Piata spatiilor comerciale din Romania si Bulgaria are nevoie de corectii, se arata intr-un studiu asupra pietei imobiliare din Europa realizat de PricewaterCoopers, cele doua tari fiind trecute in categoria celor care trebuie evitate de investitori. Orasele care ofera cel mai mare randament investitorilor sunt Moscova, Istanbul, Hamburg, Munchen si Paris.

Spania se plaseaza in topul tarilor care trebuiesc evitate, potrivit PricewaterCoopers, aceasta piata confruntandu-se cu o rata mare a imobilelor finalizate, dar nevandute. De asemenea, exista riscul ca cei care au luat un credit pentru achizitionarea unei locuinte sa nu isi poata plati ratele.

In mod similar, si unele mari orase din centrul si sud-estul Europei se confrunta cu o rata mare a imobilelor finalizate si nevandute. Conform studiului, printre orasele ce trebuiesc evitate sunt si cele cu infrastructura slab dezvoltata si fara acces la autostrazi.

In ceea ce priveste orasele cu cel mai ridicat randament al investitiilor, Moscova se afla in top, in special, datorita lipsei spatiilor de birouri si logistice moderne, urmat de Istanbul, care a primit recent recomandari pozitive din partea agentiilor de rating, Hamburg, cu randament ridicat mai ales pe partea de hoteluri, Munchen si Paris.

Cele cinci orase sunt urmate de Lyon, Frankfurt, Stockholm, Berlin si Helsinki.

Capitala Romaniei nu se afla intre primele 27 de orase in functie de randamentul investitiilor in sectorul imobiliar, insa autorii studiului sunt de parere ca Bucurestiul si alte orase din sud-estul Europei ar putea intra in planurile investitorilor. Motivele pentru care acestia ar investi in aceste orase sunt populatia de peste un milion de locuitori, cresterea economica si turismul. Cele mai importante astfel de orase sunt Belgrad, Bucuresti, Kiev, Sankt Petersburg, Zagreb, Sofia, Vilnius, Riga si Tallin.