Cererea de spatii de birouri din Bucuresti este estimata in prezent la circa 2,5 milioane de metri patrati (mp), in conditiile in care stocul de spatii de birouri a ajuns la 1,2 milioane mp, alti 500.000 mp urmand sa fie dati in folosinta pana la sfarsitul anului, arata un studiu realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania. Analistii companiei de consultanta imobiliara estimeaza ca decalajul de aproximativ 1,3 milioane mp se va reduce in urmatorii patru ani.

Cererea de spatii de birouri este dominata in special de companiile din domeniul IT si telecomunicatii, iar zonele centrale si de nord ale Capitalei raman in topul preferintelor.

"Companiile din domeniul IT si telecomunicatii se numara printre principalii clienti de pe segmentul de birouri. Ca urmare a cresterii puternice a acestui domeniu, aceste companii au nevoie de mai mult spatiu, atat pentru sedii cat si pentru call center-uri. Exista cerere si din partea institutiilor financiar-bancare, companiilor din domeniul produselor de larg consum, farmaceutic si energetic, precum si din partea firmelor care ofera servicii cum ar fi cele de avocatura, de publicitate", se arata in raport.

In zona centrala, oferta de spatii de birouri se ridica la circa 25% din stocul de spatii de birouri existent in Bucuresti. Specialistii Coldwell Banker Affiliates of Romania spun ca in pofida atractivitatii, zona duce lipsa de terenuri mari necesare proiectelor de birouri de Clasa A de mari dimensiuni. Datorita cererii foarte mari insa, rata de neocupare este foarte mica, la numai 4% la inceputul acestui an, in unele cladiri rata de ocupare fiind de aproape 100%.

Tendinta stabila de crestere a preturilor atat la vanzare cat si la inchiriere

Pentru birourile de Clasa A din centrul Capitalei, pretul mediu de vanzare este de circa 2500 euro/mp plus TVA, dar sunt si cladiri de birouri situate in zone ultracentrale unde pretul de vanzare ajunge chiar la 3.200 de euro/mp plus TVA. Datele Coldwell Banker Affiliates of Romania arata ca in prezent se constata o tendinta stabila de crestere a preturilor, atat la vanzare, cat si la inchiriere, ca urmare a decalajului dintre cerere si oferta.

In conditiile date, analistii acestei companii estimeaza ca in perioada urmatoare nivelul chiriilor se va mentine sau chiar va creste.