ZONA DE CONFORT

Cum îți „fură” dezvoltatorii imobiliari metri pătrați din casă (ca să construiască mai multe apartamente). Episodul I

de Radu Negoiță     HotNews.ro
Joi, 19 august 2021, 8:34 Economie | Imobiliar


Ansamblu rezidențial
Foto: Andrey Sitnikov/ Alamy/ Profimedia
​Vi s-a întâmplat cumva ca după ce ați cumpărat un apartament nou să constatați că nu aveți loc să vă ridicați de la masa din bucătărie, fără să răsturnați castroanele cu ciorbă ale celorlalți? Sau că nu aveți suficient spațiu în living pentru a așeza canapeaua la o distanță optimă de televizor? În primul episod al seriei „Zona de confort”, explicăm de ce se întâmplă aceste lucruri.

În ciuda pandemiei, 2021 a adus și o supraîncălzire a pieței imobiliare. Cum cererea este acum mare și prețurile sunt pe măsură. Întrebarea ar fi: ce cumpărăm totuși de banii pe care-i dăm dezvoltatorilor imobiliari? HotNews.ro împreună cu arhitectul Radu Negoiță lansează „Zona de confort”, o serie educativă prin care încercăm să-i ajutăm pe români să înțeleagă la ce anume să fie atenți atunci când fac o achiziție imobiliară.

Știu că titlul acestui articol sună a clickbait – și era bine să fi fost așa ceva- dar nu este. Cumpărătorii de apartamente din România chiar sunt privați de dreptul lor la confort în noile locuințe.

În lege există noțiunea de “accesibilitate în exploatare” care se referă la dreptul locatarilor de a se bucura de beneficiile pieselor de mobilier cu dimensiuni standard, fără a fi nevoiți să le mute non-stop doar ca să se poată mișca în voie la ei acasă.

Pe scurt, trebuie să ai loc la tine acasă nu doar pentru mobilă, că o locuință nu e depozit – trebuie să ai libertate de mișcare și între piesele de mobilier și pereți. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă așa cum ar trebui.

Am să afirm ceva disputabil, dar voi explica ulterior contextul: confortul pe care îl oferă apartamentele noi din România se compară adesea cu ceea ce se găsește la cele din Occident – ceea ce nu este grozav, în condițiile în care locuințele din multe blocuri comuniste ofereau metri pătrați mai eficient folosiți decât media apartamentelor din orașele multicentenare ale UE.

Nu fac apologia urbanismului comunist – este cunoscut faptul că multe orașe din România și-au pierdut centrele istorice ca urmare a planurilor de sistematizare ceaușiste, însă trebuie știut că și reversul medaliei a existat: apartamentele denumite “confort I” (dar și cele “confort II”) din perioada anilor `70 și `80 au oferit confort locativ multor români care stătuseră în condiții improprii până la momentul mutării la bloc.

Nu discut despre schimbările de tramă stradală abuzive sau despre lipsa unui organ de protecție a monumentelor între anii 1977 și 1989 – acestea au fost fețele urâte ale procesului de redesenare ale orașelor noastre.

Vreau doar să amintesc că cineva din clasa mijlocie din România care primea apartament de la stat stătea într-o casă nouă proiectată conform exigențelor stilului funcționalist. Prețul plătit de multe orașe a fost demantelarea țesutului istoric, dar înăuntru nu era rău comparativ cu locuințele din secolul al XIX-lea încă locuite din centrele vechi ale orașelor din Olanda, de exemplu.

Am adus vorba despre contextul de mai sus cu un scop – a compara confortul locativ din orașe medievale occidentale cu ce ar trebui să avem noi în blocurile noastre nu are sens: ei au ales să-și păstreze construcțiile de secol XVII crescute pe parcele înguste între zidurile de fortificații strămoșești, iar noi am ales să schimbăm logica urbanistică a orașelor noastre ca să ne încapă blocuri cu apartamente de secol XX.

Am greșit cu unele lucruri, dar ar fi contraproductiv să ne dorim să ne întoarcem la condițiile lor de locuire în lipsa condiționărilor care pe ei îi constrâng să stea în altfel de spații.

Am simțit nevoia să pun accent pe acest lucru deoarece polemizez cu multă lume care îmi aduce exemple de locuințe înghesuite din Occident când le critic pe cele noi din România – nu mă interesează că ale lor sunt incomode câtă vreme noi avem legi (și spațiu la dispoziție) care ne garantează că ale noastre trebuie să fie mai comode.

E pur și simplu diferit – majoritatea orașelor românești nu (mai) au limite care să impună creșterea densității construcțiilor, așa că e păcat când statul demonstrează că nu are capacitatea de a-și pune în operă propriile directive.

Ce spune legea în ceea ce privește suprafețele minimale pentru apartamenteCred că a venit momentul să mă prezint: mă numesc Radu Negoiță, sunt arhitect și îmi doresc să nu renunțăm prea ușor la gradul de confort locativ la care avem dreptul. Studiez din 2015 noile locuințe și le critic pe pagina de Facebook “Case Strâmbe pe Radar” pe care o administrez.

Diferențele între “atunci” și “acum” există, e adevărat: mai demult construia doar statul, acum privații se ocupă cu așa ceva. Atunci un bloc ocupa cât era nevoie (statul cam putea face orice dorea pe întreg teritoriul național), astăzi firmele private construiesc pe cât teren își permit să cumpere.

Și, pentru că statul nu îi poate ține în frâu, iar scopul oricărei întreprinderi private este obținerea de profit, ne regăsim în situația în care apartamentele noi ne vin din ce în ce mai strâmte.

De ce?

Legea Locuinței 114/1996 vine cu cerințe specifice de suprafețe minimale pentru fiecare tip de apartament. Aici este sursa problemei: terenurile ideale sunt scumpe, prețul zonei impune fiecărui dezvoltator un prag maxim la care își poate vinde apartamentele, iar nimeni nu vrea să renunțe la marja de profit (care este printre cele mai generoase comparativ cu alte zone de business).

Dezvoltatorii (mai ales cei începători) nu sunt presați de stat să-și declare interesele la cumpărarea terenurilor intravilane – pentru că dacă statul știa când se dorește construcția unui bloc, le putea oferi o broșură despre ce au de făcut ca să afle câte apartamente intră pe un teren.

Din păcate, statul român nu este proactiv. Prin urmare, mulți nu depășesc faza calculului cu pixul pe o foaie și cumpără înainte de a ști câte apartamente le intră pe terenul găsit, de facto – mulți dezvoltatori nu cunosc ce este un studiu de prefezabilitate, de exemplu (exact ce le-ar fi trebuit ca să afle ce pot obține pe terenul care îi interesează).

Odată luat terenul, firma ia legătura cu un arhitect pentru un proiect de bloc – în situația în care dau peste cine trebuie, află care sunt pașii: primul este redactarea unui PUZ, pentru relaxarea strâmtorii coeficienților urbanistici, pentru că nimeni nu e prost să construiască fix pe cât îi permite PUG-ul (planul urbanistic general în vigoare al orașului).

După ce li se aprobă și au și o simulare făcută de către arhitect începe suferința – dacă încap doar 10 apartamente pe nivel e bine, dar ar fi și mai bine dacă ar încăpea 11, că poți scoate la vânzare șapte în plus la un bloc de P+6, de exemplu.

Cum?

4 metode prin care obții mai multe apartamente decât încap într-un blocA venit momentul microcalibrărilor pentru mărirea profitului. Toată lumea știe că nu prea poți umbla la structura de rezistență – e riscant să elimini stâlpi (nu că nu s-ar întâmpla și asta), așa că trebuie să faci cumva încât apartamentele să pară cât mai spațioase, dar cumva-cumva să reușești să mai înghesuiești încă unul în anvelopantă fără să depășești suprafața pe care ai voie să o ocupi după obținerea PUZ-ului.

De data asta o să trec peste situațiile în care toate suprafețele se reduc, asta e simplu de observat.

 • Metoda 1: bucătăria își pierde dreptul să aibă fereastră proprie. Este metoda cea mai simplă.
 • Metoda 2: faci apartamente open-space: nimeni nu își dă seama când bucătăria și livingul au o zonă de suprapunere funcțională care vine cu efecte secundare.
 • Metoda 3: se îngustează bucătăriile și/ sau una sau mai multe camere din fiecare apartament.
 • Metoda 4: încerci să faci garsonierele să pară apartamente de două camere, iar apartamentele de două camere să pară de trei. Nimeni nu se va prinde, nu e ca și cum cumpărătorii chiar ar putea să facă test-drive-uri la apartamente.

De unde?

Metoda 1 (bucătăria fără fereastră) – conform “Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației” (Ord. Min. Sănătății 119/2014 – Art. 17/(2)), “încăperile principale de locuit şi bucătăriile trebuie prevăzute cu deschideri directe către aer liber - uşi, ferestre, care să permită ventilaţia naturală”.

Asta vine cu o problemă: cu cât ai mai multe camere cu ferestre într-un apartament, cu atât îți ocupă apartamentul mai mult din fațadă – adică intră mai puține apartamente de-a lungul coridorului de nivel, iar asta nu prea e “good business”. E chiar frustrant.

Ce se poate face – bucătăria va fi retrasă de la „vitrină” și adusă mai în profunzime. Nu e nici o problemă, lumea observă, unii strâmbă din nas, dar până la urmă găsești client – câte unul care e burlac sau o familie care nu gătește mult. Oamenii vor accepta prețul după ce au văzut ce e în piață și vor zice mersi că măcar zona de zi este open-space.


Apartament de vânzare în Cluj-Napoca. Bucătăria a fost “trasă la adâncime” pentru că apartamentul ar fi fost mai lat dacă și aceasta avea contact cu fațada.


Metoda 2 (open-space magic)– apartamentele open-space sunt o capcană inteligentă pentru că defectele de funcționalitate sunt greu de detectat. Problema ține tot de suprafață: dacă dispare peretele dintre living și bucătărie de multe ori este greu de observat (și pe plan, dar și în realitate) când funcțiunea uneia se revarsă peste cealaltă.

Adică dacă ridicatul de la masă ocupă, pentru un adult, minim 85-90 cm când împingi scaunul în spate și minim 75 cm când te ridici cu rotire la 90 de grade, iar blatul și masa au dimensiuni standard nu poți face o bucătărie cu masă de trei persoane mai îngustă de 2,40-2,50 m.

Păcăleala apare când linia de demarcație virtuală dintre living și bucătărie nu îți permite să te ridici de la masă comod (știi cum e când vrei să te ridici și e spațiul prea îngust, lovești masa cu bazinul și verși ciorbele tuturor).

Situația asta va impune ca locul de stat cu familia la televizor – canapeaua, să fie mai aproape de televizor decât e confortabil. Despre asta vorbeam în primul paragraf – despre faptul că “accesibilitate în exploatare” înseamnă să te poți folosi de locul de luat masa din bucătăria deschisă și de canapea fără să ai nevoie să le tot muți (apartamentul dat exemplu dedesubt ar intra în această categorie dacă, în loc să aibă peretele de sticlă dintre living și bucătărie, ar fi open-space).Aici, bucătăria pare a fi în regulă, dar de fapt masa are lățimea de 60 cm și spațiul de manevră până în blat nu depășește 80 cm

Metoda 3 (prestidigitație) – dacă bucătăria deschisă amintită deasupra ar fi închisă atunci ar fi evident că e prea îngustă.

Aici intră în acțiune arhitectul, care știe că este și în interesul lui să treacă de autorizare proiectul (nici noi nu suntem sfinți): o masă corectă are lățimea de 80 cm, dar dacă o desenezi pe plan de 80 se poate observa că rămâne prea îngust spațiul dintre lateralul mesei și blat și nimeni nu te crede că acolo intră un scaun cu un om pe el (pentru că deh, pe planuri se desenează și scaunele).

N-ai unde să o îndepărtezi de blat când bucătăria e închisă, că e deja lipită de perete, așa că îți rămâne un singur truc la dispoziție: îngustezi masa pe plan - când agentul de vânzări al dezvoltatorului turuie despre extazul locuirii în blocul „Zmeura Purpurie Residence” nimeni nu mai e atent la detalii.

Misiune îndeplinită pentru arhitect și dezvoltator – bombă cu ceas pentru tensiunea viitorul locatar, mai ales dacă e coleric.

Metoda 4 (apartamente gonflabile) – metoda de față este cea mai folosită.

Eu dacă aș fi șeful Inspectoratul de Stat în Construcții local aș lua drept afront tipul ăsta de „maradone” din proiectele care îmi trec prin față: e strigător la cer când un apartament are sub 52 mp (suprafața utilă minimală obligatorie de la două camere), apare la vânzare cu suprafața de – să zicem – 57,6 mp și este vândut ca apartament de trei camere (ce ar trebui să aibă obligatoriu minim 66 mp).

Care sunt etapele trucului: se împarte garsoniera în două, ca să pară că are două camere în loc de una, se adună suprafața balconului deschis la suprafața utilă (care ar trebui să fie doar spațiile închise și încălzite), apoi se mută bucătăria în livingul care devine, astfel, celebrul “open-space”.

Manevra e similară cu raportarea producției de la CAP din bancurile din comunism – în realitate ai un mic apartament de două camere cu balcon, dar vinzi imaginea unui apartament de trei camere respectabil (apartamentul de deasupra există în realitate, mai multe detalii, aici).După cum se vede în imaginea de mai sus, apartamentul a fost scos la vânzare inițial ca apartament cu 2 camere, ulterior a devenit de 3 camere.

Cele enumerate deasupra, pe scurt, sunt patru dintre metodele principale de “economisire” a confortului clientului pentru profitul dezvoltatorului, dar nu singurele. Vom vorbi mai multe în episodul următor. Deocamdată, această mică incursiune în lumea fascinantă a businessului cu marjă de profit de 40% se încheie aici.

Puteți găsi mai multe exemple de practici incorecte din zona imobiliară pe “Case Strâmbe pe Radar”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

56297 vizualizari

 • +35 (41 voturi)    
  asta e situatia, autorul articolului are dreptate: (Joi, 19 august 2021, 8:51)

  bancher [utilizator]

  locuintele din blocurile noi sunt mici, inghesuite, cu suprafata mai mica decat in acte, si cu preturi gonflate artificial. Si eu am vizionat multe apartamente la viata mea, si sunt uimit cat de mici si prost partajate sunt apartamentele din blocurile noi.
  In plus de articol, blocurile noi au si alte probleme: calitatea slaba a tevilor si obiectelor sanitare, pe care multi clienti ajung sa le schimbe inca de cand se muta. Plus racordarea precara la ulititati...
  • +18 (28 voturi)    
   Siguranta sanitara: camara+debara cu coloana aeris (Joi, 19 august 2021, 11:15)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Trebuie re-inclusa in lege obligativitatea ca fiecare locuinta nou-construita sa aiba camari si debarale prevazute cu coloane de aerisire.
   • +12 (12 voturi)    
    nu trebuie reinclus nimic (Joi, 19 august 2021, 15:52)

    federal [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    exista indicatie expresa pentru debara si ventilatie in legea 114/96, mentionata si de autorul articolului.
    exista un standard pentru ventilatii , intocmit inca din aprilie 1995(STAS 6724-1).proiectantii nu au timp sa citeasca, ei fac bani pe spinarea nestiutorilor.

    serviciile de urbanism si primariile avizeaza documentatii incomplete si cu un profund dispret in relatie cu legea, cu largul ajutor al asa zisilor "arhitecti".

    OAR / UAR sunt organisme de fatada, care acopera grozăviile astea.Daca esti OAR si stii ca exista un singur membru care a semnat si a dus la primarie spre autorizare mizeriile alea de planuri, ce faci, taci si te faci ca nu vezi?
    taxa OAR pentru ce se plătește? nu vezi documentatiile alea cand vin la avizare?nu iei nici o măsură?

    nu am văzut pina acum nici un proiectant sau lucrător al unui serviciu de urbanism care sa fie amendat sau sa fie cumva oprit definitiv sau temporar ( pina isi revine, se mai gandeste la consecinte si plateste amenda la maximum admis de lege) in a mai ajuta la construirea acelor văgăuni.

    de ce nu sunt oprite documentatiile de catre ISC , care avizeaza documentatiile de autorizare?
    de ce semneaza verificatorul de proiect pe asa ceva?

    exista lege si nimeni nu o respecta. nimeni.

    pentru ca merge si asa, si nimeni nu ia nici o masura daca nu respecti legea.
    exemplele indicate in articol sunt foarte reale si exact asta arata.
    dispretul fata de lege.
   • -15 (21 voturi)    
    De ce? (Joi, 19 august 2021, 16:43)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Eu nu am camara, dar am suficiente dulapuri in bucatarie sa pun toate borcanele de zacusca. Mai trebuie doar sa invat sa o fac.. ;)

    Camara era o necesitate pe vremea cand nu existau frigidere si oamenii vroiau sa tina alimente in casa (nu in beci), dar casa era incalzita si alimentele perisabile...
    Inca mai este o necesitate prin catunele uitate de lume. O locuinta nou-construita nu are nevoie de camara.
    • +7 (9 voturi)    
     Camara si debaraua tin casa curata si ordonata (Vineri, 20 august 2021, 10:41)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Altfel, unde "pitesti" diversele lucruri voluminoase si inestetice?

     Iti tii unditele de pescuit si ladita cu rime sub perna, in dormitor?
   • +9 (9 voturi)    
    Colanele de aerisire sau ventilatiile (Joi, 19 august 2021, 20:41)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Au un rol foarte important, de aceea nu inteleg cum noile blocuri primesc avizele de constructii cu ventilatii executate gresit din start !
    O coloana de aerisire este compusa dintr-un cos principal la care este racordat fiecare apartament separat(erau construite din caramida), or, acum se introduce doar o singura teava de poplipropilena de 110 cu un racord T in fiecare apartament. In cazul unui incendiu, acesta se propaga foarte usor spre etajele invecinate dar daca ar fi fost construite dupa tehnica veche, este imposibil ca un eventual incendiu sa se propage la etajul de deasupra.
    • 0 (0 voturi)    
     teoretic (Duminică, 22 august 2021, 7:30)

     e.o. [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

     Doar teoretic evident, pentru ca in practica cand vad ca ar ridica putin costurile, blocurile noi ar putea fi echipate cu sisteme de aerisire mai moderne, cu recuperare a caldurii.

     Si cu centrale comune pe toata scara, sau de ce nu de cvartal, cu coloane bine definite pentru cabluri telecom, energie electrica (si nu doar tubulete), distributie pentru gaz.

     Dar astea sunt vise. In realitate vezi stalpii structurii de rezistenta in cateva incaperi, teava de gaz care traverseaza in lungime camera de zi, cosuri de fum, care in multe cazuri sunt aliniate frumos pe fatada cu ferestrele.
  • -5 (17 voturi)    
   In functie de bani si pretentii (Joi, 19 august 2021, 15:53)

   mescaline [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Se construieste si cu spatii suficiente, dar in general cumparatorii trebuie sa accepte un compromis legat fie de bani, de zona sau de constructie.

   Bucatarii inguste de 2m sau in forma de L cu spatiul aiurea se gasesc chiar pe fosta Victoria Socialismului, compromisuri existau destule si in constructiile comuniste.
 • +32 (34 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 august 2021, 9:00)

  [anonim]

  • -2 (14 voturi)    
   nu te supara, (Joi, 19 august 2021, 10:53)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui

   dar nu am cunostinte sa exite undeva in lume posibilitatea sa dai inpoi casa dupa 30 zile si sa primesti banii inapoi. A existat la masini ceva asemanator, era prin anii 2000: puteai sa iei o masina si sa o incerci timp de 30 zile si, daca nu iti placea, o dadeai inapoi (daca iti placea, o cumparai sau o luai in leasing). Ce au facut romanii? Luau masini scumpe, se prefaceau ca vor sa le cumpere, le luau in concediu 2 saptamani, apoi le dadeau inapoi pe motiv ca nu le plac....multi dealeri se plangeau ca gaseau masinile date inaoi pline cu nisip de la mare.
   • +22 (22 voturi)    
    Exista o varianta (Joi, 19 august 2021, 12:51)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Dezvoltatorul poate sa-ti inchirieze apartamentul pe o perioada scurta, cu optiunea de a-l cumpara.

    In practica, majoritatea dezvoltatorilor din occident care inchiriaza includ si optiunea de a cumpara, la un pret redus proportional cu banii platiti pentru chirie (nu toata chiria, doar o mica parte).
    • +3 (11 voturi)    
     Idee ok, dar nefezabila (Joi, 19 august 2021, 16:36)

     Tkay [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     La noi se vand majoritatea locuintelor la nivel de proiect sau nefinalizate. Sunt extrem de putine locuinte care sunt oferite la vanzare cand sunt finalizate. Si din pacate lumea cumpara si asa...
     • +10 (12 voturi)    
      Gresesti (Joi, 19 august 2021, 17:39)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Tkay

      Se ofera spre vanzare. Daca se vand sau nu, asta este decizia potentialului cumparator. Cum s-ar zice, "nu e prost cine cere.."

      Nu stii pe nimeni care s-a trezit rezident intr-un bloc nou fara vecini?.. Sunt o gramada. Cel mai nasol, dupa costurile ridicate de intretinere, este ca vei avea parte de 1-2 ani de bocanituri si bormasini.
   • -2 (2 voturi)    
    la masini exista acum si poate si atunci (Joi, 19 august 2021, 22:19)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Optiunea testarii masinii - firma pune la dispozitie masini pentru testare - firma care este serioasa invata multe din comentariile clientilor.

    Imi aduc aminte ca pe vremuri telefoanele mobile intrebau ce te nemultumeste - mereu spuneam ca ecranul este prea mic si uite mi s-a implinit dorinta - ecran mre cat o carte...

    in business nu ai cum sa te plictisesti ca la stat - mereu apar probleme si daca tu nu le rezolvi uite ca vine altul, face treaba si iti ia si clientul - ca asa e-n business.
  • +9 (9 voturi)    
   corect (Joi, 19 august 2021, 11:25)

   NimeniNeica [utilizator] i-a raspuns lui

   Statul faciliteaza "creditul imobiliar pe repede inainte".
 • +4 (12 voturi)    
  Legislatie (Joi, 19 august 2021, 9:02)

  __Constantin__ [utilizator]

  Se pot adopta prin legislatie, proiecte TYP nationale pentru blocuri si case, prin concurs de proiectare arhitectura urbanism si inginerie etc. la exigentele de performanta ale momentului pentru spatiul construit folosit de oameni. S-a mai adoptat aceasta formula in trecut prin institutii precum Proiect Bucuresti etc..
  Poti sa nu fi obligat sa le urmezi DAR pentru cel care cumpara daca sunt executate intocmai, vor fi un etalon ca au fost indeplinite toate exigentele de baza din legislatie. Deasemenea pentru Investitor vor fi de referinta petru terenul necesar.
  Si mai bine Primariile sa depuna efort si sa organizeze dezvoltarea Urbana punand la licitatie loturi gata de construire cu toate utilitatile si aprobarile.

  Cine sa o faca ? :) :) :)
  incompetentii care ne conduc :) :) :)
  • +8 (20 voturi)    
   Trebuie legiferata si evacuarea gazelor centralelo (Joi, 19 august 2021, 11:22)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui __Constantin__

   Am vazut blocuri noi, chiar in centrul Bucurestiului, cu apartamentele scoase la vinzare gata utilate cu centrale de apartament cu cosurile de evacuare scoase sub geamurile celui de deasupra.

   Nu au avut macar bunul simt elementar de a monta cosuri comune pe fiecare verticala.

   Practic, ticalosii nu vind case, ci camere de gazare.
 • +32 (32 voturi)    
  Confort? (Joi, 19 august 2021, 9:04)

  Un_cetatean_oarecare [utilizator]

  Daca asta ar fi problema. Dar asta este cea mai mica problema a noilor dezvoltari. Aceasta scadere a confortului nu este un atentat la viata viitorilor proprietari.

  In fata ochilor larg inchisi ai celor responsabili cu calitatea executiei (RTE, diriginti, ISC, disciplina in constructii a primariei) se inalta constructii a caror rezistenta la seism sau incendiu va tine cel mult de noroc.

  Din maximizarea profiturilor prin reducerea costurilor rezulta ca viitorii proprietari vor lua pe numele lor: armaturi subdimensionate, stalpi cu PET-uri in interior, stalpi si grinzi din beton segregat din turnare, stalpi si grinzi deja fisurate, armaturi neacoperite de beton, apartamente in blocuri de 11 etaje cu fundatie de 10 cm, apartamente in blocuri initial proiectate si construite pana la P+4 si ulterior extinse la P+11, armaturi din otel beton de calitate indoielnica, stalpi si grinzi din betoane din clase inferioare si alte asemenea. Vor deveni proprietari si ai unor materiale inglobate in constructie inflamabile (vezi cazuri de blocuri noi la care a ars termoizolatia de pe fatada in cateva minute) sau cu continut mare de radon (adica mai radioactive).

  Vor deveni proprietari ai unor apartamente construite in foste orezarii (vezi cazul Bragadiru) - adica apa ce stagneaza la mica suprafata si care in timp va afecta calitatea constructiei.

  Aceste aspecte sunt practic imposibil de detectat de catre viitorul proprietar, fiind lucrari ascunse. Verificarea lor nu se face decat pe durata santierului de catre cei mentionati in Legea 10/95 care din motive lesne de banuit tin ochii larg INCHISI!

  Va amintiti de cutremurul din Antalia de acum ceva ani? Ce constructii au picat?

  Confortul e cea mai mica problema stimate domn arhitect!. Oricum va felicit pentru aceasta atitudine contra unor practici care, din pacate, sunt girate de catre alti arhitecti. PS: Cred ca OAR nu a ridicat dreptul de practica decat pe motiv de neplata a cotizatiei.
  • +7 (7 voturi)    
   Ca să nu mai vorbim (Vineri, 20 august 2021, 1:04)

   Vruum [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

   de „bagatela” spațiilor de depozitare din apartamente, precum și a rampei/rampelor de acces în bloc - știți, aceea cu înclinarea de 6 grade. Corupția îți strică viața și în „Residence”(le) de prin toate periferiile... pardon, suburbiile orașelor românești, unde șpaga e dulce foc!
 • +27 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 august 2021, 9:06)

  [anonim]

 • +9 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 19 august 2021, 9:10)

  [anonim]

  • -8 (24 voturi)    
   Tu chiar ai crezut vreodata ca (Joi, 19 august 2021, 10:54)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui

   Nicusor Dan va face ceva in Bucuresti?
   In viata, ca sa fii eficient, trebuie sa te mai si pricepi la ceea ce vrei sa faci, nu doar sa fii cinstit.
 • +19 (19 voturi)    
  Cosciuge supraetajate (Joi, 19 august 2021, 9:14)

  Sati [utilizator]

  Cine ? Cocostarcul de Instectorat in Costructii ? Vede cazematele cu etaje si echilibristica arhitectonica de la distanta. + Etaje tehnice transformate in locuibile.
 • -20 (30 voturi)    
  Nu fura nimeni nimic ! Titlu OTV-ist. (Joi, 19 august 2021, 9:19)

  Amad [utilizator]

  Da, dezvoltatorul este interesat de cat mai multe apartamente la hectar dar asta nu inseamna ca fura metri patrati.
  Toate se rezuma la bani adica la cata suprafata utila iti permiti.
  In orice ansamblu rezidential primele apartamente vandute sunt cele mici. Daca toata lumea ar avea 2-3000 EUR salariu, atunci si apartamentele ar pe gustul arhitectilor. Până atunci ne cumparam ce putem de banii care-i avem.
  Toata lumea vrea baie cu geam exterior, bucatarie mare cu iesire pe balcon, living separat, suprafata utila mare cu spatii de depozitare mari, doar ca nu avem cu ce.
  • +15 (19 voturi)    
   Ba trebuie garantat un produs, nu un sub-produs (Joi, 19 august 2021, 11:08)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   Orice produs trebuie sa-si poata indeplini scopul.

   Daca se vinde un produs sub denumirea de "casa", atunci trebuie sa poata fi folosit ca o "casa".
   Adica sa poti sa circuli prin ea, sa poti sa dormi, sa gatesti, sa speli, sa usuci rufele, sa ai unde sa iti depozitezi materialele si alimentele.

   Dupa mintea din ce in ce mai putina a noilor arhitecti, aspiratorul ar trebui tinut undeva in dormitor, desi e din plastic toxic si plin de microbi, iar cartofii si alte legume sau alimente, in dulapuri unde pot mucegai sau fermenta.
 • +22 (22 voturi)    
  Rezidentialele in Romania, scump si prost (Joi, 19 august 2021, 10:08)

  relax4 [utilizator]

  Pretentii umflate, oferta slaba calitativ si riscanta.

  Piata rezidentialelor noi: construite cu 400-700 euro/mp, preturi de minim 300% din cost adica 1500-2500. Eu din prima as oferi jumate din cat cer dezvoltatorii pentru ca profit de 50% e super rezonabil. Mai mult de 50% e vorba aia inteleapta 'prost nu e cine cere, ci cine da'.

  Calitate slaba, aglomeratie de inchisoare, blocuri inalte fara sa existe o harta de detaliu geodezica ca sa stii stabilitatea la cutremur mare pentru ca un apartment il iei pentru zeci de ani nu trei ani. In Germania exista harti seismice DIN 4149.

  Piata rezidentiala veche: Construite de muncitori in medie acum 50 de ani in niste timpuri cand toti furau de la fabrica pentru ca furai de la stat si ala nu e furt. Ruginite, cu peretii sparti de mai toti fostii locatari cativa sigur si de rezistenta. Garantiile sunt povesti ca a locuit inginerul care le-a facut, ca nu a fost nimeni nebun sa sparga pereti de rezistenta etc. Daca ma simt norocos iau un bilet lot de 10 lei, nu dau economiile pe niste povesti. Nu vezi realitatea cu ziduri crapate, fier ruginit pentru ca sunt impachetate frumos de izolarea termica, care la un incendiu da foc la bloc. Sa mai vb de nimicuri ca toate unitatile de aer exterioare pe sub care treci prinse in doua suruburi desi at fi trebuit SASE?

  Concluzia mea: preturi aproape ca in Germania, dar cumperi din ce vezi in alta tara unde veniturile so calitatea vietii sunt cel mult 40% fata de Germanic. Romanul e obisnuit sa dea tepe, nu sa munceasca pentru ce cere. Pe principiul ca dai si tu teapa mai departe. Dar luati-va dupa mass-media romaneasca ca preturile continua sa creasca. Incepe CARITAS. Pentru mine, chirie e ok deocamdata. Sa mai spunem ca la urmatoarele alegeri se pare ca se intorc talibanii in Romania?
  • +12 (22 voturi)    
   oricat ar parea de paradoxal, (Joi, 19 august 2021, 11:06)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui relax4

   apartamentele din blocurile comuniste sunt mult mai cinstite decat cele din blocurile noi. Personal as alege un bloc din anii 1980-1989 in dauna unuia facut acum.
   Tu spui ca furau muncitorii de pe santierele comuniste; Ei bine afla ca nu e chiar adevarat, se fura la finisaje (ex vopseluri), dar nu la structuri de rezistenta si la betoane ptr ca nu aveai cum sa le valorifici: doar statul facea blocuri (nu si privatii), vile nu se faceau, deci nu aveai unde sa le duci in caz ca le furai, Plus ca erau mari si te vedea militia cand le transportai; daca te prindea ca ai furat de la stat, luai 10 ani cu executare fara discutie. Putini isi asumau riscul.
   Practic muncitorul roman a furat la finisaje, iar statul a facut economie la finisaje si la tevi (lucru care se vede si azi in puzderia de tevi care se sparg toata ziua). Insa structura de rezistenta in blocurile comuniste ramane exemplare, nu mai vezi asa ceva in ziua de azi.
   oricat de tampiti au fost comunistii, au avut o calitate: au stiut sa construiasca.
   Eu recomand blocurile din perioada de dupa cutremurul din 1977, cu conditia sa se dea jos finisajele si sa se redecoreze dupa gustul fiecaruia.
   • -2 (16 voturi)    
    standarde vechi, structuri erodate, pereti demolat (Joi, 19 august 2021, 12:17)

    relax4 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    1. chiar daca nu ar fi furat la structura realitatea e ca standardele lor inclusiv seismice au 40 de ani!

    2. Majoritatea blocurilor nu au fost intretinute corect. S-a deteriorat acoperisul, a plouat, nins in ziduri, au lucrat gigei langa fundatii schimband diverse tevi si afectand fundatia, balcoanele au elemente degradate care stau sa cada, unitatile de aer conditionat in doua suruburi, peretii interiori au fost daramati dupa bunul plac, gurile de aerisire blocate la fel.

    3. totusi vb de blocuri cenusii, dupa standard de viata comunist, care au 40-50 de ani. preturi prea mari pentru ce reprezinta ele. Valoarea de revanzare in scadere pe termen mediu si lung mai ales ca se indreapta spre centenar.
    • +6 (16 voturi)    
     dimpotriva, (Joi, 19 august 2021, 13:12)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui relax4

     standardele comuniste privind seismul erau muult mai drastice decat cele din ziua de azi. Sa vedem cate din blocurile de dupa 1990 vor rezista la urmatorul cutremur de talia celui din 1977. Pe cei din ziua de azi din constructii nu ii verifica nimeni, construiesc la economie maxima.
     Blocul meu a fost reabilitat termic si nu are niciuna din probelemele enumerate de tine, nici urma de ceniusiu, de pereti care stau sa cada, de balcoane deterioarate sau ce enumeri tu mai sus. Mai mult, in 2005 s-a facut un bloc nou langa mine, era cat pe ce sa imi vand apartamentul ca sa ma mut acolo, in bloc nou....bine ca nu am facut greseala, acum blocul este parasit, din galben s-a facut cenusiu, ploua in apartamente, totul e cazut, nu au presiune la apa etc.
     • -1 (9 voturi)    
      nu ai citit tot si nu discutam exceptii (Joi, 19 august 2021, 13:57)

      relax4 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      cand vorbim de blocuri care merg spre decadele 50-80 de ani evident ca standardele urbanistice, architecturale, comfort, seismice sunt vechi. Materialele, pereti, tevi sunt vechi, tehnologia a avansat.

      Daca compari cu o parte din constructiile noi, sunt peste dar nu peste toate. Problema e generalizata calitatea joasa a vietii, siguranta seismica, neconformitatile sunt regula. Toate sunt ignorate si de vanzatori si de o parte din cumparatori care merg la noroc si daca se tepuiesc incearca sa dea teapa mai departe. Nu asa se intampla in Vest desi incercam sa le copiem preturile.
      • +2 (12 voturi)    
       vezi, (Joi, 19 august 2021, 15:53)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui relax4

       din acest motiv as merge pe un apartament construit in perioada 1979-1989: stii pe ce dai banii, stii la ce sa te astepti.
       Cumpara tu unul nou, si mai discutam peste 2 ani daca esti multumit, cand o sa vezi ca iti curg toate tevile, ca iti curge apa calda din calorifere, ca nu ai presiune la apa si ca mergi 100m in spatele blocului sa duci gunoiul.
       Practic cumparatul unui apartament in bloc nou este o loterie!
       persoanl cunosc o gramada care si-au luat teapa cu blocuri noi.
   • +5 (13 voturi)    
    furau fierul-beton din structura de rezistență (Joi, 19 august 2021, 16:28)

    NicuPandemicu [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Ce au constatat expertizele făcute după dezastrul din 1977 despre blocurile construite de tovarășii comuniști:
    «Stâlpii de susţinere, de exemplu, fuseseră „subţiaţi“ spre vârf, pentru a se fura fierul-beton din interiorul struc­tu­ri­lor de rezistenţă. Motivul real pentru care s-au prăbuşit la cutremur doar unele scări din blocurile mai mari. De exemplu scara „F“, ultima construită, a blocului OD16 din cartierul Militari.» (Sursa: Arhivele Securității via CNSAS, publicate în Revista 22 sub semnătura istoricului Mădălin Hodor).

    Știu că adevărurile astea îi împliedică pe unii să doarmă noaptea în blocul lor, dar soluția nu e propagarea miturilor urbane ale Securității și perpeturarea propagandei comuniste.
   • -1 (5 voturi)    
    Preturi si Valoare (Joi, 19 august 2021, 19:16)

    __Constantin__ [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Apartament 1986/80mp/80.ooo Zona I;
    Apartament 1970/80mp/60.oooo Zona II-III;
    Apartament 2021/58mp/60.oooo Zona IV

    Credit max 60.ooo fam 2 salariati 2 copii mici.
    Ce ai nevoie si ce poti sa alegi ? Necesar 32mp/ persoana dupa criteriul european.
    La apart. din 1970 daca ramai acolo 30 de ani (sa platesti creditul) valoarea lui de duce la jumatate.
    La apart. din 1980 nu ai access. La apart. din 2021 nu incapi :).
    • +2 (6 voturi)    
     mere cu pere (Joi, 19 august 2021, 20:08)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui __Constantin__

     vrei musai zona I pt 1980? II, III si chiar IV put? S-au construit si acolo in anii '80

     A se scuti si vrajeala cu 32mp per capita. Am crescut generatii intregi in apartamente de 60-70mp la 3 camere si brusc o ardem iuropean. Vezi dimensiuni apartamente Paris, de ex, ca pe standardul tau ar trebui ras orasul ala.
     • +1 (3 voturi)    
      Biblioteca&Muzica (Vineri, 20 august 2021, 19:13)

      __Constantin__ [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      Am trait toata viata cu o biblioteca cu sute de carti poate mai mult de 2000 de volume, cu pick-up si vinile occidentale cu diapozitive din Leningrad, Versailles si Roma, cu aparat de marit si instrumentar pentru developarea fotografiilor si modelism alte si alte hobby-uri. Pot sa spun ca pentru a avea educatie si cultura ai nevoie sa ai la dispozitie un spatiu suficient sa te dezvolti. Pentru cei care nu isi doresc asa ceva e adevarat poti sa stai si in 40mp.

      Paris este un vis depinde la ce te uiti
      https://www.youtube.com/watch?v=hmNT1FnM1L0
      :)
      • -1 (3 voturi)    
       asa, si? (Vineri, 20 august 2021, 22:55)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui __Constantin__

       Aveam si am carti puse si pe 3 randuri. Cam tot ce ai scris acolo am bifat si eu, plus altele. So? Nu contrazic ce ai spus cu dezvoltatul, dar metrajul per capita nu a fost in ideea asta calculat si nici nu e o lume ideala. Daca dai la 20 persoane metrajul, poate una sa-l foloseasca in directia spusa de tine, din pacate.
       Trebuie sa ne descurcam cu ce putem obtine si sa facem din cacat bici, cu mai putina miorlaiala.

       Ar trebui sa-ti dau si eu un link cu palatul lui becali sau cu imobile de pe Kiseleff?

       Nu mi-ai raspuns la intrebare: iti pute altceva decat zona I pt apartament anii '80?
       • -1 (1 vot)    
        Familie si Economie (Sâmbătă, 21 august 2021, 19:49)

        __Constantin__ [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

        'Familiile care au copii mici au nevoie de cresa gradinita scoala primara etc. De preferinta accesibile fara auto (in cartier). Dezvoltarea urbana existenta le asigura in zonele deja sistematizate. Daca ai bani pentru 2 camere in zona IV-V peri-urban nou construit fara asa ceva sau 4 camere cu vechime de 50 de ani cu , ce poti sa alegi intre cele doua. Dupa 30 de ani de credit ceea ce ai platit nu mai are valoare , va avea 80 de ani vechime. Se poate locui foarte bine in periferie insa aici orasele sunt dezvotate in jurul centrului urban iar serviciile oferite de oras scad pe masura ce te indepartezi de el. Fiecare se descurca cu ce are si ce poate sa faca. Generatiile care vin o sa poarte tarele care se sadesc astazi. So ca sa parafrazez pe cineva "cu ei nu te intelegi".
   • +2 (4 voturi)    
    de acord (Vineri, 20 august 2021, 9:41)

    hanu [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    finisaje proaste, unele decizii arhitectonice discutabile, insa la capitolul siguranta exista un baseline rezonabil. Pentru constructiile noi, facute doar pentru profit si fara frica reala de consecinte, nu pot baga mana in foc.
 • +17 (19 voturi)    
  Nu e problema (Joi, 19 august 2021, 10:14)

  ionescu.pop2222 [utilizator]

  Oamenii sunt asa de disperati sa cumpere incat vor cumpara cam orice. Iar cei de la Inspectia in Constructii si de la primarii isi iau partea, de regula in apartamente (etaje intregi). E usor sa observi cand te uiti de exemplu la apartamentele noi din Cluj (cu care eu sunt familiar), ca ai urmatoarele trasaturi:
  * planul blocului urmeaza exact conturul terenului, aducand camere cu pereti unghiulari si spatii ciudate, care insa intra la mp. Poate unul din 10 apartamente de pe un nivel exista care sa fie dreptunghiular (l-am si cumparat).
  * apar stalpi in interiorul spatiilor de ex de multe ori este un stalp de beton (de rezistenta) in mijlocul bucatariei. Dar, un designer sigur va rezolva problema :)
  * pe unele planuri lipseste patul, ai doar sofa.

  Pe de alta parte, cine cumpara si in aceste conditii, este un fraier care merita muls. Banii tot timpul trag spre cel mai destept (cel care cere, in cazul asta).
  Prin comparatie, multe din criticatele apartamente comuniste chiar au o structura normala, bucatarie, camere patrate, bai cu aerisire (de aceea si preturile lor s-au umflat).
  • +8 (16 voturi)    
   De unde atata disperare? (Joi, 19 august 2021, 12:54)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui ionescu.pop2222

   Populatia este in scadere de 30 de ani. Numarul locuintelor este in crestere de 30 de ani...
   • +1 (11 voturi)    
    In Bucuresti si orasele mari... (Joi, 19 august 2021, 13:13)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    la tara scade numarul.
    • +8 (14 voturi)    
     Conform caror statistici? (Joi, 19 august 2021, 13:59)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     INSSE - Tempo Online:

     1,835,258 - populatia rezidenta la 1 ianuarie 2020 in Municipiul Bucuresti.
     In scadere de la 1.88mil in 2012.

     2,158,169 - populatia cu domiliciul in Bucuresti la 1 ianuarie 2020 (2,158,758 in 2012; 2,151,764 in 2002; 2,188,461 in 1992)

     Diferenta sunt cei plecati din Romania care nu au renuntat la domiciliul din tara, pentru ca ar fi obligati sa predea si cartea de identitate (o aberatie), ceea ce ar face imposibila orice relatie cu autoritatile romane care iti cer peste tot "buletinul". Stiu asta din proprie experienta.

     Dar este suficent sa intri in orice scara de bloc si sa te uiti cate persoane sunt inregistrate la intretinere in fiecare apartament ca sa vezi cate sunt goale. Prea multe..
     • +2 (8 voturi)    
      ha ha ha (Joi, 19 august 2021, 15:58)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Pe timpul lui Ceausescu erau inregistrate peste 2 milioane de persoane care traiau in Bucuresti, acum sunt inregistrate 1.835 milioane. Deci teoretic populatia a scazut in Buc....ei bine, afla ca e chiar pe dos, in Bucuresti este aglomeratie muuult mai mare decat pe timpul lui Ceausescu, desi orasul s-a extins in Pipera , Otopeni, Popesti Leordeni etc.
      Atunci care este explicatia? Simplu: nu toti isi fac bulein de Bucuresti, desi traiesc aici de ani de zile., Multi inca isi au domiciliul in provincie, desi locuiesc in Bucresti de ani si ani de zile.
      e o ineptie sa spui ca populatia Bucurestiului scade, se vede cu ochiul liber cum creste de la an la an.
      • +3 (7 voturi)    
       ochiul meu liber vede altceva.. (Joi, 19 august 2021, 16:35)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui bancher

       Cand vorbim de aglomeratie, cred ca te referi la cei care s-au mutat in Ilfov si vin ziua sa lucreze in oras. Este o problema, e adevarat. Dar e cu totul alta problema.

       Din pacate, orasul s-a dezvoltat aiurea, fara sa tina cont de nevoile de mobilitate. Inainte de '89, 2 milioane de locuitori se descurcau cu mai putin de 100,000 de masini, mai putine magistrale de metrou si niste tramvaie / autobuze amarate, care abia se urneau. Oare cum reuseam?..

       Diferenta era in repartizarea locuintelor in functie de locul de munca. Nu te trezeai dimineata in Militari ca sa ajungi la munca in Pipera. Nici nu iti lasai in drum copilul de 10 ani la clasele speciale de la liceul Spiru Haret, ca se ducea singur la scoala de cartier, ca toti ceilalti.
     • +4 (8 voturi)    
      un sfert din apartamentele din București zac goale (Joi, 19 august 2021, 16:31)

      NicuPandemicu [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      Potrivit calculelor ZF, Bucureștiul ar trebui să atragă în următorii zece ani cel puțin 1 milion de oameni, pentru ca proiectele de dezvoltare imobiliară actuale și cele care sunt în lucru să nu rămână nevândute, goale, pustii. Numai că pandemia a inversat tendința și oamenii au început și vor continua să fugă de aglomerația și poluarea din București.

      Datele INS arată că în 2020 au plecat de la ţară la oraş 78.000 de locuitori, iar de la oraş la ţară 116.000, diferenţa netă dintre cele două fluxuri migraţioniste fiind de 38.000 de persoane, dublă faţă de anii anteriori.

      Mediul rural și urbanul mic, cele care au alimentat bulele imobiliare din 2008 și 2020 sunt azi pustii. Din satele fantomă nu vor mai veni studenți spre orașele mari.
 • +16 (16 voturi)    
  Foarte interesant articolul (Joi, 19 august 2021, 10:24)

  Absurdistanul [utilizator]

  Cred ca e bine sa apara astfel de articole pertinenete si bine documentate pentru ca ne ajuta pe toti sa indreptam greselile.
  Sunt oameni care si-au "blocat" economiile in apartamente. Unii cu buna stiinta, fiind naivi! Si altii din nestiinta!
  Romania excleaza la dorinta de proprietate a locuitorilor ei si deci profitorii au aparut!
  Orice om care avea o suma mai mare de banuti in anii 2005 - 2007 a investit in imobiliare si a construit mai bine sau mai rau!
  Din ce cunosc de atunci, era multa igrasie, parchet care se strica repede, fainata care se desprindea rapid si multi cumparatori care trebuiau sa reinvesteasca in fit-out din nou!
  Intre timp lumea s-a obisnuit: doreste mai ieftin stiind de la inceput la ce pericole se expun!
  Blocuri in camp fara utilitati, fara cai de acces, in apropierea unor obiective langa care nu ar trebui sa fie vreodata, etc!
  Spaga din acest domeniu e mare: autoritati de toate felurile aproba constructii peste tot, in lipsa de cunostinte si din dorinta de parvenire sau imbogatire rapida ("ca pe urma, vin ceilalti") !
 • +14 (16 voturi)    
  nu e vina dezvolatatorilor (Joi, 19 august 2021, 10:49)

  NOTORIOUS [utilizator]

  1. este vina cumparatorilor din Romania! Oricat de prost si inghesuit se construieste la noi, tot se vinde pe bani buni.

  2. clar si vina organelor de control ce cunosc doar sa ia spaga, si nu verifica corespunzator ca toate normele sa fie respectate.
 • +11 (17 voturi)    
  De spatii de depozitare si cu coloane de aerisire (Joi, 19 august 2021, 10:54)

  D-or [utilizator]

  nici nu mai poate fi vorba. Nici autorul nu pomeneste nimic de lipsa lor.

  Apartamentele noi, chiar cele foarte scumpe si cu suprafete de peste 80mp, sunt proiectate ca niste apartamente de hotel, din care vii si pleci, nu ca niste camine in care familiile trebuie sa traiasca zeci de ani.

  Cel mult, am vazut pe noile schite cite un capat de hol marcat ca spatiu de depozitare, dar fara sa aiba si coloane de aerisire, fiind astfel impropriu depozitarii atit a alimentelor cit si a materialelor care ar putea degaja vapori toxici sau inflamabili.

  E vina celor care aproba astfel de proiecte.

  In Germania, de exemplu, prin lege, fiecare familie trebuie sa aiba in casa rezerve de hrana pentru minim 10 zile.
  Unde ar putea fi depozitate rezervele in apartamentele smecherilor sau doar a idiotilor de astazi?
  • -6 (10 voturi)    
   ce sa faca? sa depoziteze alimente si materiale (Joi, 19 august 2021, 21:30)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   cu potential toxic sau inflamabil?
   Pe bune?
   Da, uneori duc lipsa unui dulap mare si solid pentru haine dar aia cu sacul de cartofi pentru iarna sau sticla de petrosin in camara e cam de domeniul trecutului!
   Eu sunt mai old style dar stiu tipi de 30-35 ani in blocul care locuiesc care folosesc bucataria cel mult sa isi faca o cafea!
 • +15 (17 voturi)    
  Foarte bun articolul! (Joi, 19 august 2021, 11:19)

  NimeniNeica [utilizator]

  Sper sa fie citit de cat mai multi tineri dispusi sa devina proprietari cu orice pret.
 • +8 (18 voturi)    
  Casele noi sunt la acelaşi preţ (Joi, 19 august 2021, 13:05)

  Ed___ [utilizator]

  Casele noi sunt la acelaşi preţ cu apartamentele noi, în jurul oraşului mare care trăiesc

  Sunt la 5 - 10 - 15 km de oraş, dar clar se merită.

  Prostia imensă este a cumpărătorilor, care nu ştiu decât apartamente cutie de chibrit în blocuri ghetouri cu nume numai englezeşti

  Apoi prostia imensă a angajatorilor care nu înţeleg că viitorul înseamnă 100% remote work !

  Nu, 3 din birou, nu 2, nu 1 ci ZERO zile din birou.
  Doar poate la evenimente, ziua în birou, dar în rest, lumea se duce puternic pe 100% de acasă, unde se poate.
  • -1 (13 voturi)    
   remote work 100%? prostie angajator? (Joi, 19 august 2021, 20:15)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   1. fa-te "angajator"
   2. mananca numai mancare facuta "remote", ca sa dau doar un exemplu. Cand ti-o naste nevasta, baga o cezariana "remote".
 • +4 (6 voturi)    
  Multumesc lui Pingelica! (Joi, 19 august 2021, 18:11)

  Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator]

  Atunci cand in vara lui 1988 ne-a fost darmata casa cu trei apartamente, curte si gradina, pod si pivinita, am fost suparat ca am primit in schimb doua apartamente de doua camere la bloc, prost finisate.

  Iar balconul, foarte ingust, este greu de utliizat ...

  Dar multe din dezvoltarile de dupa 2000 ma fac sa regret "cutiile de chibrituri" comuniste!

  Macar am bucatrie si camara separate, nu odiosul open-space!
 • +5 (9 voturi)    
  sa dati numa' cate 5 apartamente de persoana! (Joi, 19 august 2021, 18:13)

  BernierC [utilizator]

  ca sa ajunga la toti! ce dragi imi sunt emobiliarii astia, cumt tot sufla ei in bula si spera la cresteri de preturi si bizoni tepuiti! ehe, time is on my side!
 • +1 (3 voturi)    
  Oare de ce atatea discutii inutile?? (Joi, 19 august 2021, 22:14)

  LiviuX [utilizator]

  Cand exista o solutie foarte simpla: cumpara pe baza de plan si vezi daca planul iti satisface necesitatile. Iar daca constructorul nu respecta planul, abia atunci intervin ceva probleme pentru ca fie va trebui sa modifice apartamentul, ifie, daca nu poate, sa te despagubeasca (pana la rascumparare cu daunele de rigoare). E drept ca asta poate implica procese, dar daca contractul e facut ca lumea sigur castigi.
 • +2 (8 voturi)    
  Ce a fost bun din vechile apartamente? (Vineri, 20 august 2021, 7:14)

  nick24 [utilizator]

  “însă trebuie știut că și reversul medaliei a existat: apartamentele denumite “confort I” (dar și cele “confort II”) din perioada anilor `70 și `80 au oferit confort locativ multor români “ Voi chiar vorbiți de confort în anii 70-80?

  Din acele blocuri de apartamente a rămas numai scheletul și nu se știe nici acela dacă va rezista la următorul cutremur mare. Restul a fost schimbat PT A FI LOCUIBILE astfel: exterior tencuit, izolat termic, dat culoare, închis balcoane cutermopan, îndreptat pereții și tavanul, tencuit, văruit interior, pus parchet, gresie, faianță, schimbat instalație electrică din aluminiu subdimensionată, pe cupru, schimbat geamurile, ușile de interior și exterior, schimbat caloriferele, schimbat instalațiile sanitare și țevile pe coloane cu TOȚI robinetii de trecere, inclusiv cei de la subsol.
  • +2 (4 voturi)    
   ai multa dreptate (Vineri, 20 august 2021, 9:37)

   codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   dar trebuie sa recunosti ca macar ai pe ce schelet lucra. ori, la astea noi...
  • +1 (5 voturi)    
   Inchiderea balcoanelor = prostie. (Vineri, 20 august 2021, 10:10)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Un balcon deschis e un spatiu de recreere.

   Un balcon inchis devine un simplu spatiu de depozitare, chiar impropriu, intrucit e expus soarelui si prafului.

   Mai mult, devine un obstacol pentru lumina si aer, astfel ca incaperea de dupa balcon pare infundata.
   • 0 (2 voturi)    
    mda (Vineri, 20 august 2021, 15:58)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Tu ai idei putine, dar fixe, fixate si batute-n c uie

    Intelegi ideea de OPTIUNE a fiecaruia? Intelegeam daca spuneai de armonie fatada, dar tu vrei ca lumea sa se recreeze obligatoriu in balcon. Nu vrei sa si alerge in alea cu adancime de 80cm?
 • +1 (3 voturi)    
  Problema e mai complexa (Vineri, 20 august 2021, 7:33)

  mongolul [utilizator]

  ati fost in apartamentele din centrul Bucurestiului, ridicate in perioada interbelica? Mergi si vedeti.
  In timpul comunismului existau apartamente cf.III,II,I si lux.
  Apartamentele noi sunt impartite aiurea.
  Dar in ultima instanta, nu te obliga nimeni sa cumperi un apartament rasolit... Daca cei care cumpara sunt beleuzi, cu ce-i poate ajuta statul? Sau articolele/comentariile dvs.
  (Proiectele astea, nu trebuie avizate de cineva de la primarii? Cum dau avizul, daca nu respecta legile in domeniu? Ce pedepse exista pentru proiectanti/constructori/"dezvoltator" si organele abilitate din primarii, in cazul nerespectarii prevederilor legale?)
  • +3 (5 voturi)    
   Nu ai de unde alege. Nu am vazut niciunul cu (Vineri, 20 august 2021, 10:18)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

   camara si debara printre blocurile noi.
   Sau cu usa de la baie protejata de un mic hol, astfel incit sa nu se vada direct vasul de toaleta din sufragerie sau bucatarie cind se deschide usa.

   Majoritatea sunt cu usile de la baie si bucatarie fata in fata sau alaturate, cu peretele de fatada complet din sticla, fara pervaze la geamuri, etc.
  • +1 (1 vot)    
   sf. lux era numit si (Vineri, 20 august 2021, 12:11)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

   cf. "0".
 • +7 (7 voturi)    
  Mult, haotic si prost... (Vineri, 20 august 2021, 12:34)

  morometu [utilizator]

  Asa se construieste in ziua de azi. Nu credeam ca blocurile odiosului sunt mai spatioase decat cele construite acum. De pe la penibilele balcoane dai mana cu vecinul. Unele apartamente nu beneficiaza nici de lumina solara pentru ca s-au inghesuit blocuri peste blocuri. Sfanta spaga sa traiasca... Apar peste noapte blocuri cu 5 etaje in zone de case pe parter. Iar drumurile lipsesc cu desavarsire. Nu mai sunt obligatorii garajele. Eu le numesc:''constructii agresive''! Si mult nejustificate ca si preturi!
  • 0 (2 voturi)    
   asta am spus si u mai sus: (Luni, 23 august 2021, 11:28)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui morometu

   blocurile coministe sunt mai spatioase si mai trainice dcat cele din ziua de azi...Imi amintesc cand a fost cutremurul din Armenia, parca in anul 1992, s-a dus Gorbaviov in vizita si nu intelegea cum de au rezistat cutremurului blocuri construite pe timpul lui Brejnev, si au cazut cele din anul 1990....(explicatia e simpla: sfanta spaga sa traiasca).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by