Dezbatere HotNews.ro asupra "Legilor locuirii"

Propunerile cititorilor HotNews.ro: modificarea chiriei in functie de un indice, precum in Marea Britanie

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Luni, 17 martie 2008, 20:45 Economie | Imobiliar


Peste 50 de cititori HotNews.ro au participat la dezbaterea "legilor locuirii" si majoritatea au furnizat propuneri si sugestii pentru proiectele de acte normative. Opiniile au fost impartite intre cei care doresc si cei care nu doresc amestecul statului pe piata. A fost amintit un exemplu din alte tari UE: pretul chiriei sa fie actualizat anual dupa un indice.

Pe de o parte, au transmis comentarii partizanii reglementarilor in domeniu, chiar daca acest lucru ar presupune o interventie a statului, intr-o anumita masura.

Unul din "comentatori" propune ca pretul chiriei sa fie reglementat si se modifice in functie de un indice, precum in Spania sau Anglia. "Daca ar niste preturi care se modifica doar cu un indice ar fi mult mai simplu, poti face un contract pe 3 sau 5 ani si in fiecare an chiria se renegociaza doar in functie de un indice facut public (eventual stabilit de consiliile locale)". Sistemul propus:

- zonele de inchiriat pe categorii in functie distanta fata de centru, trafic, liniste, parcuri, zone de joaca sau alte criterii (eventual stabilite de consiliile locale)

- in functie de zona suprafata de inchiriat si dotari se stabileste pretul minim si maxim (nimeni nu poate declara mai putin, asadar vor ajunge bani la buget si chiar mult mai multi fata de acum)

- la inceputul fiecarui an se va anunta un INDICE cu care se poate mari chiria (se poate stabili local)".

Referitor la acelasi sistem, "qwerty" detaliaza exemplul din Marea Britanie: "locuiesc in uk si nici vorba de contract pe 3-5 ani. Contractul se incheie pe un an cu posibilitatea chiriasului de a pleca peste 6 luni. Preavizul este de 1 luna pt chirias si 2 luni pt proprietar.

Daca chiriasul pleaca inainte de cele 6 luni pierde depozitul, care este 1,5 din chiria lunara. Proprietarul nu poate rezilia contractul mai devreme de 1 an. Dupa 1 an chiria creste cu un indice publicat in 'Financial Times'(nu mai mult de 8% -nu sunt foarte sigur de asta). De regula toate tranzactiile se efectuaza prin agentie, foarte putine inchirieri se fac direct propietar-chirias".

"wind storm" spune ca "trebuie stabilite niste reguli pe piata, pentru a nu se cadea in abuz. Nu se poate ca un chirias , care a facut un anumit contract la inceput, sa fie apoi obligat sa plateasca mai mult decat castiga.In fond, spatiul tot ala e, conditiile tot alea, iar proprietarul, daca nu aduce imbunatatiri si ridica pretul e cel putin inuman".

Cosmin confirma: "statul clar ar trebui sa se implice in controlarea chiriilor. Ar trebui sa existe si o autoritate/agentie careia sa ne putem adresa cand intalnim abuzuri din partea proprietarilor (de ex... multi pun conditii ca tu sa platesti impozitul in momentul in care se face contract si se declara toata suma , plus mici amenintari sau santaje cu maritul de chirie daca nu ii faci pe plac)".


Impotriva reglementarilor pe piata

In tabara cealalta a comentatorilor HotNews.ro sunt cei pozitionati impotriva oricarei interventii a statului in contracte: "Nevermind" spune ca "pretul il stabileste proprietarul. Daca iti place platesti, daca nu atunci ura si la gara mai sunt si alti chiriasi.. Cel care da mai mult e cel care se va muta in apartament!".

"Aldrin" spune ca "pana la urma, piata locuintelor este o piata libera, in care dicteaza cererea si oferta. Ma indoiesc sincer ca piata chiriilor se va prabusi prea curand, chiar daca statul va interveni cu tot felul de masuri protectioniste, de sorginte usor socialista. Pana la urma, un atare sistem de masuri va arunca o buna parte din inchirieri intr-o piata gri sau neagra, mascata sub tot felul de artificii (contracte de comodat sau alte minuni asemenea).

Dreptul de folosinta al unei locuinte este un produs scump cam in orice colt al lumii, cu o pondere majora din venit. Cam la fel si in Romania. Cui nu-i place, ii ramane solutia sa faca un credit la banca si sa-si cumpere casa in rate".

Si utilizatorul cu pseudonimul "justme" propune cateva principii:

"1.Se cuvin niste precizari:daca este vorba despre LOCUINTE SOCIALE, statul nu are decat sa hotarasca valoarea chiriei si termenul pentru care se inchiriaza locuinta.Daca este vorba despre PROPRIETATE PRIVATA, doar PROPRIETARUL si CHIRIASUL decid durata si valoarea chiriei. Nu poti obliga nici un proprietar sa incheie contract pe o anumita perioada, fie ea de 6 luni, 1 an sau alta durata! Nu va ganditi cat de absurde sunt aceste cerinte in cazul, sa zicem, al unui functionar detasat temporar intr-un oras, sau al unui student ? Nicaieri, in lumea civilizata, STATUL nu stabileste durata si valoarea chiriei unui imobil aflat in proprietate PRIVATA.

In USA exista LOCUINTE SOCIALE, pentru cei cu VENIT SOCIAL si da, in acest caz, STATUL stabileste durata contractului si pretul:de ce se implica aici statul?Pentru ca ,daca, de exemplu, chiria unei garsoniere ,aflata in proprietate PRIVATA, in cartierul X are un pret de inchiriere de 600$ /luna, chiriasul va achita lunar PROPRIETARULUI circa 100$, iar restul chiriei va fi achitat de catre STAT respectivului PROPRIETAR. Deci, STATUL va subventiona in felul acesta chiria celor nevoiasi(aflati in LOCUINTE SOCIALE!).

In privinta PROPRIETATII PRIVATE, STATUL nu are nici un fel de amestec, in afara de colectarea de impozit pe chiria respectiva", conchide cititorul.

"bogdanco" atrage atentia asupra exemplului de obligatie a locatarului:... "c) sa efectueze lucrarile de intretinere, reparatii sau inlocuire a elementelor componente ale instalatiilor de uz curent din spatiile de folosinta exclusiva;".

El spune ca "trebuie facuta o diferenta intre instalatii pe care locatarul le poate strica si cele care se degradeaza datorita timpului sau prostei calitati. daca se strica centrla termica, cu ce e de vina locatarul? daca se sparge o teava din perete, la fel. daca ploua si intra apa in casa si strica tavanul, proprietarul ar trebui obligat sa superte cheltuielile de refacere etc".

"Chirias" i-a raspuns: "E necesar (parerea mea) sa existe niste bani ca depozit (in cazul in care chiriasul se gandeste sa plece cu centrala - nu e gluma, e caz real, sau sa distruga parchet, etc), dar restul TREBUIE suportate de proprietar (tevi de ex)".

In fine, o serie de propuneri consistente au venit din partea lui "Anonim":

"PROPUNERI DE MODIFICARE A LEGII CHIRIILOR

Art. 7, al. (2) ar trebui eliminat

Art. 8 al. (1) trebuie modificat astfel incat , pentru locuintele inchiriate de la particulari de pe piata libera, sa se dea posibilitatea inchirierii locuintei pe o perioada mai scurta de 1 an, la negociere intre locator si locatar (pentru a se da posibilitatea si pentru inchirierile pe termen scurt sau in regim hotelier) si eventual, pentru protectia chiriasului, sa se introduca un articol nou in legatura cu prelungirea contractului de inchiriere, astfel:

(1) Durata contractului de închiriere este liber negociabilă între părţi, cu specificarea unei clauze de prelungire, in cazul in care locatorul si locatarul convin in acest mod ;
Si un articol nou in ceea ce priveste clauza de prelungire:
Contractul de inchiriere poate fi prelungit de comun acord intre locator si locatar, in conditiile in care locatarul isi achita la zi toate obligatiile financiare pe care si le-a asumat si respecta toate clauzele contractului de inchiriere.

La art. 11, al. (2), subpunctul b) ar trebui eliminat paragraful "sau a mai puţin de jumătate din aceasta"
si modificat in sensul urmator:

b ) "neachitarea integrala a chiriei in cuantumul si la termenele prevazute in contractul de inchiriere";
subpunctul e) ar trebui modificat astfel:
"la cererea asociaţiei de proprietari, atunci când locatarul nu şi-a achitat obligaţiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioadă de cel mult 30 de zile calendaristice, dacă au fost stabilite în sarcina locatarului prin contractul de închiriere;

La al. (2) ar trebui specificata pe langa rezilierea contractului si obligativitatea evacuarii neconditionate din locuinta a locatarului, pe baza unei instiintari scrise si semnata de locator, in maxim 15 de zile calendaristice, din momentul constatarii neindeplinirii a a cel putin uneia din conditiile speciale a-f, pentru ca locatarul sa fie descurajat de a proceda in sensul celor specificate la a-f."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1809 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Lege stramba (Luni, 17 martie 2008, 22:38)

  Alin [anonim]

  Eu cred ca aceasta lege este facuta in favoarea chiriasilor rau platnici si scandalagii. Cu astfel de legi nu ii vom disciplina niciodata. Eu mi-am pierdut increderea in statul Roman si in oamenii necinstiti pe care ii tot protejeaza acest stat cu legile-i nedrepte.

  Eu cred ca un chirias rau platnic, scandalagiu sau distrugator, trebuie sa poata fi evacuat imediat, nu dupa 6-7 luni. Legea sa prevada introducerea lor intr-o baza de date pe care sa o poata consulta orice proprietar, pentru a nu-i mai primi in chirie.

  Legea sa prevada unde sa li se depuna lucrurile (eventual la o casa de bagaje) in cazul evacuarii.

  Nu este echitabil ca termenul de preaviz sa nu fie acelasi pentru cele doua parti - in mod normal - de o luna de zile.

  In rest sunt de acord cu prevederile proiectului de lege.
  • 0 (0 voturi)    
   Doar 6-7 luni? (Miercuri, 19 martie 2008, 21:04)

   Patit [anonim] i-a raspuns lui Alin

   Ce bine daca ar exista o baza de date cu chiriasii care fac probleme. Exista o categorie de oameni care sub pretextul inchirierii cauta sa obtina beneficii materiale.
   Eu am un an si tot n-am reusit sa scap de boarfe. Macar daca as putea sa-i feresc pe urmatorii.
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu (Marţi, 18 martie 2008, 6:31)

  pop ioan [anonim]

  am stat in londra in chirie.a fost ok...aici am fost tratat ca un talhar fugar...ptr o amarata de garsoniera..nici nu se compara....orice abuz din partea proprietarior e aspru pedepsit.iar fiecare chirias lasa depozit asigurator....cand am revenit in tara am primit banii ...toti.
 • 0 (0 voturi)    
  chiriasi necinstiti (Marţi, 18 martie 2008, 7:25)

  popescu [anonim]

  Cazul unui vecin : a inchiriat 2 camere la 2 fete; dupa o luna a constatat ca nu erau numai 2 fete in apartament, ci 2+ 4 baieti; mai mult i s-a parut suspect consumul exagerat de mic de curent electric, asa ca a cerut un control RENEL; in concluzie: nu erau 2 ci 6 persoane in apartament, iar cei 6 furau curent din spatele contorului; daca astia il vor obliga sa tina astfel de chiriasi minim 6-12 luni, ce face omul?
 • 0 (0 voturi)    
  incuranjam inchirierea la negru (Marţi, 18 martie 2008, 9:20)

  Alin [anonim]

  O astfel de lege nu ar face decat sa ingurajeze piata "la negru". Pietele sunt facute sa fie libere - doar ne batem cu pumnul in piept ca suntem capitalisti. In plus de asta, presupunand prin absurd ca legea ar functiona ca la carte, pretul chiriilor ar scadea, iar orase precum Bucurestiul s-ar aglomera si mai tare. Fiecare sta unde-si permite. Nu ai bani de oras mare, te muti in unul mai mic
 • 0 (0 voturi)    
  Chirias rau platnic (Marţi, 18 martie 2008, 9:54)

  alex [anonim]

  Vad ca inca mai pastram dusmania de clasa fata de chiaburii (proprietarii) care exploateaza sarmana clasa muncitoare (chiriasii)

  Exista protectie contra chiriasului care nu-si respecta obligatiile ?

  Eu am avut un chirias care a mobilat apartamentul, a stat 2 luni si apoi a disparut la propriu. Nu am putut rezilia contractul, nu am putut vinde mobila , am asteptat cu apartamentul mobilat si neinchiriat pana la expirarea contractului.
 • 0 (0 voturi)    
  opinie (Sâmbătă, 5 aprilie 2008, 14:10)

  paul [anonim]

  in legatura cu durata contractului ar trebui sa fie de doua tipuri;
  1 - cele permanente ,stabile pentru familisti,batrani,pt cabinete medicale, avocatura, magazine banci ,etc.
  2 - si contracte temporare,scurte,mici, pentru studii,elevi,studenti ,postliceali, in interes de servici ,personal firme ,echipe muncitori, turisti . contracte care se pot incheia chiar si pe citeva ,zile ,saptamani,luni.
  Paul , Craiova.
  De: paul, 24-03-2008


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by