Guvernul a aprobat miercuri un Program de actiuni pe anul 2008 pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare a cladirilor de locuit cu mai multe etaje, incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public, se arata intr-un comunicat al Executivului. In acest program sunt incluse 69 de cladiri aflate in diverse stadii de proiectare si executie a lucrarilor de consolidare.

Dintre acestea, noua cladiri sunt in stadiul de executie, 22 de cladiri au proiectele de consolidare in curs de elaborare, pentru 11 cladiri urmeaza sa se contracteze executia lucrarilor, iar alte 27 de cladiri urmeaza sa se contracteze proiectarea lucrarilor de consolidare.

Din totalul de 69 de cladiri, 50 sunt preluate din programul de actiuni aferent anului trecut.

Valoare lucrarilor de executie este de 7,4 milioane de lei, iar a lucrarilor de proiectare este de 2,35 milioane de lei.

Criteriile luate in calcul la stabilirea cladirilor care au intrat in program sunt numarul de persoane existent in cladire, existenta spatiilor publice, gradul de avariere a structurii cladirii la cutremurele din 1940, 1977, 1986, asimetria structurii cladirii, in plan si in elevatie si numarul de etaje ale acesteia.

De asemenea, anul constructiei, respectiv normele de proiectare antiseismica utilizate pentru proiectarea structurii de rezistenta a cladirii, pozitia in oras a cladirii si consecintele la scara urbana ale unei prabusiri se mai numara printre criteriile luate in calcul.

Cladirile prioritare au fost stabilite pe criterii tehnice de Consiliul General al Municipiului Bucuresti si de consiliile judetene, fiind apoi avizate de Comisia tehnica pentru reducerea riscului seismic al constructiilor.

In anul 2007 au fost finalizate lucrarile de consolidare la doua cladiri si s-a elaborat proiectarea lucrarilor pentru alte noua imobile.