Capitala Romaniei a scazut anul trecut in topul celor mai scumpe locatii pentru sectorul industrial, clasandu-se pe locul 38 din 52 de orase analizate, cu 11 locuri mai jos decat in 2006, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.

In 2007, chiriile pentru sectorul industrial in Bucuresti au scazut cu 6% fata de anul precedent. La nivel international, Londra este cea mai scumpa locatie pentru sectorul industrial, urmata de Dublin si Tokyo.

Anul trecut, Bucurestiul a coborat 11 locuri in clasamentul celor mai scumpe locatii pentru sectorul industrial, costurile totale anuale pentru aceste spatii ajungand la 66,51 euro/mp (incluzand aici atat chiriile cat si costul serviciilor). In 2006, Capitala Romaniei a ocupat locul 27. In comparatie, in zona din jurul aeroportului londonez Heathrow, cea mai scumpa locatie din acest top, un metru patrat de spatiu industrial costa 211 euro/mp pe an, cost total de ocupare care include chiria si serviciile.

Motivul scaderii chiriei - s-au inmultit proiectele industriale

Reprezentantii Cushman & Wakefield Activ Consulting sustin ca daca pana de curand Polonia si Cehia erau tarile interesante sub raport industrial in Europa Centrala si de Est, in prezent Romania a devenit noul centru de interes.

“Segmentul industrial/logistic in Romania este in plina dezvoltare, iar in urmatorii ani va cunoaste o expansiune deosebita. Zonele cele mai vizate sunt bineinteles cele situate in vecinatatea marilor centre urbane pe rutele principale de transport, de-a lungul autostrazilor existente precum si a celor aflate in stadiu de proiect. Exista proiecte pentru astfel de spatii in in vestul tarii in jurul unor orase precum Cluj, Timisoara, Oradea, Arad, Satu Mare. Zonele care prezinta interes pentru astfel de dezvoltari sunt cele situate in vecinatatea rutelor principale de transport”, declara Gabriel Sfetcu, Head of Industrial la Cushman & Wakefield Activ Consulting, Romania.

Potrivit acestuia, "in Bucuresti, cele mai rentabile locatii sunt cele din marile parcuri logistice construite de catre dezvoltatori consacrati in domeniul industrial/logistic, situate in vecinatatea autostrazilor A1 si A2, in timp ce zona de nord, cu centre logistice de dimensiuni mici si medii inregistreaza cele mai mari chirii".

In privinta cauzelor scaderii chiriei pe sectorul industrial din Capitala, Sfetcu sustine ca aceasta s-a intamplat datorita cresterii numarului de proiecte pe acest sector.

“Motivul scaderii chiriilor pe segmentul industrial/logistic in Romania in 2007 este unul simplu si anume: cresterea ofertei datorata cresterii numarului de proiecte anuntate de dezvoltatori consacrati, in conditiile in care cererea are o crestere constanta”, a explicat Gabriel Sfetcu.

Raportul "Industrial Space Across the World 2008" analizeaza spatiile industriale destinate manufacturilor si depozitelor/spatiilor logistice de prima calitate pentru cele mai importante 138 de locatii din lume. Clasamentul global este realizat prin considerarea celei mai scumpe locatii calculate in euro/dolari pentru fiecare dintre cele 52 de tari monitorizate.