Acum doua zile, MagazinulDeCase.ro a facut o conferinta de presa in care a prezentat rezultatele unui studiu de piata. Concluziile prezentate se refereau, intr-un fel sau altul, la declinul pietei imobiliare. Ce reiese din studiu (studiul complet, cu grafice si cifre, aici):

1. cresterea spectaculoasa a numarului de oferte din piata (au crescut de 3 ori in 4 ani doar apartamentele vechi scoase la vinzare in Bucuresti)

2. motive pentru o scadere teoretica a cererii

3. o stagnare a preturilor in primul trimestru al anului 2008 dupa ce preturile au crescut accelerat, inregistrind un ultim maxim istoric spre sfirsitul anului 2007

Unde este, de fapt, problema? Pentru mine, potential cumparator, la pretul in continuare foarte ridicat al apartamentelor. Pentru ei, posesorii de proprietati de care vor sa scape, golul din buzunarul meu, eu nefiind dispus sa scot peste 60.000 de euro pentru o garsoniera.

Cumulate, cele doua duc la o singura concluzie: romanul incepe sa se destepte si sa nu se mai lase fraierit. Cresterea uriasa a preturilor la apartamente (imi spunea cineva ca si-a luat garsoniera in Tei, acum trei ani, cu 19.000 de euro, iar anul trecut, prin vara, una similara costa 55.000 de euro) a avut la baza disperarea. Omul a vrut casa, s-a dat peste cap si a facut rost de bani. Acum, odata cu cresterea veniturilor, e mult mai usor sa-ti permiti o chirie si sa astepti sa se ieftineasca.

De fapt, nu cred ca e neaparat un declin al pietei, ci mai degraba o regularizare. Acelasi lucru se intimpla, din punctul meu de vedere, si an cazul ansambrurilor rezidentiale aflate in picaj. Au profitat de cresterea preturilor si au iesit in piata cu preturi care de care mai mari. S-au aratat interesati citiva, dar nu destui. S-au intins mai mult decit le era plapuma si acum au de suferit. S-au descoperit erori de proiectare, munca de mintuiala, prin urmare si imaginea a avut de suferit, iar potentialul client s-a indrepatat catre apartamente in blocuri vechi, unde macar stia una si buna: vechi, dar macar stiu ca nu se darima.

Parerea mea este ca pseudo-criza imobiliara va mai dura, iar preturile vor continua sa scada. Preferabil ar fi ca si preturile chiriilor sa aiba parte de aceeasi soarta si, probabil, asa se va si intimpla. Cererea va stagna - nu de alta, dar nimeni n-are chef sa plateasca timp de 30 de ani mai mult decit face -, iar oferta, din lipsa de clienti, va da inapoi.

Ah, si sa nu uit, un copy/paste din textul de PR al celor care au realizat studiul:

"Lansat in octombrie 2006, MagazinulDeCase este primul serviciu online romanesc de promovare a ofertelor provenite direct de la proprietari, in baza unui pret fix, fara comision. Prin relatia directa cu proprietarii, si prin monitorizarea atenta a informatiilor provenite direct de la proprietari, MagazinulDeCase este singurul serviciu care poate prezenta oferta imobiliara reala".

Vorba lui Ionut Oprea: pina acum, toti si-au dat cu parerea. Acum a aparut un studiu cu cifre. Practic, asta e si avantajul pe care il ofera studiului, e bazat pe preturile reale, nu pe cele umflate de agentiile imobiliare.

Comenteaza pe Subiectiv.