Preţurile apartamentelor oferite spre vânzare în Europa au crescut, în 2020, cel mai mare salt fiind înregistrat în Rusia (+16%), în timp ce în România majorarea a fost de 5%, conform unei analize realizate de o platformă online de anunţuri.

Complex imobiliarFoto: Aqua City

Datele centralizate de Olx Group arată că, tot la nivel european, în privinţa preţurilor la chirii pentru apartamente cea mai importantă scădere a fost înregistrată în Portugalia şi Bulgaria (-11%), urmată de Polonia (-5%) şi România (-3%). În paralel, chiriile pentru acelaşi tip de imobile au crescut cu 4% în Rusia, respectiv cu 3% în Ucraina.

Potrivit sursei citate, casele oferite spre vânzare au avut preţuri mai mari în Europa, cu o singură excepţie, şi preţuri mai mici în America Latină şi Asia-Pacific. Astfel, în Europa, cea mai mare creştere a fost înregistrată în Ucraina (36%) şi Bulgaria (34%), iar România a înregistrat o creştere de nouă procente, între primul şi ultimul trimestru al anului 2020. Singura ţară europeană în care preţurile pentru casele de vânzare au fost în scădere a fost Portugalia (-3%).

Ţările analizate din America Latină au înregistrat scăderi semnificative ale preţurilor de vânzare ale caselor, în special în Ecuador (-43%), Peru şi Brazilia (cu câte -27%).

În privinţa caselor oferite spre închiriere, în Europa s-a consemnat o scădere de 30%, respectiv 26% în cazurile Ucrainei şi Bulgariei, respectiv creştere cu 28% în Rusia. În România s-a înregistrat o scădere de 6%.

Pe segmentul terenurilor se înregistrează un salt al preţurilor de până la 24% în Ucraina, 19% în România şi 12% în Polonia.

Analiza Olx Group a avut la bază datele colectate în 2020 de pe platformele de anunţuri de imobiliare deţinute de companie în 13 state din Europa, America Latină şi Asia-Pacific, care împreună reprezintă 11% din populaţia lumii şi 8% din PIB-ul global. Printre aceste state se află şi România. (Agerpres)