Manipularea, instrument de lucru pe piata imobiliara

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Luni, 5 mai 2008, 0:17 Economie | Imobiliar


Zvonurile influenteaza preturile apartamentelor, caselor si pamantului
Foto: Rompres
"Zona de nord va creste cu 30% in urmatorul trimestru", sau "preturile la apartamente vor scadea substantial". De cate ori nu am auzit estimari de acest gen? Insa, cum stim daca si in ce masura influenteaza ele evolutia reala a pietei imobiliare? Analistii economici considera ca zvonurile au impact imediat pe piata si ca o mare influenta o are economia subterana. Companiile imobiliare considera ca zvonurile sunt luate in seama numai de o anumita categorie de cumparatori. In acelasi timp, notarii publici promoveaza o initiativa pentru transparenta tranzactiilor si reducerea posibilitatilor de speculatii.

Bogdan Baltazar: "O piata coapta pentru manipulare"

Consultantul financiar Bogdan Baltazar considera ca piata imobiliara este foarte interesanta pentru speculatii, avand un mare potential de a fi volatila. "A avut cresteri mari, zvonurile au un impact imediat si exista oameni interesati sa influenteze piata. Este o piata coapta pentru manipulare", a declarat Baltazar pentru HotNews.ro.

Liviu Voinea: "Economia subterna alimenteaza cresterea preturilor"

Analistul economic Liviu Voinea spune ca piata imobiliara este printre cele mai speculative, semanand intr-un fel cu bursa. "Este o piata atipica, alimentata in buna masura de economia subterana."

In opinia sa, acest lucru se resimte, in primul rand, in evolutia cererii: "o buna parte din sumele care intra pe piata sunt efect al spalarii de bani din economia neagra din Romania, Spania, Italia."

In plus, "preturile sunt trase in sus si de speculatorii din strainatate. Exista proiecte intregi care nu se vand din cauza ca au intervenit speculatorii externi. Desigur, in buzunarul cumparatorului "de rand" se simt efectele acestei cresteri artificiale. Putem observa din statistici ca Romania este printre tarile fruntase in Europa de Est ca numar al proprietarilor de imobile."

Liviu Voinea spune ca, in al doilea rand, si in oferta de pe piata se simt efectele economiei subterane. "Se stie ca sectorul constructiilor este cel mai putin fiscalizat, ca este multa munca la negru. In consecinta, preturile ar trebui sa fie mici. In realitate, preturile sunt mari, in schimb, se obtin marje extreme de profit."

Restrictionarea creditelor, cauza scaderii preturilor

Analistul citat a adus un argument fundamentat economic pentru prognoza de scadere a preturilor pe piata. "Este o piata ciclica si scaderile, fara indoiala, vor aparea". Motivul principal este acela ca dezvoltatorii, mai ales pentru proiectele mari, nu vor sa-si riste banii.

"Depinde, mai ales, de lichiditatile de care acestia dispun. Daca in mare parte sursa lor o reprezinta creditele bancare, au interesul ca proiectul se se vanda. Mai mult, probabil, cresterea costului creditului va duce la anularea unor proiecte", adauga Voinea.

In pregatire: tranzactii numai prin banci si un indice al pietei

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) are doua initiative menite sa scada posibilitatea de speculatie asupra preturilor pe piata imobiliara. Prima dintre acestea reprezinta o propunere a notarilor ca, prin ordin al Guvernatorului BNR, "toate tranzactiile cu valoarea de peste 15.000 de euro sa se efectueze numai prin banca".

Potrivit lui Mihai Atanasoaei, purtatorde cuvant UNNPR, masura va vonduce la atenuarea evaziunii fiscale. "Se poate urmari mai usor ca "X" a vandut o proprietate si ca si-a platit, sau nu, impozitele. Desigur, nu este un sistem perfect, niciun sistem nu poate combate complet evaziunea, dar cel putin o poate atenua", spune Atanasoaei.

Notarii, deranjati de zvonuri si estimari

"Ceea ce ne deranjeaza este ca au aparut foarte multi analisti care comenteaza piata. Unii, bine pregatiti, insa altii, cu interese, iar comentariile influenteaza piata. Pentru a reduce aceste zvonuri, am avut o intalnire cu reprezentantii Bancii Nationale pentru crearea unui indice oficial.", spune Atanasoaei. Pentru realizarea acestui indice, vor fi folosite informatiile de la notari.

"Se va contura, astfel, o dinamica oficiala a pietei, realizata de profesionisti in statistica, asa cum se intampla in majoritatea tarilor europene", adauga reprezentantul notarilor.

Calin Clinciu (Euroest): "Comentariile nefundamentate sunt un deserviciu de imagine"

"Sunt companii imobiliare care, din dorinta de a se vedea in presa, fac  tot felul de <<estimari>> . Acestia ar trebui, de fiecare data, intrebati pe ce baza se fac acele comentarii, care sunt argumentele. Estimarile fara o baza reala nu sunt luate in seama de catre cei care se pricep cat de cat la acest domeniu si, mai mult, reprezinta chiar un deserviciu de imagine", spune analistul Calin Clinciu, director de dezvoltare la compania Euroest.

In opinia sa, ar mai trebui aplicat un "filtru" inainte de preluarea unor informatii de la actorii din piata. "Sa urmarim ce anume au declarat, pe aceeasi tema, cu cateva luni sau un an in urma. Vom observa ca unele pozitii nu sunt deloc consecvente", spune Clinciu.

Cum sunt influentati cumparatorii de zvonuri

Reprezentantul companiei EuroEst spune ca cererea este mai mult sau mai putin afectata de zvonuri. "Cei care au nevoie sa cumpere o locuinta, o fac indiferent de oscilatiile pietei.

Altii, pentru care achizitia nu este urgenta, au mai mult timp la dispozitie pentru a se gandi si sunt interesati de estimari", spune Clinciu. Referitor la viitorul "indice al pietei", el considera ca este foarte greu de conceput.

"Trebuie stabilit exact care sunt preturile reale, fiindca, de multe ori, acestea difera de cele care se platesc. Preturile mai aproape de realitate sunt cele reflectate de tranzactiile pe baza creditului bancar", adauga acesta.

Florina Cojocari, account manager Retail Department la Eurisko spune ca indicele ar putea sa nu aiba eficienta asteptata.

"In primul rand, schimbarile pe piata imobiliara se produc destul de rapid, iar factorii care influenteaza cererea si oferta pietei nu sunt numai de ordin statistic sau financiar. In al doilea rand, chiar daca acest indice s-ar putea concretiza, in realitate utilitatea lui ar fi mai mult de ordin teoretic decat practic, intrucat actorii pietei imobiliare isi bazeaza rolul pe altceva".

Spre exemplu, adauga aceasta, investitorii se bazeaza pe propriile calcule matematice de eficienta a unui anumit proiect la un moment dat in timp pe piata, "iar ofertantii pe calculul costurilor terenurilor, date de existenta unei oferte certe la un moment dat, costurile de constructie, chiriile de pe piata si fondul total al unor anumite tipuri de spatii aflate la momentul respectiv pe segmentul respectiv al pietei imobiliare."

Florina Cojocari (Eurisko): "Zvonurile nu au influenta majora, piata este tot mai stabila"

Reprezentantul companiei Eurisko spune ca, desi piata imobiliara in Romania este inca la inceput, comparativ cu alte piete din occident.

Cu toate acestea, "a existat o evolutie importanta, de la o piata pur speculativa in care apareau averi de milioane de euro intr-un timp foarte scurt, la o piata cu un trend inca ascendent insa mult mai stabila, in care deja <<'jucatorii>> sunt mai stabili.

In opinia Florinei Cojocari, zvonurile nu pot influenta semnificativ tranzactiile si pretul acestora, intrucat acestea sunt rezultatul cererii si al ofertei de pe piata la un moment dat: "cererea este determinata in primul rand de factori de natura disponibilitatii de capital plus alti factori socio-economici, iar oferta de posibilitatea de investitii, fondul imobiliar existent si costul constructiilor si al terenurilor", spune aceasta.

Mai mult, in acord cu analistii economici, account managerul in cadrul Eurisko spune ca un factor esential, care a influentat piata in ultimii ani, il reprezinta stabilitatea monetara si accesul la credite. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9184 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Acum observati? (Luni, 5 mai 2008, 0:52)

  Alex [anonim]

  Asta se face de ani de zile.Si nu numai asta.Se mai dau anunturi false la ziar cu scopul de a crea impresia ca sunt mai scumpe pentru a ridica pretul.80% din anunturile imobiliare din ziare/net sunt FALSE! Nu exista in realitate.
  • 0 (0 voturi)    
   Foarte corect (Luni, 5 mai 2008, 9:50)

   Cristi [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Alex, aici trebuie sa-ti dau dreptate.
   E suficient sa comparam cantitatea de anunturi de pe site-uri gratuite ca www.imobiliare.ro, www.neogen.ro cu cele de pe site-uri care percep o taxa, ca www.imomarket.com sau www.magazinuldecase.ro, ca sa constatam ca diferenta dintre numarul de anunturi publicate gratuit si cele contra cost nu poate fi justificata doar de acea taxa de publicare.
   Site-urile si ziarele gratuite sunt realmente floodate de anunturi aiurea, multe dintre ele expirate, ireale sau cu preturi umflate cu buna stiinta.
   De aici se trage si viziunea foarte neclara asupra preturilor pe piata si a fenomenelor speculative.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu chiar (Luni, 5 mai 2008, 10:20)

   Xela [anonim] i-a raspuns lui Alex

   De-acord exista multe anunturi false dar au preturi mai mici nu mai mari! Cel putin asa e in zona Cluj. In ziar/site e un pret iar cand suni vezi ca de fapt pretul e cu 10-20% mai mare.
   • 0 (0 voturi)    
    Persoana fizica (Luni, 5 mai 2008, 11:12)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui Xela

    Exact, in cazul Clujului anunturile sunt de genul "persoana fizica vand apt. 2 cam, 60,000 EUR".

    Iar cand suni constati ca e un PFA, prima dezonformare, iar apoi te anunta ca nu mai are la 60k dar iti poate arata ceva la 95k.
  • 0 (0 voturi)    
   interese (Luni, 5 mai 2008, 11:46)

   gi [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Eu am dat un anunt ca particular, iar anuntul meu a fost "preluat" din ziar si republicat peste tot. Agentiile ma sunau sa intrebe daca le dau comision! wtf! Este conflict de interese! Agentia este platita de cumparator pt un pret cat mai bun, iar agentia umfla pretul cerand "spaga" de la vanzator!
 • +1 (1 vot)    
  manipulare (Luni, 5 mai 2008, 6:03)

  hotzi rosii [anonim]

  si inainte de '89 dar si mai si dupa
 • 0 (0 voturi)    
  Aiurea! (Luni, 5 mai 2008, 7:20)

  Gabi [anonim]

  Notarii, deranjati de zvonuri si estimari?? Tocmai ei vorbesc care s-au imbogatit de pe urma pietei imobiliare? Dar cine se cred, autoritate de reglementare? Sau sunt investitori in terenuri si apartamente si simt amenintarea scaderilor de preturi?

  Imi place ca si cei doi <specialisti> citati se contrazic. Asta inseamna ca macar unul greseste, ca pe piata au aparut si pareri contrare.

  Nu se spune nimic de faptul ca proiectele imobiliare nu se vand, si din cauza calitatii consilierii initiale oferite de <specialistii locali>, ca la multe din ele s-au oprit sau s-au incetinit constructiile iar multi <dezvoltatori> nu au bani sa inceapa sau sa sustina un proiect. In cele mai multe cazuri, ei au numai terenul. Din cauza asta apeleaza la banci. Vestea proasta e ca bancile, pentru ca proiectele nu se vand, s-au trezit la realitate iar finantarile imobiliare s-au scumpit considerabil, atat din cauza riscului cat si din cauza costului sursei de finantare.

  Nu se mentioneaza in articol ca cei ce ar trebui sa fie cumparatorii finali, clasa medie, nu au nici avansul si nici veniturile necesare pentru a cumpara locuinte la 125000 EUR un apartament de 2 camere! Intrebati bancile cum stau la capitolul credite ipotecare acordate persoanelor fizice pentru locuinte si va veti convinge ca piata a ajuns intr-un punct de inflexiune.

  In plus, nu exista interes (altul decat electoral) sa se elimine evaziunea fiscala din acest domeniul. De ce, va las pe fiecare sa judecati. Intrebati agentii imobiliare cam cate facturi fiscale intocmesc pentru comisionul lor si o sa va rada in nas. Sau verificati veniturile agentiilor imobiliare pe Ministerul de Finante si veti vedea si intelege de ce se cere 3% si de la vanzator si de la cumparator in timp ce agentul nu reprezinta interesele nimanui, de ce cumparatorii cred, pe buna dreptate, ca agentii nu merita 7-8 mii EUR la o tranzactie de apartament si isi trimit prietenii la vizionari.
 • 0 (0 voturi)    
  Un manipulator... (Luni, 5 mai 2008, 7:30)

  bugsy [anonim]

  ...era "expertul imobiliar" Artur Silvestri, care "trasa" trendul pe piata imobiliara la Stirile PRO TV, unde aparea periodic anuntand cu cat va creste pretul imobilelor in Bucuresti. Stirea data de ProTv era a doua zi preluata de ziare, posturi de radio. In cateva zile pretul la imobile cel prognozat de expertul imobiliar.
 • 0 (0 voturi)    
  florina cojocari (Luni, 5 mai 2008, 8:21)

  alex.dumitrascu [anonim]

  Florina Cojocari poate sa inteleaga ca in prezent exista libera circulatie a persoanelor si capitalurilor, dar nu s-a inventat inca libera circulatie a ...terenurilor?
  Prin deztampirea romanilor se va renunta in curand la achizitia de imobile scumpe si proaste in Romania.
  Cu alte cuvinte, se globalizeaza cererea ia "oferta" ramane nationala spre disperarea speculatorilor.
  De fapt ceea ce ei numesc "oferta" nu e altceva decat o intelegere intrwe jucatori, adica o pozitie de monopol. pacat ca nu avem si noi un consiliu al concurentei.
  http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/index.php
 • 0 (0 voturi)    
  no shit (Luni, 5 mai 2008, 8:54)

  liviu [anonim]

  si pana acu n-a vazut nimeni?
  sau acum a devenit stirea suculenta...
  manipularea asta e de cand lumea :D (ca definitie e ceea ce face mass-media in mare masura, guvernul etc...)
 • -1 (1 vot)    
  notarii ... (Luni, 5 mai 2008, 10:27)

  jack_84 [anonim]

  1./ Notarii incerca sa devina un serviciu de spionaj in interesul statului ... Dah .. si in propriul lor interes, fiindca preturile stabilite pentru contractare sunt in functie de pretul vanzarii. Desii (se presupune ca) au absolvit dreptul, dumneaei probabil ca nu au auzit niciodata de PRINCIPIUL LIBERTATII CONTRACTUALE. Cei care "consensual" declara sume mai mici asuma riscul sa primeasca numai aceste sume, si gata. Raman in pierdere.

  2./ Aceasta categorie sociala (notarii) care castiga, prin urma "privatizarii" serviciului public al notariatelor de stat, sume enorme (ZECI DE MILIARDE PE AN/notar), are puterea "lobby" sa atinga supra-reglementarea pietei imobiliare, prin masuri care sunt contrare ideii de economie de piata, si ramasite ale statului totalitar.

  3./ Si bancile au un interes: COMISIONUL DUPA TRANZACTII.

  4./ Reglementarea va avea ca efect retragerea in economia subterana a contractarii pentru imobile, iar piata, ar putea dn aceasta cauza sa intre in declin.

  5./ Lasati odata analistii in pace, chiar daca ar avea interes, nici notarii si nici bancile nu sunt lipsite de interesele lor proprii, si sa nu cumva sa credem ca sunt "gardienii fiscalitatii" pe gratis.
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari! (Luni, 5 mai 2008, 10:37)

  Ager Press [utilizator]

  Este genul de articol pe care astepti sa-l vezi atunci cand deschizi HotNews.ro! Un subiect de actualitate, bine documentat si argumentat. Ar trebui ca si ceilalti jurnalisti de cea mai buna calitate de la HotNews sa urmeze exemplul Ioanei Morovan.
 • 0 (0 voturi)    
  Piata si notarii (Luni, 5 mai 2008, 11:04)

  Claudiu Vasilescu [anonim]

  ...unii fac credite pentru a putea plati actele notariale aferente donatiei unui apartament...
 • 0 (0 voturi)    
  atricolul exprima realitatea de la noi (Luni, 5 mai 2008, 11:06)

  andrei [anonim]

  nu-i mai credeti pe toti "specialistii" care vor sa influenteze piata pentru a-si atinge scopul...un castig cat mai mare intr-un timp cat mai scurt.
  vremea lor a apus....
  niste analize interesante:
  http://www.rezidential.net/forum/viewtopic.php?t=114&sid=8cdba3f5d86a2ea1e17fbf43fd9bcc2d+
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Luni, 5 mai 2008, 12:22)

  sandel [anonim]

  preturile sunt umflate si de agentii imobiliari care se inteleg cu vanzatorii sa-si puna comisionul lor peste pretul (care oricum este prea mare) cerut de vanzator !!!!!! Si astfel un agent imobiliar inacaseaza comision si de la vaznator si de la cumparator, bineinteles fara chitante !!!!
 • 0 (0 voturi)    
  CERERE SI OFERTA (Luni, 5 mai 2008, 14:53)

  exista si manipulare [anonim]

  de cerere si oferta ati auzit?
  poti sa manipulezi cat vrei, daca nu exista oferta substantiala si de calitate pretul o ia razna.
  Numai la noi se cumpara apartamente in stadiu de proiect iar constructia poate dura ani de zile (ex ANL Baneasa), aparand si riscul blocarii ei.
  Ca sa nu mai vorbim de calitatea executiei, ca daca dai banul inainte fara sa vezi ce cumperi...
 • 0 (0 voturi)    
  Cine e baiat destept vinde! (Luni, 5 mai 2008, 15:52)

  Alin [anonim]

  Piata noastra imobiliara va pica.
  Daca tranzactiile imobiliare vor deveni transparente fie prin notari, fie prin banci, si se va vedea cu adevarat numarul si valoarea tranzactiilor anuale, va fi o lovitura pentru piata imobiliara.
  Pe de alta parte, pe langa aceasta lovitura, mai e lovitura data de criza imobiliara din SUA si Europa, care va face investitorii puternici sa-si retraga banii speculativi din Romania, si prin urmare bancile sa dea credite mai greu si mai putin.
  Cine si-a luat pamant/locuinta cu scop speculativ, ar fi tare destept daca si-ar vinde acum si i-ar incasa castigul, chiar daca nu e exorbitant. Caci este totusi castig. Deocamdata.
  • 0 (0 voturi)    
   intrebare (Luni, 5 mai 2008, 20:04)

   iacob [anonim] i-a raspuns lui Alin

   Ce te face sa crezi ca investitorii construiesc cu banii scumpi de la bancile romanesti? Daca au bani ieftini din USA sau Japan?
 • 0 (0 voturi)    
  Acum e manipulare? (Luni, 5 mai 2008, 17:28)

  gigi [anonim]

  Hehehe... acum se vorbeste de manipulare ca instrument de lucru pe piata imobiliara? De ce? Pentru ca sunt multe voci care afirma ca o sa cada rau piata si sunt o gramada de blocuri nevandute? Cand nu erau decat opinii ca o sa creasca preturile, nu era manipulare? Atunci se ofereau argumente foarte puerile pentru acele afirmatii. Se aruncau cu nonsalanta cifre de miliaoane de locuinte necesare (ca de, "era cerere", de parca necesarul de locuinte era tot una cu cererea solvabila, adica cei care aveau si zecile de mii de euro necesare pentru achizitia unei amarate de garsoniere), se dadea vina pe "capsunari' pentru umflarea aberanta de preturi (de parca un muncitor necalificat de pe santierele italiene sau spaniole castiga cat un manager sau un avocat), se dadea vina pe creditul ipotecar, de parca oamenii obisnuiti si-ar fi permis rate de 1500 de euro pe luna.
  Toate declaratiile aberante ce proroceau cresteri astronomice de preturi, aveau un singur numitor comun: lacomia. Iar hora manipularii ticaloase era formata din asa numitii "dezvoltatori" (in fond niste speculanti ordinari), din agentii imobiliari (niste profitori lacomi), din notarii publici (alti excroci cu autorizatie de la stat) si din bancheri care, in Ro. sunt de fapt doar niste camatari fara scrupule.
  Acum se incearca amanarea prabusirii preturilor, prin chichite legislative, transferand puterea in mana notarilor. Pai de ce sa nu fie o piata libera, aaaa acum nu mai e convenabila, cand scad preturile, nu?
  Si de ca sa stabileasca pretul unei case, un notar care e direct interesat ca pretul sa fie cat mai mare (ca doar ia comisionul proportional)? Si cum se poate generaliza pretul pe o zona cat timp unele apartamente sunt finisate intr-un fel, altele nu sunt finisate deloc, etc.? Pai asta nu-i tot manipulare?
 • 0 (0 voturi)    
  pret case (Luni, 5 mai 2008, 19:53)

  iacob [anonim]

  1.Inflatie mare inseamna ca banul – leutzul - nu mai are valoare si atunci ce vor face cei care au totusi ceva bani? Ii vor tine la saltea? Ii vor schimba in dolari care se duc la vale? In euroi– eventual pe care iei 3-4% pe an - si atunci mai scade leutzul ? Vor baga in aur? In tablouri? Sau tot mai bine in terenuri? Deci nicidecum sa scada preturile la terenuri. Terenuri scumpe = case scumpe.
  2.Ce inseamna inflatie? Ca se tiparesc bani! Hartii multe in circulatie cu valoare tot mai mica. Deci orice lucru – casa, teren – e mai bun de pastrat decat banul-hartie. Si atuci cum sa scada pretul?
  3.Chestia asta ca nu sunt bani se rezolva imediat cu tiparnitza.
  4.Cat costa sa construiesti o casa? Terenul se scumpeste, salariile muncitorilor – mai ales daca e sa se plateasca si darile – cresc; Doar nu om crede ca se ieftineste cimentul; Autorizatiile se dau pe degeaba? Racordarile la utilitati se ieftinesc oare? S.a.m.d.
  5.De ce cumpara sau construieste omul/firma o casa? Sa locuiasca in ea, sa o inchirieze, sa o vanda peste un timp in castig, sa investeasca in ceva, sa lucreze firmulitza, sa o lase mostenire etc. Casele nu mai servesc de mult numai ca locuinta. Avem aici multe piete, cererea e determinata de f multi factori. In orice caz capacitatea de indatorare a populatiei e putin importanta pentru cererea (solvabila evident) de case. Deci strangerea surubului la credite nu prea vad sa duca la ieftinirea caselor.
  6.Oamenii din vest prefera sa stea cu chirie. Chiria e mai mica decat rata la credit, proprietarul nu te deranjeaza ca nu-l lasa legea, chiriile nu pot fi marite oricum, copii nu sunt interesati de casa parinteasca,… multe avantaje ale chiriei. La noi nu prea sunt indeplinite ac. conditii. Iesi mai ieftin cu rata decat cu chiria deci inca e de preferat cumparatul sau construitul. Rezulta cerere mare care la oferta limitata si in asteptare (ca nu prea se construieste – si la credite scumpe si infrastructura ioc se va construi si mai putin) duce
  • 0 (0 voturi)    
   Vom trai si vom vedea (Marţi, 6 mai 2008, 19:13)

   Niko [anonim] i-a raspuns lui iacob

   1. Sa inteleg ca terenurile vor aduce mai mult de 4% pe an doar stand degeaba. De asemenea, pot incasa de undeva acei mai mult de 4% de undeva?
   2. Banii tipariti trebuie sa ajunga cumva in mainile oamenilor pentru a creste cu adevarat masa monetara. In afara de banci nici o firma nu tipareste bani. Poti sa tai toti pomii din lume ca sa tiparesti bani, daca acestia nu intra cumva in circulatie printr-o metoda care reflecta o anumita productivitate nu fac altceva decat sa zaca in seif-uri. Creditul are de asemenea limite, in caz ca asta era observatia ta.
   3. De ce repeti 2?
   4. Nu stie nimeni exact cat costa o casa. De asemenea sunt tot felul de legi noi care introduc tot felul de limite la constructii. Mai nou exista cica o suprafata minima (destul de mare) plus o deschidere mare la sosea. Nu e piata libera, e o prostie cat casa.
   5. O casa in principiu nu e o investitie f rentabila. Sincer, nu e. Daca iei in considerare si dobanda, vei remarca cat de mult trebuie sa se aprecieze ca sa iti recuperezi "investitia." Si mai sunt si costurile ascunse, gen intretinerea casei. In US o statistica a aratat ca acestea reprezinta de 4 ori costul casei. Nu stiu cat de exact este, dar chiar si daca ar avea o marja de eroare de 300%, tot ar fi inca o data pretul casei.
   6. Deci la noi e de fapt problema lipsei unei legislatii cu privire la chirii. Nu stiu de unde tragi concluzia ca iesi mai ieftin cu rata decat cu chiria, asta nu mai e valabil de ceva vreme. Ideea ca nu prea se construieste ar fi valabil daca am avea o crestere demografica, ceea ce nu e cazul. Bucurestiul este batran, pe unde am stat majoritatea erau pensionari si aveau un copil sau nici unul. E trist, dar adevarat. Mai e problema ca multi pensionari nu isi permit costurile din pensie.

   Succes la investitii.
 • 0 (0 voturi)    
  mai vorbim la anu"... (Marţi, 6 mai 2008, 0:07)

  Dedalus [anonim]

  a) Sa imi dea cineva un argument sa cumpar o casa prabusita pe ea in Bucuresti, cu 500,000 EUR + jde taxe, in loc de una la Hamburg cu 200,000 EUR si cu restul de 300,000 EUR sa traiesc - la 1000 EUR pe luna, timp de 300 de luni, adica peste 20 de ani. Asta admitand ca nu as mai lucra deloc....

  A, nu cred ca are sens sa-mi spuna cineva "Du-te la Hamburg!" - nu de asta e vorba...

  b) In case nu "se investeste", cel putin nu cumparand cateva sau cumparand casa in care stai. Astea sunt cheltuieli, nu investitii (cu exceptia cazului in care cumperi asa ceva pentru chirii).

  De vina e lenea cumplita a oamenilor care astepta lingandu-se pe bot ca o shandrama cumparata cu 30,000 EUR sa gaseasca un fraier care sa o cumpere cu 600,000 EUR dupa 3 ani, imbogatindu-l pe "shmeker".

  Or fi ei "fazani" pe lume, dar parca e cam greu sa fie asa de multi.
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo baietzi! (Miercuri, 17 septembrie 2008, 11:03)

  AIG [anonim]

  Vad ca multi au inteles smenurile de pe piata imobiliara. Cine se mai indoieste ca nu va exista o criza majora in Ro legata de pretul aberant al caselor si terenurilor ori e prost ori e naiv.
  Trebuie remarcat faptul ca minunatul nostru guvern NU VA APARA INTERESELE CETATENILOR SAI NICIODATA, in relatia cu: banci straine, dezvoltatori, si alti gushteri.
  Toti cei care vrind/nevrind apeleaza la credite nu fac altceva decit sa acopere cu banii lor (de cele mai multe ori super munciti) gaurile din bugetul altor state si/sau firme care sunt mina in mina cu mafiotzii locali din guvern. Sunt sute de dezvoltatori di Israel care "investesc" la noi cu niste profituri de te ia durerea de cap. Crede cineva ca nu exista un CARTEL , un aranjament , macar tacit ca preturile sa ramina sus? Cei care au tot dat cu gura pe la TV cu opinii de "specialist" la diverse firme cu nume mari au buzunarul doldora si mai sunt si direct interesati ca piata sa nu cada la valoarea reala. Nicaieri in lume (numai in Ro) nu exista profituri din imobiliare sau bancare de peste 100% !!! Cine are un 10% profit pe-afara, isi toarna sampanie in cap de bucurie, iar la noi ii auzi ca se pling si ca vor sa creasca preturile. Hai ca vedem ce urmeaza dupa marele crash bancar din america...deja AIG e in colaps. Deci rabdare si tutun! Toate astea trebuie cintarite cind te duci sa votezi....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by