Colliers International va lansa un instrument de monitorizare a evolutiei preturilor apartamentelor din Bucuresti
"Daca pana acum majoritatea opiniilor legate de piata imobiliara din Romania erau bazate in principal pe zvonuri sau pareri personale, prin acest indice dorim sa oferim celor interesati de aceasta piata dinamica un instrument obiectiv de analiza a evolutiei preturilor si tendintelor viitoare", a declarat Ilinca Paun, directorul departamentului rezidential din cadrul Colliers International.
Cum a fost realizat si ce stie sa faca BREI
Potrivit informatiilor Colliers International, indicele a fost realizat de o echipa de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International coordonata de Calin Bucur.
"Am obtinut un indice care are la baza modul de formare al indicilor pietelor de capital din Europa dar care tine cont si de volumul si ponderile vanzarilor in anumite zone dar si de noile livrari de apartamente pe piata", a precizat Calin Bucur.
Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau 8 indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele 6 sectoare din Bucuresti, atat pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990, cat si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani.
Fiecare sector a fost impartit pe cartiere si pentru fiecare cartier au fost alese oferte si tranzactii din anumite zone care sa respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vanzarilor in functie de calitate si pret. Reprezentantii Colliers spun ca au tinut cont si de diferentele intre modurile de masurare si exprimare a suprafetelor, dar si de alti factori care influenteaza pretul final pe metru patrat at apartamentelor.
Compania de consultanta imobiliara a mai anuntat ca impreuna cu indicele va fi lansat si o bursa virtuala a pietei imobiliare prin intermediul careia oamenii vor putea sa se familiarieze cu investitiile in aceasta piata, dar ca mai multe detalii vor fi oferite in zilele urmatoare.
Exemplu de calcul BREI: Intre ianuarie 2007 si decembrie 2007, preturile la apartamentele vechi au crescut in medie cu 52%, iar la cele noi cu 17%
Contactati de HotNews.ro, oficialii Colliers International au mentionat ca exista date aferente fiecarei luni din perioada 2005 - 2007 si ca mai multe informatii vor fi prezentate cu ocazia lansarii acestui indice. Reprezentantii Colliers au oferit un exemplu privind variatia de pret intre doua luni ale anului trecut. (n.r. numai ianuarie si decembrie).
"Avem indicele pe 2005, 2006 si 2007, care are in componenta piata noua si piata veche. Sunt date pentru fiecare luna, insa nu as vrea sa le dezvaluim de acum, ci peste doua saptamani. Ca exemplu va pot spune ca variatia indicelui pe apartamentele vechi pe 2007 a fost de 52%, iar pe apartamentele noi a fost de 17%. Variatia inseamna cu cat a crescut pretul, calculat conform metodologiei noastre, intre ianuarie 2007 si decembrie 2007", a declarat pentru HotNews.ro, Ilinca Paun.
Compania de consultanta imobiliara a mai anuntat ca impreuna cu indicele va fi lansat si o bursa virtuala a pietei imobiliare prin intermediul careia oamenii vor putea sa se familiarieze cu investitiile in aceasta piata, dar ca mai multe detalii vor fi oferite in zilele urmatoare.
Mai multe statistici oficiale sunt anuntate pe piata imobiliara
La inceputul lunii trecute, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a recunoscut nevoia unei transparente mai mari pe piata imobiliara si a anuntat ca va cere notarilor sa furnizeze bancii centrale date despre tranzactiile din piata imobiliara. Pe 14 aprilie, conducerea executiva a Bancii Nationale (BNR) si reprezentantii conducerii Uniunii Notarilor Publici din Romania (UNNPR) au discutat aspectele legate de perfectarea cadrului de colaborare pentru realizarea unui schimb de date statistice privind piata imobiliara.
Tot in aprilie, la scurt timp dupa declaratiile lui Isarescu, Consiliul Concurentei a anuntat inceperea unei "analize" pentru cunoasterea pietei imobiliare si a serviciilor conexe trazactiilor imobiliare.
In aceeasi luna (10 aprilie), ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca Ministerul Economiei si Finantelor va realiza impreuna cu Uniunea Notarilor si Agentia de Cadastru o baza de date cu tranzactiile imobiliare la nivel national.
In aceeasi zi, Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania a anuntat ca a inceput demersurile pentru crearea unei baze de date cu tranzactiile imobiliare impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor si Uniunea Notarilor.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
nu este asa si daca spun ei ca tendinta este de crestere pai atunci preturile cresc .
Foarte frumos ...... Sa Traiti Bine . ...
Si statul pe unde este .. alo .. protectia consumatorilor ..
In final, stiti cum puteti recunoaste un agent care minte? I se misca buzele.
Deci viitorul "fericit" proprietar va plati in pretul apartamentului de pe hartie: cota parte din teren, dobanda la banca pt teren, materialele, manopera , care toate sunt in crestere si spera sa nu dea faliment compania.
Unde vor ajunge preturile?
Multumim Colliers International, dar nu, multumim!
Anunturi din ziare? Propriile preturi? :)
Nici eu nu inteleg de ce se obosesc... probabil trebuie sa-si justifice si ei "munca" platita atat de bine din creditele noastre ipotecare...
Care sunt acestea?
Simplu : dezvoltatorii sunt enervati de faptul ca preturile apartamentelor vechi continua sa creasca, iar cele noi, construite de dansii, nu sunt inca atractive pentru segmentul mediu.
Cat or fi platit ei pentru articolul de mai sus si pentru campania de presa nu e dificil de aflat. Vom vedea curand...
Indicele acesta, pentru a avea influenta, trebuie promovat continuu. Altfel, oamenii il uita.
Domnul Calin Bucur, aveti buget ? Cat ?
Din anuntul telefonic?
:)))))))))))))))))))))))))))))))
Puteti sa stati si in cap, devine moda, voi nu intelegeti -- preturile O SA SCADA, ca asa se intampla in tot restul lumii.
Daca aveau intentii bune, trebuiau s-o faca mai demult, nu acum cu ghimpele-n coaste.
Oricum, semnalele ca piata imobiliara se va "reaseza" brutal prin 2010 sunt tot mai frecevente si vin pe tot mai multe cai. Cei care lucreaza in banci mari ce finanteaza proiectele imobiliare stiu de ce;)
e adevarat majortatea "preturilor" de pe piata imobiliara sunt de fapt pretu de ofertare. nu stim un pret "al zonei" si e pacat. asa i-a facut pe unii speculanti sa castige bani grei.
ce sa-i faci eu unul n-as miza pe mari scaderi... dar tinand cont de spiritul de turma al romanului nu ma mira nimic ....
Asta se foremaza asa:
- te uiti la televizor trei zile la rand si notezi toate anunturile cu asambluri rezidentiale.
- dai telefon lu" tataia de la tzara, sa-ti zica cu cat a vandut nentu Gheo terenul ala de sub deal. Notezi pertul si suprafata (nu uita sa trasnformi iugarele in prajini!)
- dai telefon la o agentie din ziar si zici ca vrei sa cumperi un apartament vechi in Militari. La replica lor ca "Nu vreti mai bine o vila in Primaverii?" Zici vesel "Da!" si notezi pretul.
In final aduni toate preturile alea si le imparti la costul unei duzini de oua, pentru a elimina inflatia.
Tai trei zerouri si inmultesti cu 0,87 (ala e un coeficient determiant de mine, n uva zic cum, ca-mi furati secretu").
Rezulta indicele Kakoloc, util in tranzactiile de peste 200.000 EUR.
A- mai sunt cateva secrete, dar indicele Kakoloc e franciza... cine sare cu banu" ii zic mai multe.
:-)))