Pretul locuintelor noi va creste cu numai 5-15% in acest an, fata de pana la 50% in 2007. Inceputul lui 2008 a adus in anumite zone ale Bucurestiului scaderi de pana la 20% a preturilor terenurilor si se estimeaza a fi primul an in care, in anumite zone, daca preturile nu vor scadea, cel putin vor ramane constante. Nivelul chiriilor la birouri va stagna in 2008, iar dupa 2009-2010 ar putea scadea.

Acestea sunt cateva din previziunile raportului realizat de compania de consultanta imobiliara CBRE Eurisko asupra pietei imobiliare din Romania.

"In 2007 au inceput sa apara unele fenomene de stabilizare a pietei imobiliare romanesti, chiar pe unele segmente o usoara scadere. Piata a fost una foarte activa, dar in acelasi timp si cu foarte multe influente de pe piata finantarilor. Incepand din august 2007 un val venit din sectorul imobiliar din SUA a afectat si piata europeana si implicit si tara noastra intr-o masura care pana acum nu s-a simtit foarte mult", a declarat Adrian Nicolescu, manager al departamentului de evaluare CBRE Eurisko.

Preturile terenurilor au scazut si cu 20% in anumite zone. Explicatia - cresterea costului creditului

In 2007 preturile pe piata terenurilor, care influenteaza direct sectorul rezidential, au continuat sa creasca. Oficialii CBRE Eurisko sustin insa ca la inceputul acestui an, preturile terenurilor au scazut si cu 20%, fara a oferi insa exemple in acest sens.

"Sunt semne ca pe anumite zone, cel putin in cazul terenurilor, preturile au inceput sa scada. Terenuri scoase la vanzare in trimestrul patru din 2007 au inregistrat scaderi de pana la 15% in primul trimestru din 2008. Exista zone unde a scazut si cu 20%, dar este vorba de zone restranse, nu de toata piata", a spus Adrian Nicolescu.

Nicolescu spune ca pe fondul cresterii costului mare al creditului, lumea asteapta o revenire la normal si atunci cei care au foarte multe terenuri au inceput sa-si vanda si pana la tot portofoliul de terenuri.

"Anul 2008 se preconizeaza a fi primul in care, in anumite zone, daca preturile nu vor scadea, cel putin vor ramane constante. Este vorba de zonele in care escaladarea preturilor din anii trecuti si-a pus amprenta asupra profitabilitatii investitiilor dezvoltatorilor", se arata in raport.

In 2008 vor exista corectii pentru preturile nejustificate ale locuintelor, dar nu scaderi

In sectorul rezidential, in 2007 preturile locuintelor noi au crescut in medie cu 20-50%, iar pentru acest an se asteapta o crestere mai mica de pana la maxim 15%.

"In perioada urmatoare, vor exista corectii pentru preturile nejustificate ale locuintelor, insa preturile de vanzare nu vor scadea atata vreme cat exista o cerere potentiala ridicata. Pretul pe metrul patrat construit al noilor spatii rezidentiale va creste cu 10-30% datorita majorarii pretului terenurilor disponibile, al utilitatilor, materialelor de constructie si fortei de munca, iar per ansamblu, pretul final de vanzare va creste cu 5-15%", se arata in raport.

Chiriile la birouri si spatiile industriale vor stagna in 2008

Tot in acest an, este estimata o stagnare a chiriilor la birouri si chiar o scadere incepand cu 2009-2010.

"Daca livrarile anuntate pentru anii urmatori - 440.000 mp pentru 2008 si 562.000 mp pentru 2009 se vor concretiza, pana la inceputul anului 2010 Bucurestiul va avea un stoc total de birouri de peste 1.950.000 mp. In aceste conditii estimam in 2008 o stagnare a nivelului chiriilor care dupa 2009-2010 ar putea intra pe o panta descendenta", se spune in raport.

In sectorul industrial, nivelul chiriilor a ramas relativ constant in 2007 fata de anul anterior, tot o stagnare fiind asteptata si pentru 2008.

"Nivelul chiriilor (in sectorul industrial n.r.) nu va inregistra modificari in anul 2008, iar yeld-ul va ramane in intervalul 8-9%", mai arata raportul.

In 2007, Eurisko a avut o cifra de afaceri de 14,3 milioane de euro, iar valoarea totala a contractelor tranzactionate de consultantii companiei a depasit suma de 800 milioane de euro. Compania are peste 120 de angajati si noua divizii de business: rezidential, birouri, retail, terenuri, tara, industrial, evaluare, investitii si marketing. Eurisko a fost achizitionata anul acesta de catre compania de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE), in urma unei tranzactii de 35 milioane de dolari.