Cladirile in care locuiesc mai multi proprietari de locuinte vor putea fi administrate de firme specializate, atestate de 3 ministere. De asemenea, lucrarile de reabilitare ale imobilelor cu mai multe scari se vor face unitar, pe intreaga cladire. Propunerile sunt incluse in proiectul "Legii privind statutul coproprietatii", unul dintre cele patru acte normative prezentate in premiera de Laszlo Borbely, ministrul de resort.

Proiectul de "Lege privind statutul coproprietatii asupra imobilelor cu destinatia de locuinte, a organizarii si functionarii asociatiilor de proprietari" completeaza legea 230/2007 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

Principalele propuneri din proiectul de lege:

  • se propune instituirea "regulamentului coproprietatii" in scopul imbunatatirii administrarii imobilelor in care se afla mai multi proprietari
  • stabileste obligativitatea coproprietarilor de a constitui fonduri de rezerva si de a realiza lucrari in vederea conservarii valorii imobilului
  • se creaza cadrul legal pentru constituirea firmelor de administrare a coproprietatii. Asociatia de proprietari va avea posibilitatea sa incheie un contract cu o companie specializata, care sa se ocupe de administrarea imobilului. Potrivit reprezentantilor MDLPL, aceste contracte nu vor fi obligatorii. Licentele pentru firmele de administrare vor fi emise, cel mai probabil, prin ordin comun de catre MDLPL, Ministerul Internelor si Reformei Administrative si Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.
  • se modifica modul de aprobare in adunarea generala privind realizarea lucrarilor de reabilitare a imobilului: decizia va fi aprobata cu 2/3 dintre membrii asociatiei.

Pachetul de "legi ale locuirii" va fi publicat pentru consultare saptamana viitoare pe website-ul Ministerului Dezvoltarii Publice, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Ministrul Laszlo Borbely a spus ca vor fi luate in considerare propunerilie sosite din piata, in urma consultarii publice. Pachetul legislativ ar putea fi prezentat in Guvern peste aproximativ o luna.