In Romania, apartamentele de lux de pe litoralul bulgaresc sunt tranzactionate de agentia imobiliara Bulgariainvest. “Pana acum am vandut peste 50 de apartamente, locatiile preferate de clientii nostrii fiind Nisipurile de Aur si statiunea Sunny Beach”, spune Andrei Muresan, directorul agentiei.
Unul dintre clientii sai este Dan Siposan. El a cumparat doua garsoniere in statiunea Nisipurile de Aur. Principalele criterii pentru care a decis sa investeasca in apartamentele de pe litoralul bulgaresc sunt preturile si locatia. “Pe langa faptul ca zona este foarte frumoasa, si preturile sunt extrem de bune. Pentru cele doua garsoniere, investitia totala - in care sunt incluse finisajele si mobilierul - este de 75.000 de euro. Inainte sa cumpar am facut un calcul si de banii acestia puteam sa cumpar o garsoniera in Bucuresti, dar nu se compara la nivelul calitatii si al localizarii”, spune Dan Siposan.
Unii dintre romanii care au cumparat imobile in statiunile bulgaresti cred ca pe langa faptul ca si-au cumparat o casa de vacanta, au facut si o investitie profitabila. “Eu am cumparat o garsoniera in Nisipurile de Aur cu 30.000 de euro. Pentru mine e o investitie. Oricum, preturile au crescut deja. Poate am sa vand sau am sa inchiriez”, spune Radu Ionescu.
In timp ce un apartament cu doua camere in Mamaia ajunge si la 150.000 de euro, in Nisipurile de Aur, pentru 80.000 de euro, multi romani au cumparat aparatamente complet utilate, dezvoltatorii oferind chiar si televizoare LCD.
Ce se poate cumpara pe litoralul bulgaresc?
Directorul Bulgariainvest sustine ca pretul imobilelor de pe litoralul bulgaresc este de 4 ori mai mic decat cele din Bucuresti sau Constanta. HotNews.ro va prezinta cateva dintre ofertele agentiilor imobiliare pentru litoralul bulgaresc:
Garsoniera: 30 000 euro
-complex Amphora, Nisipurile de Aur
-40 de metri patrati
-400 de metri pana la mare
-complet utilat si mobilat
Apartament 2 camere: 55. 000 euro
-complex Bendita Mare
-complet utilate: aer conditionat, frigider,
mobilier si un televizor LCD
-80 de metri pana la mare
Vila: 80.000 euro
- zona Varna
- doua dormitoare, doua bai, bucatarie
- 150 metri patrati
- amplasat la 1 kilometru de plaja
O simpla comparatie arata ca pretul imobilelor nou construite pe litoralul romanesc este de cel putin doua ori mai mare. In complexul Spectrum Rezidence din Mamaia, un apartament cu doua camere costa peste 150.000 euro plus TVA. Iar pentru un apartament de 3 camere, pretul poate ajunge si la 300.000 euro plus TVA.
Cum se cumpara?
“Pentru a cumpara un apartament se incheie un contract care este legalizat la notar. Actele se pot rezolva chiar si intr-o zi. Acum, datorita cererilor, notarii sunt mai ocupati si se face o programare prealabila”, sustine Andrei Muresan. In Bulgaria, ca si in Romania, de altfel, pentru a cumpara un teren strainii sunt obligati sa infiinteze un SRL.
Costurile de infiintare a SRL-ului sunt de 250 de euro. Ca timp, infiintarea unui SRL dureza in medie doua saptamani. Unele agentii imobiliare din Bulgaria au oferte pentru vanzarea terenurilor in care includ si deschidera unui SRL.
Conceptul de apart-hotel sau cum sa faci bani cu casa de pe plaja
Ansamblurile rezidentiale in constructie sau deja finalizate de pe litoralul bulgaresc isi atrag clientii cu privelistea marii. Aproape toate apartamentele au vedere la mare si se afla la 70-500 metri de plaja. Majoritatea apartamentele scoase la vanzare pe litoralul bulgaresc sunt incluse in reteaua hoteliera. Astfel, cumparatorul are posibilitatea de a inchiria apartamentul in regim hotelier.
Pentru inchiriere, clientul are o serie de posibilitati. Spre exemplu, prin agentiile de turism (tour operatori: World of TUI, First Choice, Neckerman, Balkan Holidays, Dertour, etc.) care inchiriaza la preturile lor in functie de cate stele este considerat mobilierul si complexul rezidential. In medie pe sezon, pretul pe o camera este de 40 euro / noapte. Ceea ce ar putea aduce, pentru o garsoniera, venituri maxime in sezonul estival de peste 7.000 de euro. Din aceste venituri, 10% merg la statul bulgar, ca impozit.
Pentru un apartament in statiunile bulgaresti se mai plateste si o taxa de mentenanta de 300 de euro pe an si un impozit pe imobil in valoare de 0,15%, care pentru un apartament de doua camere inseamna 80 de euro pe an.
“La asta se mai adauga si cheltuielile cu energia electrica si apa consumata. Plata utilitatilor se poate face o data pe an sau in doua transe”, explica Andrei Muresan.
Cum a evoluat piata imobiliara de la malul marii
Gordon Young este business manager-ul Property Invest in Bulgaria de patru ani. El sustine ca in urma cu patru ani proprietatile din Bulgaria erau mai ieftine. “Atunci, o garsoniera frumoasa de 40-50 metri patrati la malul marii se putea cumpara cu 20.000 euro. Clientii din Anglia cumparau tot. Intre 2005 si 2006 preturile s-au dublat. Acum, piata s-a stabilizat, dar sunt inca zone cu potential”, mai spune Gordon.
Pe de alta parte in zona Varna-Nisipurile de Aur exista proprietati ale caror preturi au crescut numai in ultimele 12 luni cu 60%. Reprezentantul Bulgariainvest sustine ca proprietatile de pe litoralul bulgaresc au inca un potential de crestere extrem de mare. “Tinand seama de numarul de cumparatori, de cerere, de comparatia cu litoralul romanesc, eu prevad o crestere de peste 40% anuala pentru complexurile rezidentiale noi de pe litoralul bulgaresc”, a declarat Andrei Muresan.
Una dintre zonele cu potential de dezvoltare este Black Sea Rama, un circuit de golf care a fost recent dat in folosinta. Amplasat in apropierea statiunii Balcic, in jurul circuitului de golf se dezvolta mai multe complexuri rezidentiale.
Unul dintre aceste complexe aflat in stadiul de proiect prevede construirea de garsoniere cu vedere spre terenul de golf. Pretul unei garsoniere in acest moment este de 34.000 de euro. "Aceasta este cea mai buna oferta. In zona se construiesc si vile de lux care in urma cu doi ani costau 240.000 euro; acum pretul lor s-a triplat", mai spune Gordon.
Romanii cumpara proprietatile pentru a le revinde mai scump
La Ruse, romanii s-au orientat in a investi in proprietati. Aleksandar Iordanov si familia sa detin cea mai veche agentie imobiliara din Ruse. El spune ca in ultima perioada a vandut zeci de proprietati unor clienti din Romania.
“Am vandut terenuri si case in special ieftine. Am un client care a cumparat pana in prezent 11 proprietati aici in Ruse. Cei care cumpara nu locuiesc aici. Spun ca au cumparat pentru ca preturile vor creste. Cred ca in mare parte vor revinde”, spune Iordanov.
Potrivit ofertelor agentiei sale, Makler LTD, pretul mediu pentru terenuri este intre 20 si 30 de euro pe metru patrat. Cel mai scump teren din Ruse ajunge la 150 de euro pe metru patrat, fiind vorba de o locatie in zona rezidentiala a orasului.
Mall-urile si romani au dublat pretul proprietatilor de la Ruse
Afluenta de romani care cumpara proprietati in zona Ruse si dezvoltarea localitatii (reamintim faptul ca in Ruse se construiesc sapte mall-uri) au dus la o crestere destul de mare a preturilor. “Au mai crescut preturile. Acum doi, trei ani o casa care acum valoreaza 5 sau 6 mii de euro costa intre 500 si 1.000 de euro”, spune Iordanov.
Cat despre terenuri, in urma cu doi, trei ani pretul unui metru patrat nu depasea 30 de euro. “Pretul apartamentelor s-a dublat si pentru ca nu sunt extrem de multe si nici nu se prea construieste”, a mai declarat Iordanov.
Casa de 5.000 de euro cu vedere la Dunare
Cele mai ieftine proprietati din Ruse sunt amplasate in zona denumita “Kilometrul 9”. “Zona se numeste asa pentru ca este la noua kilometri de centrul orasului”, spune Alexandar. Sute de case de vacanta construite in perioada comunismului sunt amplasate pe o colina. Fiecare casa are o priveliste spre Dunare si spre Giurgiu.
Pentru 5.000 de euro, Iordanov ofera o casa de vacanta cu doua etaje. Casa construita din caramida are si o curte de 300 de metri patrati si un spatiu util de 80 de metri patrati. Oferta parte extrem de tentanta, dar exista si dezavantaje certe. In zona nu exista o retea de canalizare. Fiecare casa are apa doar de la fantana proprie. Strazile sunt asfaltate, dar neingrijite.
Vila de pe lac
O alta zona aflata in dezvoltare din jurul orasului este zona Nicolov. Aici, la marginea unui lac, a inceput contructia unui complex imobiliar de vile. Pentru o vila cu doua etaje, cu un spatiu utilizabil de 120 de metri patrati, amplasata pe marginea lacului, pretul ajunge la 80.000 de euro. “Si aici am avut clienti romani care au cumparat. Insa multi au preferat vilele ieftine. Mi-au spus ca e vorba de o investitie. Adica asteapta sa creasca preturile”, mai spune Aleksandar.
Fara proiecte imobiliare
Una din calitatile importante ale zonei Ruse este lipsa proiectelor imobiliare. “Cred ca cele mai multe apartamente nou construite fac parte dintr-un complex de patru blocuri. Oricum, nu prea exista proiecte imobiliare mari”, spune Aleksandar. Potrivit estimarilor facute de compania sa, in Ruse ar exista mai putin de 1.000 de apartamente scoase la vanzare.
Cu toate acestea, cererea din partea investitorilor romani este foarte mare. “Ziare si agentii imobiliare din Ruse mi-au cerut sa le traduc ofertele imobiliare ca sa le publice acolo. Mi-au spus ca au foarte multe cereri in acest sens”, spune Aleksandar.
Daca doamne fereste mai scade pretul ap in Bucuresti se vor napusti "investitorii" la ele :)
ma plictisisem sa citesc doar povesti plictisitoare de vacanta sau politica internationala... articolul asta face HOTNEWS sa straluceasca
va multumesc pentru reportaj, mi-a deschis ochii
oportunitatile nu sunt in haosul ala infect numit Bucuresti... ci la doar cativa kilometrii distanta pe litoralul bulgar
am fost cu familia si m-am simtit fantastic de bine in Nisipurile de Aur, nu m-am gandit niciodata ce afacere buna poate fi insa
Sper sa ma primiti in cercul vostru inalt al proprietarilor, chiar daca nu mi-au luat parintii casa :))
Nu stau cu chirie nu-ti face probleme pentru mine, sint proprietar a 2 apartamente si a unei case.
Este vorba de faptul ca aceasta ordinara specula imobiliara care se face in Romania si in lume face ca tinerii sau totzi oameni obisnuiti care vor sa-si cumpere un banal apartament sa le fie foarte greu sa-l cumpere.
Din totdeauna mi-a fost scirba de orice fel de bisnitzari, speculanti, baietzi destepti care provoaca cresterea preturilor la orice.
Deci "maestre" relaxeaza-te ca suntem proprietari, chiar daca uram specula.
Intr-adevar romanii sunt satuli de imobile cumparate fara sens, fara nici o baza economica sau de calcul al atractivitatii pentru o revanzare in viitor catre straini.
Pe litoral in Bulgaria (care by the way e vreo 200 de ani inaintea litoralului romanesc) am fost impresionat de ceea ce am vazut cand am fost cu familia in vacanta.
Daca in acest moment chiar se mai gasesc apartamente noi d elux cu 30.000 euro, le vor termina romanii foarte curand cred ;)
ii felicit pe toti cei care arata in sfarsit ca romanul este european si nu doar inchistat in cusca lui in care este tinut de televiziunile care il manipuleaza sa cumpere apartamente noi in mizeria de Bucuresti cu 120.000 euro garsoniera....
ahahahaha
vad ca in text a scris caramida.
si ca romanii nu vor fi capabili nici in 250 de ani sa ajunga la acelasi nivel de civilizatie cu litoralul bulgar.
diferenta intre Nisipurile de Aur si Mamaia este de cateva sute de ani
E un exemplu ca se poate si in Romania sa avem jurnalisti impartiali, care nu scriu doar ode de lauda la constructiile aberant de scumpe din Bucuresti sau de pe litoralul romanesc de care nu iti poate fi decat sila.
Felicit pe domnul Attila Biro - exemplu lui de impartialitate si profesionalism ar trebui urmat
Chiar si la apartamentele care sunt date ca exemplu in articolul de mai sus preturile sunt mult mai mari. Un apartament cu 2 camere in Bendita Mare in Nisipurile de Aur porneste de la 141,000 Euro nu de la 55,000 Euro.
http://www.bulgarianproperties.com/Apartments_in_Bulgaria/AD13787BG_Apartments_for_sale_in_Golden_Sands.html
Numai cine nu are imaginatie se leaga de un singur loc situat undeva la limita de jos a turismului civilizat (ca pret si calitate), pentru a-si petrece vacanta zeci de ani de-acum incolo.
Daca ar merge acolo, ar avea doar surprize extrem de placute.
Dar poate si atunci li se va parea ca nisipul este mult prea fin, sau ca soarele straluceste prea tare, sau ca apa este prea curata...
Ideea de baza sunt interesele care sunt in spatele comentariilor rautacioase de mai sus:
invidia, complexul de inferioritate pur romanesc,
si faptul ca developerii romani trebuie sa justifice cumva preturile aberante, triple fata de colegii nostrii din Uniunea Europeana...
Explicatia adevarata este alta: in ROMANIA, este doar SPECULA IMOBILIARA GENEALIZATA.
si umfla preturile in mod artificial. este o agentie cu reputatie foarte proasta.
Pai nu va arata litoralul romanesc la nivelul de lux din Nisipurile de Aur nici in 50-100 de ani...
Piata imobiliara din RO este in picaj, in mare mare din vina lacomiei fara limite a intermediarilor imobiliari de tot soiul si speculantilor venali, iar "baietii destepti" din bransa se reorienteaza rapid, se vede treaba.
De ce ? Motivul e simplu. Baietii destepti care vand in Bucuresti la 2.500 - 6.000 euro / mp de apartament vechi, nu ar mai avea nici o justificare
si s-ar vedea in pom cand APARTAMENTE NOI
chiar la mare, in paradis turistic cum este Nisipurile de Aur, mult mai bune calitativ, sunt la preturi de 500 - 900 euro / mp !