Ideile pe scurt:
- "Declinul (preturilor pentru apartamentele vechi) ar putea atinge 30-40% in doi ani"
- Ministrii romani "ar trebui sa avertizeze tinerele familii" in legatura cu riscurile creditelor pentru cumpararea unor proprietati ce pierd din valoare
- "Crestere mult mai nebuneasca decat in America, Marea Britanie, Spania, Republica Ceha, Ungaria sau tarile baltice"
- "In Romania, proprietarii de locuinte vor vedea cum valoarea proprietatilor lor va scadea cu circa 2.000 de euro pe luna, pe masura ce costul vietii va creste, iar salariile lor vor stagna"
Steve80 plaseaza propriile evaluari ale pietei imobiliare din Romania in contextul pierderilor suferite de mai multe piete europene, inclusiv din Europa Centrala si de Est. El apreciaza ca "nu mai e niciun dubiu ca in prezent are loc o corectie majora a pietei imobiliare. In primele sase luni, am inregistrat o scadere de peste 10% a preturilor pentru apartamentele vechi. Cred ca declinul ar putea atinge 30-40% in doi ani".
"FMI estimeaza ca preturile locuintelor in Romania sunt supraevaluate cu 50%... Asadar puneti-va centurile de siguranta pentru aterizare", avertizeaza Steve80, atragand atentia ca "desi multi specialisti si guvernul accepta ca preturile vor scadea cu 10-15% doar anul acesta, guvernul si asa-zisii specialisti incurajeaza inca in mod activ cumparatorii aflati la prima lor achizitie sa intre pe o piata despre care stiu ca se prabuseste".
"Ministrii ar trebui sa faca exact contrariul: sa avertizeze tinerele familii sa nu se angajeze in credite ipotecare pentru apartamente care in mod sigur ii vor aduce in situatia in care valoarea proprietatii este mai mica decat cea a imprumutului luat pentru a o achizitiona", apreciaza utilizatorul Rezidential.net.
Acesta continua apreciind ca preturile locuintelor in Bucuresti, cu o medie de 110.000 de euro, sunt mult peste capacitatea de plata a multor romani. "Alimentate de imprumuturi bancare iresponsabile si de manipularea preturilor, locuintele s-au scumpit de 6-10 ori in ultimi 8-9 ani", "crestere mult mai nebuneasca decat in America, Marea Britanie, Spania, Republica Ceha, Ungaria sau tarile baltice". Preturile romanesti, raportate la veniturile medii, sunt de 25-30 de ori mai mari. "Acest lucru nu avea cum sa fie durabil, iar corectia preturilor la imobiliare tocmai a inceput", afirma Steve80.
Acesta prevede ca "in primul rand, bancile au descoperit ca, din cauza dezordinii sub-prime din SUA, nu mai pot imprumuta ieftin bani de pe pietele internationale sau de la bancile-mama, asa ca vor reduce imprumuturile si vor creste dobanzile". Apoi, in conditiile in care Banca Centrala Europeana tocmai a marit dobanda de referinta, iar majoritatea imprumuturilor bancare sunt in euro, bancile comerciale vor transfera povara pe umerii clientilor. Si toate acestea, in conditiile in care preturile in general au ajuns acum sa creasca cu o viteza fara precedent in ultimii zece ani, mai spune utilizatorul.
Pe de o parte, mai spune Steve80, scaderea preturilor este "un lucru bun, o revenire la normal pe piata imobiliara este buna pentru toata lumea, inclusiv pentru agentii imobiliari". Pe de alta parte, "in Romania, proprietarii de locuinte vor vedea cum valoarea proprietatilor lor va scadea cu circa 2.000 de euro pe luna, pe masura ce costul vietii va creste, iar salariile lor vor stagna".
Concluzia lui Steve80: ""Nu cumparati la actualele preturi... veti deveni sclavii bancii".
Alte consideratii ale acestuia, pe forumul Rezidential.net:
- In prezent, cererea pe piata imobiliara este semnificativ mai mare decat oferta, dar aceasta cerere nu este sustinuta de o putere de cumparare durabila, avand in vedere salariile medii actuale si perspectivele in acest sens.
- Scaderea preturilor pe piata imobiliara a fost simtita, pe rand, in Franta, Marea Britanie, Spania, in Europa Centrala si de Est fenomenul simtindu-se inca dinainte: in prima jumatate a lui 2007, preturile locuintelor au scazut cu 20% in Letonia si cu 10% in Estonia, dupa o crestere similara celei prin care a trecut si Romania in ultima perioada.
- Scaderea masiva a preturilor si lipsa cumparatorilor afecteaza si numeroase proiecte de dezvoltare imobiliara in zonele turistice din Bulgaria.
Citeste intreaga argumentatie a lui Steve80 pe forumul Rezidential.net
Si cum nu cred ca brusc a apucat pe cineva grija fata de tinerii fara locuinta, inclin sa cred mai mult ca cineva cu influenta in presa urmareste o scadere pe piata imobiliara in toamna aceasta pentru a cumpara masiv, cu profit pe termen scurt.
1. Cine mai e dispus sa dea 100+ de mii de euro pentru o garsoniera veche ?
2. Presupunand ca, dupa indelungi cautari, ai mai gasit vreun suflet din asta pierdut, intreaba-te in ce masura este el eligibil pentru un credit.
PS: Stai tu linistit, ca nu o sa mai cumpere nimeni "masiv" pentru a face profit peste noapte din imobiliare.
Inca ceva: se spune ca cererea e mare. Dar este o cerere virtuala, la modul "vreau si eu casa". Toata lumea care nu are vrea. Dar nu toata lumea are cu ce. Adevarata cerere este a celor care au bani/credit si cauta sa cumpere. Restul, e doar "populatia ne-proprietara care viseaza la o locuinta proprie".
1) Au epuizat mecanismele clasice de control...
(oricum, bancile au dovedit o inventivitate deosebita in a le ocoli, atunci cand vine vorba de acordat credite, nu stiu ce ar rezolva cu unele noi).
2) Probabilitatea unei posibile crize subprime este in crestere (crestere semnificativa).
"cineva cu influenta in presa urmareste o scadere pe piata imobiliara in toamna aceasta pentru a cumpara masiv, cu profit pe termen scurt" - daca ai avea bani, ai cumpara masiv in plina criza imobiliara internationala?
dar o mare parte din cresterea artificiala a preturilor s-a facut cu ajutorul agentiilor care au marit pentru a castiga mai mult in fiecare zi preturile... chiar am vandut un apartament acum 1 an si am fost cautat de vreo 20 de agentii si TOATE au zis ca pretul e prea mic si ca se ofera ei sa-l dea cu mai mult , ba mai mult unii au avut nesimtirea desi le-am cerut sa nu ma deranjeze sa pretinda ca sunt persoane particulare care vor sa vada apartamentul,iar apoi sa zica ca de fapt reprezinta agentiile... asa ca s-o lasam balta cu agentiile direct interesate sa "fure" din banii naivilor.
Ei..uite sa iti spun eu.. e un investitor in brasov care si-a factu vre-o 3 blocuri... cu bani luati de la banca!
.... Calitate...de tot rahatul! Eu unul nu mi-as cumpara acolo: boltari care se sfarama, rigips in loc de tencuiala, parchet din cel mai ieftin care deja se umfla...etc etc.
Al dracului.. a reusit sa vanda vre-o cateva apartamnte. Dar in rest noaptea blocurile sunt negre...
Ei..tipul asta nu mai doarme noaptea :)))
Si tranzactiile imobiliare sunt practic stopate...pentru ca lumea a ajuns la concluzia ca nu poate plati 100-200-300.000Euro pentru un apartament de toata jena...si 30 de ani!
Nu se poate efectiv!
S-au desteptat fraierii mai!
Gata...acum asteapta sa vada cum se duce piata de-a dura!
Desteapta-te romane! ca dupa 25 de ani de ceausescu am mai avut inca 20 de iliescu. e si cazul.
au fost 12 ani de Iliescu , 4 de Constantinescu si 4 de Basescu ...
toata clasa politica are aceeasi culoare ...
Constantinescu=Iliescu=Basescu
si mai ales pe care infrastructura vii ?
si cat stai la intrare in Bucuresti ?
crezi ca incapacitatea politicienilor de a investi in infrastructura pe care eu o cred a fi premeditata nu te influenteaza ?
cand a venit Oprescu sa spuna de autostrada suspendata Blaga si alti "cunoscatori" i-au sarit in cap ... desi exista autostrazi de genul asta in Praga in VIena si in alte locuri...
Din pacate nu cred ca va face ceva nici Oprescu,nici daca va dori nu va putea face nu ii va permite PDL-ul ,si tot asa ... natie de rahat
In al 2-lea rand, cel mai mare dusman al stabilitatii si previzibilitatii este panica. Prea multa agitatie da nastere la reactii impulsive de genul "vinde urgent" sau "cumpara urgent" fara nicio analiza.
Comentarii de genul celui facut de marele "expat" au rolul lor: "cumparati imobile noi, MULT mai scumpe dar mai bune (?) ca investitie, pe care TOCMAI LE CONSTRUIM NOI LA COSTURI URIASE si n-avem cui le vinde pentru ca desteptii de romani prefera locuinte vechi, mai ieftine".
deci caderea pietei nu inseamna ca apartamentele vor fi ieftine si toate tinerele familii vor cumpara intr-o veselie. ele vor fi poate mai ieftine, dar si creditele vor fi extrem de scumpe.
Sigur ca nu se poate ca, de azi pe maine, preturi ca 120.000 euro pe 2 camere in Balta Alba, sa scada la 70.000. Peste 2 ani, o sa vezi insa ca atata va fi. Vorbim in iulie 2010.
Preturile apartamentelor din blocurile vechi au inceput sa scada incepand cu 2 luni in urma.
Daca ai fi urmarit activ anunturile de vanzari din ultimele luni, repartizate pe zone ale Bucurestiului, ai fi observat o stagnare cu o usoara descrestere (cu peste 10 % in anumite zone).
Deocamdata atat agentiile imobiliare cat si alte societati (gen banci...) si smecheri incearca disperat sa dezinformeze populatia si eventual sa mai salveze cate ceva din profiturile enorme facute pe urma tranzactiilor imobiliare.
Situatia se va schimba, iar eu astept la fel ca si alti tineri ca mine, momentul oportun pentru a deveni proprietar.
Vorba aia... Rabdarea e o virtute, iar in cazul de fata te salveaza vreo cateva zeci de mii de eroi.
Eu am cumparat casa acum 2 ani, intr-adevar nu in Romania, dar ca tinar first-time buyer as fi preferat sa mi se spuna ca lucrurile e foarte probabil sa nu continue in sus o veshinicie si atunci probabil ca nu ash fi luat un credit destul de scump si nu ash fi cumparat o casa care acum valorieaza cu 30-40.000 de euro mai putin decit acum 2 ani.
Deci departe de a se adeveri previziunile sale.
Nu uita ca in martie cursul a fost peste 3.8.
Oricum cursul nu a atins pragul de 4 dar dobanzile au crescu mult fata de anul trecut.
Oricum costul ratelor la credite pentru cei care au salariul in ROn si creditele in EUR au fost cu pana la 20% mai mari anul acesta fata de anul trecut.
Efectul s-a vazut credite au curs gramada. Pretul imobiliarelor a urcat de nebun. Bun perioada de promotie din partea banciilor s-a terminat. Acum vor sa scoata profit cat mai mare, de pe urma celor care s-au imprumutat.
Au recurs sa manevre valutare, au reusit sa faca mutarea sa deprecieze cursul. Pe fata, au fortat mana BNR sa creasca dobanda de referinta. Astfel bancile au avut justificare sa mareasca dinamic dobanziile. Astfel castiga mai mult. Acum dupa criza fortata de depreciere de curs, cursul a mai scazut dar tot pentru ca banciile isi doresc lucrul asta. Banciile vad ca romanii care au 65-70% din venituri lunare creditate, nu pot suporta o variatie de curs de 20% pe termen lung.
Pe termen lung o asa variatie mare in cursul valutar, mai mult ca sigur ar fi aruncat in faliment imobiliarele din Romania.
Insa bancile au facut variatia pe termen scurt, SUBTIL si-au marit rata lor de castig si acum chiar daca in noile conditii romanii au acces mai greu la credite, lor nu le pasa au asigurate veniturile.
Momentul ne arata ca pe piata imobiliara nu mai sunt atat de multe tranzactii, pentru ca in conditiile dobanziilor marite si a cursului ridicat, romanii pur si simplu nu au cum sa mai cumpere credite, la preturi aberante pe imobiliare.
In aceste conditii s-a ajuns la capatul sacului creditarii.
Astept cu interes sa cada piata imobiliara dealtfel aberanta in aceasta tara in care trotuarele au gropi mai ceva decat drumurile.
nu uitati ca presa vinde senzatie, e un subiect de senzatie, pe termen lung, sursa buna de articole saptamanale, insa aveau nevoie de certitudine pentru a investi in el
pana acum 2,3 luni nimeni nu pomenea nimic in presa despre cadere, desi erau multe guri pe forumuri si bloguri
eu de steve80 am auzit prima data prin noiembrie anul trecut, cum explica cat costa de fapt un apartament raportat la un anumit numar de salarii medii, diferenta intre cerere solvabila si dorinta si alte aspecte
sunt si altii:
Manole pe
http://balonul-imobiliar.blogspot.com
Alex Dumitrascu pe
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/
AristotelCostel pe
http://romanianuda.blogspot.com/
Trenduri
http://trenduri.blogspot.com/
Vedeti cand au inceput oamenii astia se scrie despre caderea pietei imobiliare, despre caderea leului.. criza alimentara.. Presa inca prelua vocile consultantilor imobiliari sau ale analistilor, care strigau ca preturile vor creste cu 25% pe an, iar leul va fi la sfarsitul anului 2007 sub 3 RON ;)
Intre timp am mai scris pe forumuri: fratilor nu-i chiar asa, asta-i dezinformare, cine are interes in asta? Mi-am luat injuraturi la greu de la amatorii de case ieftine care aplaudau de zor: ori ca sunt vreun mare dezvoltator sau am ceva agentii imobiliare si sunt si eu panicat. Din pacate, nu-s si n-am.
Cu toate astea, imi doresc si eu o casa normala, la un pret rezonabil, dupa care sa mai imi ramana bani sa mai si traiesc, nu sa-mi dau tot salariul la banca. Totusi nu-mi fac iluzii mari, dar caut solutii practice. Ca sigur n-o sa o castig la loto.
oricum,criza asta nu avea cum sa ne ocoleasca pe noi........
Legat de Patriciu ... si de panica ... dupa recesiune urmeaza refarere si apoi boom... oricum ... se vor regla si la noi preturile
Asta inseamna ca daca apartamentele se vor ieftini va fi din cauza ca tu nu vei mai putea sa cumperi. Degeaba te uiti prin anunturi dupa apartamente ieftine. Cind vor fi semnificativ mai ieftine tu nu vei mai putea lua credit. Deci nu, nu vei face o afacere din ieftinirea apartamentelor.
Mai pe romaneste: daca acum apartamentul pe care il vrei costa 130.000 si tu nu poti da mai mult de 90.000 pe el, cind intr-un an jumatate sa zicem va scadea pretul cerut la 90.000 tu nu vei mai putea da mai mult de 65.000, deoarece nu-ti vei putea permite ratele. Deci tot nu vei lua apartamentul respectiv.
Dar recunosc ... ma simt bine sa stiu ca "cineva" incurajeaza idea "corectarii preturilor"
legat de presa care cine stie ce urmareste ... ce sa zic in loc sa cumperi o garsoniera in drumul Taberei acum 6 luni cumparai linistit la aceeasi bani apartament in Munchen , Viena,Paris...
Dezvoltatorii imobiliari o sa vanda sub pretul de productie, casele vor fi gratis, cimentul si fier-betonul vor fi date din oficiu la construirea unei case.
Valoarea proprietatilor va scadea cu 2000 de euro pe luna pana la epuizarea totala.
Ca preturile sunt umflate conjuctural este altceva. Economia de piata re regleaza, dar nu instantaneu.
Consider ca ne aflam de foarte multa vreme in fata unor manipulari destul de grosolane pe un principiu foarte sanatos pentru unii: sa dam teme oamenilor ca sa nu se uite la alte lucruri mai importante.
Este mana dezvoltatorilor de zone rezidentiale atunci cand constata ca nu mai pune botul cumparatorul la tot felul de oferte minunate... caci garsoniera de NUMAI 5... EUR se transforma subit intr-una de 8-9 -10....EUR.
Si preturile la apartamente asa-zis vechi sunt in continuare mari si am colegi care-si cauta si tot asa...
Putem declara vreo zi in care sa nu avem stiri ce manipuleaza?... va rog frumos
cerere > oferta => preturi exagerate
la asta adauga nesimtirea si foamea de imbogatire fara munca si conditii de creditare mai dificile=> blocaj pe piata adica cerere ~ 0 prin urmare preturile vor cadea la asta se mai adauga si influenta pietelor externe => o scadere si mai mare mai ales la blocurile vechi care nu ofera comfortul aparenta l celor noi prin urmare nu pot decat sa ma bucur sincer pentru berbecii care in plin avant de fudulie au facut credite de 30 de ani pe sume astronomice iar valoare propriertatilor lor scade si va mai scadea. Nu ma bucur de raul lor ci ma bucur ca meritau pedepsiti pentru ca nu gandesc,pentru ca au contribuit la imaginea de cerere enorma pe care o ai si tu.
In ceea ce priveste trendul preturilor acesta e sigur descrescator.
concret: am doi colegi de birou care incerca de la inceputul anului sa-si vand apartamentele (3 si respectiv 4 cam) dar nu apare nici un cumparator desi au redus pretul cu mai bine de 15-20%
ma enerveaza cum suntem considerati o turma, la fel cum au bombardat piata cu articole despre % ametitoare de crestere nereale si acum fac la fel.
Si ce vedem in jur?
Bancile, in goana lor dupa profit, au acordat credite in draci, au vandut apoi ipotecile supraevaluate, pasand pisica moarta in mainile altor fraieri.
A urmat prabusirea, data de incapacitatea de plata a celor ce au luat creditele pe ochi frumosi dela banci (Oldandeze sau nu).
Asa-zisul expat ar trebui sa stie cel mai bine lectia zvonisticii. Nu de alta dar aceste 'stiri' si opinii pot duce la adevarate catastrofe financiare/sociale fara a avea o baza economica reala.
Cum sa compari piata ipotecara din Romania cu cea din SUA?!
Vorba lui Caragiale: Amice, esti un idiot!
Aporos de opinii avizate, iata si opinia mea:
ING Bank e in mare dificultate in ce priveste criza ipotecara din SUA. Unda de shock se propaga cu repeziciune in Europa, renumita entitate financiara fiind in pragul colapsului!
De aici si goana dupa 'balonul de aer' al pensiilor private, goana care a dus ING pe primul loc in Romania, dar cu ce costuri uriase de publicitate...
Fugiti, oameni buni, si retrageti-va banii de la ING cat mai aveti de unde.
Ce zici, expatule, de asa o veste?!
2. Romania este tara emergenta, cu economia in crestere, spre deosebire de SUA unde exista stagnare/recesiune.
Noi avem de construit o tara, pana una alta, ca nu avem nici de unele.
Mai e mult pana sa zicem ca apartamentele nu valoreaza nimic.
Sunt de acord cu cei de mai sus care zic de manipulare. Nu tine.
2. economie in crestere ... constructie ... bine si constructia inseamna oferta mai variata => scadere a preturilor... legat de economia mondiala care nu ne afecteaza ... iti dau un singur exemplu si poate cel mai vizibil: pretul petrolului.
iar legat de criza de imobiliare pe plan mondial ... care inca nu s-a manifestat la noi ... ehee stai linistit ca se va manifesta ...
Au incercat bineinteles sa-si ia unul nou in renumitele blocuri noi dar s-au razganit din2 motive:
1. materiale de proasta calitate folosite la constructie si finisaje
dar mai ales:
2. taxele de administrare lunare pentru spatiile comune/publice (hol, gradini, etc) de peste 100 euro (astea in afara de intretinerea lunara propriuzisa)
3. imposibilitatea de a-ti alege (si negocia tarife) pentru furnizorii de servicii pe care ii vrei tu (de ex daca firma RDS a data internet si telefonie gratis organizarii de santier cand s-a construit blocul atunci numai RDS poti sa-ti pui in casa si asta la tarifele pe care le vor ei, nu poti sa aduci UPC-ul pentru ca administratorul spatiilor comune nu te lasa, sau invers bineinteles)
Asa ca au optat pentru apartamente in blocurile comuniste.
S-ar putea ca agitatia asta sa fie facuta de constructorii de locuinte noi numai ca te lamuresti repede cand te duci sa contractezi un apartament intr-un bloc nou, numai sa nu uiti sa te lamuresti cu detaliile mai sus pomenite.
In plus nici argumentul cu finisajele nu este chiar corect, toti cunoscutii mei care au cumparat apartamente vechi au bagat o gramada de bani in refinisarea lor, de cele mai multe ori completa.
In plus i-a costat mai mult decat un apartament nou.
Dar multe au o structura de beton ca nu poti sa bati un cui in perete.
Chiar si cele de caramida, vechi de 40 de ani, iti inspira mai multa incredere decat unele din astea noi....
Mai... daca racai cu degtul intr-un boltar.. se sframa ....!!!!!
1) In loc de fluturasi cu "pizza la domiciliu" gasesti infipt in usa reclame rezidentiale.
2) In loc de "pen?s enlargement" spamul contine "credit imobiliar", "apartamente noi"
3) Cand gasesti lipit pe stalp in statie la RATB oferte pentru "apartamente de lux".
4) Ziarele au rubrica separata pentru "Piata imobiliara"
5) Banca iti ascunde dobanda reala la creditul ipotecar.
6) Agenturili imobiliare anunta cresteri ale pietii imobiliare dar sunt de acord ca e nevoie de o "reasezare a ei"
7) Pe locurile de parcare date de ADP in cartierele muncitoresi gasesti limuzine.
... completati voi lista.
Nici nu-i bagati in seama, niste zgarie-branza ofticosi. Dixit. Si ii cunosc bine de tot, ca stau printre ei.
acolo se mai practica foarte mult leasibg-ul imobiliar, plus ca oladenzi prefera sa stea in chirie si sa-si cumpere o casa abia cand ies la pensie. multi dintre olandezi dupa ce se pensioneaza s retrag in Spania si Franta.
ei prefera sa se bucure de viata in loc sa plateasca un credit imobiliar pentru 30 de ani.
Pai nu-si cumpara pentru ca nu sunt destule case, nu se fac noi, iar alea care sunt au niste preturi exorbitante.
Da, stiu, cu "ONG-urile" e un sistem qvasi-socialist in care te inscrii nu stiu cu cati ani inainte pe o lista, ca la Dacia, iti prezinti toate veniturile, si astfel iei chirie mai ieftina de la ONG-uri, pentru ca daca te duci direct pe piata platesti chirie de 800 de euro pe luna (ca mine :) ) sau si mai mult. Deci sistemul asta este *tocmai* pentru ca piata lor nu functioneaza normal.
Si stai linistit, cunosc destui olandezi si iti spun eu ca ar vrea ei sa isi cumpere case, si cate 2-3, decat sa stea in chirie, si isi si cumpara unii. Pentru ca rata aia la ipoteca e mai mica decat chiria, care se duce pe apa sambetei, pe cand ratele ti le scoti cand vinzi casa. Problema e ca nu prea vinde nimeni decat foarte scump, nu ca le-ar place olandezilor, foarte zgarciti de altfel, sa arunce banii pe chirie.
Deci, in concluzie, daca e undeva bubble-ul in floare, e in Olanda nu in Ro.
Sa stii ca mlastinile alea din Olanda le-au asanat de pe la 1600, asa ca n-ai tu grija lor :) De-ai naibii ce sunt, de aia nu construiesc. Oricum, simpatic comentariul.
1. Piata are mai multe segmente, dar o sa vorbesc doar de 2 dintre ele, care au oarecum aceasi tinta de cumparatori: apartam vechi si partial cele noi (cele care se construisc in zone similare cu cele vechi). Nu poti compara un apartam vechi din zona aviatiei cu un apartam nou din zona dristor, nu? Parearea mea este ca pretul unui apartam este dat de 3 factori: locatie, locatie si locatie (adica vecinatate si vecini, statii metrou/ratb, curatenie/zona verde, scoli/gradinite si magazine etc) . Deci, parerea mea este ca preturile apartam vechi din zone precum militari, crangasi, colentina, pantelimon, partial titan, partial dristor etc - vor scadea si in timp vor deveni ghetourile bucurestiului.
In zonele bune, preturile apartamentelor vechi se va mentine la un nivel de 2200-2500 eur/mp (asta daca nu sunt mai vechi de 50 de ani) si poate chiar sa creasca intr-un ritm de bun simt.
Apartamentele noi trebuie sa treaca un mic test al timpului (sa se verifice in timp, cat de cat, calitatea instalatiilor, finisajelor, seriozitatea serviciilor postvanzare si fereasca Dumnezeu calitatea structurii de rezistenta). Apartamentele noi vor fi vandute de numele constructorului (vor conta referintele), de marketing si binenteles de ...locatie. Eu cred ca aici vor fi mereu cumparatori, in special din randul celor cei cu venituri de peste 1500 de euro/luna ( tineri si care vor avea acces la creditare).
Sunt multe de scris, nu prea e spatiu aici, dar...daca ai proprii bani pentru a cumpara un apartament, atunci acum poti face un deal bun (sa stii sa negociezi e f important), deci ataca zona de nord sau un apartam nou). Daca nu ai banii tai, dar vrei casa si treba sa mergi la banca (si asta in ideea in care te "califici" la banca), fii atent unde cumperi, s-ar putea sa scada mult pretul in timp si daca vrei vrea sa vinzi, atunci s-ar putea sa pierzi mult sau sa devii captiv.
-blocurile nu au lift pentru ca sunt de 4 nivele, cele de 8 nivele au sigur.
-daca sunt din cadre de beton cu umplutura de BCA, sunt mai proaste de cat cele din placi de beton??!!! BCA iti permite cat de cat o recompartimentare interioara.
-Aviatiei e in sectorul 1, mereu vor fi bani mai multi pentru S1 decat penbtru S4 sau S5,
-Comercial? Te duci in baneasa si ai rezolvat problema cumparaturilor
-Cultural? Mall-ul nu are de-a face cu aspectul cultural.
-Timp liber? Herastrau, Muzeul Satului etc...
-Scoli/gradinite etc? Sa comparam scolile din cartierele sarace cu cele din nord, nu arerost
-Valoare de revanzare? mai mare decat cea din berceni sau militari.
-Perspective de dezvoltare? sunt sigur ca sunt mai multe perspective decat in sud/vest/est
Altceva?
Cine a calatorit afara si a vazut cam ce poti sa cumperi la 150.000-200.000 de euro in tari unde salariul mediu este peste 1.800 de eur ci nu 300 eur poate sa compare ceea ce se intampla afara cu ceea ce se intampla la noi.
Fratilor intrati pe yahoo si dati la real estate si vedeti ce puteti cumpara cu 200.000 USD (128.000 EUR) in USA.
Cei drept eu mai repede cred astefle de analize facute pe forumuri decat analizele facute de analistii care au diverse interese in piata.
El se refera la o scadere de 2000 de eur pe luna in urmatorii 2 ani...deci un apartament care acum cost 150.000 ar urma sa coste 102.000, adica un pret mult mai aproape de realitate.
Eu nu pot sa zic ca prin ce a postat el a exagerat cu ceva...cat priveste interesele lui nu prea le vad.
O sa vedeti la toamna ca tot mai multi romani nu isi vor mai putea platii facturile...
O corectie e normala..daca stai la 3 camere si nu iti mai permiti sa platesti facturile vinzi si te muti la 2 camere. De ce sa-ti dea statul bani pentru facturi...ce tinerilor care nu au casa le da statul ceva?
Si sa va spun mai departe. De ce tipa toti acum si nu au tipat acum 3 ani, 5 ani. Ptr ca nici nu prea existau constructii noi atunci. De ce? Ptr ca nu era inca rentabil. Costul de constructie era inca mare comparativ cu pretul caselor vechi. Acum nu mai este asa. Si s-a apucat lumea de construit si la noi. Ghinion insa. A venit criza mondiala taman cand la noi era constructia in toi.
Pai ce sa facem? Ca pierdem dreacu banii! Ca n-are fraierii bani sa mai cumpere! Pai ce sa facem? Pai facem o criza. Ad-hoc da’ numa’ ptr apartamentele vechi, ca nu-s ale noastre. Ptr ale noastre, astea noi, nu e criza. O sa mai creasaca pretul! Deci cumparati
Eu stiu ca un bloc este garantat pentru 50 de ani. Atata este durata lui de viata Dupa acesti 50 ani trebuie reevauat , daca este cazul se consolideaza, daca nu"bulina rosie". In cazul blocurilor din perioada interbelica sau constructilor vechi, ele au o valoare arhitectonica, au in general o locatie buna, multe reconsolidate de-a lungul timpului.. si unele au vestita "bulina".
Enormul risc va veni atunci cand tot mai multe constructi de tip BLOC COMUNIST va ajunge la termenul de 50 ani,..
Cine va dori sa investeasca o gramada de bani pt condolidarea unui bloc urat si cu apartamente mici, la care mai rebuie schimbata si toata partea de instalati sanitare, electrice, utilitati..?
Acum nimeni nu spune ca aceste blocuri sunt asemeni cu masinile second hamd.. multe din ele sunt ca masinile vechi.. nu mai valoreaza aproape nimic, au probleme de tot felul.. ajung la un prag in care nu mai merita sa bagi bani sa o repari..
Cine s-ar cumpara o masina veche la pret de masina noua? Pentru ca pretul apartamentelor vechi este relativ apropiat de cele noi.
Stiu ca sunt si "masini istorice" sau unele ce au valoare cu trecerea timpului.. dar nu toate. Asa este si la blocuri...
Ce va pati un tanar care face credit pe 30 ani, crezand ca va cumpara un apartament pe viata, si peste 10 ani sau mai tarziu va vedea ca a cumparat un bun "perisabili si ce a platit 30 an ca "proprietate" de fapt este echivalent cu chiria...va fi proprietar pe o epava.. in care va trebui sa investeasca in cel mai bun caz inca atat.. numai ca sa poata muri in acel loc.
La case... macar areproprietatea pamantului si oate reconstrui.. la bloc depinzi de vecini, de modificarile celui de sub tine....
Deci banii disponibili ptr casele noi, scumpe, au sa fie din ce in ce mai putini. Asa ca trebuie salvat ce se poate. Cum? Pai nu v-au zis? Vine criza, da’ numa’ la apartamentele vechi. Asa ca nu mai cumaparati vechi, cumparatile pe ale noastre, la care o sa mai creasca, chiar, pretul.
Hai sa ne gandim. Cand o sa fie petrolul 250USD pe baril cine o sa plateasca mai mult cheltuieli lunare. Cineva cu o suprafata mare sau mica? Raspuns de clasa patra. Deci ce apartamente au sa fie cautate? Evident cele cu suprafete mici! Dar cele noi n-au suprafete mici!
Deci, unde este criza, mai baieti?
Criza este de timp!
Nu mai au timp sufficient sa vanda apartamentele noi, cu suprafete mari, inainte ca intretinerea si costul vietii sa devina pricipala precupare a cetatenilor. Creste pretul la petrol, la alimente.
Cine se va mai gandi sa-si ia o casa cu suprafata mare?
Cam asta o sa fie peste un an.
Voi ce ziceti? Sa le vanda?
Mai degraba nu mai sunt cumparatori, care nu se mai califica la imprumuturi bancare, dar devin chiriasi si pun presiune asupra chiriilor.
Prognoza este ca vor creste salariile in Bucuresti, pentru ca toti vor socoti la angajare ca trebuie sa-si acopere macar chiria, daca nu rata la banca pentru apartament.
daca am cumparat acum si vreau pot sa fac profit din chirie?
Ofer 60,000 de Euro.
Cred ca in iulie 2009 cererea mea va fi satisfacuta. Dar nu mai bine imi vindeti apartamentul acum si investiti banii intr-un depozit bancar pe 1 an (un 5% tot obtineti)? Sau intr-o afacere (numai imobiliara sa nu fie) si veti avea un profit de 10-20%. Plus ca nu mai platiti impozitul pe apartament si intretinerea.
au mai plecat acum vreo 5 ani la tara, un val de muncitori , care castigau 100-200 eur
700chirie/lunax12luni = 8400eur
ASTA E MOTIVUL PENTRU CARE NU O SA VANDA NIMENI CA DISPERATUL!!!!!!!!!!
(daca nu intelegi la ce ma refer, cauta pe google "The Psychology of the Bubble")
Foarte bun articolul respectiv.
Apartamentele noi la noi sunt prost finisate iar data la care se livreaza nu este respectata si acum aveti si ocazia sa vedeti aceste lucruri, in Bucuresti doar 4 -5 proiecte rezidentiale si-au respectat termenele de predare.
Apartamentele vechi si construite inaintea anilor 77 vor avea sigur o scadere accentuata a pretului si apartamentele care nu au in apropiere spatii verzi ( Militari ) sau metrou (Dr Taberii).
Sunteti un cancer pentru societate.
///// oameni care populati 98% din anunturile imobiliare cu minciuni si date inexacte.
Va dati experti si defapt manipulati cumparatorul, ca sa ii luazti banii. Speculati ca majoritatea covarsitoare nu are suficienta minte sa va ocoleasca serviciile otravitoare.
Eu as propune o lege prin care daca dai un anunt imobiliar FALS in ziar si te descoperim ca esti agentie desi in anunt te dai ca fiind cetatean privat, atunci in prima faza v-as amenda sa va sara capacele apoi la a treia abatere puscarie frate.
Am cautat chirie, am cumparat si vandut imobiliare, dar intotdeauna am fost mai jmecher ca voi si nu am apelat la serviciile voastre inselatoare. Am tinut eu comisionul si m-am dus in vacante.Asta numai ca am avut suficienta ratiune sa cumpar cartele de telefon(la fiecare tranzactie nu am cheltuit mai mult de 20-30 de euro per apartament cumparat sau vandut) si sa imi fac o baza de date cu miile de numere de agentii care au numa rol sa habauceasca omu de rand.
Am reusit si ma felicit.
Sincer ii compatimesc pe /// care au apelat la agentiile imobiliare.
I-ati lasat cu banii luati si cu gandacii in bucatarie.
Clientule trezeste-te!
Deci, eu - profan in ale imobiliarelor, burselor internationale, creditelor - de unde sa ma informez?
In continuare, parerea mea: fluctuatia fortei de munca in constructii este mare, muncitorii vor salarii din ce in ce mai mari. Chiar si romanii din Spania sau Italia care (daca!) se vor intoarce, nu cred ca vor lucra pe bani putini. Pretul fierului (beton) de constructii este in crestere, intrucat este dat de un singur producator din Romania care are monopol pe piata (de aceea unii constructori importa fier turcesc, mai ieftin si mai prost). Pretul cimentului este dat de un oligopol. Cred ca in ultimii 5 ani, cimentul s-a scumpit de 6 ori.
Mai mult, pretul petrolului creste. Constructiile se fac cu utilaje (betoniere, pompe de beton, basculante, vole etc), nu manual. Pretul gazelor si curentului creste. Materialele de constructii se fac cu gaz si curent electric. Case si blocuri se vor mai construi. Dar cu ce pret? La ce costuri?
Ma doare sufletul cand spun asta, pentru ca am o casa in constructie, iar sora mea se chinuie sa ia un credit pentru o garsoniera. Cand toate preturile cresc in halul asta, iar unii spun ca va fi o rearanjare a pietii imobiliare, nu merg decat pe 2 variante: (1) in cel mai fericit caz, o scadere putin semnificativa (2) criza la nivel national (homeless-i, fraude, drame umane).
O alta casa eu imi permit sa mai construiesc, nici de lemn, nici din hartie igienica, din cauza pretului terenului.
Proiectele noi sunt de proasta calitate la executie, urmarind profit rapid. Inginerii de structura care au aprobat anumite proiecte pe malurile lacurilor si-au sumat riscuri uriase ( stiu ei despre ce vorbesc), dar probabil ca au fost platiti regeste.
Sa dea Dzeu sa nu avem un cutremur precum cel din 77, ca multe din blocurile noi atat de confortabile in reclame vor oferi surprize....
Incet incet lumea uita de riscuri si coloanele de sustinere se fac tot mai subtiri...
Din pacate, la noi s-a intetit manipularea...
Dezechilbrele economice pot fi adancite daca cei interesati actioneaza in acest sens...si la noi a fost vorba de megainterese!
Prin urmare, nu vad vina lui steve de a fi observat aceste dezechilibre.
Totusi, blogul lui manole dateaza din August 2007...iar pietele imobiliare din tarile baltice scad din aprilie 2007.
Nu ti se par pertinente analizele? Vrei un buletin? Poate un CV?
In afara de Serbanescu, Chirovici si inca alti 2-3 analisti economici, restul manipuleaza dupa interesele angajatorilor. Daca-i preferi pe ei... iti urez mult noroc!
In privinta analizelor si a pertinentei lor, as zice ca sint mai degraba genul de persoana care prefera sa analizeze datele cu mintea proprie - asadar nu-mi trebuie nici buletin, nici CV - si sincer, nu mi-au placut niciodata analizele economistilor.
Este o criza in piata romaneasca de proiecte complete cu infrastructura adecvata, satul Pipera fiind exemplu de zona proasta dar supraevaluata la maxim; de zona curata nu se mai pune problema fiindca din padure s-a taiat foarte mult prin tot felul de acte permisive.
Este o problema la constructiile noi adeseori meseriasii fiind cu experienta de cateva luni, betivi si cu tot felul de alte bube. Nu mi-e rusine nici cu patronii care incearca sa profite de pe urma lor foarte mult si statul doarme.
Este o problema in general a urbei de a se dezvolta si este una foarte mare - ajungerea relativ usor dintr-o parte in alta a unui oras trebuie sa fie o prioritate.
Per ansamblu cine poate este liber sa se imprumute (asta fiindca in Ro nu exista de fapt zone reale de investitii si banii nu au unde sa se duca - Bursa fiind saracuta) dar sa astepti la caderi importante si in acelasi timp la un acces facil in finantare este pacaleala - valabil pentru persoane dar si firme, acestea din urma au imprumutat sume foarte mari pentru cumpararea de terenuri.
Casele modulare eventual din lemn (visul romanilor de a sta in vile dupa ce zeci de ani au stat intre 4 pereti esti o utopie) pot fi o solutie la cele din beton care vor costa mai mult din cauza energiei.
O fi Romania blamata de multi dintre noi, dar Bucurestiul este o capitala care va deveni un important centru comercial si de business european. Asa ca cine va vrea sa traiasca aici, va da banul ca are de unde. Nu vor mai fi romani ? Vor veni indieni si pakistanezi pe post de programatori si aia vor cumpara.
Asa ca argumentul cu 100k e prea mult, e "imbatare cu apa rece" pentru cei care s-au obisnuit sa le dea "statul" de-a moaca.
Bye Steve04, oricum te-ar chema !
pa
realitatea este alta: se vind proprietati la un pret mult mai mic, stiu ce se intampla acum la nivel de agentie imobiliara.
Zici tu ca nu ne aflam in niciun fel de bubble? A fost o crestere sanatoasa a preturilor de 700%? Pretul mediu al unei cloace comuniste ajunge in Bucuresti la 100 000 Euro, in conditiile unui venit mediu lunat de 300-500 Euro...cu economia gri inclusă!
Care e sustenabilitatea acestui preţ? Creditul cumva? Nu continua BNR sa restranga creditarea? Pe ce se bazeaza piata imobiliara? Pe valizele lui Gigi?
Romania a reusit sa se claseze in ultimul an intre primele 5 tari din UE la capitolul inflatie: Letonia, Estonia, Lituania si Bulgaria. Toate au intrat in spirale inflationiste datorita imobiliarelor. In primele 3 tari enumerate, piata imobiliara e la vale din aprilie 2007. Totusi, cresterile lor nu se compara cu ale noastre. Romanii au muscat momeala randamentelor imobiliare si prabusirea va fi ...show erotic.
SUA trebuie sa se descurce dupa jocul piramidal al creditelor subprime. Noi, vom reveni la dependenta puterii de cumpare si pret.
Banii negri si speculantii vin intr-o piata in crestere, momentul intrarii in UE fiind reperul, si la fel de bine ies instant inainte de scadere. Ratatonii surprinsi de spargerea bulei...vor pierde grosier.
Cei care mai cred intr-o prabusire urmata de o crestere sa considere criza demografica prin care trece Romania, sa considere evolutia Japoniei dupa spargerea bulei din 90, sa considere ca memoria colectiva functioneaza si in Romania. De aceea, in ultimii 19 ani am trecut printr-un fenomen Caritas, un fenomen FNI, o manie ca creditelor cu buletinul la dobanzi camataresti, o manie a imobiliarelor.
Acum plange dupa aia 125mii si ii este frica ca or sa scada mai mult.
Asta e realitatea ! panica ii cuprinde si pe vanzatori si pe cumparatori
Nimeni nu mai cumpara si bine fac.
Pretul e fff mare si nu e justificat, doar de dorinta celor care vand de a se imbogati.
Asa ca dragi romani ....vor scadea preturile cum nu va imaginati........
Timpul le decide pe toate, nu ?
Nu pot decat sa ma bucur.
The same si la terenuri, s.a dus perioada cu castiguri peste noapte ......
spor la munca !
Intradevar...cred ca este o idee deplasata, dar am impresia ca tot "rechinii" vor avea de castigat la sfarsit, iar tinerii vor plati... :(
A vrut sa o vanda cand preturile de ofertare erau in jur de 70.000 (decembrie 2007).
A avut un client care ii oferea 66.000 dar nu a vandut-o pentru ca spera la o crestere.
In iulie vecinii lui au inceput sa vanda cu 51-54.000.
Nu sunt povesti, sunt lucruri reale.
Apartamentul meu, 2 cam (sector2, zona buna) are pret de strigare cu 15-20.000 mai mic.
Doar ca eu nu vreau sa vand, sunt multumit de zona si de bloc.
Cei care au agentii imobiliare stiu foarte bine unde am cautatat preturile de ofertare.
Pacat pentru oamenii care au cumparat in perioada de varf. Vor avea de platit mult iar salariilor se pare ca nu vor mai creste prea mult.
Acum incearca sa influenteze piata doar-doar or scadea preturile si s-o lipi si el de vreun petec de pamant romanesc, ca pe la el prin Olanda nici o sansa. Cu atat mai mult cu cat in scurt timp va trebui sa invete foarte bine sa inoate... pe sub apa.
Si inca un lucru. Nu numai agentii imobiliara au umflat preturile ci si speculantii. Am cateva cunostinte care au cumparat pana la 10 apartamente, ca sa le vanda cu 30-40% peste pretul de achizitie. S-au dus vremurile alea!
NIci un constructor nu are de gind sa scada pretul. Guvernul i-a speriat cu Tvaul si l-au adaugat la pret, materialele se tot scumpesc si oamenii cred ca o sa scada preturile apartamentelor.
E adevarat ca preturile sunt umflate si vinzatorii ar trebui sa revina la realitate, dar cu zvonurile voastre nu rezolvati nimic.
Injurati degeaba agentii imobiliari, la gramada...asta e o prostie.
aceasta meserie exista in toata lumea
Cate luni trebuie sa muncesti ca sa iti poti cumpara un loc in care sa te intinzi... doar atat. Pai cam la 700 de euro pe luna, momentan iti poti cumpara 2 (doi) metri patrati in juma de an... in care te poti intinde sa mori, ca intre timp n-ai mancat nimic.
Pentru 70mp muncesti 35 de ani fara mancare... te bazezi ca mai faci rost de bani din economia gri?, te bazezi ca-ti cresc salariul? te risti.
E evident ca e momentul negativistilor, insa asta nu trebuie sa te opreasca sa gandesti, si sa judeci cam chiar cat iti permiti.