Cum o duc romanii
![]() |
Muncitorii se tem ca nu vor mai avea de lucru Foto: Hotnews |
![]() |
Prin urmare, daca in ultimul timp au inceput sa apara stiri legate de dorinta mai multor sute de muncitori romani din Spania de a reveni in Romania, n-ar fi exclus sa asistam in urmatoarea perioada la aceeasi miscare din partea mai multor conationali stabiliti in prezent in Irlanda. Mai ales ca marea majoritate dintre ei si-au construit deja case in Romania.
Dar nu numai romanii sau cei veniti din Europa Centrala si de Est la munca in Dublin sufera. Acum citeva zile, jurnalul de stiri al postului public de televiziune RTE a prezentat un amplu si tulburator reportaj de pe un mare santier din zona docurilor raului Liffey, ce taie Dublinul in jumatate. La un moment dat, dupa mai multi intervievati, a venit rindul unui muncitor irlandez, proaspat proprietar de casa. Cu lacrimi in ochi, acesta a declarat: „Imi este foarte frica, mai mult de jumatate dintre colegii mei au fost disponibilizati. Eu cu sotia mea de-abia ne-am cumparat o casa, prin credit ipotecar, si mi-e frica de faptul ca nu vom mai putea sa o platim daca voi fi dat si eu afara”.
Cifrele pietei de constructii din Irlanda
![]() |
In Irlanda se construieste mult, dar tot nu e destul Foto: Hotnews |
![]() |
Boom-ul impresionant din sectorul dezvoltarilor imobiliare a inceput in aceasta tara in 1989, potrivit unui raport al Guvernului irlandez. Ei bine, dupa aproape 18 ani, in primavara anului trecut s-a inregistrat prima scadere. Intii a aparut cumpatarea, apoi emotiile, pentru ca o parte dintre dezvoltatori sa fie chiar cuprinsi de panica. De atunci si pina in ziua de astazi, scaderea e permanenta. Nicicind in evolutia moderna a Irlandei nu s-au inregistrat atitea etape de raportari in minus. Declinul este recunoscut si asumat de catre guvern, insa, in mod populist, termenii folositi sint de „scadere a pietei, dar oricum inca avem cele mai bune cifre din Europa”.
Practic, s-a construit enorm in ultimii ani. In 2005, Irlanda avea cea mai spectaculoasa evolutie din toata Europa in ce priveste numarul de case construite anual. Acum, in 2008, in primele 3 luni au fost date in folosinta pe tot teritoriul Irlandei doar 4.000 de case, un numar considerat infim.
Prin urmare, preturile caselor au inceput sa scada. Destul de puternic.
„Piata a devenit a cumparatorilor, in detrimentul vinzatorilor”
![]() |
Casele s-au ieftinit, dar tot nu se cumpara Foto: Hotnews |
![]() |
Iata ultimele cifre oficiale: calculat pe perioada februarie 2007 – februarie 2008, pretul unei case in Irlanda a scazut cu aproape 9%. In prezent, costul mediu al unei locuinte In Irlanda (casa cu etaj, trei dormitoare, infrastructura perfecta, curte) a ajuns la 283.000 de euro. Iar pentru cei care cumpara pentru prima oara o casa pe teritoriul Irlandei (First Time Buyers, scutiti de anumite taxe), suma medie este chiar de 250.000 de euro.
E adevarat ca sumele pentru capitala tarii, Dublin, sint mai mari, dar si acestea sint in continua scadere. In prezent, pretul mediu al unei case in Dublin este de 390.000 de euro, in scadere cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cu toate acestea, casele nu se vind bine. Oamenii se tem de imprumuturi bancare pe termen lung, din cauza evolutiilor de pe pietele financiare ale lumii.
Comparatie cu Romania. Ce ne asteapta?
Cea mai socanta comparatie in ce priveste evolutia pietei imobiliare din Irlanda se poate remarca parcurgind cifrele din 1996 (cind s-a inceput calcularea indexului) pina in 2008. Ei bine, in martie 1996 o casa costa, in medie, 82.000 de euro in Dublin. In iulie 2007, aceeasi casa a ajuns la 420.000 euro. De atunci a inceput declinul, pe care specialistii imobiliari il mai prevad si pentru anul 2009. “Din 2010 piata se va echilibra, nu vom mai avea scaderi dramatice de preturi”, a precizat un raport.
Apropo: cu 250.000 de euro va puteti cumpara in acest moment o casa in Irlanda sau una in nordul Bucurestiului. Ce ati prefera?
In Romanie aproape toate deciziile se iau la Bucuresti, deci e clar ca marile companii se duc... in Bucuresti. Acolo aduc si BANIIi, iar lumea se muta in Bucuresti pentru... ai ghicit, bani. (Nu cred ca vine cineva din Moldova sau Ardeal in Bucuresti pt a admira peisajul)
De asta nu poti compara capitala Romaniei cu orice alt oras din Europa de Vest.
1. in primul rand generalizezi, si nu e bine. Sunt unii oameni atasati prea mult de locurile in care au copilarit, acestia nu se pot adapta nici in Romania intr-un alt oras, daramite in alta tara.
2. in al doilea rand, Irlanda si in general tarile din Europa nu se compara cu SUA. Eu am locuit si in SUA, si in UK si in Germania si in alte tari din Europa si am vizitat Israel, Suedia, Finlanda, etc si pot spune ca nu exista termen de comparatie SUA - Europa.
3. nu in ultimul rand, treci acasa inapoi in Romania si pune umarul la reconstructia tarii. Vine Pastele, ti-e dor de cei dragi, dar stai in SUA pentru bani si pentru linistea materiala de acolo. Nu le poti avea pe toate, ai ales un drum, nu te mai vaicari, pentru orice lucru in viata faci sacrificii ...
4. Fiecare tara cu uscaturile ei. Romania nu mai este tara copilariei mele. Astazi este o tara inundata de taranie, badaranie, manele, incultura, analfabetism, hoti. De acord ca sunt cativa prieteni facuti poate chiar din vremea copilariei pe care nu vom mai avea ocazia sa ii facem nicaieri in lume, de acord ca sunt familiile, de acord ca ne aducem aminte de multe intamplari placute ... dar iti reamintesc ca Romania e tot tara cea mai saraca din Uniunea Europeana, ca e o tara poluata, ca si la noi in scoli copii se filmeaza cand fac sex si cand isi bat profesorii, natalitatea tot in scadere, mortalitatea in crestere, numarul sinuciderilor ridicat, esti tot batjocorit pe strada, in autobuz, la ghiseu, nu ti se respecta drepturile, tot o mana de politicieni vai mama lor conduce tara ...
in ce sens? unde e mai bine dupa tine si de ce?
Vrei sa spui ca daca nu mai stai in Romania nu mai stii sa-ti faci aceeasi mincare ?
Sau nu gasesti produse similare din care sa-ti faci mincare ?
Ideea este ca bruma aia de crestere economica care a existat in Romania in ultimii ani, crestere economica nesanatoasa din foarte multe puncte de vedere a cam luat mintile la multi si tie domnule ciorap
Sa-ti spun ce va urma ? Va urma caderea pietei imobiliare in Romania adica acea bula de sapun cu care se amageau o multime si va mai urma un fel de cersetorie a Romaniei la FMI si pe urma ... dupa ce o sa ramanem in ciorapi din nou ne trezim in punctul de unde am plecat si uite asa o s-o tinem vreo cateva generatii...
Romanika saraca de ea incet incet se tiganizeaza cu totul si la propriu si la figurat .
Daca au copii la scoala si copii s-au adaptat atunci sa taca si sa munceasca orice pentru viitorul copiilor . Ceva de lucru tot se va gasi si fara datorii se poate supravietui.
Mitul imigrantului care muncete din greu si ajunge bogat nu corespunde cu realitatea.
In schimb poate trai decent si mai ales se bucura de performantele copiilor lui intr-o societate libera.
Poate ceva care sta sa cada, pe care trebuie sa o demolezi si sa faci alta nou pe terenul respectiv.
In coditiile actuale este greu sa mai vorbim despre end-useri pe piata de la noi întrucât avand in vedere inasprirea conditiilor de creditare singurii capabili să contracteze credite ipotecare pe masura preturilor actuale fac parte dintre primii max 2% cei mai bine plătiţi din România, care majoritatea au deja o casa.
Astfel în lipsa sprijinului celor mulţi care vin să sustina bula, end-user-ii, developerii si propritarii de apartamente vechi vor fi nevoiti sa cedeze…mai bine un castig mai mic/onest decat o pierdere uriasa amanata.
http://www.rezidential.net/forum/viewtopic.php?t=114&postdays=0&postorder=asc&start=15