Grupul imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa, aflat in dificultate, s-a declarat in incapacitate de plata dupa o sedinta a consiliului de administratie desfasurata luni seara, relateaza ziarul iberic ABC. Fadesa este prezenta si pe piata din Romania, unde anuntase investitii-record de peste 1,6 miliarde de euro. Reprezentantii filialei din Romania sustin ca aceste proiecte nu vor fi oprite.

UPDATE: Biroul de relatii publice al Martinsa-Fadesa a precizat, marti, pentru HotNews.ro ca "filialele internationale ale companiei nu sunt afectate de procesul demarat in Spania. Compania isi va continua proiectele si nu ia in calcul schimbari in niciun caz. Singura societate afectata este Martinsa-Fadesa SA, in Spania".

Compania a confirmat, printr-un comunicat de presa, decizia anuntata in premiera de ziarul spaniol ABC.

Potrivit ABC, gigantul pietei imobiliare din Spania a adunat datorii de peste 5.100 de milioane de euro, iar Comisia Nationala pentru Valori Mobiliare din Spania a decis luni suspendarea de la tranzactionare la bursa din Madrid a actiunilor Martinsa-Fadesa.

Intr-o declaratie citata de ABC, conducerea companiei sustine ca va decide restructurarea activitatii si vinzarea unor active pentru "insanatosirea activitatii".

Grupul Martinsa-Fadesa, controlat de Fernando Martin este, potrivit presei spaniole, prima victima de calibru a crizei de pe piata imobiliara.

Proiectele din Romania vor continua

"Sucursala din Romania este de sine statatoare. Proiectele imobiliare de aici se deruleaza mai departe", a declarat, pentru Hotnews.ro, un reprezentant al filialei Fadesa, care a refuzat, insa, sa comenteze situatia din Spania.

Potrivit Registrului Comertului, Fadesa Romania este detinuta in proportie de 100% de compania-mama din Spania. Reprezentantii filialei din Romania au refuzat sa ofere informatii suplimentare legate de proiectele locale, sustinind ca toata comunicarea se realizeaza prin biroul de presa din Spania.

Compania imobiliara spaniola Fadesa a anuntat ca va investi peste un miliard de euro in construirea de locuinte in Romania. Banii vor fi investiti in cinci proiecte rezidentiale care se vor ridica in apropierea Bucurestiului si in Bacau.

Cea mai mare parte a investitiei se va derula in apropierea Capitalei, in localitatea Stefanestii de Jos. Aici, pe o suprafata de peste 640.000 de metri patrati, se vor construi 12.000 de locuinte. Investitia totala pentru acest proiect se ridica la 850 de milioane de euro.