Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut in medie in luna mai a acestui an cu 5% fata de luna aprilie, ca efect al scaderii numarului de tranzactii de pe piata, potrivit analizei lunare realizate de catre compania de consultanta imobiliara Colliers Residential Division. Datele companiei arata o stagnare la preturile locuintelor noi. Potrivit indicelui imobiliar lunar BREI (Bucharest Real Estate Index), lansat recent de companie, singurul sector care a inregistrat o apreciere a preturilor este sectorul 3 din Capitala, desi cresterea este de suprafata, de doar 2%.

"In timp ce BREI-N (Indicele apartamentelor noi) se situeaza la nivelul de 1909 euro/mp, pastrand practic nivelul lunii precedente, BREI-V ( indicele apartamentelor vechi) inregistreaza o scadere de 5%, coborand de la 1892 in aprilie la 1808 euro/mp in luna mai. Aceasta depreciere este efectul scaderii numarului de tranzactii pe piata din lunile aprilie – mai, si a fost posibila datorita caracterului subiectiv al preturilor apartamentelor vechi", se arata in analiza lunara realizata de Colliers Residential Division.

In sectorul 3 preturile locuintelor au crescut usor, in sectorul 6 sunt cele mai mici preturi

Lansat la sfarsitul lunii mai a acestui an, BREI are la randul sau 8 indici secundari (printre care BREI-N si BREI-V), care monitorizeaza evolutia preturilor in cele 6 sectoare din Bucuresti, atat pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990, cat si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani.

Potrivit datelor Colliers, BREI a inregistrat in luna mai o valoare de 1.843 euro/mp, cu 45 de unitati sub valoarea din luna aprilie, continuand, sustin analistii Colliers, trendul oscilant de la inceputul anului. Aceasta este cea de-a doua scadere, dupa cea din luna februarie, a pretului mediu al locuintelor din Bucuresti. Potrivit datelor Colliers, februarie a fost prima luna din ultimii trei ani in care preturile apartamentelor au scazut.

Datele Colliers arata ca singura apreciere a preturilor este in sectorul 3 din Bucuresti, in timp ce cele mai mici preturi sunt in sectorul 6.

"In acest moment singurul sector care a inregistrat o apreciere a preturilor este sectorul 3, desi cresterea este de suprafata, de doar 2%. Sectorul cu cel mai mare pret/mp ramane sectorul 1 cu o cota de 2.208 euro/mp, urmat de sectorul 4 care a inregistrat o valoare de 1.948 euro/mp. Valoarea cea mai scazuta este cea a sectorului 6, cu putin sub 1.600 euro/mp, in special datorita caracterului omogen al acestui sector, axat in proportie de aproape 100% pe clasa medie a pietei", potrivit Colliers.

Ce date foloseste Colliers si care sunt estimarile companiei pentru 2008

Indicele BREI a fost realizat de o echipa de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International coordonata de Calin Bucur. Potrivit datelor companiei, pentru implementarea acestui indice imobiliar au mai fost folosite date colectate de pe Anuntul Telefonic, Anuntul Imobiliar, anuntul.ro, imobiliare.ro, imobiliare.run.ro, si agentii imobiliare colaboratoare.

Oficialii Colliers, estimeaza ca, in 2008, preturile apartamentelor noi vor avea valori cuprinse intre 1.150 si 2.200 euro/mp, plus TVA, si vor stagna, in timp ce locuintele in blocurile vechi s-ar putea ieftini cu procentaje cuprinse intre 5% si 15%.