Bjorn Hauge, managerul companiei care a cumparat 800 de apartamente noi: Piata imobiliara din Romania este foarte ciudata, pentru ca s-a oprit dintr-o data din crestere
Rep: Cand ati inceput sa cumparati in Romania, si care sunt datele investitiei, pana in prezent?
Bjorn Hauge: Am inceput afacerea in Romania in 2006, cand am inceput si negocierile pentru primul proiect rezidential, dar achizitiile propriu-zise au inceput in 2007. In 2007 si 2008 am cumparat aproape 800 de apartamente in sapte proiecte diferite: German Residence, Vitan Platinum Towers, Planorama, Blue Tower, Ten blocks, Armonia, My dream Residence. Suma investita se ridica la aproximativ 85 milioane de euro.
Rep: Ce anume ati vandut din toate acestea?
Bjorn Hauge: Deocamdata, nimic. Pana saptamana viitoare vom definitiva strategia pentru primele 35 de apartamente pe care le punem in vanzare, in German Residence. Despre preturi, nu pot spune inca nimic, dar probabil vor fi in zona preturilor actuale.
Rep: Mai cumparati, in contextul actual al scaderii pietei?
Bjorn Hauge: Asteptam alte doua proiecte rezidentiale, nu va pot spune numele, dar va pot spune ca unul este situate in Militari si altul in Pipera. Deci da, continuam sa cumparam, numai ca la un ritm mai lent decat in anul trecut. Probabil, anul acesta vom ajunge la 400 de apartamente, cam la jumatate fata de anul trecut.
Din cauza ca piata a scazut, nu facem maximul de profit pe care l-am putea realiza in acest moment. Insa, cand piata isi va reveni, vom recastiga profiturile pe care le-am pierdut in aceasta perioada, din vanzarea apartamentelor pe care le achizitionam acum.
Piata este foarte ciudata in Romania, s-a oprit din crestere dintr-o data, in mai putin de o luna
Rep: Cum se va realiza asta, daca, asa cum ati spus, cumparati mai putin decat anul trecut?
Bjorn Hauge: Da, insa nu vindem acum tot ce am cumparat atunci. Poate vindem circa 100 de apartamente in aceasta perioada, dar pe celelalte le pastram pentru momentul in care speram ca piata va reveni. Credem ca acest lucru se va intampla spre sfarsitul anului. Este foarte ciudata piata din Romania, pentru ca s-a oprit din crestere efectiv dintr-o data, in mai putin de o luna.
Rep: Care credeti ca sunt motivele?
Bjorn Hauge: Cred ca sunt in cea mai mare proportie psihologice. Nu cred ca sunt cauze economice predominante. Cred ca romanii se tem ca nu vor primi ceea ce le-a fost promis, la termenul promis. Daca astepti un anumit apartament intr-un proiect si se intarzie, este o problema.
In acelasi timp, nu toate proiectele sunt de aceeasi calitate. De aceea, suntem curiosi cum vor reactiona cumparatorii cand noi vom vinde primele apartamente, care sunt finalizate, in acest an. Adica oamenii chiar vor sti pe ce anume dau banii.
Rep: Si totusi, exista si problema preturilor.
Bjorn Hauge: Preturile in Bucuresti nu sunt foarte ridicate, comparativ cu alte tari europene, la locuintele de nivel mediu. Este adevarat ca exista un decalaj intre salarii si cresterea preturilor. Mai ales acum, cand cresc costurile cu materialele de constructii, oamenii simt ca este din ce in ce mai scump.
Problema este ca salariile nu sunt la nivelul din Spania sau Statele Unite. Altfel, cererea este foarte mare, in fiecare an vin in Bucuresti intre 50.000 si 100.000 de persoane care trebuie sa locuiasca undeva. Teoretic, toate proiectele sunt deja vandute, ce-i drept, la un ritm mai lent.
Castigul vizat: 40% crestere a preturilor din momentul achizitiei, pana la momentul vanzarii
Rep: Dar poate nu toti vor sa cumpere un apartament.
Bjorn Hauge: Nu, insa vor dori sa inchirieze. Si atunci va creste cererea din partea celor care doresc sa cumpere apartamente pentru le inchiria. Diferite date prezentate de companiile impobiliare arata ca nevoia de apartamente in acest moment este de 200.000 - 300.000.
Strategia noastra pentru viitor este sa ne pastram in segmentul de piata mediu - scazut; nu cautam apartamente de lux, pentru ca acestea vor fi dificil de vandut. Este mai simplu, fiindca avem ca target 40% crestere la pretul unui apartament de la inceputul proiectului si pana la final. Este mai probabil ca un apartament sa creasca de la 100.000 la 140.000 decat de la 300.000 la 420.000, de exemplu.
Rep: Ati anticipat, in 2006, aceasta scadere a pietei?
Bjorn Hauge: Piata a crescut mai intai foarte mult, inainte de a scadea, asa ca inca suntem pe plus. Stiam ca exista evolutii ciclice, insa nu am anticipat ca perioada va fi in 2007 si ca va fi atat de lunga. Dar suntem convinsi ca va creste inapoi. Nu am fi aici, cumparand apartamente, daca nu am crede in revigorarea pietei.
Problema este ca nu putem vinde apartmentele la pretul maxim pe care il puteam obtine, sa spunem, cu jumatate de an sau un an in urma. Dar inca suntem in grafic. Cresterea pe care o asteptam pe apartamentele cumparate este de 40%. Dar, am fi putut obtine mai mult. In acelasi timp, unele proiecte se vor finaliza abia in 2009, asa ca, poate, vom recupera "terenul" pana atunci.
”Creditele, in Romania, sunt un cosmar”
Rep: Mai exista si problema restrictiilor la acordarea de credite, mai ales cele care sunt acum in pregatire! Nu credeti ca vor frana si mai mult cererea?
Bjorn Hauge: Creditele in Romania sunt un cosmar. De indata ce bancile vor intelege ca piata creditelor ipotecare are cel mai mare potential, va incepe adevarata batalie pentru clientii care solicita acest tip de credit. Asa cum companiile de telefonie mobila se lupta pentru clienti, cu mai multe tipuri de servicii si telefoane gratuite, tot asa si bancile vor proceda, in curand, cu creditele ipotecare. Nu stiu de ce nu se intelege, inca, acest lucru. Imaginati-va 1.000.000 de persoane platind un credit timp de 30 de ani: este un venit enorm pentru banca.
Rep: Dar unele restrictii nu provin de la banci, ci sunt impuse de Banca Nationala.
Bjorn Hauge: Este adevarat, insa acestea vor fi adaptate la regulamentele europene si in cativa ani se vor schimba. In curand, cetatenii - aflati acum pe piata europeana - vor putea avea acces si la banci din alte tari. Piata este enorma in Romania si este numai o chestiune de timp pana cand bancile vor realiza potentialul real al creditelor ipotecare, din care se obtin cele mai mari venituri.
Stiu cateva companii straine care vor intra pe piata romaneasca special pentru acest segment si vor oferi leasing si credite ipotecare. Nu va pot spune numele, dar doua sunt din Israel si una din Olanda. Miza este foarte mare si vor mai sosi, cu siguranta, si alti jucatori.
Rep: Criza de pe pietele din Marea Britanie si Spania nu va avea ecouri si in Romania?
Bjorn Hauge: Nu, este o situatie cu totul diferita. Acolo, bancile au acordat credite de pana la 100% si chiar mai mult. Daca vrei sa iei o casa, spuneau, iti dam 100.000 euro, daca mai ai nevoie si de o masina, iti dam 110.000 euro. Si cand valoarea casei scade sub 80.000 euro, a crescut expunerea la risc, pentru banci. Dar aceasta, tocmai fiindca bancile s-au batut pe aceste credite.
Cred ca Banca Nationala si bancile comerciale abordeaza situatia intr-un mod gresit. Daca exista o ipoteca si, sa spunem, imobilul este distrus de un incendiu, clientul bancii tot trebuie sa plateasca, poate o viata intreaga rata la banca, nu scapa de asta, chiar daca ipoteca nu mai exista.
Rep: Cum „gandesc” bancile din Norvegia, spre comparatie?
Bjorn Hauge: In Norvegia, daca mergi sa obtii un credit pe o companie nou infiintata nu exista nici o problema, sunt cel putin patru banci care se bat pe tine, pe cand in Romania iti cer de exemplu sa fi avut profit timp de doi ani! Acest lucru, oricum, nu demonstreaza nimic, fiindca nu garanteaza ca va exista profit si in cel de-al treilea an.
De asemenea, in Norvegia, forta bancilor nu consta in numarul de sucursale. Spre exemplu, exista o banca fara niciun birou, totul se desfasoara online si are numai 30 de agajati. Te intreaba pentru ce doresti imprumutul, apoi ce suma si care sunt veniturile si numarul de asigurare sociala. Intr-o ora primesti raspunsul, pe email. Apoi, se poate intampla si ca, dupa ce primesti raspunsul poizitiv, sa te caute o alta banca si sa ofere conditii mai bune pentru acelasi credit!
Ceea ce vreau sa spun este ca piata este enorma, exista profituri potentiale de sute de milioane de euro pentru banci. In Romania, ma intreb cat timp vor mai continua sa se lupte pentru o cota de piata bazata pe sucursalele deschise in orase. Mi se pare foarte ciudat pentru ca, in orice alta tara am merge, bancile isi inchid sucursalele!
Rep: Sa nu uitam ca accesul la internet banking depinde, mai ales, de accesul populatiei, in general, la Internet.
Bjorn Hauge: Este adevarat, dar in cativa ani situatia se va schimba si in Romania!
”Vom continua sa investim in Romania pentru cel putin inca cinci ani”
Rep: Care este pretul pe care nu l-ati plati pentru o locuinta?
Bjorn Hauge: Cel mai scump apartament pe care l-am cumparat pana acum este de 1.250 euro/mp. Este greu de spus ce pret nu as oferi, dar cred ca nu este undeva in jur de 1.500 de euro /mp. Cum analizam pretul? In primul rand, este vorba de locatie, ce proiecte mai sunt in vecinantate, cine este dezvoltatorul, de asemenea comparam cu preturile altor proiecte aflate in zona.
Rep: Omul de afaceri roman Dinu Patriciu a spus de curind ca piata nu poate creste inapoi decat la maxim nivelul actual.
Bjorn Hauge: Nu sunt de acord, daca ne gandim la contextual economic si la cresterea salariilor, in mod cert va creste peste nivelul actual. Este adevarat, revenirea poate dura ceva mai mult timp. Poate nu se va intampla anul acesta, ci anul viitor, dar cu siguranta va creste.
Rep: Este posibil sa vindeti intregul portofoliu unui alt investitor? In ce conditii?
Bjorn Hauge: Da, exista si posibilitatea aceasta. Nu cred ca am vinde mai putin de un proiect. Nu vindem totul, oricum. Am lua aceasta varianta in considerare. Nu avem oferte inca. Probabil ca mai sunt si alte companii care procedeaza ca si noi. Apoi, sunt jucatori mari pe piata europeana care se uita spre Romania, nu va pot da nume, dar sunt mai multi.
Rep: In ce conditii ati pleca din Romania?
Bjorn Hauge: Fondul de investitii are exit peste cinci ani, deci oricum nu vom pleca mai devreme de acel moment. Avem peste 500 de actionari in Norvegia si trebuie sa le gestionam banii foarte prudent. Apoi, cred ca vom mai ramane in Romania pentru inca cinci ani, nu stiu insa daca ne vom ocupa cu acelasi lucru ca si acum. Credem ca piata din Romania va fi in crestere pentru urmatorii zece ani. Vedem multe oportunitati de investiti aici. In Romania, acum, daca ai lichiditati, esti foarte puternic.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
Ma rog, omul isi spune oful, dar nu cred ca opinia lui e reprezentativa pentru piata in vreun fel.
si eu imi doresc sa scada pretul la apartamente pana la 50.000 ca sa mai cumpar cateva pe care apoi sa le inchiriez. si crescand eu cererea ca si altii ca mine vor creste si preturile inapoi.
dar intre timp am mai cumparat cateva apt la 50.000.
sa vedeti ce-o sa mai rad cand unii vor astepta sa scada la 30.000. si o sa astepte, si o sa astepte.
si eu (speculatorul) si voi (pomanagii) asteptam sa scada pretul.
Chiar interviul asta ii este oarecum de ajutor, dar numai in conditiile in care mai gaseste fraieri care sa creada ca o locuinta in Romania, de doua ori mai proasta decat una din Germania, paote fi de 2 ori mai scumpa decat in Germania...
romani haideti sa construim apartamente la 1200eur/mp pana ne plictisim sa ramana domnu Bjorn cu apartamentele alea si sa le vand cand oi zice eu :))
Bai Bjorn ai luat teapa ma!
Evident, vrea sa-si vanda investitiile si e cam disperat si putin speriat, interviul "pica" ca o publicitate (o fi una?!:)) pt. "ia credit si cumpara-mi marfa"!
Tind sa am mai mare incredere in Dinu Patriciu, uns cu toate alifiile de pe Dambovitza si bun cunoscator al mentalitatilor de pe aici decat intr-un norvegian parasutat de un fond de investitii:)
Norvegia, locul 43 in lume cu 247,4 miliarde; Romania, locul 44 in lume cu 245,5 miliarde.
La sf. lui 2008 Romania va depasi Norvegia in termeni de PIB (ppp) !
Romania a depasit Ungaria si Danemarca in 2006, iar in 2007 a depasit Portugalia. La sf. lui 2008, Romania va depasi o alta tara membra UE, Cehia.
In clar, potentialul romanesc (a 7-a tara din UE ca populatie, suprafata si potential economic) e pe cale de a fi concretizat datorita ritmului foarte ridicat de crestere a PIB (medie de peste 5,5% in ultimii 8 ani), pe anul 2000 estimarea "joasa" fiind de peste 7% !
In cativa ani, un prim-ministru roman va avea un cuvant mai "greu" de spus (economic) decat unul norvegian fata de alte "puteri" europene :)
Inutil de bagat in seama un vestic doar pt. pasaportul sau, conteaza ce a realizat concret acest domn, ce fonduri a gestionat si cu ce succes!
Norvegia : 53000$
Cehia : 24000$
Portugalia : 21700$
Danemarca : 37000$
Ungaria: 19000$
.......
Romania : 11400$
Sursa : https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook
Deci Norvegia are o populatie de 4 mil, Danemarca de 7 mil, Ungaria de 9 mil, Portugalia de 9 mil, Cehia 9 mil si Romania de 22 mil.
In concluzie Romania nu va ajunge niciodata una din aceste tari la PIB/LOC in urmatorii 10 ani. Este evident ca o crestere de 7% pe an nu inseamna mare lucru cand pornesti de la un nivel foarte scazut si apoi oricum cresterea se va tempera in timp. Sa nu-si inchipuie cineva ca Romania va sustine acest ritm timp de 10 ani. Pentru asta ai nevoie de strategii de dezvoltare pe 20-30 de ani, de oameni care sa gandeasca pentru viitor, rigurozitate si disciplina in orice domeniu. Noi doar ne inscriem in trendul regional (balcanic) si nu avem capacitatea de a face salturi civilizationale.
PS : Guvernul din Taiwan a decis in urma cu 30 de ani ca ar fi bine sa dezvolte industria in domeniul cercetarii si proiectarii de microcipuri, cicuite integrate. Astazi Taiwanul produce 90% din cardurile de memorie vandute la nivel mondial si au cercetari continue in aceasta directie(si in multe altele).
Romania a decis in 1960 ca trebuie sa produca otel,ingrasaminte chimice si tractoare. Astazi nu mai produce aproape nimic din toate astea ( deoarece au o valoare adaugata minima)
El nu vede din turnul lui de fildes ce se intmpla in jur…sau conduce fondul de la Oslo?
Cine mai e nebun sa platesca preturile astea aberante la ap din Buc?
Este clar ca va fi o corectie de cel putin 30-40% a preturilor.
Presiune s-a mutat la cei care au cumparat cu intentia de a face un castig rapid. Cine a cumparat la maxim mai bine sa nu mai urmareasca ce o sa urmeze...
m-am saturat de astia care dau cu parerea, din cauza lor au ajuns preturile la apartamente in gaura asta de oras mai mari decat la apartamente in orase adevarate din Europa.
speculantu naibii
Cererea reala este data de romanii care au bani si vor un apartament si acestia sunt tot mai putini.
Cred cu tarie ca acum doar speculatorii mai au bani sa cumpere imobiliare.
Cine are casuta lui nici nu vrea sa auda sa se mai incarce la banci vazand situatia mondiala.
Iar speculatorii nu pot influenta piata acum.
ridicol!
ce nonsalant ne spune el ca are un profit de " 40%". in tarile alea pe care le aclameaza de ce nu spune ca firmele nu viseaza la un revenue mai mare de 3-5 %?
Si acum ca nu-i mai iasa... striga in gura mare ca e de partea noastra... doar, doar cineva va mai relaxa creditele...
ai macar o idee cit de vaga despre cam cit costa cu adevarat o locuinta in occident - in afara de aiurelile vehiculate de presa romaneasca gen apartamente la Berlin cu 15.000 euro ?
daca nu, mai bine taci si te informezi
Ia si un imprumut cu DAE 10% pentru casa aia.
Pe urma uita-te si cum arata instalatiile sanitare intr-o locuinta din Germania si uita-te cum arata ale noastre. Cred ca le vei prefera pe ale naostre.
Da-ti tu copilul sa invete la Universitatea din Bucuresti, pe ideeea ca e muuult mai buna decat Universitatea Tehnica din Hamburg.
Si distreaza-te cu manelele vecinului, ca sunt mult mai instructive decat potentialul cultural din Munchen.
Si munceste la Guvernul Romaniei, ca e mult mai instructiv decat sa lucrezi pentru o companie privata din Germania, ai mai multe sanse de realizare.
Vorbesc serios, daca asa cum ai postat asa crezi, fa cum crezi. In definitiv faci ce vrei cu banii tai.
Continuand, cei care raman in tara se supun autoflagelarii din moment ce platesc dublu pe locuinte mai proaste, au conditii inferioare de trai si protectie sociala.
Din punct de vedere al rationamentului inclin sa va dau dreptate. Mai ales ca am stat cativa ani cu documentele de emigrare in sertar pana au expirat. Intervine insa si latura emotionala si contrar rationamentului, in acest caz am ales sa raman in Romania.
Am gresit ? Eu sper ca nu.
Acum, sunt 2 alternative (macar...)
a) pretuirle se mentin sau cresc usor la locuinte => daca ai 500,000 EUR e mai convenabil sa cumperi o casa in De cu 200,000 EUR si sa traiesti cu restul pana cand reusesti sa te angajezi pe undeva (simplist vorbind) decat sa cumperi cu 500,000 EUR o casa in Ro.
Aceasta ar arata, logic vorbind, ca e int-adevar mult mai bine sa emigrezi/sa lucrezi in alt stat.
b) Preturile scad la un "normal", adica la o casa in RO mai ieftina decat in De.
Aceasta alternativa ar arata, logic vorbind, ca e mai bine sa ramai in RO.
Astfel de rationamente vor fi foarte curand obisnuite, in conditiile in care libera circulatie permite sa lucrezi in, sa zicem, Paris, la fel cum iti permitea inainte sa te fi nascut in - sa zicem - Caracal- sa si lucrezi in- sa zicem- Urati.
... si mi-e teama ca o sa dispara partea emotionala, deoarece un roman care lucreaza in Germania, NU emigreaza (legal vorbind), ci doar lucreaza in alt Stat Membru UE.
In Ro de-abia s-a inceput sa se construiasca si n-avea grija, in vreo 10 ani vei gasi si preturile si calitatea din Germania acum.
Cum casele NU sunt bunuri usor transportabile, ca sucurile si mancarea, a face o comparatie pret/calitate intre Germania si Ro (sau intre oricare alte 2 puncte de pe glob) este aberant, pt ca in fiecare loc piata depinde de economia locala, cererea de locuinte locala si alti factori.
Si mai uiti ceva: si eu muncesc in UE de cativa ani (Olanda) si faza cu mutarea si integrarea nu e asa de simpla pe cat o prezinti tu: sunt bariera lingvistica, birocratia, adaptarea sociala care se aplica la fiecare tara in parte. UE nu e nici pe departe USA iar mutarea & adaptarea de la un stat la altul nu e nici pe departe asa usoara pe cat o descrii.
Mi se pare mult mai convenabil sa incerci sa te integrezi intr-o comunitate in care ai sanse de realizare- cum cred ca ai decis si tu, dealtfel- decat sa te lupti aici cu tot soiul de kretini, fara nici o sansa de a te realiza in vreun fel si sa mai dai si aprope toti banii pe o casa de slaba calitate.
Altfel spus, eu cred ca in momentul de fata, pentru persoanele care isi doresc ceva de la viata, este cel putin la fel de greu sa stati ca si sa pleci.
Rationamentul meu pleca de la premisa ca daca iti doresti o casa de calitate, este de presupus ca iti doresti si o viata pe masura. Si cattimp o viata de calitate este clar ca nu poti sa duci aici, decizia de a pleca e naturala.
Rezulta ca persoanele care ar fi dispuse sa dea bani multi pe o locuinta sunt aceleasi cu cele care isi doresc sau sunt nevoite sa plece.
In plus, diferenta e in unele cazuri atat de mare, incat poti trai bine mersi din ea. Iti dau un caz clar: cineva mi-a cerut 500,000 EUR pe o casa cu 2 camere, construita acum 40 de ani, pe 200 m2 in Bucuresti, finisajele fiind cele asolut obisnuite.
Bun, spune-mi tu (sunt chiar curios, nu e o intrebare retorica), ce ai face daca ai locui in Bucuresti si ai avea banii astia dintr-un credit ipotecar? Ai cumpara casa?
Persupunind ca ai peste 30 de ani si muncesti pe un salariu care-ti permite sa iei acel credit acoperind 80% din veniturile familiei?
Nu e cazul meu, eu oricum nu am banii aia nici prin credit nici prin nimic, dar trebuie sa discutam un caz posibil ca sa tragem o concluzie, nu?
Cred ca dl. Hauge a luat-o rau de tot pe aratura de crede ca noi romanii suntem chiar asa de prosti sa '' punem botu' '' la abereratiile lui !
Sfatul meu pt. el este ori sa ramana definitiv in Romania ori sa se ascunda pe undeva prin Africa, pt. ca o sa-l cam ia la intrebari investitorii :))
Aceasta companie si orice alt 'Mare" investitor "pardon" speculator nu cumpara aceste apartamente!
doar incheie promisiune de cumparare(antecnotract) pe o suna de cateva mii de euro(3-4mii)
si banii muuulti urmeaza sa plateasca developer-ului doar cand incaseaza de la cumparatorul final!
Pe scurt ei de fapt nu au foarte multi bani blocati in afacera asta, cateva sute de mii max si isi permit sa o lungeasca ceva ani agonia
pe cealalta parte developer-ul opreste constructia dupa cateva etaje pe lipsa de cash, dar anunta ca a vandut tot si se pune pe asteptare si isi pierde timpul cu comunicate care mai de care fanteziste despre cum o sa mai creasca preturile
Jocul cu asteptatul o sa fie luung!
vai de noi!
Profitul se face raportat la avansul dat; scupul acestui gen de tranzactii este sa-ti recuperezei cel putin 100% avansul.
In conditiile in care cumperi devreme si vinzi tarziu, cand preturile au cresut, 100% pe avans este perfect realist.
"Din cauza ca piata a scazut, nu facem maximul de profit pe care l-am putea realiza in acest moment. Insa, cand piata isi va reveni, vom recastiga profiturile pe care le-am pierdut in aceasta perioada, din vanzarea apartamentelor pe care le achizitionam acum."
"Din cauza ca piata a scazut, nu facem maximul de profit pe care l-am putea realiza in acest moment. " -- adica vrei sa spui ca aveti pierderi....
"Insa, cand piata isi va reveni"
Piata isi va reveni, dar nu la nivelurile de anul trecut, nici de acum ci undeva pe la 50% din maximul de anul trecut.
Apropo, stii adagiul ala... "piata poate sa stea irationala mai mult timp decat poti tu sa stai solvabil".
"din vanzarea apartamentelor pe care le achizitionam acum"
Uite, inca un sfat(adagiu...): "nu incerca sa prinzi un cutit in cadere" (sau varianta romaneasca "sa nu faci pisu in vant").
Sa-ti explic: ai cumparat anul trecut 800 de apartamente la MAXIMUL MAXIMULUI, pentru ca sa recuperezi jumatate din scadere anul asta trebuia sa cumperi 1600; daca mai scad si la anul, tot pentru a-ti recupera jumatate (!!!) din pierdere o sa trebuiasca sa cumperi 3200 de apartamente, ori tu ai cumparat anul asta doar 400 (!!!) iar la anul te asigur ca n-o sa mai ai cu ce sa cumperi nici un apartament, pentru ca nici un investitor sanatos la cap nu o sa-ti mai dea bani dupa ce-ai comis-o in asa hal....
Cand gogu asta zice c-a cumparat 800 de apt, de fapt inseamna ca a dat avans 15-25% la aceste apt. Mai mult, pt ca a cumparat "angro", posibil sa fi obtinut si ceva discount-uri.
Sa vedem, acum 2+ ani in Planorama un apt de 3 camere era pe undeva la 100k, cred. Sa zicem ca au dat avans 20k. Acuma, cu tot blocajul si toate alea, tot spera sa ia vreo 140k (a si dat exemplu omu :)). Si de fapt, tu ca "fraieru" dai 140k, el achita mai departe 80k la dezvoltator, achita si creditul si dobanda la aia 20k (ca doar nu credeti ca aveau 85 milioane cash :D), sa zicem ca asta inseamna 30k, deci mai raman 30k profit. Asta ar insemna un profit mult peste 40% cat zice nenea.
voi astia care va bucurati de raul omului mai intai ganditi si apoi scrieti
Profit de 10-20% in 5 ani = PIERDERE COLOSALA!!!
dar voi dati cu minus si bucurati-va de raul aluia cat timp asteptati sa se ieftineasca apartamentele.
chiar credeti ca vor ajunge apartementele la 40.000 euro? ha ha ha la daca ajung la 50.000 mai cumpar 3 pe langa cele 2 cumparate la 60.000 acum un an. si ghici ce? multi prieteni ai mei asa gandesc. rezultatul? va creste cererea si apoi si pretul.
in loc sa asteptati sa scada preturile mai bine v-ati gandi ce sa faceti sa fiti mai buni decat sunteti acum, sa castigati mai mult decat colegul/vecinul vostru care asteapta si el sa se ieftineasca apartamentele.
eu niciodata nu am asteptat sa scada. am asteptat sa se linisteasca cresterea dar nu sa scada. timp in care m-am gandit ce sa fac ca sa castig mai multi bani ca sa-mi permit un apartament.
Vei fi somer. Si ca tine multi altii.
Tu de fapt spui ca ti-e ciuda ca n-ai vandut cand erau 120.000 si astepti "sa-si revina piata".
Sa-ti explic, pe Wall Street circula o vorba: "Bulls Make Money, Bears Make Money, Pigs Get Slaughtered ".
Bull = persoana care crede in cresterea pietei
Bear = persoana care crede in cresterea pietei
Pig(tu) = (sursa investopedia) "An investor who is often seen as greedy, having forgotten his or her original investment strategy to focus on securing unrealistic future gains. After experiencing a gain, these investors often have very high expectations about the future prospects of the investment and, therefore, do not sell their position to realize the gain."
Eu cred ca dupa toate standardele, la capitol investitional intri la categoria Pig si TE ASIGUR ca nu vei mai marca profiturile ci vei ingrosa randurile celor care-si vor lua MAREA TZEAPA IMOBILIARA.
ce diferenta este intre bulls si bears, ca zici ca amandoi cred in crestrea pietei.
nu am intentionat sa vand niciun apt - in unul stau, celalalt e inchiriat. deci nu ma calicesc la un profit mare.
@gimini
daca vor ajunge apt la 40.000 voi fi somer. dar ghici ce? nu vor scadea la 40.000.
@beson
unde ma insel? cand cred lucrez la unul din dezvoltatorii la care au cumparat mai multi investitori intre care si asta? cand citesc contractul prin care asta a achitat avans 25% si restul la finalizare?
Cu alte cuvinte, ce spui tu suna cam asa: munciti, invatati sa castigati cat mai mult, ca sa va putem jumuli eu si cu prietenii mei jmecheri...
cine pe cine jumuleste? daca tu castigi 1000 de euro si pretul scade si nu mai jumuleste nimeni pe nimeni crezi ca vei castiga 1500?
Acu' percepusi?...
2. Daca cumpara en-gros, pretul este puternic negociat.
3. Se asteapta o vreme cu apartamentele, perioada in care dezvoltatorul direct creste preturile.
4. Se cesioneaza ante-contractele cu profit. Profitul de 40% este perfect realizabil pentru a luat la pret mic, a cumparat devreme, inainte de lansarea pe piata - asa ca pretul initial oricum a fost muult mai mic decat pretul cu care eu si voi pitem cumpara.
Motivul pt care nu a vandut este ca de-abia le-a luat, si maximizare profitului aparare pentru cei care asteapta.
Pe de alta parte, fondul este foarte mare, asa ca isi poate permite sa achite integreal apartamentele cumparate cel mai devreme.
piata e full de oferte scumpe, proaste si tot ce se poate mai rau... la un pret fantastic.
o sa scada rau, rau ...deja sunt -10% ap vechi.
sunt convins ca si cele noi vor scadea.....si sa vezi atunci ......e atat de logic sa fie asa.
cum e posibil ca in bomba numita bucuresti sa fie preturile duble ca in Budapesta ?????
s.au dus vremurile castigurilor peste noapte.....
TZAPAA!
Welcome to Romanica.
Imi pare rau pentru voi sincer dar preturile nu vor scadea ci dimpotriva.
Un sfat pentru voi: nu mai asteptati sa scada preturile si sa isi permita tot romanul un apartament in bucuresti, mai bine folositi-va de timp pentru a munci, pentru a face un ban. Ceausescu a murit de mult dar mentalitatea voastra a ramas aceiasi.
Sunt acri strugurii cand nu poti ajunge la ei. Nu-i asa?
Deci ai dreptate, preturile sunt MIIIIICI, CEREREA e URIAAASA.... atunci care e problema?
DE CE avem scaderea preturilor daca toate sunt roz?
Stiu: pentru ca "piata imobiliara din Romania este foarte ciudata".
=))
Si aici la fel este: omu' vrea profit de 40%, ca ce-i aia 10%? Asa ca poate ai tu 5.000 euroi salariu, da tot prostie se numeste atunci cand dai bani mai mult decat face cand e vorba sa cumperi ceva.
News = in Romanistan nu iti permiti un apartament nici daca ai un salar de 3 ori mai mare decat cel mentionat di matale... si multi de-astia, carele s-au infipt la credite pentru cloace comuniste inca nu s-au prins ca nu si-l permit.
Dar, ma rog... nu crez ca percutezi matale chestiunea zilei...
800 + 400 = 1200 => un pret mediu de 83.000 de euro pe apartament (asta in conditiile in care au cumparat de toti banii, si daca au cumparat de toti banii, cu ce o sa mai cumpere la anul?).
Deci cifrele NU se prea potrivesc cam deloc:
-ori mintiti cu nerusinare legat de pretul de achizitie (sunt convins)
-ori mintiti legat de suma disponibila (nu prea cred)
-ori spuneti adevarul si in cazul asta ati cam ramas fara bani si v-ati lacomit anul trecut la 800 de apartamente si anul asta pur si simplu nu ati mai avut bani si de asta ati cumparat doar 400 (repet, in conditiile in care, daca ati fi fost convins de revenirea pietei ati fi cumparat cel putin dublu).
Cred ca domnul Bjorn e FOARTE disperat in acest moment, sau daca nu e inseamna ca e cam inconstient si nu stie ce e aia "money management".
Pe curba unei bule speculative ne aflam trecuti de punctul de maxim, acela in care se instaleaza PANICA. Urmeaza caderea. Oricine incearca sa schimbe cursul evenimentelor in momentul asta face o treaba contra vantului. Nu e frumos sa te bucuri de raul altuia, dar nu ma pot abtine...
Fondurile de investitii straine au cam 10 din buget pe care-l aloca pentru investitii cu risc crescut in piete emergente.Ce au facut de fapt cum apare un proiect nou ei cumpara blocind accesul altor persoane ducind asfel la crsterea preturilor.(se numeste manipularea pietii).2.Acest fond a inceput sa-si puna intrebari:vinde 100 de apartamente (spune) deci ori nu mai au bani(lichiditati);sau de fapt incep sa se retraga si nu ies in piata cu toate sa nu scada pretul.Se ajuta cu sceme de finantare bani din tara mama(tot iei iti fac rostul si de banca de imprumut.)Daca tipul da chix il pensioneaza anticipat.Vezi ce s-a intimplat cu tipul de la UPS.Un apartament cu 4 dormitoare costa 130.000 de euro in Milano.(unde un mp de teren ajunge la 14 000de euro.Cu respect.
Isi incurajeaza prietenii sa nu iasa de pe piata si sa nu vanda, ca sa mentina preturile mari!
Daca se face un curent, ca toti speculatorii sa vanda ce au, se panicheaza si o sa fie 30-40% cadere. Abia astept.
In rest, no comment, nu am mai citit de mult atatea abureli la un loc.
Ca doar daca e libera circulatie a persoanelor si a capitalurilor trebuie sa fie si a imobilelor, nu?
Transportul o sa fie cam scump, dar la profit de 40% merge, nu?
Tocmai ca specific in RO postdecembrista e lipsa pietei libere economice, totul (preturi, curs valutar) fiind coordonat de la niste centre de comanda alcatuite din politicieni, servicii secrete, gangsterii care ii finanteaza pe politicieni si interesele de profit ale multinationalelor aciuate aici.
Corect ar fi sa-si fi ales numele Romania Specula.
Asta ca sa sature dorinta de castig si speculatiile imobiliare al unora.Ba sa scada pana la NORMAL !
de aia n-aveti noroc ba !
in loc sa va vedeti de viata voastra, va bucurati ca un vai mama lui de norvegian, a investit prost.
si mie mi se pare la fel de ridicol articolul, dar nu inteleg care-i motivul vostru de bucurie. necazul altuia ? pai de asta o sa aveti parte.
ei lasa sa nu mai obtina el un profit de sute de mii de euro(din acel 40% pe care il vrea) de pe carca noastra ,a celor cu salarii de 500-600 de euro.anunt imp ptr bjorg si pentru restu :s-a inchis robinetu tata!
hai ura si la gara!
Ex: Un apartament 2 camere in Germania (Berlin) este 70.000 euro. Intr-un orasel mic de provincie (200.000 locuitori) din Germania, un apartament cu 2 camere este 40-50.000 euro. exemplele pot continua si cu alte tari. Momentan cred ca Banca Nationala incearca sa ne protejeze de toti acesti speculanti care cumpara la stadiul de proiect si vand cu 40 % mai scump bietilor romani. ROMANIA TREZESTE-TE.
sa cumperi nenea bjorg ca eu sunt primu care o sa cumpar care o sa cumpar cu 40% mai scump de la matale!sa nu ma uiti!
reporter:'bai moshule ,efectiv cate ai vandut din cele 800?'
auzi la el:'deocamdata nici unul':)))))))))e demential nenea asta!!!!!!!!!
Nenea asta e panicat la maxim. NU mai poate.
In prima faza, eram tentat sa injur hotnews, ca au ajuns atat de jos incat sa se vanda ieftin, unui "investitor" venit din tari straine.
Dar, se pare ca efectul este exact invers. Daca stii sa citesti, vezi ironia care poate razbate din raspunsurile lui dezlanate. Poti chiar sa razi de incoerenta lui, la gandul ca nu este totul pierdut, sansele de redresare ale pietei imobiliare fiind reale.
Si uite asa, dintr-o prostie (adica un articol de 2 bani), a aparut un subiect cu raspunsuri mult mai bune si mai pertinente.
P.S. Cum putem sa investim si noi in f(uo)ndul d-lui norvegian???
:))))
A investit in 800 apartamante si n-a vandut nimic.
Mai cumpara anul asta inca vreo 400, sau 800, ce conteaza?!
Piata e in (s)cadere libera iar investitorul se mira ca vitelul la poarta noua!
Spera in profituri de 40%...
Toata lumea se bucura de raul pe care singur si l-a provocat.
Aferim, Romania!
Piata este manipulata. Piata resurselor energetice, piata imobiliara si multe altele. Autoreglajul economiei de piata este unul simplu numit Inflatie.
Preturile caselor poate ca nu vor scade semnificativ. Cert este ca nu vor mai urca cu acelasi ritm iar inflatia va aduce pretul caselor la valoarea reala.
Diferenta insa intre manipularea pietei si inflatie este ca prima se vede pe termen scurt, cu efecte imediate iar cea de-a doua se desfasoara intr-un ritm mai lent.
Vad ca va mai pricepeti.
Puteti sa raspundeti la intrebarile urmatoare?
1. Cit costa un apartamentele la nenea asta in norvegia?
2. Daca neica nimeni asta cu 80 de milioane a blocat o mare parte din piatza de apartamente noi, ce poate face unu cu 1 miliard? Blocheaza tot ce misca?
Cred ca sint multi, chiar si romini, care daca string nitzel mai tare din *** pot sa scoata 80 mil.
3. Cit valoareaza cu totu industria de constructii in romania?
4. Eu cred ca oferta de apartamente este inca minuscula. Altfel nu s-ar mai face atita specula cu ele. Cit estimati ca dureaza pina la aparitia unei oferte suficiente (la pretzuri normale la cap)?
5. Sint constructorii interesati sa construiasca in continuare, daca preturile/profiturile scad?
6. La cit estimati numarul persoanelor cu credit imobiliar in bucuresti?
7. La cit estimati numarul persoanelor care nu vor putea sa plateasca creditul luat?
8. Estimind ca salariul mediu va ajunge undeva la 2000-2500 ron peste 3 -5 ani, care este pretul corect pe metru patrat construit? Care va fi pretul corect atunci?
9. Cit de bune sint apartamente noi?
10. Care este evolutia creditelor imobiliare acordate in ultimii 2 ani?
Multumesc.
Nenea asta e panicat la maxim. NU mai poate.
In prima faza, eram tentat sa injur hotnews, ca au ajuns atat de jos incat sa se vanda ieftin, unui "investitor" venit din tari straine.
Dar, se pare ca efectul este exact invers. Daca stii sa citesti, vezi ironia care poate razbate din raspunsurile lui dezlanate. Poti chiar sa razi de incoerenta lui, la gandul ca nu este totul pierdut, sansele de redresare ale pietei imobiliare fiind reale.
Si uite asa, dintr-o prostie (adica un articol de 2 bani), a aparut un subiect cu raspunsuri mult mai bune si mai pertinente.
P.S. Cum putem sa investim si noi in fondul d-lui norvegian???
:))))
S-a tot discutat pe aceste forumuri legate de piata imobiliara despre faptul ca tinerii(potentialii cumparatori) asteapta in acest moment declinul pietei. Nu este chiar asa. Exista un procent destul de bun al potentialilor cumparatori care nu vor sa mai auda de imobiliare in Bucuresti pentru simplul motiv ca viata e naspa aici , cu toate aspectele ei. Chiar si cei realizati din punct de vedere financiar si cu mai multe proprietati isi cauta servicii bine platite in Europa urmand sa vanda sau sa inchirieze imobilele de aici.
Acest aspect nu prea a fost luat in seama din cate am vazut.
ai vrut sa dai un tun dar te-ai ars.
sa iti fie de bine
Nici cea mai frumoasa femeie nu paote da decat ce are...
In doua vorbe, daca nu ai bani sa platesti o casa, pur si simplu nu o cumperi.
Cat priveste specula/manipularea -eu cred ca e reflectarea lacomiei. Pur si simplu oamenii vor sa castige dublu-triplu nefacand nimic.
Cat timp poate astepta un investitor sa-i creasca valoarea locuintelor dezvoltate? Doi ani? Cinci ani?
Ce draq de afacere e aia in care stai si astepti?!!
Daca se castiga asa mult din imobiliare, rezulta ca aia de cumpara locuintele sunt, cel mai probabil, aia de le construiesc. ..???!!!
Adica, nati-o tie, da-mi-o mie! Si uite afacereeeea!
http://www.rezidential.net/forum/viewtopic.php?t=114&start=60
http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/
http://www.romanianuda.blogspot.com
http://balonul-imobiliar.blogspot.com
Cu cat cumparatorii vor astepta mai mult cu atat mai mult o sa-i arda buza pe vanzatori.
Sincere eu unul am facut marea greseala sa las niste carti de vizita la un targ imobiliar si acum in fiecare saptaman primesc cel putin 2 telefoane cu oferte la care vanzatorii/ developerii ofera un discount de 2-6%.
Imi face o deosebita placere sa le rasund ca acum nu mai sunt interesant si mai stept sa vad ce se va intampla in perioada care urmeaza.
LA noi au cumparat multe apartamente capsunarii si speculatorii iar acum si-au facut prea plinu.
- Alpha: avans 15% (20k imprumut 10 ani rata ~ 300E) + credit ipotecar 85% (pe ~25 ani vine rata ~680E, din anul trei - in primul an rata < 500E)
- Credit Europe: 5% avans + 95% ipotecar - tot pe la 1000E/luna ajungi (la fel, primele 6 luni ai dobanda preferentiala)
- BRD, venea spre 1100E ultima data cand m-am interesat.
800 de apartamente cumparate si nici unul vandut e o adevarata performanta. O sa ramana cu ele, ca doar prostii s-ar inghesui sa cumpere de la intermediar cand sunt o gramada de alte proiecte in dezvoltare.
Asa e cand iti faci iluzii si crezi ca in estul Europei se traieste prin pomi.
Nivel de mici gainari, jucatori de alba neagra.
Traiesc in mizerie si nesimtire, dar au ifose.
Au si ei o bucurie in viata, ca au luat altii tzeapa.
Ei stie sa se fereshte. Ei e versati.
Da l-ai vazut pe ala ce tzaaapa a luat ?
Ha ha ha !
Tzeapa mancati-as !
Rep: Criza de pe pietele din Marea Britanie si Spania nu va avea ecouri si in Romania?
Bjorn Hauge: Nu, este o situatie cu totul diferita. Acolo, bancile au acordat credite de pana la 100% si chiar mai mult. Daca vrei sa iei o casa, spuneau, iti dam 100.000 euro, daca mai ai nevoie si de o masina, iti dam 110.000 euro. Si cand valoarea casei scade sub 80.000 euro, a crescut expunerea la risc, pentru banci. Dar aceasta, tocmai fiindca bancile s-au batut pe aceste credite.
De ce nu a vandut norvegianul nimic pana acum ? CA NU E gata nici unul din proiectele in care a cumparat ...si ca cel mai probabil prin contractele semnate nu are voie......... ca vanzandu-i lui si neinterzicandu-i sa vanda pana la un anumit moment firmele dezvoltatatoare si-ar face singure concurenta in propriile proiecte....si apropo de preturile la care a cumparat ... stati voi linistiti ca nu o sa cada piata in asa hal incat sa iasa in pierdere..ca un deal de cateva sute de apartamente nu il faci la pretul pietei NEGOCIEZI
Deci momentan este acoperit banuiesc k face o greseala pentru ca nu vinde acum dar probabil ca face acest lucru datorita faptului ca daca piata ar fii constanta ar vinde mai scump la un moment cat mai apropiat de finalizarea apartamentului si el spera ca piata sa isi revina pana vine acel moment (adica daca incepe sa scada de acum incolo sa revina macar la pretul de acum pana trebuie sa vanda el adika pana se finalizeaza apartamentele) .
In concluzie eu zic ca este cam acoperit chiar daca mp de apartament nou construit(terminat) va scadea undeva la 1100 1200 cu tot cu tva si probabil va scadea tot va scoate profitul de 40%!
Cu toate acestea sper sa scada mp undeva la 900 850 de euro eventual sa iasa el in pierdere si eu sa imi permit achizitionarea unui apartament cu 2 camere , in caz contrat probabil ca imi voi cumpara un apartament la mare in Bulgaria,Croatia sau Spania si banuiesc ca si alti romani vor face acelasi lucru dar nush daca destul de multi incat sa nu fie acoperita oferta(la 1100?mp
Puneti mana si munciti si obtineti bani in mod cinstit, aveti curajul sa luati riscuri (stiind ca puteti castiga dar si pierde mult) si apoi permiteti-va sa criticati la modul vulgar vazut mai sus pe cei care au riscat si poate au pierdut (sau nu) de data asta. Piata romana este foarte atipica asa ca daca nu incepe vreun conflict mondial din cauza georgiei economia nu poate merge decat in sus (cicluri mai mari sau mai mici apar in mod regulat)... si la fel si preturile.
Au fost insa si comentarii decente si sper doar ca ei reprezinta totusi majoritatea tacuta:))
Daca tu ti-ai asumat megariscuri...du-le-n spate singur!
Eu iti urez succes, dar nu pot sa nu ma bucur ca ai luat teapa! Ma bucur si pentru norvegianul letcanean!
Urmeaza prabusirea preturilor la imobiliare si dezvoltarea normala a Romaniei! Piata materialelor de constructii va fi eliberata de cererea artificiala datorata dezvoltatorilor care produc pe stoc, iar pretul terenurilor se duce-n...cap.
Bafta! Eu nu te trimit la munca, daca tie iti place sa speculezi in pierdere si inca mai respiri...continua!
Voi speculantii sunteti ca parazitii castigati mult si produceti nimic. Cine dracu nu se poate bucura sa scape de paduchi. se pare ca tu dai cu bata in balta atunci cand ne faci o teorie care se pare nu se potriveste cu pozitia pe care ai vrea sa o ocupi sau pe care ai vrea sa intelegem ca o ocupi. Eu cred ca nu esti intreprizatorul care vrei sa pari ci un parazit nedefinit încă. Orice om sanatos la cap vrea stabilitate pe piata si preturi cinstite. Oi vrea sa nu ma bucur ca apare soarele si vine dimineata doar pentru ca tu ai pierdut noaptea la babaroase. Esti jalnic cumetre ....
Daca gresesc, definesteti conditia si mars la locul tau....
Ca un om care are si de vandut dar si de cumparat consider ca preturile trebuie sa scada. Preturile ap. vechi nu mai spun trebuie sa scada cel mai mult.
Consider ca un pret normal raportat la conditii normale, ar fi un pret care sa acopere toate cheltuielile iar plusul reprezentand beneficiu sa fie un procent de maxim 10 la suta. Va spune cineva "dar piata e liberă cumetre". Si eu sunt liber sa fac ce vreau dar asta nu inseamna ca nu voi platii pentru faptele mele. Acum a venit si plata pentru tot ce s-a facut fara acoperire reala. Ma mir ca totusi BNR a intervenit. Destul de tarziu Probabil cand s a dorit Ma rog. Asta e alta poveste. De la aceasta relatie simpla de calcul a pretului pleaca orice constructor. Ce depaseste aceasta formula se materializeaza in numarul de nerebdatori sa nu spun altfel. Pe spinarea acestora se lipesc speculantii si bancile. Daca nu am mai avea atatea basini in cap si ne vom simtii jigniti cand platim mai mult decat face ........noi toti am scapa de paraziti. Sau cel putin ar suge si ei mai putin.
De scazut scade sigur. Problema care ma framanta este ca nu stiu cat de multi s au trezit dintre noi. Vedeti ca americanii se intorc de la periferii din nou in oras.