MagazinulDeCase.ro: Te uita balonul imobiliar cum se sparge
1. cresterea spectaculoasa a numarului de oferte din piata (au crescut de 3 ori in 4 ani doar apartamentele vechi scoase la vinzare in Bucuresti)
2. motive pentru o scadere teoretica a cererii
3. o stagnare a preturilor in primul trimestru al anului 2008 dupa ce preturile au crescut accelerat, inregistrind un ultim maxim istoric spre sfirsitul anului 2007
Unde este, de fapt, problema? Pentru mine, potential cumparator, la pretul in continuare foarte ridicat al apartamentelor. Pentru ei, posesorii de proprietati de care vor sa scape, golul din buzunarul meu, eu nefiind dispus sa scot peste 60.000 de euro pentru o garsoniera.
Cumulate, cele doua duc la o singura concluzie: romanul incepe sa se destepte si sa nu se mai lase fraierit. Cresterea uriasa a preturilor la apartamente (imi spunea cineva ca si-a luat garsoniera in Tei, acum trei ani, cu 19.000 de euro, iar anul trecut, prin vara, una similara costa 55.000 de euro) a avut la baza disperarea. Omul a vrut casa, s-a dat peste cap si a facut rost de bani. Acum, odata cu cresterea veniturilor, e mult mai usor sa-ti permiti o chirie si sa astepti sa se ieftineasca.
De fapt, nu cred ca e neaparat un declin al pietei, ci mai degraba o regularizare. Acelasi lucru se intimpla, din punctul meu de vedere, si an cazul ansambrurilor rezidentiale aflate in picaj. Au profitat de cresterea preturilor si au iesit in piata cu preturi care de care mai mari. S-au aratat interesati citiva, dar nu destui. S-au intins mai mult decit le era plapuma si acum au de suferit. S-au descoperit erori de proiectare, munca de mintuiala, prin urmare si imaginea a avut de suferit, iar potentialul client s-a indrepatat catre apartamente in blocuri vechi, unde macar stia una si buna: vechi, dar macar stiu ca nu se darima.
Parerea mea este ca pseudo-criza imobiliara va mai dura, iar preturile vor continua sa scada. Preferabil ar fi ca si preturile chiriilor sa aiba parte de aceeasi soarta si, probabil, asa se va si intimpla. Cererea va stagna - nu de alta, dar nimeni n-are chef sa plateasca timp de 30 de ani mai mult decit face -, iar oferta, din lipsa de clienti, va da inapoi.
Ah, si sa nu uit, un copy/paste din textul de PR al celor care au realizat studiul:
"Lansat in octombrie 2006, MagazinulDeCase este primul serviciu online romanesc de promovare a ofertelor provenite direct de la proprietari, in baza unui pret fix, fara comision. Prin relatia directa cu proprietarii, si prin monitorizarea atenta a informatiilor provenite direct de la proprietari, MagazinulDeCase este singurul serviciu care poate prezenta oferta imobiliara reala".
Vorba lui Ionut Oprea: pina acum, toti si-au dat cu parerea. Acum a aparut un studiu cu cifre. Practic, asta e si avantajul pe care il ofera studiului, e bazat pe preturile reale, nu pe cele umflate de agentiile imobiliare.
Comenteaza pe Subiectiv.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Nu prea cred ca preturile vor stagna sau vor scadea, eventual vor creste mai catinel.
in toamna vom avea un minicrash al pietei imobiliare iar preturile se vor apropia de valoarea reala a caselor, aviz speculantilor si firmelor imobiliare de apartament - singurii responsabili de starea a actuala.
Luati cateva nr de telefon de pe magazinuldecase.ro si sunati. S-ar putea sa aveti marea surpriza sa va raspunda la telefon altcineva decat proprietarii apartamentelor de vanzare.
Iar in conditiile in care acum mai putin de 1 luna in blocul unde stau s-a vandut o garsoniera goala cu 70 000 Euro ma indoiesc sincer ca aveti dreptate.
Piata va avea un crack cand vor vrea unii...ca asa merge la noi economia ...iar unii inca nu s-au saturat de "tunuri".
Oricum, la cat de des se anunta o cadere a preturilor, cred ca multi din cei care fac colectie de imobile vor intra in panica si vor vinde iar aceasta crestere a ofertei va asigura scaderea preturilor.
In 2006 erau la inceput de drum.
De atunci s-au inmultit si agentiile.
Jumatate din ofertele lor sunt agenti deghizati in proprietari.
Avand in vedere cutiile de chibrituri in care locuim cat s-ar putea da in spate pentru a cuprinde baia sau bucataria :))
2. In ceea ce priveste ofertele de pe site, nu cred ca sunt agenti deghizati. Poate agentii imobiliari suna clienti de pe magazinul de case pentru a le propune o colaborare.
Poate ne lamureste cineva care a vandut/cumparat prin site-ul lor cum a procedat exact.
Sa scada preturile la chirii?!?!?!? ... pai cum sa scada, lumea trebuie sa stea undeva si daca nu isi permite/ nu vrea sa cumpere... TREBUIE sa plateasca chirie.... si cred ca e evident in ce se traduce aceasta constrangere... in scupirea chiriilor... nicidecum in ieftinirea lor.. ce spuneti voi e un nonsens...
In momentul de fata chiriile sunt prea mici in raport cu pretul locuintelor. Eu zic ca cel mai probabil vor creste chiriile si vor scadea locuintele, pina in punctul in care un apartament inchiriat va aduce 10-12% din valoare /an prin inchiriere, valoare considerata normala pe orice piata echilibrata. Momentan aceasta cifra este undeva intre 3-4%.
Pai care valoare? ca daca e vorba de valoarea reala oricum e echilibrata. daca vorbim insa de preturile agentiilor...
Nu observati ca populatia romaniei este in scadere si in proces de imbatrinier?
Nici ca inflatia e in crestere , iar bancile vor da mai greu imprumuturi?
Un exemplu: fostul meu proprietar (cu care terminam contractul in martie) mi-a zis ca trebiue sa plec la 1 martie neaparat ca el vinde garsoniera, ca are deja cumparator si ca vrea garsoniera libera pe data de 1. Zis si facut, am plecat si de atunci fostul meu proprietar se chinuie sa vanda o garsoniera cf2 cu 60.000E(asa cere el) si a cam inceput sa devina disperat, garsoniera neavand nici o imbunatatire si nici apa calda curenta in bloc nu exista.
Acum 2 zile m-a sunat sa ma intrebe daca nu cumva sunt dispus sa o cumpar eu cu 50.000 si i-am zis ca daca o da cu 30 o iau cu cea mai mare placere. Inca astept un raspuns:)
Isi bat joc de romanii care dau un munte de bani pe o locuinta.
O mare parte dintre dezvoltatorii imobiliari rasariti peste noapte au construit blocuri cu bulina rosie deja. O spun inspectorii de stat în construcţii, care au descoperit ca locuintele date recent in folosinta sunt subrede.
Specialistii arunca vina, pe cei care au facut case, cu muncitori necalificati.
Nu tot ce este nou este şi bun. Chiar dacă pare incredibil, unele locuinţe, date recent în folosinţă în România stau gata să se prăbuşească. Avertismentul a fost lansat chiar de către autorităţile din construcţii, care au descoperit că în unele cazuri structurile de rezistenţă ... sunt şubrede.
Aşa că unele blocuri noi, de altfel extrem de scumpe, sunt în pericol să se prăbuşească în cazul produecrii unui cutremur similar cu cel din 77.
Numai anul trecut Inspectoratul de stat in constructii a dat peste 160 de amenzi celor care au cladit case mai mult dupa ureche.
După cum recunosc şi cei care lucrează la proiectele tehnice ale locuinţelor totul se reduce la câştig
Nu sunt de vină însă doar antreprenorii din străinătate. În general, constructorii români merg pe principiul că oricum “merge şi asa".
Mai grav este că cea mai mare amendă pentru nerespectarea normelor in constructii nu sare de 9 mii de lei. Cu alte cuvinte, o sumă infimă pentru cineva care castiga milioane de euro din fiecare bloc
Iar preturile sunt cu mult peste ce se gaseste in orasele din vest si aici ma refer la raportul calitate/pret. Nu am de ce sa dau acelasi pret daca nu chiar mai mult ca in Viena sau Praga pentru un apartament amarat intr-un oras super-aglomerat, fara infrastructura si cu o priveliste de iti plangi de mila.
Chiar daca mai sunt fraieri care dau inca 100000 de euro pe 2 camere, BNR a inceput sa puna restrictii (probabil au inceput si ei sa constientizeze faptul ca apartamentele astea chiar nu fac atatia bani si ca bancile care dau astfel de imprumuturi se risca si ele in aceeasi masura ca si clientii lor).
Si la ce pret sa ajunga apartamentele? Mai mult decat in afara unde salariile sunt mult mai mari decat aici? Si cat or sa creasca salariile? Daca aveti impresia ca o sa ajungem curand la salarii de vest atunci puteti sa vizati in continuare. Firmele au venit aici tocmai pentru costul redus al fortei de munca iar daca o sa creasca costul se vor orienta catre alte tari.
Iar eu decat sa platesc aici o porcarie de apartament comunist care la sfarsitul creditului o sa aiba 50 de ani vechime si in mod normal ar trebui daramat mai bine emigrez.
iar ce spune Catalin nu e aiurea, argumentul cu salariile care cresc e folosit in Romania de absolut toti comerciantii care vor sa justifice cresterile de preturi la produsele lor, de la carnati si mobila pana la florile vandute la colt de strada.
mai traiti si "viata adevarata" decat sa cititi si sa ascultati tot ce scrie fiecare...
sa va dau un scenariu....aplicat de agentii...care in ultima perioada nu mai au tranzactii intr-adevar pentru ca e un blocaj general in piata...deci, ce sa faci....intoxici ca scad preturile...ca sa motivezi proprietarii sa vanda...si ca tu sa faci tranzactii....( ce conteaza ca iei 3 % la 100.000 sau la 110.000, tot aia e...)...dar ce te faci ca nici cumparatorii nu se agita pentru ca si ei asteapta sa scada preturile...si tot sa astepte....
doar piaia..prin mecanismele ei va regla acest aspect..prin cerere-oferte...etc...si orice speculatii pe tema asta sunt doar ca sa umple paginile de articole si noi sa scriem pe aici ca nebunii si sa ne contrazicem...
Preturile or sa fie si mai normale atunci cand "agentia" nu o sa astepte pentru 2-3 ore de munca sa ia 3% de la fiecare parte. Sa zicem ca sun pt un anunt, ma intalnesc cu agentul, ma pune sa-i semnez ca-i dau 3% comision. Vad apartamentul, imi place, ma decid sa-l cumpar. Dau telefon la agent si asta transmite mai departe la proprietar. Deci, ce munca face pentru mine? Nu alearga pt acte, nu alearga pentru creditul meu, doar pierde 1 ora sa vizitez apt si 2-3 telefoane. Si pentru asta vrea sa puna mana pe 3000+ E? Mai inteleg sa-l taxeze pe proprietar, ca-i face aluia treaba, [poate] il ajuta cu actele necesare, ii face un serviciu prezentand apartamentul, daca proprietarul nu are timp sau nu mai e in localitate.
Nota: convorbirile mele in interes de serviciu sunt cam de 100 ,120 pe zi.
Daca nu va convine faptul ca se cere comision de ce nu va cautati singur!
Singurul lucru pe care il am de comentat este ca nu agentia trage de oameni sa le vanda ci oamenii vin, de cele mai multe ori sa vada daca pot sa te 'sara'.Daca nu va permiteti sa lucrati cu o agentie imobiliara va rog din suflet sa va cautati singuri.Iar programul unei agentii serioase se prelungeste de multe ori pana la orele 20.00,pentru ca atunci ies oamenii de la munca si pot face vizionari sau pot primii la vizionare.
Cererea "dezvoltatorilor" este imensa pentru puterea de cumparare a solicitatntului dar si fata de costurile care le au ei. Isi bat joc. Vor dintr-un proiect sa se faca oameni.
PROST NU E CINE CERE CI CEL CARE DA.
Am ascultat analize care indicau scaderea pretului la terenuri si cresterea pretului apartamentelor... doar pentru ca respectiva agentie se ocupa cu constructii de blocuri si nu mai gasea terenuri.
Alti analisti indicau cresterea chiriilor si scaderea pretului apartamentelor, doar pentru ca ei se ocupau cu inchirierea.
Acum a aparut si Magazinul de Case cu ale sale preturi umflate cu pompa. Si face o analiza. Avand la baza ce ? Interesul de a avea cat mai multe tranzactii. De a veni cat mai multi fraieri la ei sa le dea bani pentru a posta anunturile pe site. De parca vanzatorul nu scoate apartamentul la vanzare si cu cateva agentii...
Deci analizam vorbe goale, fara instrumente, reale. Nu am vazut o segmentare, toate apartamentele sunt o apa si un pamant. Singura diferentiere este nou/vechi. De parca pe mine, care vreau sa stau in centru ma intereseaza un complex de blocuri in mocirla de Pipera. Iar de comparatii gen media din cutare tara e mai mica decat media din Bucuresti ne-am saturat.
2. au crescut dobanzile la banci iar creditele se dau mai greu. Doar cele ipotecare/imobiliare...Bancile au gresit: au finantat aiurea, pe evaluari mincinoase, au indus in eroare clientul prin politici mincinoase.
3. romanul este lacom, foarte lacom. Vrea sa vanda un apartament vechi la preturi de 2500 de euro/mp, poate si mai mult. Cati sunt cei care aduc valoare apartamentului in care stau acum si vor sa-l vanda? Foarte putini. In general nu stim sa renovam un apartament, sa-l mobilam cu gust, sa-l dotam cu tot ce-i trebuie si apoi sa-l vindem in profit.
4. Cei care construiesc apartamente noi se simt amenintati de cele vechi, pt ca practic sunt mai ieftine. De ce? Pentru ca sunt mai mici. Dezvoltatorii s-au trezit tarziu, pana la mijlocul lui 2007 construiau doar apartam. de cel putin 100mp utili. Cine sa le cumpere? Chiar si acum, un apartam. nou in Dristor (parca New Town) costa cel putin 180.000 de euro fara loc de parcare. Asta daca-l cumperi ACUM, nu este finalizata lucrarea. Daca te duci pe Rm. Valcea gasesti apartam. cu 3 camere, in blocuri curate dar vechi, apartamente de cel putin 70mp, la un pret de la 120-140..000 de euro.
5. Agentiile imobiliare neprofesioniste au dat apa la moara celor care vor imbogatire rapida.
5. Vine si vacanta, nu?
Toate conditiile de mai sus si inca multe altele, au condus la o blocare temporara a pietei. Cine are bani cash poate cumpara oricand la un pret bun (tb sa stii sa negociezi si sa cauti) iar cine are nevoie de credit, trebuie sa mai astepte putin.
Daca s-ar vrea cu adevarat stagnarea acestei cresteri s-ar lua masuri legale. De exemplu sa se plateasca impozit de 100-200 ori mai mare pentru mai mult de 3 proprietati de familie. Ce spuneti? S-ar putea reduce preturile asa?
pune o medie de 1500-2000 Euro, cate luni trebuie sa munceasca pe un santier ca sa stranga 100 mii de euro..
nici macar cu 50 mii nu are ce face.. pentru a imprumuta restul trebuie sa aiba un serviciu stabil si bine platit aici
Cititi si va minunati, voi cei care credeti ca imobiliarele merg numai in sus.
De ce preturile vor creste iar, peste putina vreme:
1. Cererea este in continuare MUUULT mai mare decat oferta.
2. Dobanzile vor scadea iar, dl. Isarescu nu are incotro, in momentul in care inflatia se va mai tempera, iar economia merge bine.
......si atunci preturile vor creste frumusel din nou.
Nu dobanzile sunt problema, ci conditiile de creditare din ce in ce mai aspre. Bancile vor sa isi reduca riscul, dupa ce au vazut ce se poate intampla altfel. Nu cred ca va deveni mai usor sa iei credit, dimpotriva.
Piata imobiliara in Romania este supraevaluata de vreo 3-4 ori. La momentul actual este mai rentabil sa stai in chirie.
In situatia de fata cine e destept vinde (daca poate) iar cine e prost cumpara.
Cum poti sa crezi ca dobanzile vor scadea anul aceste cand toate preturile cresc...luna urmatoare urmeaza sa se scumpeasca iar alimentele (carne, ulei etc) cu 10-15% lucru ce va pune si o mai mare presiune pe inflatie si BNR. Nu vezi ca se anunta o criza globala de alimente...in State si in Asia s-a ajuns sa se rationalizeze orezul zaharul etc.
Plus ca o scadere a dobanzilor la lei ar pune o presiune si mai mare pe curs, iar o depreciere a leului ar face apartamentele si mai scumpe pentru cei care au salariul in RON (marea majoritate).
Trebuie sa fi mai mult decat optimist sa mai speri intr-o crestere a preturior apartamentelor.
http://www.rezidential.net/forum/viewtopic.php?t=114&start=0
Fratilor nu mai dati banii pe prostii.
Cumparatorii ar trebui sa stie insa ca vanzatorii sunt si mai ciudati pentru ca ei cresc mereu preturile dupa ureche si dupa ce aud ca vecinul a dat cu atata isi zic: "da eu de ce sa nu cer tot atat? ba cu 10% mai mult ca a mai trecut o luna doua". Ca sa obtina si mai mult vanzatorii apeleaza la tertipuri de genul: pun anunt personal cu pret de vanzare al unui apartament la pretul de 110.000 euro, iar agentiilor il dau la pretul de 125.000 euro ca poate se gaseste vreun fraier.
Asa ca feriti-va de vanzatorii ce vor sa se imbogateasca peste noapte.
Cat despre crestere, proprietatile aflate in zone cu adevarat bune si care au fost bine realizate vor avea preturi pe masura. Cele facute de mantuiala nici macar nu se vor mai vinde.
daca credeti ca asa e de usor!
nu mai generalizati atata ca toti agentii sunt niste smecheri.....e ca si cum italienii si alte natii ar avea dreptate cand spun ca toti romanii sunt tigani si hoti.
si inca ceva: nu va pune nimeni sa apelati la agentii; luati ziare, luati zeci de site-uri ...faceti drumuri, visionari si economisiti daca credeti ca e asa de usor.
Ca doar asa dau de anunturi, pe net. Pentru mien, ca e particular sau agent este fix acelasi efort. Diferenta este ca daca sa zicem un anunt e prin agentie, eu nu am cum sa-l vad/cumpar fara agentie. Agentul e ca un gard intre cele 2 parti, singura cale de comunicare.
Am fost sa vad apartament printr-o agentie si agenta nici macar nu stia unde este apartamentul. Adica toata conversatia o avusese cu proprietarul prin telefon? Incredibil. Asta pot sa fac si eu. Si unde mai pui, ca daca e anunt prin agentie, mai auzi si fraze din astea:
"dar stiti, in ianuarie vor creste apartamentele cam cu 10%, ca si anul trecut"
Vedem noi cati agenti supravietuiesc urmatorului an :D. Sau cum scade comisionul agentiei la 1%...
Cum am mai zis intr-un post, 3% luat de la cel care vinde e posibil sa fie o suma care sa fie cat de cat corecta, dar pt cumparator este strigator la cer. Si drept urmare se poate si negocia =))
concluzia: preturile actuale vor scadea treptat in urmatoarea perioada.
Spre deosebire de alte tari, fostii locatari NU aveau voie sa fie proprietari desi MUNCEAU o viata intreaga. Spre deosebire de alte tari, unii din fostii locatari erau fosti PROPRIETARI carora li se confiscase tot ce muncisera ei o viata intreaga. Probabil sint si multe cazuri in care locuintele nu trebuiau vandute locatarilor respectivi, dar majoritatea populatiei avea tot dreptul sa-si cumpere locuinta (cutia de chibrituri) in care se afla dupa caderea comunismului.
Iau unii au fost improprietariti prin diverse legi pt "jmekeri"
Pe de alta parte pretul unui apt prin anii 90 era uneori mai mic decat al unei masini (5000$, un apt de ex). Cine a avut ceva bruma de bani cat sa ia un apt doua (bisnitari, micii comercianti care au facut Turcia) acuma scoate profit 200% pe ce a investit atunci. Stiu persoane care detin ~ 10 apt in Bucuresti. Toate sunt inchiriate.
Exact din motivele pe care le arati tu chiria va trebui sa scada daca scad preturile. Si e foarte probabil ca preturile sa scada. E adevarat ca daca te uiti la cate case avem pe mia de locuitori ar mai fi loc de circa 100.000 de case in Bucuresti ca sa ajungem la media europeana. Totusi ca sa ne putem compara cu Europa trebuie sa avem si salariile lor. Din punctul asta de vedere preturile sunt mult prea mari in Romania. Am vazut in Viena, pe vitrina unei agentii imobiliare, un apartament de 80 mp cu ...80.000 EUR. Apartamentul arata mai mult decat decent, e adevarat ca era la ultimul etaj dar era si pe malul Dunarii si destul de aproape de centru. Mai mult, astia masoara apartamentul in mp 'utili' si nu construiti cum se face la noi.
Din astia, 15000E - avans apt. Raman 4400E.
Credit de 85000E - la alpha, trebuie sa dai 2% comision la acordare.
Se mai duc inca 1700E. Raman 2700E.
Urmeaza ipoteca pe apt, si taxe notariale. din cate stiu eu se plateste o taxa la tranzactie, 2-3%. deci inca ~ 2000E. si comisionul notarului, asta parca e ~ 1000E. Ipoteca, aia nu stiu cat e.
Deci, de fapt, pe langa cele 2 credite, care duc rata la 330+650=980E, iti mai si trebuiesc cateva mii stransi, pentru diverse "maruntisuri". Asa ca, da, apt ala e scump la 100000E!
PS: si aia e rata doar pt primul an, dupa vreo 2 ani dobanda e ~ 8,8%/an!
Nu uita ca 1 euro de azi e mai pretios decat 1 euro de maine
Problema ta este ca acum nu te intereseaza ca ai niste bani blocati in apartamente, dar in momentul in care vei fi nevoit sa faci rost de bani ( Doamne fereste de cazurile astea, dar asta-i viata ... ) sa vezi ce ai sa revii cu picioarele pe pamant si le vei vinde la pretul corect !!!
Nu zice nimeni sa va vindeti apartamentele la preturi de nimic, dar nici sa aberati cu preturile de specula la care visati voi !!
referitor la piata imobiliara despre care toata lumea discuta, mai ceva decat despre fotbal, nu pot sa va spun ca STAGNAREA este la loc de cinste, In continuare cerere exista dar puterea de cumpararar, comparativ cu cererea, nu depaseste procentul de 5%, Atentie la niste cifre: in anul 2006 s-au acordat 4miliaone 600 de mii de credite ipotecare din care, in prezent, peste 2 milioane de debitori nu isi mai permit sa plateasca luna de luna aceste rate iar de la inceputul anului si pana in prezent, adica anul acesta, peste 1000 de imobile, care au constituit garantii imobiliare, au fost deja executate silit . Ce mai spuneti dlor de aceste statistici, daca nu credeti va rog sa le verificati si sa le urmariti cum cresc ca incepeti sa va speriati. La ora actuala preturile ap vechi, din oricare cartier ar fi el, au scazut cu cel putin 20 daca nu 25%, sunt persoane care au credite luate pentru case pe pamant iar toamna se apropie si constructia intarzia din lipsa banilor, ex pot continua la infinit fiindca muti oameni sunt incurcati in astfel de conbinatii periculoase si nu maistiue pe unde sa isi scoata camasa. Succes mai departe si fiti destepti !
Si in plus de asta 50% din locuintele dintr-un astfel de ansamblu sunt cump.de speculatori...care le vor vinde dupa terminarea constructiei cu o suma mai mare...
Asta, ca sa va faceti idee cum e cu pretul real al apartamentelor noi din Romania.
Cu banii astia gasesti o casa.
Nu o sa-l vinzi asa usor la banii astia dar cine stie...
Cand iei un credit pe termen lung tb sa-ti faci foarte atent calculele deoarece sunt perioade cand crestere costurilor este mult mai mare decat cea a salariilor. La noi acest decalaj intre costuri si salarii este si mai profund. Preturile la alimente, transport sunt mai mari la noi, plus ca in momentul in care taxele pe proprietati se vor alinia la cele din vest multi oameni nu-si vor mai permite sa detina mai multe proprietati deoarece chiria nu le va mai acoperii costurile creditelor, costurile de intretinere etc.
Eu nu vad nici un motiv pentru care oamenii ar prefera sa ia un credit acum cand preturile sunt foarte mari (comparabile cu marile orase europene) in loc sa stea in chirie o perioada pana cand piata "se va raci".
Plus ca Bucurestiul va fi un santier in urmatorii 10 ani, iar chiria iti ofera posibilitatea de a te muta intr-o zana care-ti convine la un momet dat.
Costurile suportate de proprietar pentru aceasta garsoniera sunt reduse: o asigurare a locuinte care este de 100 euro pe an si probabil reparatii odata la cativa n ani la partea electrica, tevi sau alte lucruri.
Daca doresti sa achizionezi garsoniera avand sa zicem 3-4 mii de euro(bani de acte si de comisioane), poti face un credit de nevoi pentru avans si un credit imobiliar. Sa zicem ca mergi pe avans 10% deci iei de la banca 9000 euro ...rata lunara e de 150 euro pe 10 ani. Credit imobiliar de 80 mii ...rata lunara medie de 500 euro. Per total, ajungi la o rata lunara in primii zece de ani de 650 euro si pe urmatorii 20 de 500 euro.
In primii 10 ani, platesti din buzunar 200 euro pe luna. In urmatorii 20, doar 50 euro pe luna.
Pe toata durata creditelor se vor plati: 36.000 euro in ipoteza in care chiria ramane la fel (nu scade si ...nici nu creste si nu vrei sa refinantezi creditul cu o varianata mai buna). Daca de exemplu, chiria in zonele centrale se va alinia cu chiriile similare din UE ...as spune ca e posibil sa mai creasca cu un procent deloc de neglijat.
Sa zicem ca garsoniera valoareaza dupa 30 ani...50 mii de euro. Profitul brut obtinut este de 14 mii de euro din care se scad acei 3-4 mii de euro de acte.
Sa zicem ca garsoniera valoarea dupa 30 ani...150 mii de euro. Profitul brut obtinut este de 114 mii de euro din care se scad acei 3 mii de euro de acte.
Desigur, in aceasta perioada de 30 ani poti sta cu chirie unde doresti, poti sa mai faci alte credite si sa mai iei si alte case sau SUV-ri intrucat chiria este forma de venit legal acceptata de majoritatea bancilor.
1. Cei 6% sunt de fapt vreo 5, daca declari venitul si platesti impozitul. Si cum spui ca vrei sa mai iei credite, trebuie sa-l declari.
2. Costurile. Luand de bune ratele pe care le-ai scris tu, rezulta asa: pe creditul de 9000 returnezi 150*12*10=18000 euro; pe creditul de 80000 returnezi 500*12*30=180000 euro. Costul total: 198000 euro, plus actele. Rotund 200000.
3. Veniturile. Considerand chiria constanta (scenariu pesimist) de 450, vei incasa 450*12*30=162000 euro. Trebuie sa mai tii cont ca nu vei avea ocupare 100%, va mai trebui sa renovezi de cateva ori, si vei plati impozit. Socotind 5% pierderi din cauzele de mai sus, ramai cu 153900, din care mai platesti 16% impozit. Rezultat: 133893 euro. Minus asigurarea 100*30=3000 euro. Final: 130893 euro.
4. Daca mai vrei sa iei si alte credite, trebuie sa tii cont ca banca nu-ti da credit pe tot venitul, ci doar pe un procent, deci vei fi cam dezavantajat.
Concluzie: dupa 30 de ani vei avea o garsoniera foarte veche pe care vei fi platit din buzunar aprox 70000 de euro. 30 de ani e foarte mult timp pentru un plan cu atitea necunoscute. N-am luat in calcul inflatia, evolutia pietei imobiliare si mai ales impozitul, care nu stiu cat timp se va mentine la valoarea derizorie de acum. Dupa mine asta e un plan mult prea lung si prea nesigur, adica o afacere proasta.
Goe, eu pot sa astept 4 luni si sa-l inchiriez cu 800. Da, facand socoteala la rece si matematic il inchiriez cu mult mai putin anual. Dar asta e, prostia se plateste, insa nu doare :). Dar asta nu inseamna ca tu nu esti la fel de presat ca sa-ti gasesti loc unde sa stai, pt ca nu poti sa dormi in gara.
Pana la urma proprietarul are niste pierderi dintr-un profit potential, iar chiriasul are niste nevoi reale si stringente.
Pt. "io": cazurile in care ai nevoie urgenta de bani sunt cazuri izolate pe piata imobiliara bucuresteana. Chiar daca pretul ar creste previzibil si sigur cu 10% pe luna, in momentul in care ai nevoi de bani il dai urgent, uneori chiar in pierdere ca sa faci rost de bani. Deci cazul exemplificat de tine se aplica in orice situatie, cu piata in crestere, cu piata in scadere, in stagnare, etc, etc.
P.S. La un singur lucru iti dau dreptate: ca prostia ( din pacate ) nu doare.
O prostie ! Banii tipariti sunt manipulati de banci in interesul lor , prin masa monetara, politica dobanzilor , si implicit inflatie. Asa se prostesc oamenii (de catre banci).
Incercati sa evaluati in grame de aur. Nu veti gresi, nu veti fi pacaliti.Ex : in 2000, o garsoniera medie era 5000 $. Gramul de aur, 10 $. Rezulta 500 gr aur / garsoniera. Azi e cel putin dublu, deci exagerat. Ma raportez deci la media istorica in grame de aur . Google video "money as debt" !
1kg aur fin curs bnr 29 mai 2008 = 1000*67,33 Ron=
67330 Ron o garsoniera sau in euro la cursul bnr in aceeasi zi = 18446 euro (si asta in aur de 24 karate)
Deci dupa mintea unora garsonierele in Bucuresti sunt exorbitant de scumpe la 18000 euro. Poate acolo la 200-300 de euro ar fi pretul corect. Cap aveti minte ce va mai trebuie.
De regula este o vorba ce urca si coboara.
Pentru specialist se numeste ciclu real-estate.
EL DUREAZA IN JUR DE 12 ANI, CIND SE TRECE
DE LA SCUMP LA IEFTIN SI INVERS ESTE TOT SECRETUL.
vezi www.pwcreval.com/value_cycles/cycle_methodology.pdf.
Succes.
P.S. DUPA CITE SE INTIMPLA SE PARE CA BUBA SE SPARGE CIT DE CURIND.
AVIZ AMATORILOR
ap. 3 camere Th Pallady, parter, 63 m2, 1 baie, tamplarie lemn clasic, an constructie 1974: 120 000E
ap 3 camere Delfinului, P/10, 70 m@, constructie 1984: 190 000 E
ap 3 camere titan, 70 m2 semidecomandat, constructie 1968: 180 000E
garsoniera 1 Decembrie, 28m2 (nu e greseala), constructie 1974: 75 000E