​Românii care găzduiesc refugiați ucraineni vor putea să-și deconteze cheltuieli cu cazarea în valoare de 50 lei/zi/persoană găzduită, potrivit unei Hotărâri care urmează a fi adoptată vineri de Guvern. Pentru a finanța aceste cheltuieli, Guvernul va scoate 45 milioane de lei din Fondul de rezervă. Anterior în lege era prevăzut doar mecanismul de decontare a cheltuielilor cu hrana pentru ucrainenii luați în gazdă.

Refugiați din Ucraina sosesc în Gara de Nord din CapitalăFoto: Agerpres

UPDATE (vineri, 12:20) Guvernul a adoptat vineri acest act normativ.

  • „În vederea stabilirii sumei necesare a fi alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului s-a avut în vedere acordarea unui sprijin financiar de 50 de lei/zi/persoană gazduită pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru cazarea unui număr mediu de 15.000 cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, pentru o perioadă de 60 de zile.", se arată în Nota de fundamentare la proiectul de HG.

VEZI AICI PROIECTUL DE HG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE

Românii care iau ucraineni în gazdă pot primi în total 70 de lei/zi/persoană pentru cazare și hrană

Guvernul a adoptat luna trecută o Ordonanță de urgență în care s-a prevăzut posibilitatea ca persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, să beneficieze de decontarea din bugetul inspectoratelor județene pentru situaţii de urgenţă/ Inspectoratului pentru Situații de Urgență București – Ilfov și a cheltuielilor cu cazarea în valoare de 50 lei/zi/persoană găzduită.

  • Hotărârea care va fi adoptată vineri de Guvern va crea și mecanismul de decontare a acestor bani.

Anterior în legislație era prevăzut doar mecanismul de decontare a cheltuielilor cu hrana pentru ucrainenii luați în gazdă.

Mai exact, în data de 8 martie 2022, prin Ordonanța de Urgență 20/2022 s-a stabilit crearea unui mecanism potrivit căruia persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, să beneficieze de decontarea din bugetul inspectoratelor județene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situații de Urgență București – Ilfov a cheltuielilor cu hrana în valoare de 20 lei/zi/persoană găzduită.

Ulterior a fost stabilit și mecanismul de decontare pentru cheltuielile cu hrana prin Hotărârea nr. 336/2022, pentru care s-a alocat din Fondul de rezervă bugetară suma de 15 milioane de lei.

Cum luna trecută Guvernul a decis să deconteze și cheltuieli cu cazarea în limita a 50 lei/zi/persoană găzduită este nevoie să modifice Hotărârea nr. 336/2022 privind mecanismul de decontare astfel încât să fie prevăzute și decontarea acestor cheltuieli, dar și alocarea a 45 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru finanțarea acestor cheltuieli.