Bucatarie de garsoniera. Militari-Gorjului
Foto: Hotnews

Angajat in Bucuresti, salariu 600 de euro. Cum rezolvi problema locativa? Vrei o garsoniera in chirie, dar experienta reporterului HotNews.ro arata ca nu se poate gasi nimic sub 300 de euro/luna. La aceasta suma se adauga cheltuielile care vin pe facturile de intretinere, energie, internet, cablu, telefon - adica inca 120 de euro. Scapa cu o chirie mai mica numai cine e dispus sa renunte la intimitate si sa imparta locuinta cu alte persoane.

Prima experienta: Garsoniera in Militari, conditii jalnice, 1.000 de lei/luna

Mergem in Militari Gorjului, in spatele Sectiei de Politie 21, la un bloc de garsoniere. Chiria anuntata - o mie de lei lunar. Un caine bolnav care latra se da din drum abia dupa ce o batrana il goneste cu un sut. Vine si proprietarul, care isi cere scuze pentru intarzierea de jumatate de ora: "Nu ma asteptam sa veniti la fix".

Intram intr-o garsoniera la parter. Semi-mobilata si foarte imbacsita. Peretii din bucatarie plini de grasime, mai multe straturi de vopsea aplicata prost, pe pereti.

"Aduc eu un aragaz, dar atat, altceva nu va mai aduc. Aveti o canapea, un televizor si o masa la bucatarie". Ne da voie sa pozam casa, dupa care ne asezam la discutii. Am intrebat daca se pot aduce imbunatiri apartamentului, cu posibilitatea decontarii din chirie. "Nu se poate. Am nevoie de bani. Doua luni plus una garantie, ca m-au lasat astia de dinainte cu o datorie de 16 milioane la intretinere si mi-a furat si niste mobila".

"Contract la fisc facem, dar platiti dumneavoastra toate taxele", ne-a spus proprietarul. Am incercat sa-i explicam ca el are de castigat din aceasta tranzactie si ca impozitul trebuie sa fie platit de el, dar omul s-a infuriat. "Ce, eu am bani de dat la fisc? Va maresc chiria!".

Ii spunem ca in conditiile acestea nu-l luam! "Sa stiti ca era cel mai ieftin apartament de saptamana asta. Nu mai gasiti garsoniera cu 10 milioane pe luna".

Garsoniera langa Mall Vitan
Foto: Hotnews
A doua experienta: Garsoniera linga Mall Vitan, 350 de euro

Dupa ce vorbim cu o domnisoara de la o agentie imobiliara, ajungem la Nerva Traian, aproape de buricul cumparaturilor, Mall Vitan. Garsoniera luminoasa, curata, dar cu peretii imbibati cu un miros ciudat. Garsoniera avea 42 de metri patrati, decomandata si mobilata decent.

"Perdeaua asta as schimba-o. Au aparut acum niste perdele asa frumoase...", ne sfatuieste agentul imobiliar. "Sa stiti ca cine a stat aici, s-a simtit bine. Am avut trei chiriasi si fiecare s-a mutat la casa lui. Ultimul, un baiat, isi cumpara si el casa, acum".

O intrebam pe agenta de conditiile proprietarului, daca doreste avans sau daca are de gand sa vanda casa. "Proprietarii traiesc din chiria asta. Sunt pensionari ai au un copil bolnav, cu care locuiesc acum la tara. Se descurca greu, noroc cu astia 350 de euro".

Garsoniera in bloc nou, la Republica
Foto: Hotnews
A treia experienta: Garsoniera decenta, Republica, 340 de euro

Vorbim la telefon cu o agenta imobiliara plina de energie, care ne recomanda o garsoniera cu 340 de euro, la Republica. Ajungem la Republica, dar aflam ca trebuie sa mai mergem vreo doi kilometri cu un autobuz. Acolo se ridica un bloc nou.

Ne intalnim cu agenta, care ne spune ca in curand locatarii vor avea la dispozitie piscina si sala de fitness.

Ajungem si in garsoniera de 340 de euro. Decenta - arata ca o camera de hotel, cu o bucatarie incorporata in camera. Baia - o chiuveta si o cabina de dus, iar in camera - o canapea stransa, o comoda si un TV mic de hotel.

"O sa aveti si o hota aici, daca va mutati", spune agenta imobiliara. Dupa ce ne-a dat cateva detalii despre cum se ajunge in oras, spre centru, iesim in fata blocului. Cateva masini parcate in apropiere vibrau la volumul maxim al casetofoanelor. Citiva baieti ascultau tare, manele.

Ce primesti pentru 250 de euro: garsoniera in Ferentari, fara ferestre

Adrian Ion cauta o locuinta de aproape o luna. Fiindca nu e dispus sa plateasca o chirie mai mare de 200 de euro, e posibil sa mai treaca o vreme pana o sa isi gaseasca ceva.

"Acum stau aproape de centru si platesc 150 de euro pentru o camera. As vrea sa ma mut, deoarece camera mea este despartita de bucataria comuna cu proprietarii de o usa subtire, de plastic, care acopera spatiul mai degraba ca o perdea. Nu am intimitate, daca vreau sa vin cu cineva acasa, cu atat mai rau", ne-a povestit tanarul. El spune ca pana acum nu a gasit inca nimic sa se incadreze in bugetul lui.

"Am avut mai multe experiente. Am gasit o garsoniera cu sase milioane pe luna, unde proprietarul cerea un avans pe trei luni. S-a purtat ciudat cand am vizionat locuinta. Incerca sa ma fereasca de ochii vecinilor si insista pentru un avans de 18 milioane, fara contract. Am mai vazut o garsoniera in capatul Ferentariului, dar nu avea ferestre si era si scumpa: 250 de euro".

Adrian Ion e dispus sa mai caute, o vreme. Daca nu gaseste, va trebui sa caute solutii sa isi ridice castigurile lunare astfel incat sa isi permita un loc decent in care sa doarma. Deocamdata, in Bucuresti este aproape imposibil sa gasesti garsoniere de inchiriat sub 300 de euro.