Preturile apartamentelor din Bucuresti au scazut in luna iunie cu pana la 6,2% fata de luna mai, potrivit monitorizarii realizate de anunturiparticulari.ro, informeaza NewsIn. Oferit de firma Agentie.Net, serviciul monitorizeaza anunturile imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe Internet. Tot marti, compania de consultanta imobiliara Colliers International, a anuntat ca preturile apartamentelor au scazut cu pana la 7 % in sectorul 1 din Capitala. Ambele monitorizari arata insa ca preturile raman peste nivelurile din aceeasi perioada a anului trecut.

"Oferta de pe piata imobiliara din Bucuresti a inregistrat in ultima luna maxime istorice si in ceea ce priveste terenurile scoase la vanzare de proprietari, respectiv 956 de oferte in luna iunie, fata de 508 in luna mai. Cresterea alarmanta a numarului de oferte scoase pe piata a influentat si preturile solicitate de proprietari. Pretul apartamentelor din Bucuresti a scazut in luna iunie cu procente cuprinse intre 1,5% si 6,2% fata de luna mai", sustine managerul general al anunturiparticulari.ro, Silvia Vilceanu.

Scaderi de pret de pana la 12.000 euro la locuinte, insa valorile raman peste cele din 2007

Cele mai multe locuinte scoase la vanzare sunt apartamentele de doua camere. In iunie, pretul mediu al unui apartament cu doua camere a fost de 114.000 de euro, in scadere cu 2.000 de euro fata de luna mai.

"Totusi, in ciuda scaderii pretului in ultima luna, apartamentele cu doua camere raman cu 34% mai scumpe in luna iunie 2008 fata de iunie 2007, cand pretul mediu a fost de 85.000 de euro", spune Vilceanu care considera ca aceeasi tendinta se manifesta si pe celelalte segmente de piata.

Daca la garsoniere si apartamentele de trei camere preturile au scazut in medie cu 4000 euro, cea mai mare scadere de 6,2%, a fost inregistrata pentru apartamentele cu patru camere. Aici pretul mediu al unui apartament a scazut de la 192.000 euro in luna mai la 180.000 de euro in luna iunie. Cu toate acestea, mentioneaza monitorizarea firmei de servicii imobiliare Agentie.Net, valoarea de piata a acestor apartamente este in continuare cu 20% mai mare decat in aceeasi luna din anul trecut.

Colliers: Scaderi intre 3-7% in sectoarele 1, 2 si 5 din Bucuresti, cresteri usoare de pana la 2% in sectoarele 3, 4 si 6

Si datele companiei Colliers International arata scaderi ale preturilor la locuintele din Capitala in luna iunie a acestui an. Bucharest Real Estate Index (BREI), indicele calculat lunar de divizia de proiecte rezidentiale a companiei a inregistrat in luna iunie o valoare de 1834 euro/mp, cu 9 unitati sub valoarea din mai. Oficialii Colliers spun ca "la nivel global nu se poate afirma ca BREI a suferit o scadere, aceste mici fluctuatii fiind mai degraba caracteristice unei perioade de stagnare a pietei".

"BREI-N (Indicele apartamentelor noi) se situeaza la acelasi nivel ca cel inregistrat in luna precedenta si anume de 1909 euro/mp, in timp ce BREI-V ( indicele apartamentelor vechi) inregistreaza cea mai mica scadere din acest an, coborand de la valoarea de 1808 in luna mai la 1794 euro/mp in iunie", mentioneaza Colliers.

In ciuda scaderilor preturile raman mai ridicate decat cele de anul trecut. Conform companiei imobiliare, raportat la al doilea trimestru de anul trecut se observa o crestere a pretului apartamentelor din Bucuresti de 15%.

In privinta scaderilor de pret, datele Colliers arata ca sectorul 1 a suferit cea mai severa corectie, cu o scadere de 7%, coborand foarte aproape de nivelul de 2.000 de euro/mp, in timp ce sectoarele 2 si 5 au inregistrat scaderi de pana la 3% comparativ cu luna mai. Cresteri usoare de pana la 2% s-au inregistrat in iunie in sectoarele 3, 4 si 6. In luna mai, Colliers a anuntat ca preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut in medie cu 5% fata de luna aprilie, ca efect al scaderii numarului de tranzactii de pe piata

Tot mai multe voci care vorbesc despre o posibila scadere a preturilor la nivelul din 2007

Nu in cele din urma, managerul general al anunturiparticulari.ro, Silvia Vilceanu, crede ca aceasta scadere ar putea aduce preturile locuintelor la nivelul mediu al preturilor din 2007.

"Trendul descrescator al preturilor pentru apartamente este unul fara precedent in ultimii ani. Desi scaderea din aceasta luna a preturilor nu este una dramatica, ea confirma blocajul inregistrat pe piata in aceasta perioada si este de asteptat sa continue ajungand in toamna pana la nivelul mediu al preturilor inregistrat anul trecut", a mai spus Silvia Vilceanu.

La sfarsitul lunii iunie a acestui an, Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), declara pentru HotNews.ro ca piata imobiliara se confrunta in prezent cu o lipsa de lichiditate, tradusa in dobanzi mari la credite, care ar putea face ca preturile locuintelor la sfarsitul acestui an sa fie mai mici decat cele din 2007.

Statistica Anunturi Particulari reprezinta numarul de oferte imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate de proprietari. Serviciul este oferit de firma Agentie.Net si a fost lansat in anul 2001.

Potrivit reprezentantilor companiei, Anunturi Particulari monitorizeaza zilnic intre 500 si 4.000 de anunturi imobiliare publicate de particulari, dintre care o medie de 700 anunturi contin oferte aparute pentru prima data. Compania furnizeaza lunar un raport de monitorizare a anunturilor imobiliare, care cuprinde informatii statistice despre numarul total al anunturilor pe categorii de imobile.