ZONA DE CONFORT

Cum îți „fură” dezvoltatorii imobiliari metri pătrați din casă (Episodul 3): 6 exemple de apartamente unde „open-space” înseamnă, în realitate, mai puțin spațiu util

de Radu Negoiță     HotNews.ro
Vineri, 17 septembrie 2021, 8:40 Economie | Imobiliar


Ansamblu rezidential, zona de confort
Foto: Panthermedia / Profimedia Images
​După ce în episodul trecut al seriei „Zona de confort” am vorbit despre bucătăriile neconforme din multe ansambluri rezidențiale și despre necesitatea ca acestea să fie aerisite natural, astăzi arătăm ce se ascunde de multe ori în spatele noțiunii de „apartamente open-space”.

În ciuda pandemiei, 2021 a adus și o supraîncălzire a pieței imobiliare. Cum cererea este acum mare și prețurile sunt pe măsură. Întrebarea ar fi: ce cumpărăm totuși de banii pe care-i dăm dezvoltatorilor imobiliari? HotNews.ro împreună cu arhitectul Radu Negoiță lansează „Zona de confort”, o serie educativă prin care încercăm să-i ajutăm pe români să înțeleagă la ce anume să fie atenți atunci când fac o achiziție imobiliară.

Apartamentele open-space au devenit populare în România după anul 2000 mai degrabă datorită filmelor americane decât grație informațiilor despre locuințele boierilor interbelici.


Blocurile moderniste de lux din anii `40 au camere de zi spațioase, de zeci de metri pătrați, adecvate varietății funcționale cerută de vechii proprietari: porțiunea spațiului dedicată luării mesei conținea, bineînțeles, o masă de mari dimensiuni cu scaunele aferente (care erau, cel mai adesea, între patru și opt, pentru că puțină lume simțea nevoia să se ia la întrecere cu Palatul Regal), iar dulapurile pentru veselă stăteau tot aici, adesea; cealaltă parte a camerei de zi deservea activitățile de relaxare anterioare apariției televiziunii.

Deci nu lipseau canapelele, rafturile de cărți, iar uneori exista și un pian sau o pianină. Emisfera destinată luării mesei avea în apropiere bucătăria (și accesul de serviciu pentru personalul angajat). Aceasta se numea “sufragerie”, termen derivat din cuvântul de origine iraniană “sufra”, care înseamnă “masă”.

Ce numim azi “living” - partea dedicată petrecerii timpului împreună cu ceilalți membri ai familiei și, eventual, prietenii, se numea atunci „salon” și trebuia să găzduiască mai mult de o canapea și o măsuță cu un radio (atunci – acum televizor).

În comunism, din rațiuni de economie a suprafețelor, locul de luat masa a fost integrat, în majoritatea cazurilor, în bucătărie (multe dintre blocurile confort 1 sunt exemple de bune practici aici) – deja vorbim de apartamente pentru ceea ce azi numim clasa de mijloc.


Ne întoarcem în prezent, unde spațiul se distribuie cu mare zgârcenie, iar camera de zi conține, în multe situații și bucătăria laolaltă cu livingul și sufrageria. Este evident că nu am putea spera să ne bucurăm de o cameră de zi unde locul de luat masa și zona familiei (canapea, televizor, fotolii) coexistă lejer ca în locuințele de lux vechi, dar putem avea pretenția ca folosirea bucătăriei să nu jeneze ce se întâmplă în living și viceversa.

Pentru că bucătăriile sunt cele care se micșorează, locul de luat masa este cel care “cotropește” spațiul necesar funcționării camerei de zi de obicei. Acest lucru nu este întotdeauna evident când lipsește peretele dintre cele două – mai ales la vizionare, când câmpul vizual cuprinde o suprafață mai mare decât dacă spațiul livingului era separat de cel al bucătăriei.

Exemplele:
Dacă bucătăria din plan era închisă, masa ar fi trebuit să ocupe porțiunea din fața intrării în living. Nu este, deci dezvoltatorul poate “vinde” iluzia că fragmentul de living de acolo are valoare pentru locatar. De fapt, zona respectivă funcționează ca un fragment de hol mai larg.

Despre livingul de facto putem spune că funcționează atât cât îi permit constrângerile:

 • Canapeaua lipită de fereastră vine cu efectul secundar al disconfortului cauzat de pătura de aer mai rece din proximitatea geamului, iarna
 • Măsuța cu reviste nu este posibilă, ar fi în drum
 • Cine dorește să aerisească spațiul deschide ușa peste televizor. Nu se recomandă deschiderea ușii spre exterior din principiu – cutuma este veche și a apărut când iernile aveau precipitații mai bogate.Aici bucătăria are lățimea corectă. Prețul plătit pentru lejeritatea în așezarea la/ridicarea de la masă este îngustimea livingului – acesta ajunge la 2,40 m lățime.

Cu alte cuvinte, distanța de la canapea la mobila pe care stă televizorul este de 1,00-1,20 m, iar cea de la ochi la televizor este de aproximativ 2 m. Ecranul care se pretează pentru această distanță are diagonala de aproximativ 1,00 m, dar nu cu mult mai mare (depășește acoperirea câmpului vizual).

Suprafața de facto a livingului este de 9,20 mp (suprafața dreptunghiului marcat de covor – restul este circulație) – adică jumătate din minimul cerut de lege. Livingul este îngustat de nevoile de spațiu ale bucătăriei.În imaginea de deasupra lucrurile sunt mai simple – pentru a elimina disconfortul s-a stârpit cauza răului de la sursă: nu mai există un loc de luat masa. Probabil că aici se va lua masa cu farfuria pe tăviță, așezați cuminți pe canapea. No problem.Planul apartamentului de aici nu permite lățime suficientă bucătăriei limitate virtual de dosul canapelei (1,65 m este o distanță bună pentru mese de două persoane, nu de trei).

Prin urmare, locul de luat masa cu trei locuri a fost “împins” spre peretele băii atât de mult încât persoana care stă pe scaunul cu spătarul lipit de acest perete va avea mari dificultăți în a se ridica de la masă dacă chiar a reușit, la un moment dat, să se așeze. Un adult se ridică în 85-100 cm, nu în 50.

Dacă acesta era poziționat la distanța corectă s-ar fi observat că spațiul de trecere până la canapea scade la sub 60 cm (necesarul pentru trecerea unei persoane).

Se poate rezolva situația în mai multe feluri: ori canapeaua se restrânge la două locuri pentru a permite trecerea între aceasta și masă, ori se apropie de televizor încât lățimea livingului să ajungă la 2,45 m, ori masa de trei persoane rotundă devine masă pătrată de două sau blat îngust alungit de-a lungul canapelei (unde se poate mânca ca la cantină). Și aici, livingul este restrâns de prezența locului de luat masa.Apartamentul de trei camere din imagine este spațios, dar are aceeași problemă cu locul de luat masa: acesta se putea muta mai sus dar, fiind de șase persoane – conform promisiunii de huzur din imaginea oferită de dezvoltatorul cinstit, ocupă mult.

Lungimea mesei și a necesarului de spațiu pentru deplasarea scaunelor față-spate cere o profunzime de 3,60 m până la canapea. Ca acest lucru să fie posibil, lungimea canapelei ar trebui restrânsă de la 3,10m (amplă) la 2,25m (trei perne de 60 cm, decent). Nimic nu s-ar câștiga pentru bucătărie cu restrângerea canapelei – aceasta tot nu s-ar putea închide cu un set de panouri glisante din sticlă, să zicem.

Dacă locul de masă se va ține unde a fost poziționat de dezvoltator ajungem la cazul precedent: cine se uită la televizor va sta cu ochii la aproximativ 2,00 m de televizor, pentru că cei 2,20 m lăsați în spatele canapelei până la perete nu permit ridicarea de la masă a persoanelor de pe laturile lungi ale mesei. Necesarul de spațiu pentru buna funcționare a locului de luat masa sabotează și aici dimensiunile livingului.
În încheiere vorbim despre un apartament cu o formă în plan familiară: arată ca un pumn strâns cu un deget ridicat. Nici aici locul de luat masa nu încape în bucătărie, iar poziția golului de ușă către terasă (am bănuit că are) restrânge gama de poziții unde acesta poate sta așezat.

Prin urmare, canapeaua va sta pe singurul perete rămas neocupat, iar televizorul pe peretele cel scurt dintre ușă și fereastră (șpalet) – unde se poate fixa cu un braț articulat direct de perete, pentru a se putea așeza cu ecranul paralel cu latura lungă a canapelei, sau i se poate confecționa pe comandă o piesă de mobilier cu o formă stranie, pe care să aibă loc să stea rotit.

Nu vă recomand să stați dumneavoastră cu capul rotit 30 de grade pe durata unui film întreg.

Concluzia este aceeași: corpul uman trebuie să fie măsura tuturor locuințelor, iar diavolul stă în detalii (și se amuză de ce vede).

Puteți găsi mai multe exemple de practici incorecte din zona imobiliară pe “Case Strâmbe pe Radar”. Deocamdată, această mică incursiune în lumea fascinantă a businessului cu marjă de profit de 40% se încheie aici – vă mulțumesc pentru atenție!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

35985 vizualizari

 • +14 (20 voturi)    
  Cu 2 toalete la intrare, parca-i WC public (Vineri, 17 septembrie 2021, 9:24)

  D-or [utilizator]

  Nu inteleg cum pot fi aprobate proiecte cu intrarea in toalete direct din holurile centrale (de cele mai multe ori, pe acelasi perete sau fata in fata cu bucataria) sau din camere.
  Le-as declara nelocuibile.

  Macar proiectele comuniste prevedeau intotdeauna pt apartamentele confort II si I cite un mic hol in fata usii de la baie in care se amenaja si debaraua cu coloana proprie de aerisire.
  • -3 (11 voturi)    
   tu ai un fix (si) cu aerisirea, pe langa altele (Vineri, 17 septembrie 2021, 10:14)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Iti mai si repeti niste texte proaste pana crezi in ele mai rau ca-n biblie. Acum e asta cu aerisit debaraua.

   3 cam, confort 2 sporit, bucuresti, nu avea aerisire la debara. tot 3 cam, cf 1, tot fara aerisire. 4 cam, cf 1, 2 debarale, tot fara aerisire. Primele 2 '75-'76, ultimul '91-'92. Ultimele 2 inca le am. Facem un pariu si daca-l pierzi te internezi?
   • +13 (15 voturi)    
    Repetitia, mama invataturii.Poate citeste si altci (Vineri, 17 septembrie 2021, 11:23)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Poate citeste si altcineva pe linga "nevermind" (si-i multumesc pt atentie) care, peste o vreme, daca va fi in situatia de a cumpara sau de a verifica un proiect, va intreba: Da', debaraua si camara unde sunt? Toaleta de ce este "open-space"? Coloanele de aerisire interioare unde sunt?

    Va amintiti de cazul de acum citiva ani cind la Sinaia au murit toti turistii dintr-o vila (multi, peste 20, dar nu s-a facut mare tam-tam) din cauza unor scapari de gaze de la centrala, in timp ce toate geamurile termopan erau inchise?

    Ei, daca acea vila ar fi avut coloane de aerisire interioare, asa cum prevedeau cindva toate standardele pt locuinte, turistii ar fi scapat doar cu niste dureri de cap.
   • +6 (8 voturi)    
    Daca nu au, sa aiba! Progresam. (Vineri, 17 septembrie 2021, 11:33)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Ale mele au. Si e firesc, pentru ca, in debara mai tii o cutie cu vopsea, o sticla cu diluant, aspiratorul plin de microbi. Vrei poza cu aerisirea?
    • -2 (6 voturi)    
     nu mi-ai zis de pariu, (Vineri, 17 septembrie 2021, 12:06)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     ca tot te dai desteapta.

     Deci ceea ce "exista" la toate blocurile comuniste, exista doar in mintea ta si de fapt e vorba de un viitor?

     Gizas. Idei putine, FIXE, logica ZERO. Teme preferate centralele de apartament, ca cet-urile sunt eco :D, si, mai nou, debarale cu aerisire pentru vopsea, diluanti, acarieni si probabil niste deseuri radioactive.
     • +1 (3 voturi)    
      Mai studiaza si ia aminte! (Vineri, 17 septembrie 2021, 12:52)

      D-or [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      Daca si renteaza, numai tu stii...
    • +3 (3 voturi)    
     Aerisirea subsolului (Vineri, 17 septembrie 2021, 17:30)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Ai si tu un fix cu aerisirea.. Vine coloana aia de aerisire fix de de la subsolul blocului, trece pe la fiecare apartament si iese la fraierul care tine iar geamul deschis (mecanica fluidelor..). Daca vecinul de jos fumeaza, vei "fuma" si tu.

     Pune un geam termpoan cu sistem de ventilatie si s-a rezolvat. Vrei o poza? :)
   • +4 (8 voturi)    
    eu cred (Vineri, 17 septembrie 2021, 13:44)

    GNG [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    ca ai zidit aerisirile din debara sau ai facut debaraua bucatarie, se practica asta. TOATE debaralele aveau prevazute aerisiri pe un horn care ajungea la acoperis. pe vremea crizei de caldura (1985-1989) multi aveau sobe si scoteau hornul in aceste aerisiri.
    • -2 (6 voturi)    
     acelasi pariu ca pentru fixista 1. te tine? (Vineri, 17 septembrie 2021, 14:28)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui GNG

     Tu confunzi camara (anexa bucatarie - astea aveau aerisire, chiar daca unele prin perete direct in ghena de gunoi) cu debaraua (anexa hol), dar nu ne incurcam in detalii d-astea. Alta desteapta. Luati-va de mana.

     Alte credinte mai ai, scumpete?
   • +1 (3 voturi)    
    Aerisire (Vineri, 17 septembrie 2021, 21:25)

    __Constantin__ [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Este nevoie sau nu de asa ceva <<nvmd>>?
    • +1 (1 vot)    
     depinde unde, obligatoriu (Sâmbătă, 18 septembrie 2021, 3:04)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui __Constantin__

     Baie si bucatarie, da. Daca nu au naturala. Asa aveau si blocurile comuniste, alea blamate, insa cu suprafete mai mari decat rahaturile astea noi si feng shui.

     Dar debara ca poate pui niste diluant?!? Serios?

     Cel mai ok mi s-ar parea ventilatie cu recuperare caldura, dar asta nu au nici toate alea "de lux".
  • -1 (3 voturi)    
   Cam mult spus! (Vineri, 17 septembrie 2021, 11:24)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   "un mic hol in fata usii de la baie" - este cam mult spus, spatiul este de fapt un SAS.
   Si care nu are exclusiv functia "pregatirea accesului in baie", pe acolo trebui sa treci ca sa intri intr-unul din dormitoare.

   Si ce vezi rau in "intrarea in toalete direct din camere"??
   Nici acasa, nic in apartamentele de bloc pe care le stiu nu am avut camera cu baie proprie, dedicata, baia era comuna la 2-3 camere!
 • -20 (36 voturi)    
  Terminați cu vrajeala asta. Nu fură nimeni nimic. (Vineri, 17 septembrie 2021, 9:30)

  Amad [utilizator]

  Când nu ai bani pentru casa ideală, începi să faci compromisuri.
  Toți vrem casa ideală, mașina ideală, soțul/soția ideal/ă dar trebuie să ai cu ce.
  • +5 (15 voturi)    
   esti pamant (Vineri, 17 septembrie 2021, 9:54)

   NoapteaCaHotii [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   ai comentat si tu sa te bagi in seama....dacul liber....sustinator al prostiei absolute
   • +8 (12 voturi)    
    ... (Vineri, 17 septembrie 2021, 11:13)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui NoapteaCaHotii

    nu-s daci liberi...sunt pestisorii imobiliari.
   • +1 (11 voturi)    
    Dar cu dacii ce-ai avut??? (Vineri, 17 septembrie 2021, 11:45)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui NoapteaCaHotii

    A, da, trebuia musai sa incluzi "dacii liberi" si "prostia absoluta" in aceeasi fraza si nu ai gasit alt pretext.

    Vezi ca erau si aprigi dacii aia liberi.
  • +9 (11 voturi)    
   Nu Pretul nu e dat de costuri,ci de puterea de cum (Vineri, 17 septembrie 2021, 10:09)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   Dezvoltatorii s-au inteles intre ei sa ofere un sub-produs, evaluat la maximul pe care il poate plati piata, pe segmente de piata, iar cumparatorii nu au de unde alege altceva.

   Ei sunt astfel fortati, constient sau nu, sa plateasca rate toata viata pentru locuinte neconforme.

   Nerusinatii fac apartamentele fara spatii de depozitare tocmai pentru a-si "hrani" inca o afacere, cea cu inchirierea spatiilor de depozitare.

   Asta pentru ca legiuitorii nostri sunt ori prosti si corupti, ori cinici si corupti.
  • +7 (7 voturi)    
   viitor (Vineri, 17 septembrie 2021, 10:10)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui Amad

   O doamna care are functia de director al unui institut de sanatate publica intr-un stat european spunea ca ansamblurile imobiliare asa cum sunt proiectate se vor transfoorma in ghetouri in 20 de ani, vorbea din experienta. Si provenea dointr-un stat in care lumea nu se plangea de salariul minim.
   Viitorul nu arata chiar ca in link-ul de mai jos, dar e ceva pe acolo:
   https://www.theguardian.com/cities/2019/may/17/goodbye-to-gomorrah-the-end-of-italys-most-notorious-housing-estate
   • +5 (5 voturi)    
    Ba nu! (Vineri, 17 septembrie 2021, 11:25)

    Moi1 [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

    Articolul asta arata ca viitorul e chiar roz. Oamenii nu mai suporta ghetourile construite de corupti si protesteaza zeci de ani pana primesc o locuinta de calitate.Tot respectul!
    Vinovati sunt arhitectii care semneaza ororile astea si statul care permite constructia lor. E nevoie de niste norme clare (suprafete minime pt dormitoare, aerisiri, numar de ferestre legat de metri patrati, geam la bucatarie, etc...). Fara ele oamenii nu au voie sa locuiasca in ea chiar daca au rate la banca pe 30 de ani. Dar asta nu se intampla nici in tarile cu apa calda ce pretentii sa ai de la capitalismul salbatic din Romania!
 • +8 (10 voturi)    
  Nici la altii nu e mai ok (Vineri, 17 septembrie 2021, 11:05)

  Moi1 [utilizator]

  Caut de ani de zile un apartament intr-o tara vestica cu multe pretentii peste Romania. Fix dar fix aceleasi probleme! Apartamente cu preturi cu 6 zerouri si acelasi layout cretin cu open space. Recent am vazut un proiect in care canapeaua era lipita de insula cu aragaz a bucatariei. Practic fierbi o ciorba si-l stropesti in cap pe ala de se uita la TV.
  E usor sa zici ca e vina fraierilor care cumpara dar daca pur si simplu nu se gaseste nimic altceva?
  Am renuntat la ganduri de bloc nou si acu cautam unul vechi de maxim 20 de ani.
  Si daca tot vorbim de trenduri cretine in arhitectura ce ziceti de open plan bathroom care se gasesete acum in toate hotelurile de 5 stele? Adica WC langa pat si dusul in dormitor?
  • 0 (2 voturi)    
   Practic fierbi o ciorba si-l stropesti in cap (Vineri, 17 septembrie 2021, 12:55)

   nu.conteaza [utilizator] i-a raspuns lui Moi1

   Fii tu sigur ca aia de fac cutiile de chirbirturi nu mai iau in considerare ca sta cineva sa fiarba 2 ore o ciorba. Faptul ca un perete din sufragerie pe care pui niste electrocasnice nu inseamna ca ai si bucatarie. De fapt in toate aceste "apartamente" se prespune ca vei comanda mancarea.

   Trebuie sa fii bucatar profesionist ca sa ceri cu bucatarie separata. :)
   • +3 (3 voturi)    
    Excelent! (Vineri, 17 septembrie 2021, 16:03)

    Moi1 [utilizator] i-a raspuns lui nu.conteaza

    F buna asta cu bucataria = perete cu electrocasnice.
    Din pacate asta e un trend global nu doar la teparii imobiliari din tara. Vad firme serioase in vest care construiesc apartamente de lux cu TV la 1 m de chiuveta. WTF????
    Sunt curioasa sa aud parerea unui arhitect.
    Oare asta o fi viitoru: mancarea vine cu Uber?
 • +5 (5 voturi)    
  Multe puscarii din lumea asta (Vineri, 17 septembrie 2021, 14:31)

  VOX. [utilizator]

  Arata mult mai bine decat ansamblurile mizerabile de celule din poza. Sinistru.

  https://media.hotnews.ro/media_server1/image-2021-09-16-25042765-46-ansamblu-rezidential-zona-confort.jpg
 • +2 (2 voturi)    
  Garantat, în orice zonă a RO (Vineri, 17 septembrie 2021, 17:05)

  Ed___ [utilizator]

  Garantat, în orice zonă a României , îţi poţi face casă în 10-20 km distanță de oraş, la preţ mai mic decât aceste apartamente de la dezvoltator

  Condiţiile sunt:

  - cauţi intens un teren în jur de 500 mp dar nu căuta zone la modă, nu merită
  dar preferabil să fie zone doar case, în satul , mica localitate, respectiv/ă

  - construcţia o faci în regim propriu şi cu plata numai şi numai după execuţia fiecărei etape

  -
  • +1 (1 vot)    
   De vreo trei ani (Vineri, 17 septembrie 2021, 19:18)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Nu mai este permisa construirea de locuinte in regie proprie, cred ca la inspectia in constructii nu-sunt primite actele daca nu ai deja un firma/constructor autorizat.
 • +4 (4 voturi)    
  Dar mirosul?!? (Vineri, 17 septembrie 2021, 20:14)

  hdd [utilizator]

  mulțumim d-lui R.N. pt încă un articol f bun din această serie.

  Dar
  Am citit cu atenție și nu vorbește nicăieri despre imensul discomfort olfactiv.

  Cf (https://www.verywellmind.com/new-research-explains-why-scent-triggers-such-powerful-memories-5116589) și nu numai, amintirile obținute cu ajutorului simțului mirosul sunt cele mai persistente și puternice memorii. Mirosul este extrem de important pentru comfortul nostru din locuințe.

  Gătitul generează miros. Cine spune că "am hotă" ori e tâmpit ori se minte singur. Miroase. Puternic. Orice.
  Și ouă ochiuri dacă faci, miroase toată zona.

  Este imperativ necesară separarea spațiului de gătit cu spațiul destinat activităților recreative (living/sufragerie).
  Pentru configurațiile de lux, chiar și spațiul de luat masa trebuie scos afară din bucătărie.

  înainte să plec, Am locuit 7 ani într-un apt relativ mare pt B/Ro (250mp). Bucătăria în schimb, nu avea niciun scaun, era un spațiu îngust și lung între blatul de gătit (chiuvetă, aragaz) și un alt blat care avea toate dulapurile de depozitare.
  Dar fără masă, fără niciun scaun!
  Inițial, am fost uimit de ce arhitectul a decis o astfel de configurație când ar fi fost f f simplu să includă masa în bucătărie. Dar în timp a devenit extrem de clar că aceasta este configurația corectă, din f multe puncte de vedere.

  Bucătăria este un spațiu necesar dar care trebuie să rămână complet izolat (fonic, vizual, olfactiv etc) de restul casei dar totuși să fie cât mai aproape.

  Nu înțeleg pe cei care proslăvesc open-space și îl consideră chiar un atú.
  Este cel mai mare discomfort din configurațiile care se vehiculează în ro.
  • 0 (0 voturi)    
   Mie imi place ! (Vineri, 17 septembrie 2021, 21:32)

   __Constantin__ [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   ====
  • +1 (3 voturi)    
   din experienta (Vineri, 17 septembrie 2021, 23:18)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui hdd

   gatitul cu vasul acoperit care are insa o mica gaura de evacuare este super fine. este mai tare decat orice hota in bucatarie - nu permite sa iara aerul decat intr-o extrem de mica cantitate si nu permite degajarea mirosurilor, a aburului incarcat cu particulele de ulei/grasimi...

   A doua chestiune care am deprins-o de la mama unei prietene - ea cand pregatea mancarea arunca resturile intr-o mica punga dupa care o arunca imediat - super chestia asta, reduce mirosurile neplacute la maxim, Mai tare ca aruncatul gunoiul inaintea fiecarei seri sau dimineata cand pleci la serviciu. Una mare porblema la blocuri este depozitarea gunoiului si igiena acelui loc...A scapat din analiza dar cred ca merita comentat.

   Open space-ul este util dpmdv pentru ca in timp ce gaesti, daca gatesti, mai arunci o privire la TV, la prietenii care s-au adunat deja la tine sau la copilul care se joaca sau isi face temele...Sau pur si simplu poti sa dialoghezi cu cei din familie in timp ce trebaluiesti prin bucatarie in cazul in care faci cate ceva in bucatarie...

   Mie imi plac open space-urile dar recunosc ca la inceput mi-a fost greu sa ma obisnuiesc cu ele.

   Bine este ca la un apartament de 3 cam sa ai doua toalete - una de serviciu pentru musafiri - si alta pentru familie dotata si cu cada, Chestia asta nu a aparut in Buc decat dupa 1980 - deci in urma cu 40 de ani cand s-au modernizat si standardele de locuire pentru prima data dupa 1950-1960 daca nu ma insel...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by