Numarul creditelor ipotecare acordate de marile banci britanice a scazut cu 23% in iunie, stabilind un nou record. Potrivit cifrelor furnizate de Asociatia Bancherilor Britanici (BBA), in iunie au fost aprobate doar 21.118 noi credite imobiliare, fata de 27.499 in mai.

Cifrele sunt cu 67% mai mici fata de iunie 2007, informeaza BBC News.

BBA spune piata imobiliara ar putea atinge, in acest an, cel mai scazut nivel de activitate de la recesiunea inregistrata la inceputul anilor '90. Bancherii sugereaza ca actualul trend s-ar putea mentine pe tot parcursul anului 2008.

Pretul caselor ar putea scadea cu 15% in 2008

In urma cu un an, obtinerea unui credit echivalent a 100% din valoarea locuintei sau chiar mai mult era relativ simpla.

In prezent, bancile acorda credite echivaland maxim 90% din valoarea locuintei, dar in unele cazuri aportul propriu al cumparatorului poate ajunge la 15% sau chiar 20%.

Analistii estimeaza ca piata imobiliara va fi afectata in continuare de increderea scazuta a cumparatorilor, de economia ezitanta si de piata muncii.

Institutul de studii macroeconomice Capital Economics sustine ca trendul scaderii preturilor pe piata imobiliara va continua si in perioada urmatoare, estimand o reducere de 15% pana la sfarsitul anului.