Arhitectul italian David Fisher a anuntat marti ca va construi in Dubai "prima cladire dinamica din lume", urmand ca imobile similare sa fie realizate la Moscova si New York, transmite pagina electronica a canalului de televiziune CBS.

Potrivit informatiilor, cladirea va avea 80 de etaje si o inaltime de aproximativ 420 de metri. Podelele fiecarui etaj vor fi suspendate precum cercurile in jurul unui ax de ciment fix si vor fi miscatoare, oferind rezidentilor perspective impresionante asupra Golfului Persic. Arhitectul sustine ca miscarea de rotatie va fi suficient de inceata pentru ca oamenii sa nu o sesizeze.

Podelele fiecarui etaj vor fi actionate de turbine aerodinamice, instalate intre etaje. Cateva dintre apartamentele penthouse se vor roti cu ajutorul unui computer actionat la comanda vocala. Miscarea celorlalte apartamente din cladire va fi planificata la intervale fixe, care insa pot fi modificate de-a lungul timpului. Rezidentii din apartamentele penthouse isi vor putea parca masinile in propria locuinta cu ajutorul lifturilor.

Cladirea va include spatii de birouri, un hotel de lux si apartamente si va fi gata pana in 2010.

Fischer a anuntat ca fiecare podea va fi prefabricata in Italia si va fi livrata pentru a fi atasata constructiei fixe de ciment. Arhitectul pretinde ca realizarea cladirii va fi facuta de numai 80 de tehnicieni in 20 de luni, pretul estimat fiind de 700 de milioane de dolari.

Vanzarea apartamentelor va incepe in luna septembrie. Cel mai mic apartament, care va avea in jur de 125 de metri patrati, va fi vandut cu patru milioane de dolari, in timp ce pretul de achizitie pentru cel mai mare (ce depaseste 1.000 de metri patrati) va fi de 38.7 milioane de dolari.

Fisher a declarat ca realizarea Dynamic Tower din Dubai va fi urmata de constructia altor doua turnuri, in Moscova si New York. Turnul din capitala rusa este in faza avansata de proiect si va fi terminat in 2010. Cladirea va avea 70 de etaje si o inaltime de aproape 400 de metri.

Arhitectul italian a afirmat ca dezvoltatori imobiliari si-au manifestat interesul pentru construirea de "cladiri dinamice" in Canada, Germania, Italia, Coreea de Sud si Elvetia.