânzare se văd la notar, și tot acolo vedem de fapt și că au scăzut vânzările. Am avut în septembrie 2019 cu 22% mai puține vânzări decât în 2018 în aceeași perioadă, iar dacă se menține așa trendul la finele lui ianuarie 2020 vom avea chiar un 24% scădere. Reculul ăsta se simte de ceva timp în piață și dacă adăugăm creșterea cursului euro și eventual stoparea Primei case o să fie dezastru anul ăsta. Și gândește-te că noi la București avem 57% din masa monetară a țării”.

Mi se pare că domnul I. e cam pesimist și-i spun că deși eu nu am acces la statisticile notariale, ca el, pot să mă uit pe site-ul Agenției Naționale de Cadastru și să văd că numărul tranzacțiilor imobiliare e în creștere constantă, iar în 2019 față de 2018 a întregistrat chiar un salt măricel. Numai la București-Ilfov au fost peste 140.000 de tranzacții față de peste 125.000 în 2018. Deci unde e scăderea aia?

„Piața crește, dar pe categoria lux, imobile centrale și ultracentrale, care nu se vor devaloriza niciodată, însă cele vechi sunt în scădere și dacă pică și Prima casă, care dădea peste 50% din piață… Îți zic, ce vedem noi acum în economia reală, în târg, e că piața merge din inerție. Uită-te la mine, de Paște o să avem un 5,3 lei la euro și atunci o să vezi ce se întâmplă în a doua parte a anului. După luna iunie va fi o scădere accelerată, o să vezi”, îmi zice profetic domnul I.

Și atunci, îl întreb, ce sfat să-i dau eu vecinei, dar nepotului? Ea să vândă acum, cât e prețul sus, iar el să cumpere la toamnă, când o fi mai ieftin? Dar fără Prima casă, de unde să ia, săracul, avans de 20%?

„Totul depinde de politicienii ăștia, nu vezi că noi nu avem nicio putere? Cică n-au avut bani de Prima casă, de alocații, dar au dat 4 miliarde pe niște rachete. Apoi ce ar mai putea să influențeze piața ar mai fi să dea în sfârșit o lege a agențiilor imobiliare, pe care n-o dă nimeni de 30 de ani. Noi încă lucrăm pe niște contracte de intermediere, când ar trebui să avem o lege ca toate țările civilizate. La momentul ăsta oricum 70% din tranzacții se fac fără agenții, iar statul pierde enorm din asta. Ca să nu se ducă totul la vale ar mai trebui să fie o stabilizare a leului și o reactivare a Primei case, dar… numai Dumnezeu știe până la urmă ce va fi!”.

Deci, dragi români, vindeți acum dacă aveți ce și cumpărați la toamnă, dacă aveți cu ce. Sau viceversa. Oricum numai Dumnezeu știe cum e bine. Și politicienii, că dacă ne uităm în declarațiile lor de avere, vorba domnului I., pare că mulți se pricep binișor la piața imobiliară. Și nu uitați, cele mai noi oferte le găsiți pe Anuntul.ro!

Domnul A.Nunțu - Negustor cinstit, vinde, cumpără, intermediază, de 30 de ani. A prins și vremurile când cele mai vii anunțuri din ziar erau la rubrica „decese” din România liberă. Așa că apreciază cum se cuvine azi diversitatea unui ziar făcut din dorințele și nevoile câtorva milioane de oameni liberi. Domnul A. Nunțu a văzut și auzit multe, și nu vrea să le țină pentru el. Îl veți mai citi pe aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30574 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  ! (Marţi, 28 ianuarie 2020, 10:30)

  tudorr [utilizator]

  Cat de falsa e piata imobiliarelor...
 • +13 (13 voturi)    
  Eroare (Marţi, 28 ianuarie 2020, 10:46)

  cristian.o [utilizator]

  Autorul induce in eroare sau ignora complet cateva aspecte.
  - "apartamentul ei de două camere din Titan se apropie de suma cu care l-a luat acum 12 ani" - datorita inflatiei, 62,000 euro in 2007 ar valora acum 75,000 euro. Doamna respectiva ar pierde 13,000 euro
  - Salariul mediu in 2007 era de 312 euro (377 in valoarea de azi). In 2019 era de 631 de euro. In principiu cu cat sunt mai multi bani in piata, pretul imobiliarelor creste.
  • +3 (5 voturi)    
   :) (Marţi, 28 ianuarie 2020, 13:41)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui cristian.o

   Și chiria in 12 ani cât a fost?
   • +1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 ianuarie 2020, 15:29)

    [anonim] i-a raspuns lui Xorciser

    • +2 (4 voturi)    
     :) (Marţi, 28 ianuarie 2020, 16:53)

     Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui

     Din articol nu reiese ca apartamentul ar fi fost cumparat cu credit. Poate a fost cumparat cash. Daca a fost cumparat cu credit atunci inflatia nu se aplica la toata valoarea apartamentului.

     Ma rog, acum nici ca ar fi fost inchiriat toata perioada de 12 ani nu spune in articol. Calculele variaza de la caz la caz, fiecare isi poate face singur calculele.

     Eu unul sunt foarte multumit de achizitiile imobiliare din 2007 (cash)- inchiriat incontinuu timp de 12 ani- si din 2014 (cu credit in RON) inchiriat timp de 5 ani si care isi plateste singur ratele iar valoarera apartamentului a crescut cu peste 35%.
   • +1 (3 voturi)    
    oricum o dai, (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 10:14)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    cine a cumparat case, terenuri sau alte active imobiliare in anul 2008, a luat o mare teapa. Preturile din ziua de azi de la imobiliare nici macar nu se apropie de ce era in sept 2008, cand a fost maximul. Sotia a cumparat un teren atunci, a dat 40 000 euro pe el, acum nici cu 25 000 euro nu il mai poate da .
    Deci loc de crestere l a preturi mai este...
    • +1 (1 vot)    
     De fapt (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 21:08)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     De fapt si-a luat teapa! La terenuri e mult mai subiectiv de cat la apartamente... Iar un teren care dupa 11 - 12 ani nu mai valoreaza banii cu cat a fost cumparat, a fost clar teapa! Pai zona aia nu s-a mai dezvoltat de loc? Indiferen de criza sau nu... o zona buna trebuia sa se dezvolte! Daca aveti bani blocati in active, nu incercati sa induceti in eroare ca preturile mai pot urca pana la Dumnezeu,! pt ca nu mai e mult si ajung si acolo!
  • +2 (4 voturi)    
   mai multe erori (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 11:57)

   drup [utilizator] i-a raspuns lui cristian.o

   in 2007 nu gaseai nici neam un apartament in titan cu 62 mii coco. zic asta ca in vremurile alea bantuiam prin bucuresti si ma uitam cu groaza cum cunostinte plateau si 100k+ pe 2 camere.
   Inflatia nu prea conteaza - cel mult dobanda de la banca dar in euro nu luai mare lucru la o medie de 1% 600e pe an * 12 ar fi vreo 7000 iar daca tineai in lei devalorizarea din start a fost serioasa.
   Puteai castiga mai mult din valute daca faceai un cos de valute (CHF + $ + ceva nordice) dar costurile la banca pentru asta sunt serioase si eu unu nu as sta in casa cu bani.

   Deci dc e real - a luat aparatamentul atunci cu discount serios si daca a avut tot timpul chiriasi a castigat cam maximul pe care il putea castiga.
   • -1 (1 vot)    
    ai dreptate, (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 13:29)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui drup

    In 2007 preturile la 2 camere erau de la 100 000 euro in sus in Buc. In 2008 ajunsesera la 120 000 euro, chiar mai mult. Cineva din familie a cumparat o garsoniera in Berceni cu 61 000 euro in anul 2007, si abia a gasit asa. E exclus ca doamna sa fi dat numai 62 000 euro pe un apartament de 2 camere in Titan (poate in Ozana, la etajul 10 pe colt, si nici acolo nu gaseai asa ieftin).
    • +1 (1 vot)    
     nu e chiar asa (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 18:06)

     Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Depinde când ai cumpărat în 2007.

     Eu am cumpărat în februarie 2007, deja în septembrie-octombrie preturile crescuseră cu 20-25% fata de prețul la care am cumpărat.

     Preturile de la începutul lui 2007 sunt similare cu preturile de acum. Dacă acum găsești în Titan 2 camere la 60-65.000 eur, probabil tot atât erau și atunci. Sincer nu știu cât e acum prețul.
 • +15 (15 voturi)    
  sa va explic esentialul (Marţi, 28 ianuarie 2020, 12:14)

  hanu [utilizator]

  inflatie=preturi mari
  credite facile=preturi mari
  economie care duduie=preturi mari
  orase principale=preturi mari
  varf de ciclu economic=preturi maximale

  Concluzii: preturile in orasele mari zone bune vor ramane mari.
  Vindeti cand toate merg excelent si toti sunt optimisti ca preturile vor creste mereu.
  Cumparati cand e disperare si sange pe strazi si cand bancile nu mai dau 1 pol imprumut nimanui. cu alte cuvinte, cand nu are nimeni cash.
  Rinse repeat.
  Vedeti graficul:

  pret ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  timp >
 • +5 (9 voturi)    
  Criza vine oricum (Marţi, 28 ianuarie 2020, 13:39)

  Fanel01 [utilizator]

  Deja se simte presiunea in piata , criza se simte deja
 • +8 (8 voturi)    
  Da, ,,noroc" cu prima casa... (Marţi, 28 ianuarie 2020, 23:32)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Sau cum intervine statul in piata imobiliara pt. a sustine preturile ridicate.
 • +2 (2 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 12:33)

  untrecatorprinviata [utilizator]

  Daca populatia scade pe termen scurt oare preturile vor creste, fie si cu Prima casa, fie si cu Agentia?
  • +1 (1 vot)    
   Nu numai ca nu vor creste (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 21:28)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui untrecatorprinviata

   Nu numai ca nu vor creste, ele vor scadea din aceasta cauza. Vor mai scadea si din cauza ca firmele de constructii acumuleaza capital si capacitati sporite de constructie cu fiecare proiect finalizat... iar daca ele o sa aibe aceste capacitati crescute, o sa vrea sa le foloseasca, adica sa construiasca si mai mult... deci scade numarul oamenilor, cererea, si creste volumul constructiilor, oferta. Si mai sunt factori cum ar fi dezvoltarea oraselor mai mici si medii, deja vedem multe centre comerciale noi si moderne in orase mai mici de cat cele principale, clinici, sosele, autostrazi care sa le lege si sa le permita oamenilor din ele sa ajunga repede intr-un oras mare daca e neaparat nevoie... pentru tineri s-ar putea sa fie suficient cat sa se intoarca acasa... mai ales daca mostenesc apartamentul parintilor... Preturile actuale nu sunt sustenabile.
 • +1 (1 vot)    
  volatilitatea monetara (Miercuri, 29 ianuarie 2020, 21:34)

  nu-conteaza [utilizator]

  "Mi-a zis zilele trecute că a văzut la noi pe Anunțul Telefonic că apartamentul ei de două camere din Titan se apropie de suma cu care l-a luat acum 12 ani, mai exact a sărit binișor de 62.000 de euro".

  Doar ca euro e cu 70% mai mare acum. Si doamana castiga lei si atunci si acum. A facut o afacere buna, in ciuda inflatiei.

  Sa-l vanda acum. Cu 75 de mii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by