Pretul mediu solicitat al locuintelor vechi din Bucuresti inregistreaza in prezent o stagnare fata de luna ianuarie a acestui an, insa pretul final de tranzactionare al apartamentelor vechi a scazut in anumite cazuri in cartierele Drumul Taberei si Militari cu 15-20%, sustine Matei Malos, directorul general al site-ului de tranzactii imobiliare MagazinulDeCase.ro. Potrivit acestuia, numarul apartamentelor scoase la vanzare in primul trimestru din 2008 a crescut cu peste 50% fata de perioada similara din 2007, existand semne ale unui inceput de panica din partea proprietarilor.

Avalansa de apartamente vechi scoase la vanzare

Potrivit unei analize realizate de Magazinuldecase.ro, serviciu online care promoveaza ofertele direct de la proprietari, in primul trimestru din 2008, numarul de apartamente vechi scoase la vanzare direct de proprietari a crescut de trei ori fata de aceeasi perioada din 2004. La inceputul acestui an rata de crestere aproape ca s-a dublat fata de perioada similara din 2007.

Astfel, in primele trei luni ale acestui an, numarul apartamentelor vechi scoase la vanzare de catre proprietari, in primul trimestru din 2008, a fost de circa 15.000 de locuinte, in crestere cu 51% fata de perioada similara din 2007.

Scaderea cererii solvabile (numarul celor care vor si isi permit sa achizitioneze locuinte), livrarea noilor constructii, cresterea dobanzilor bancare, investitorii speculativi, dar si semne de panica din partea proprietarilor reflectate intr-o inflatie de oferte, in aceasta perioada, sunt explicatiile date de reprezentantii MagazinuldeCase pentru aceasta situatie.

"In piata la ora actuala am identificat si un element de panica. Odata cu livrarea constructiilor noi in piata, foarte multi vanzatori au facut un upgrade, mutandu-se dintr-un imobil vechi intr-unul nou. Exista insa si categoria investitiilor speculative, multi incercand sa iasa in aceasta perioada din piata", a declarat Matei Malos.

Estimari: Scaderi de pana la 25% la preturile apartamentelor vechi in anumite cartiere periferice din Bucuresti, pana la sfarsitul verii

Datele monitorizate arata ca pretul mediu solicitat al apartamentelor vechi a crescut de 2,58 ori in ianuarie 2008 fata de ianuarie 2006, dar ca in acest trimestru valoarea acestuia a stagnat. Mai precis, in ianuarie 2008 pretul mediu a fost de 133.628 euro, iar in martie nivelul a fost aproape similar cu cel din ianuarie, chiar usor in scadere, de 133.253 euro.

Directorul Magazinuldecase.ro sustine insa ca pretul solicitat initial nu concide cu cel final de tranzactionare si ca in anumite cartiere din Bucuresti, pretul final a scazut, in anumite cazuri, cu pana la 20%.

"In Drumul Taberei si Militari, exista in prezent scaderi de pana la 15-20% a preturilor finale de tranzactionare locuintelor vechi, dar nu este vorba de o medie ci de anumite cazuri individuale. Situatia se regaseste si in Colentina si in Berceni, dar in Dr Taberei si Militari este cea mai vizibila supra-oferta. Pana la sfarsitul verii acestui an, ne asteptam ca in aceste cartiere sa se inregistreze scaderi semnificative de pana la 20-25%", a spus Matei Malos.

Directorul site-ului de intermedieri imobiliare a mai mentionat ca "in general aceasta situatie se regaseste in cazul cartierelor periferice, nu si in zonele ultra centrale si centrale, unde oferta este inca una mica".

Analiza MagazinuldeCase privind volumul ofertei in perioada 2004-2008 si nivelul preturilor in perioada 2006 – 2008 este realizata pe baza monitorizarii zilnice a tuturor proprietatilor din Bucuresti oferite la vanzare de proprietari pentru primul trimestru al fiecarui an, din care sunt calculate valori medii pentru fiecare perioada ianuarie - martie(pentru posibilitatea comparatiei cu 2008).

Lansat in octombrie 2006, MagazinulDeCase.ro este un serviciu online de promovare a ofertelor provenite direct de la proprietari. MagazinulDeCase.ro a avut o cifra de afaceri de 300.000 lei in 2007, obtinuta din tarifele percepute pentru anunturile listate pe site, care variaza intre 119 lei si 450 lei. Pana in prezent site-ul a intermediat circa 1000 de tranzactii, valoarea tranzactiilor depasind 142 milioane euro.