Agentia France Presse scrie intr-un material intitulat "Romania: teren de vanzare" despre frenezia imobiliara din Romania. Cea mai mica bucata de pamant este scoasa la vanzare la preturi exorbitante, in timp ce speculatiile funciare se imbina adesea cu interesele politice. La Bucuresti, metrul patrat ajunge de la 300 de euro, la o periferie, pana la 5.000 de euro in zona de lux Primaverii, fost cartier al nomenclaturii comuniste. Insa, cum terenurile in capitala au devenit rare, promotorii vizeaza din ce in ce mai mult comunele limitrofe.

Satul Stefanesti, aflat la 30 de kilometri nord-est de Bucuresti, pare sa ilustreze aceasta tendinta, in conditiile in care, potrivit zvonurilor, cei doi principali candidati la Primarie n-ar fi ezitat sa cumpere voturi pentru a-si asigura victoria, provocand busculade fara precedent intre sustinatorii lor respectivi, in ziua alegerilor.

Miza ar fi un teren de 300 de hectare, evaluat la 300 de milioane de euro, situat in apropierea viitoarei autostrazi, si doua mari ansambluri rezidentiale, dezvoltate de compania spaniola Fadesa si de cea turca Opus Projects, proiecte estimate in total la aproape doua miliarde de euro. Acest teren este ravnit de mai multi oameni de afaceri importanti, care vad in el o mina de aur in perspectiva viitoarelor exproprieri, interesele lor fiind reprezentate de cei doi candidati la Primarie, mai scrie AFP, citand HotNews.