​​Sixense România, companie specializată în soluții de monitorizare a comportării construcțiilor în timp, alături de SensAll Seismic, companie de instrumentare și monitorizare seismică, și Fad Smart Technology, o echipă specializată în geofizică, au pus bazele primei asociații profesionale din România dedicate domeniului monitorizării geotehnice și structurale. Asociația poartă numele de APMGS, Asociația Profesională pentru Monitorizare Geotehnică și Structurală, și a deschis oficial înscrierile pentru persoanele juridice sau fizice care își doresc să devină membri.

Mariana Garștea, CEO Sixense România Foto: Sixense România

Obiectivele asociației sunt îmbunătățirea conectivității și a schimbului de informații, precum și creșterea gradului de conștientizare față de importanța instrumentelor de monitorizare structurală și geotehnică, în rândurile tuturor factorilor de decizie direct interesați: proiectanți, constructori, dezvoltatori, investitori, proprietari de clădiri sau gestionari de infrastructură.

De asemenea, un obiectiv esențial este profesionalizarea industriei, prin bune practici și recomandări care să crească standardele de calitate în ceea ce privește monitorizarea pe termen lung a mediului construit local. Nu în ultimul rând, APMGS își propune să aducă pe agenda publică informații despre cele mai noi și inovatoare instrumente digitale care contribuie atât la evoluția domeniului, cât și la eficientizarea proiectelor care sunt monitorizate în execuție sau exploatare.

Președintele asociației este Mariana Garștea, CEO Sixense România.

„Am fondat APMGS din dorința de a crește standardele în ceea ce privește mediul construit din România și de a coagula o comunitate care crede în aceleași principii sănătoase și pentru care cuvinte precum siguranță structurală, transformare digitală, sustenabilitate sau viziune pe termen lung nu sunt străine și nici opționale. Ne propunem ca, împreună, să ne implicăm în dezbateri constructive, să depășim mentalitatea de și să avem în sfârșit un patrimoniu local durabil, care să reziste și peste generații”, a declarat Mariana Garștea, CEO Sixense România și Președinte APMGS.

„Prin fondarea APMGS, ne propunem să promovăm bune practici de monitorizare structurală pentru construcțiile aflate în execuție sau exploatare, dar și standarde conectate la realitatea de astăzi, esențiale pentru a asigura un fond construit mai sănătos și mai sigur. Instrumentarea seismică, de exemplu, este o activitate extrem de importantă pentru orice proiect, cu utilitate demonstrată în a înțelege performanța unei structuri, respectiv în reducerea intervențiilor de consolidare și redarea rapidă a ocupanței sau a funcționalității unei construcții”, a completat Mihai Dragomir, fondator SensAll Seismic și Vice-președinte APMGS.

„Fondarea APMGS este un pas înainte foarte important pentru toată industria de construcții. El arată determinarea cu care vrem să facem lucrurile mai bine și să creștem nivelul calității patrimoniului construit. Prin know-how-ul cu care noi venim la masă, ne propunem să ne uităm de asemenea la siguranța și performanța infrastructurii critice de transport și să aducem soluții din aria investigațiilor geofizice neinvazive, în special tomografia geoelectrică de rezistivitate, ce oferă informații care reduc semnificativ costurile de proiectare, execuție și exploatare”, a punctat Florin Filip, Fad Smart Technology și Membru fondator APMGS.

Printre primele inițiative pe care le are în vedere Asociația se numără o serie de acțiuni legislative pentru introducerea criteriului monitorizării în exploatare încă din etapa de pre-fezabilitate a unui proiect, respectiv organizarea de întâlniri și mese rotunde între membrii asociației, cu scopul elaborării unor planuri concrete pentru dezvoltarea domeniului.

Mai multe detalii sunt pe website-ul asociației, aici.

​Articol susținut de APMGS