Studiu CBRE Eurisko: Incep stagnarile si scaderile la imobiliare
Acestea sunt cateva din previziunile raportului realizat de compania de consultanta imobiliara CBRE Eurisko asupra pietei imobiliare din Romania.
"In 2007 au inceput sa apara unele fenomene de stabilizare a pietei imobiliare romanesti, chiar pe unele segmente o usoara scadere. Piata a fost una foarte activa, dar in acelasi timp si cu foarte multe influente de pe piata finantarilor. Incepand din august 2007 un val venit din sectorul imobiliar din SUA a afectat si piata europeana si implicit si tara noastra intr-o masura care pana acum nu s-a simtit foarte mult", a declarat Adrian Nicolescu, manager al departamentului de evaluare CBRE Eurisko.
Preturile terenurilor au scazut si cu 20% in anumite zone. Explicatia - cresterea costului creditului
In 2007 preturile pe piata terenurilor, care influenteaza direct sectorul rezidential, au continuat sa creasca. Oficialii CBRE Eurisko sustin insa ca la inceputul acestui an, preturile terenurilor au scazut si cu 20%, fara a oferi insa exemple in acest sens.
"Sunt semne ca pe anumite zone, cel putin in cazul terenurilor, preturile au inceput sa scada. Terenuri scoase la vanzare in trimestrul patru din 2007 au inregistrat scaderi de pana la 15% in primul trimestru din 2008. Exista zone unde a scazut si cu 20%, dar este vorba de zone restranse, nu de toata piata", a spus Adrian Nicolescu.
Nicolescu spune ca pe fondul cresterii costului mare al creditului, lumea asteapta o revenire la normal si atunci cei care au foarte multe terenuri au inceput sa-si vanda si pana la tot portofoliul de terenuri.
"Anul 2008 se preconizeaza a fi primul in care, in anumite zone, daca preturile nu vor scadea, cel putin vor ramane constante. Este vorba de zonele in care escaladarea preturilor din anii trecuti si-a pus amprenta asupra profitabilitatii investitiilor dezvoltatorilor", se arata in raport.
In 2008 vor exista corectii pentru preturile nejustificate ale locuintelor, dar nu scaderi
In sectorul rezidential, in 2007 preturile locuintelor noi au crescut in medie cu 20-50%, iar pentru acest an se asteapta o crestere mai mica de pana la maxim 15%.
"In perioada urmatoare, vor exista corectii pentru preturile nejustificate ale locuintelor, insa preturile de vanzare nu vor scadea atata vreme cat exista o cerere potentiala ridicata. Pretul pe metrul patrat construit al noilor spatii rezidentiale va creste cu 10-30% datorita majorarii pretului terenurilor disponibile, al utilitatilor, materialelor de constructie si fortei de munca, iar per ansamblu, pretul final de vanzare va creste cu 5-15%", se arata in raport.
Chiriile la birouri si spatiile industriale vor stagna in 2008
Tot in acest an, este estimata o stagnare a chiriilor la birouri si chiar o scadere incepand cu 2009-2010.
"Daca livrarile anuntate pentru anii urmatori - 440.000 mp pentru 2008 si 562.000 mp pentru 2009 se vor concretiza, pana la inceputul anului 2010 Bucurestiul va avea un stoc total de birouri de peste 1.950.000 mp. In aceste conditii estimam in 2008 o stagnare a nivelului chiriilor care dupa 2009-2010 ar putea intra pe o panta descendenta", se spune in raport.
In sectorul industrial, nivelul chiriilor a ramas relativ constant in 2007 fata de anul anterior, tot o stagnare fiind asteptata si pentru 2008.
"Nivelul chiriilor (in sectorul industrial n.r.) nu va inregistra modificari in anul 2008, iar yeld-ul va ramane in intervalul 8-9%", mai arata raportul.
In 2007, Eurisko a avut o cifra de afaceri de 14,3 milioane de euro, iar valoarea totala a contractelor tranzactionate de consultantii companiei a depasit suma de 800 milioane de euro. Compania are peste 120 de angajati si noua divizii de business: rezidential, birouri, retail, terenuri, tara, industrial, evaluare, investitii si marketing. Eurisko a fost achizitionata anul acesta de catre compania de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE), in urma unei tranzactii de 35 milioane de dolari.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Isi bat joc de romanii care dau un munte de bani pe o locuinta.
O mare parte dintre dezvoltatorii imobiliari rasariti peste noapte au construit blocuri cu bulina rosie deja. O spun inspectorii de stat în construcţii, care au descoperit ca locuintele date recent in folosinta sunt subrede.
Specialistii arunca vina, pe cei care au facut case, cu muncitori necalificati.
Nu tot ce este nou este şi bun. Chiar dacă pare incredibil, unele locuinţe, date recent în folosinţă în România stau gata să se prăbuşească. Avertismentul a fost lansat chiar de către autorităţile din construcţii, care au descoperit că în unele cazuri structurile de rezistenţă ... sunt şubrede.
Aşa că unele blocuri noi, de altfel extrem de scumpe, sunt în pericol să se prăbuşească în cazul produecrii unui cutremur similar cu cel din 77.
Numai anul trecut Inspectoratul de stat in constructii a dat peste 160 de amenzi celor care au cladit case mai mult dupa ureche.
După cum recunosc şi cei care lucrează la proiectele tehnice ale locuinţelor totul se reduce la câştig
Nu sunt de vină însă doar antreprenorii din străinătate. În general, constructorii români merg pe principiul că oricum “merge şi asa".
O sa spuneti poate ca nu aveti pe cine alege sa va reprezinte caci toti sunt hoti. E adevarat ca canaliile dau mai tare din coate, dar daca nu va place de ele, implicati-va, poate aveti un vecin pe care il stiti capabil, poate un coleg de serviciu. Poate mai cunoasteti alti oameni cu nevoile voastre si faceti un grup cu o voce mai puternica. Faceti ceva, nu stati doar sa va plangeti sau sa furati.
Nu m-as mira deloc sa vedem scaderi de 50-60% in 2 ani la terenuri, poate si mai mult la asa zisele "cartiere rezidentiale" actualmente lanuri de porumb.
Vinovatul principal este presa.I-au innebunit pe romani cu artic.despre cresterea,stagnarea sau scaderea preturile la imobiliare.A iesit Bula,"specialist imobiliar"(oare unde s-o fi calificat ptr.a se putea numi expertizor imobiliar?)si s-a dat cu parerea!Ptr.cine oare?Ptr.firma sa !
Ptr.infrastructura,ptr.economie si ptr.veniturile romanilori preturile imobiliare in Ro.sunt exorbitante!
la ei a fost o nebunie totala - la modul ca ajunsese un mp de pamant si 1.5 mil USD iar acum valaoreaza 1 % din pretul maxim
Pe atunci aruncau putin ciment amestecat cu aracet si apa, nu adezivi smecheri.
Dar pe vremea aia noi exportam ciment si aracet.
Vei fi cistigat daca nu te grabesti.
Iti spune unul care si-a luat teapa
NU uitati ca Cererea de acum este cu MULT MULT peste Oferta ....deci....daca sunt eu un mic si prost economist...as spune ca Preturile nu au de cand sa scada in nici un fel....poate doar in vise....si doar oamenii care cred astfel de lucruri....:)))....mai usor analistilor.....ca nu sunte-ti singurii care stiu adevarul :))) .....analize deastea gratuite pot da si eu....bafta celor care cred.....
Creditele sunt scumpe, puterea de cumparare mica...
Articol este destul de prost din punct de vedere "deontologic".... mi-e mila...da sperante de pomana la "proletari"
Cresterea pretului in Romania nu a fost data de Romani ci de investitorii externi. Romanii sint prea saraci inca.
Dar voi puteti sa asteptati sa cumparati hectarul cu un eurocent.
S-au gresesc.... nici eu nu stiu....poate ma ajutati voi......
Ca urmare, e pierdere de vreme sa faci discutii serioase, asa ca imi face placere sa raspund prin misto insultei astfel aduse inteligentei cititorului.
Iata citate de geniu :
"vor exista corectii pentru preturile nejustificate ale locuintelor, dar nu scaderi"
"daca preturile nu vor scadea, cel putin vor ramane constante"
"un val venit din sectorul imobiliar din SUA a afectat si piata europeana si implicit si tara noastra intr-o masura care pana acum nu s-a simtit foarte mult"
"Pretul pe metrul patrat construit al noilor spatii rezidentiale va creste cu 10-30% datorita majorarii pretului terenurilor disponibile"
- asta-i concluzia unui articol care incepea cu
"[...] balonul imobiliar s-ar putea sparge in curind"
Caracalul, locul cu carul, s-a mutat definitiv in Bucuresti, iar ocupantii carului s-au facut toti ziaristi!!
"vor exista corectii pentru preturile nejustificate ale locuintelor, dar nu scaderi"
"n val venit din sectorul imobiliar din SUA a afectat si [...] tara noastra intr-o masura care pana acum nu s-a simtit foarte mult"
"Pretul pe metrul patrat [...] va creste cu 10-30% datorita majorarii pretului terenurilor disponibile"
"Pretul locuintelor noi va creste cu numai 5-15% in acest an"
"daca preturile nu vor scadea, cel putin vor ramane constante"
poate iesi si tu anu asta peste granita si vezi cam ce s-a intimplat prin spania
vorbesc pt ca m-i s.a intimplat si nu din auzite
balonul a existat si in spania problema e ca a fost prea tare umflat .si ca si orice ......-prea tare ..........
evident s-a apart.
si sa sti ca a lovit pe multi cind s-a spart
Romania e o tara complexa, cu peste 98% proprietari, cu o cultura a proprietatii care in vest nu exista, cu o generatie baby boom la putere si in urcare inca 20 de ani (ceausestii sau decreteii), cu cutremure, cu blocuri care se apropie sau au trecut de 50 de ani vechime (durata de viata a cladirii cu tot cu instalatii), cu o infrastructura in epoca de piatra si, cu multa hotie si minciuna! Adica, cu plusuri si minusuri...
Da, e adevarat ca vor scadea imprumuturile de la banci, ca vor aparea falimente ale unor investitori subfinantati, ca apartamentele mai vechi de 1960 se vor ieftini (nu si vilele vechi), ca va veni cutremurul si se va recontrui cel putin centru vechi, traditional al Bucurestiului (Roseti, Universitate, Romana, Buzesti, pana in Uranus, prin Lipscani si Smardan)- totul e sa aveti rabdare, sa aveti ACUM unde sa locuiti, sa va puteti plati chiriile din ce in ce mai mari...si sa fiti sanatosi!
A bon entendeur, salut!
Te-ai mai uitat cam cat costa o "vila"fara incalzire si inca cu hazna in Jud.Constanta?Pai ptr.700000 Euro poti sa-ti iei in alte parti(tari)la suma asta doua.
Pamanturile agricole au ajuns la 10000 Ha,pe cand in Germania poti sa le cumperi la 6-8 mii.
Metrul patrat construit in Bucale este 2-2500,pe cand in Koeln-ul meu 1100-1800 Euro.
Investorii straini nu sunt cei care au scos aceste preturi din burta,ci speculatorii romani.
Intreadevar romanii sunt inca prea saraci,dar nu saracii au construit,ci Becalizatii,Patriciatii si stiu eu cate alte nume de genul acesta,care in 18 ani de noua Ro.sunt miliardari..
Iar investitorul strain a fost o fictiune.S-au spalat si se spala bani pe numele unor israeliti,arabi si italieni.Arata-mi si mie o firma serioasa,straina,care s-a implicat in imobiliarele din Ro.!
Acum s-a anuntat in presa ca un spaniol va veni,dar sa vina si sa construiasca si sa le si vanda,dupa aceea mai vorbim.
Asta spune tot despre profesionismul celor care au facut studiul asta!
Eu inteleg asa:
-preturile sunt nejustificate, deci sunt mai mari sau mai mici decat cele care ar trebui sa fie
- deci daca exista corectii inseamna ca ceva se va schimba
- daca nu exista scaderi inseamna ca aceste corectii vor fi cresteri
- daca vor fi cresteri inseamna ca preturile sunt prea mici
CONCLUZIE :
''In 2008 vor exista corectii pentru preturile nejustificate ale locuintelor, dar nu scaderi''
=
,,Preturile la imobiliare sunt nejustificat de mici si vor creste''
E ca in ,,1984''!
Cum poti tu imobiliar care traiesti din comision sa fii impartial?
Se pare ca esti mare meserias.
Citeste pe unde trebuie si vei afla ca de fapt toata criza din USA e datorata unei politici proaste de acordare a creditului de catre banci.
Am prieteni in New York care cofirma ca in momentul de fata singurele scaderi sunt in Bronx unde imobiliarele au scazut cu maxim 15%. Queens-ul a ramas pe loc (adica nu a mai crescut din toamna) iar Manhattan-ul n-are nici o greata.
In Romania se anunta anul asta crestere economica de peste 7% (aproape de ce au indienii si chinezii), numai un natafleata ar putea sa inghita galusca asta cu scaderea.
Hai sa ne mai auzim la toamna pe tema asta !
Daca nu crezi intra pe yahoo pe sectiunea de real estate si da un search...o sa vezi ca poti sa-ti iei un apartament mai ieftin in Miami Beach decat in Bucuresti..si in alte zone.
Detroit-ul e plin de cladiri parasite.
O verisoara si-a luat un aparatament intr-o zona bunicica (13th Avenue ) de 190m2 in Miami cu 175.000 USD adica cam 113.000 EURO...cat este un astfel de apartament in Bucuresti?
Fiecare este liber sa faca ce vrea si sa cumpere cat si cand vrea...cei care cred ca piata o sa mai creasca sunt liberi sa cumpere...doar ca s-ar putea sa devina sclavi pe 30 de ani pentru ceva care chiar nu merita pretul.
Nu mai comparati ce s-a intamplat in trecut (ultimii 9-10 ani) cu ce se intampla acum ..este mult mai usor sa creasca preturile de la 10.000 la 30.000 (300%) decat de la 120-150 000 la 200.000 (30%-67% crestere).
Daca sunt asa tari cei care zic ca o sa mai cresca de ce nu fac un pariu sau de ce nu cumpara actiuni la companii gen Impact? Am curajul sa fac un pariu cu acte inregistrat la notar ca preturile se vor corecta cu cel putin 20-30% in urmatorii 2-4 ani.
Si mai dati si alte argumete in afara de oferta mica comparativ cu cererea...comparati cu cerrea solvabila..nu confudati cererea cu dorinta. Daca mergi pe strada si intrebi oamenii toti vor un lamborghini, o vacanta exotica, sa manance somon in fiecare zi...dar cati isi permit? Putem spune ca avem o cerere mare pentru aceste produse in Romania?
Important este sa te "intinzi "cat iti permite buzunarul...nu creditul.
Preturi la case in Constanta la 700000 ... las-o ucisa , cumperi casa la marginea Bucurestiului cu aproximativ 100 - 150 de mii. Si noua.
Pretu in bucuresti de 2500 pe euro pe metru. Da sint si dealea dar nu ala o sa creasca, o sa creasca ala de la marginea bucurstiului care acum e numai 30 euro pe metru.
A zis patriciu ca preturile sint supraevaluate si gata tot poporu' asteapta sa ia casa pe la Uniri - Romana cu 1000 Euro ... ca de ... a zis patriciu la ziar ca se prabuseste piata imobiliara ... dream on.
Marginea unui oras inseamna un radius de max.20 km.Iar in Jurul Buc.la aceasta distanta nu gasesti un petec de pamant la 30.Eu m-am referit la m2 construit si nu la pretul terenurilor.
Ce crezi poate sa faca cel care munceste,locuieste sau chiar vrea sa investeasca in ceva in jud.Constanta,daca-si cumpara o locuinta in Bucuresti?Face naveta?
Nu este vorba de Patriciu!Este vorba de realitate!
Totul este putred si preturile sunt exorbitante!
Sunt locuinte putine,piata este de dezvoltare,dar nu la nivelul financiar al Ro.Bancile nu vor mai da usor banii si oamenii numai sunt nebuni sa cheltuiasca peste masura pantofului.
Eu ti-am spus ce platesc eu ptr.39mii Euro pe luna(188 Euro).
Cat plateste un roman ptr.acest credit imobiliar?
Suma mea de rambursare este de ca.60000 si a romanului de 120000.Eu am credit fix 10 ani,iar romanul,cum creste Euro,cum trebuie sa mai plateasca pe deasupra!
Cei ca tine vor avea multi cetateni pe constiinta cu palavrele lor de"experti"
Eu in Germania cu un salarui si job sigur,iar romanul in Ro.cu max.atingere de salariu de 1000.Este o diferenta considerabila.
Esti unul de la imobiliare si iti tremura deja mana.
imobiliara din Valencia,Madrid si Romania.
Trebuie sa urmaresti live piata actuala din Spania,din Germania si cea din Ro.ca sa te "rastesti"la cei care scriu din experienta si nu din auzite de peste mari si oceane!
La fel si casa aia cu 100-150k. Gasesti casa nou prin zona fundeni cu ~ 200k, dar la stadiu de "gri". Deci mai bagi vreo 10-15k numai pe finisaje, plus mobila si alte alea te duce destul de mult.
1. Cumparator( stateam in chirie)
2. Speculant (am luat 1500mp cu PUZ langa Timisoara)
Ca si cumparator care statea in chirie nu m-a speriat anul trecut, ce se vorbea ca se sparge buboiul (si nici dupa ce se va sparge nu am ce face pentru ca oricum apartamentul l-am luat sa stau in el si nu sa fac specula).Pretul mi s-a parut corect 900 EUR/ MP
Ca speculant acum: visul meu acum 2 ani era sa-mi fac casa (ag imobiliara m-a mintit ca zona se va dezv in 1-2 ani si o sa am toate utilitatile - rahat: am soareci de camp acolo). Prin urmare am asteptat(luasem la 14 eur mp, acum agentiile "vand" in zona la 40 EUR mp). Am vrut sa vand si eu....
Rahat: pretul care mi s-a oferit de fapt era 20 EUR mp :)))
Este evident ca puterea de cumparare a scazut simtitor deja,dar cumparatori (care stau in chirie) vor mai fi, si ei inca pun presiune pe piata.
....dobanda va fi mai mare iar Euro 3,8 lei... atunci preturile vor sari brusc cu 30% .... asta se va intampla in BUcuresti
PS: dobanda oricum ti-o schimba banca dupa cum are chef, cursul nu ai de unde sa-l stii tu, iar de napustit la preturile astea... o sa va napustiti voi intre voi.