Interviu HotNews.ro

Speranta Munteanu, directorul Departamentului Real Estate din PricewaterhouseCoopers România: Preturile la terenuri si apartamente sufera o corectie si vor scadea

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Luni, 4 august 2008, 11:01 Economie | Imobiliar


Speranta Munteanu
Foto: Hotnews
Preturile terenurilor si apartamentelor sufera o corectie in acest moment, motiv pentru care preturile vor scadea. Apartamentele noi, care nu sunt in locatii premium, se vand chiar si cu 1300 de euro/mp, in timp ce apartamentele vechi vor ajunge la nivelul preturilor din 2005-2006, a declarat intr-un  interviu pentru HotNews.ro Speranta Munteanu, Senior Director - Real Estate Leader, PricewaterhouseCoopers România.

Informatia pe scurt:
 • Proprietarii de terenuri au asteptari absolut exagerate in ceea ce priveste valoarea lor, prin urmare se asteapta o corectie.
 • Daca nu sunt in locatii premium, apartamentele noi se vand la preturi cu 15-20% sub asteptarile initiale ale dezvoltatorilor respectivi
 • Apartamentele  vechi vor ajunge sa se vanda la nivelul la care era pretul in 2005-2006.
 • In Bucuresti se va dezvolta un nou business: cel al inchirierilor
 • Daca nu se dezvolta infrastructura de transport, Romania risca sa piarda avantajul pe care i-l poate aduce situarea la granita UE pe segmentul de logistica.
 • Efectele crizei subprime in Romania: o maturizare rapida a mediului bancar, o mai mare atentie si circumspectie dupa efervescenta cu care bancile au acordat credite.
Reporter: Romania a fost vazuta ca o piata imobiliara plina de oportunitati in regiune. Ce a facut-o atat de atractiva?
Speranţa Munteanu: Piata din Romania pe real estate a fost interesanta din doua motive. Primul, pentru ca am avut zone de real estate total neacoperite, si aici ma refer la cladirile de birouri. Poate va amintiti ca la nivelul anilor '94-'95, birourile cele mai elegante erau in blocuri de apartamente reconvertite la spatii de birouri si facute functionale pentru acest scop. La acea vreme piata spatiilor de birouri a fost o piata absolut virgina, clientii multumindu-se cu foarte putin din perspectiva calitatii spatiilor.

Similar, zona de spatii comerciale. Spatiile comerciale existente adresau initial o oferta si o filisofie de oferta comerciala corespunzatoare inceputului anilor '90: nu au existat hipermarketuri, mall-uri, spatii elegante, atractive, locuri in care lumea sa mearga la cumparaturi ca stil de viata. Amintiti-va ca in '97 lumea mergea la METRO sa isi faca cumparaturi, inclusiv haine. Altfel, piata era ca si inexistenta. A fost loc, a crescut foarte mult.

Zona care s-a dezvoltat ultima, din zona imobiliara comerciala, a fost cea a proprietatilor industriale si pentru logistica. S-a dezvoltat mai tarziu, pentru ca a existat o mare oferta de spatii industriale reconvertibile, provenite din fabricile si platformele industriale care s-au inchis. Un caz clasic si poate cel mai de succes este Pipera, in care conversia a fost completa - de la spatii industriale reconvertite pentru productia atractiva in Romania la acea vreme, la spatii de birouri in special de tip back office. Primele back office au fost caldiri de birouri sau hale multifunctionale reconvertite si partitionate pentru functiunea de birouri.

Logistica in sine s-a dezvoltat greu si este o crestere inca destul de lenta, desi Romania este vazuta ca o tara de logistica.

Reporter:Este tendinta ultimului an? Se vorbeste mult despre dezvoltarea sectorului de logistica in ultima vreme.
Speranţa Munteanu:
Este o logica a locului in care ne gasim. Logistica se va dezvolta pentru ca noi suntem pe granita Uniunii Europene, deci pe granita unde se face schimbul intre produse facute pe piete cu mana ieftina de lucru si zone de resurse foarte importante pentru Europa. Piata ruseasca va fi, pe de alta parte, o piata de desfacere predilecta pentru UE si atunci sigur ceea ce se aseaza pe granita asta poate fi o ultima reduta a economiei europene, locatia ideala pentru logistica.

Ce ne lipseste ca sa ne dezvoltam in sensul asta este infrastructura rutiera. Absenta unei infrastructuri moderne conduce fara echivoc catre o intarziere in dezvoltarea proprietatilor pentru logistica asa cum ar trebui si cum exista in tarile europene, rezultatul fiind dezvoltarea logistica usor atipica pentru zilele noastre. Vedem inca firme mari de distributie care se bazeaza pe depozite relativ mici si apropiate geografic. Exista o logica a timpului de transport si distanta care nu poate fi transpusa ad literam din tarile vestice pentru ca nu ai autostrazile pe care te poti deplasa. Si atunci pe drumurile obisnuite deplasarea dureaza mai mult, se consuma mai mult, costurile cresc si te obliga sa indesesti spatiile de depozitare, in loc sa ai spatii mari, foarte bine utilate, din care sa poti face distributia.

Reporter:Una dintre oportunitatile oferite de piata romaneasca a fost faptul ca a avut, cam pe majoritatea segmentelelor, vid de dezvoltare. Care a fost al doilea motiv care a facut-o atat de atractiva?
Speranţa Munteanu:
Preturile mici la terenuri. Faptul ca s-a retrocedat destul de mult din teren, destul de devreme, in contextul unei mari absente a investitiei straine directe, cat si a fondurilor autohtone de investitii in piata imobiliara, a condus la o scadere dramatica a pretului terenurilor.

In '94 terenul de-a lungul DN1 intre Bucuresti si Otopeni era in jur de 50 de dolari pe mp si primele dezvoltari noi s-au facut la acest pret. Pretul a scazut in '97 pe fondul cresterii inflatiei si intarzierii intrarii fondurilor straine de investitii directe si fondurilor pentru dezvoltare, spre 20-25de euro/mp, iar in zona dincolo de Otopeni a ramas la acest nivel si chiar mai jos pana aproape de anul 2000. A fost perioada in care investitori cu viziune asupra potentialului de dezvoltare a orasului au achizitionat suprafete imense de teren in nordul Bucurestiului si nu numai acolo.
 
Romania a fost atractiva pentru preturile mici la terenuri si pentru faptul ca a avut o piata imobiliara virgina.
 
 

Anul 2000 a fost acela in care s-a atins pretul minim din ultimii 18 ani, iar de atunci pretul terenurilor, si al proprietatilor imobiliare in general, a inceput incet sa creasca. Si pana spre 2004, practic tot ce a insemnat investitie a avut un randament extrem de mare. Randamentele acelea absolut spectaculoase au aparut datorita terenurilor ieftine, costurilor de constructie foarte mici si pietei nesofisticate, care accepta tot ce i se oferea.

Dupa 2004, odata cu imbunatatirea pespectivei de intrare in UE, aderarea la NATO si schimbarea profilului de risc al tarii, fonduri mai semnificative imobiliare au inceput sa intre in piata si s-a intrat intr-o accelerare oarecum piramidala. Toata lumea a vazut super-randamentele facute pe dezvoltarile imobiliare de pe terenurile achizitionate in perioada 1997-2000 si a sperat ca o sa fie asa la nesfarsit. Lucrurile s-au asezat spre 2007, iar criza subprime a accentuat aceasta tendinta. Piata se aseaza, dar o sa fie in continuare in crestere.

Proprietarii de terenuri au asteptari absolut exagerate in ceea ce priveste valoarea lor

Reporter: Romania a fost atractiva pentru castiguri imediate, se pare. A fost atat usor sa castigi pe piata imobiliara?
Speranţa Munteanu:
N-a fost foarte usor. A fost foarte usor pe o perioada limitata de timp. Cei care au castigat foarte mult au asteptat relativ mult timp intre momentul achizitiei terenurilor si dezvoltarii lor imobiliare, adica au riscat. De fapt, in Romania au existat mai multe profiluri de investitori.

Care au fost ele?
Speranţa Munteanu:
Avem investitori care au cumparat terenuri in anii '90. Ei au cumparat cu un orizont de asteptare lung, dar au cumparat foarte ieftin, la o rata de crestere asteptata a preturilor terenurilor foarte mare. Ei au avut niste castiguri incomparabile cu orice alta investitie in aceeasi perioada.

Vedem si in zilele noastre inca terenuri foarte valoroase in mana unor proprietari nu foarte sofisiticati, care au vazut randamentele care pot fi obtinute si care ar vrea si ei sa intre in zona de dezvoltare. Insa ei au o perceptie asupra valorii terenului lor absolut necorelata cu abilitatea lor de a-l dezvolta.

De exemplu, un teren in centrul Bucurestiului, sub unul din blocurile inalte din PiataVictoriei, valoreaza 4000 de euro metrul patrat si poti demosntra acest lucru. Dar nu e valoarea lui de piata. Pretul de 4000 de euro/mp este valoarea lui in mana dezvoltatorului, daca dezvoltatorul e cine trebuie.
 
Speranţa Munteanu este director la PricewaterhouseCoopers România, coordonând Departamentele de Business Recovery Services şi de Real Estate din cadrul companiei. Este evaluator autorizat din 1994, Vicepreşedinte a Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR) şi Preşedintă a Comisiei de Etica şi Disciplină a ANEVAR. Are o bogată experienţa în evaluări. În ultimii trei ani Speranţa a fost lider in acordarea de asistenţă în tranzacţii de real estate (asistenţa pentru cumpărare/vânzare, finanţări din capital propriu şi împrumutat), de asemenea şi pentru evaluarea mijloacelor fixe aparţinând companiilor dintr-o gama larga de sectoare industriale.
 
 

Ceea ce vedem acum este ca terenurile nu se mai vand. Si probabil ca ceea ce noi am asteptat pentru acest an ca fiind o corectie, se va face. Corectia va fi intr-un interval de sase luni sau maxim un an: cei care detin terenuri care sunt valoroase - dar nu atat de valoroase cat cred ei,  (oricum valoroase fata de pretul la care l-au achizitionat) - vor accepta sa le vanda. Isi vor da seama ca pretul incepe sa scada si atunci se va intalni cererea cu oferta. Adica se va ajunge in punctul in care, dupa calculele dezvoltatorului, acestuia o sa-i renteze ca randament sa plateasca terenul respectiv.

Acum proprietarii de terenuri au asteptari absolut exagerate in ceea ce priveste valoarea lor si toata lumea o stie. In momentul de fata daca nu esti deja proprietar de terenuri sansele tale de a incepe o noua dezvoltare sunt minime.

Reporter: Doar la terenuri ne asteptam la scaderi de preturi, la corectii?
Speranţa Munteanu: Statistic vorbind, terenurile sunt grupa de imobil care a avut suficient de multe tranzactii ca sa putem spune ca avem o intelegere asupra tendintelor pietei si sa facem niste prognoze.

Daca insa vorbim despre zona rezidentiala, nu putem discuta in aceeasi tema despre frecventa si semnificatia tranzactiilor pe piata. Pana de curand perceptia pietei s-a bazat pe parerile/asteptarile unor agentii imobiliare sau ale unor dezvoltatori, care vorbeau despre niste proiecte care erau pe planseta. Putini s-au preocupat sa intrebe cumparatorul potential al apartamentelor daca are cu ce sa plateasca acel pret sperat, daca si-l permite. Si toata lumea a facut niste rationamente economice plecand de la un set de informatii distorsionate de prea mult optimism.

Reporter: Si anume?
Speranţa Munteanu:
Sa luam exemplu Bucurestiului – desi lucrurile se intampla chiar si mai grav in provincie - aici majoritatea tranzactiilor din ultimii ani au fost tranzactii cu case. Cat priveste apartamentele, majoritatea tranzactiilor pana in 2007 au fost cu apartamente vechi. Pana in 2000 au existat doar cateva zone cu apartamente mai mari si cu locatii mai bune: zona Unirea-Decebal, in nord, Aviatiei - dar care , desi este in nord, nu era cotat atat de bine ca zona Unirea - si apoi stratificate pe zine de atractivitate urmand cartierele dormitor comuniste, unde apartamenteles-au tranzactionat la valori foarte mici. Daca apatamentele din Unirea s-au vandut undeva la 50-60 de mii de dolari si pe urma euro, aproape tot timpul pana cand au explodat preturile, in Drumul Taberei sau Balta Alba un apartament de doua camere a costat 20 de mii de euro.

In momentul in care veniturile au crecut, a crescut si presiunea pe fondul locativ, iar bancile au inceput sa dea credite mai adecvate finantarii achizitiilor imobiliare. Acela a fost momentul, prin 2004-2005, cand s-a accelerat achizitia de apartamente. Si astfel cei care pana in momentul acela stateau cu parintii sau in gazda, tinere cupluri, au cumparat ceea ce au gasit in piata, apartamente vechi, iar pretul lor a explodat. Dar numarul de tranzactii pe an a fost foarte mic, 1500-2500 pe an. Nimic comparabil cu oferta anuntata pentru 2008-2010, care cel putin teoretic depaseste 10.000 de unitati pe an.

Aceasta efervescenta a dat indicatia ca exista o piata pentru apartamente in Bucuresti si a determinat o exacerbare a acestei perceptii despre piata. Sigur ca piata exista: Bucurestiul este un oras in crestere, care atrage forta de munca, este un oras universitar, iar locuitorii sai actuali stau ai inghesuiti in case decat locuitorii celorlalte capitale europene. Este de asteptat ca si noi va trebui sa ajungem, in medie, la sub 2 membri de familie locuind intr-un apartament – similar statelor UE, in timp ce actualmente in Bucuresti sunt aproape trei locuitori intr-un apartamente - insa maniera in care investitorii au perceput acest fenomen a fost optimista.

Reporter: Adica au vazut oportunitatea de a vinde la un pret foarte mare pe metru patrat.
Speranţa Munteanu:
Si-au spus ca daca pana spre 2005 s-a vandut un apartament vechi cu 1300-1500 de euro pe mp in cartierele vechi, iar ceea ce s-a construit de lux s-ar putea vinde la 2000, 2500-3000 de euro/mp, atunci media este pe la 2000 de euro mp. Dar nimeni n-a mai facut o analiza intre ce inseamna 2000 de euro/mp si puterea de cumparare a bucuresteanului al carui profil corespunde pietei tinta a dezvoltatorilor imobiliari.

Daca te uiti la profilul tinta toti spun asa: tanar, intre 30-45 de ani, ambii soti avand job-preferabil fiind sa nu aiba copii, fiind acceptabil sa aiba cel mult un copil. Cam asa arata cei care isi pot permite, pe cont propriu, finantarea pe credit a unui apartament nou. Si atunci judecam, la modul cel mai simplist, cat reprezinta acest segment din totalul celor 2 milioane de locuitori din Bucuresti: unele estimari arata ca in acest segment de varsta sunt 350 de mii de bucuresteni, iar dintre ei doar 10% au venitul amintit, ceea ce inseamna ca 35.000 au posibilitatea sa cumpere apartamentele. Dintre ei o parte au casele lor si unii si le-au cumparat. Si atunci te intrebi cui te adresezi.
 
Romanii sunt majoritatea proprietari de locuinte: 97-98% dintre ei locuiesc in case proprii.
 
 

Asta inseamna ca in realitate, in conditii nemodificate de finantare, preturile trebuie sa coboare ceva mai jos ca sa poata fi largita baza potentialilor cumparatori eligibili. Asta este exact fenomenul la care asistam in prezent. In complexuri rezidentiale noi pentru care dezvoltatorii, bazandu-se pe estimari ale agentilor imobiliari, au facut estimari ale pretului apartamentelor de 1800-2000 de euro pe mp, apatamentele noi, care nu se gasesc in locatii premium, se vand acum la 1500-1600 euro/mp, si chiar 1300 de euro/mp.

Majoritatea complexurilor rezidentiale se ridica astazi la un pret de 900 de euro/mp

Reporter: Scaderea pretului este si din cauza ca dezvoltatorii risca sa ramana in pana de bani si, inasprindu-se conditiile de creditare, au nevoie sa faca vanzare ca sa-si termine proiectele?
Speranţa Munteanu:
Nu, nu cred ca aceasta este cauza scaderii pretului la care are loc vanzarea, nu asta e problema. Pentru ca in zilele noastre majoritatea complexurilor rezidentiale se ridica la un cost total compus din costul terenului, constructie de pana la 900-1000 de euro/mp, suma incluzand si costul finantarii, ceea ce inseamna ca tot ce ai peste, 500-600 e profit.

Sigur ca depinde de profilul investitorului. Daca in proiect a fost adus capital de risc, iar investitorul se asteapta la rentabilitati de peste 40% anual, sigur e nefericit daca pierde 200-400 de euro pe mp. Si atunci cel care si-a facut o astfel de judecata si are alternative – pentru ca nu vorbim despre investitori care se muta din Bucuresti la Vaslui, ci care se muta din Romania pe alte piete cu randamente mai bune – isi da seama, dupa ce face calculele, ca nu ajunge la randamentul dorit, logica lui e sa vanda proiectul si sa isi puna banii intr-un alt proiect, intr-un alt colt de lume care o sa ii dea, eventual, randamentul scontat.

Pe de alta parte vor exista intotdeauna si investitori care se vor multumi cu un  randament de 20% si atunci acestia vor merge inainte cu proiectul.

Deci nu e o criza, ci doar o schimbare de profil de investitor. Crizele vor aparea acolo, de exemplu, unde locatia a fost aleasa prost, sunt probleme de acces si chiar mai grav, nu exista o gradinita in jur, o scoala, cat despre cumparaturi curente nici vorba...

Reducerea cu 12% a pretului apartamentelor vechi este o corectie, pretul la care se vor vinde va fi cel din 2005-2006

Reporter: Care este tendinta la apartamentele vechi, sunt multe informatii in piata privind ieftinirea lor cu 12%. Este doar o scadere a pretului pe perioada de vara si la toamna va mai urca sau este o tendinta descendenta continua?
Speranţa Munteanu:
Este tot o corectie. Au scazut cu 12% fata de cateva tranzactii facute. Probabil un numar mare de astfel de apartamente se vor tranzactiona la  o valoare similara preturilor din 2005-2006. O sa ne intoarcem undeva in trecut si acolo vom ramane, pentru ca aceasta e valoarea lor.

Cred ca acest 12% poate sa fie corectia, sau poate va fi 15% fata de maximul pe care l-au inregistrat, dar oricum valoarea apartamentelor vechi n-o sa scada cu 12% pe an in viitorul imediat.

Ganditi-va in termenii acestia: un apartament vechi cu 2 camere, intr-o zona relativ buna, se inchiriaza cu peste 500 de euro, adica 6000 de euro pe an. Pentru un apartament, o perioada medie de rambursare a investitiei ar fi de 15 ani, ceea ce inseamna ca un apartament care se inchiriaza cu 500 de euro pe luna se va vinde cu 90.000 de euro. Mai mult decat atat, lumea spune "decat sa il inchiriez, mai bine il cumpar". Numai ca nu are banii disponibili imediat.

Si probabil ca locuintele vor cunoaste atunci o stratificare, o clasificare. Unele vor fi in clasa de prima locuinta achizitionata in viata unei persoane - cele mai prost pozitionate, mai prost accesate, cu o fatada mai putin fericita – de regula te duci si iti cumperi o astfel de casa cu 60-70 de mii de euro cand ai terminat facultatea si il vinzi la acelasi pret cand ai restul de bani ca sa iti urmatoarea locuinta, mai buna, pe care dai de exemplu 150.000 de euro.

Asta se intampla peste tot in lume. Lumea nu sta in aceeasi casa la nesfarsit cum obisnuiesc romanii, ci  in timp se muta in locuinte mai bune pe masura ce ii cresc veniturile si numarul de copii. Se intampla insa si invers: cand ai copii mici sau preadolescenti, iar venitul este mare ai si casa cea mai mare, pe care eventual o inchiriezi si doar dupa ce copiii pleaca  iti vei cumpara una mai mica, pentru batranete, cand veniturile sunt mai mici. Lucrurile astea nu au inceput inca sa se intample la noi.

Reporter: Si cand credeti ca se vor intampla?
Speranţa Munteanu:
Avem 2,5 milioane de romani in strainatate, care, cand se vor intoarce, vor veni cu propria mentalitate si vor avea un alt comportament vizavi de locuintele pe care le vor achizitiona/inchiria/construi. Probabil ca in 10 ani lucrurile se vor schimba.
 
In cativa ani va aparea si in Romania piata inchirierilor de apartamente, care acum practic lipseste.
 
 

Eu ma astept ca si complexurile de locuinte, dintre care unele sunt si neinspirat situate si saracacios construite (beton pe beton si suprafete cotate in UE ca apartinand locuintelor sociale – sub 80 de metri patrati) sa nu-si gaseasca toate cumparatori. Urmarea va fi un numar semnificativ de black windows (n.r. ferestre negre, neluminate) in unele dintre ele, adica apartamente neocupate. Sigur ca dezvoltatorul n-o sa ramana cu ele, o sa le vanda la un pret mai mic, unui cumparator angro, care o sa le inchirieze. In opinia mea de-abia atunci o sa apara ceva ce ne lipseste cu desavarsire, si anume piata apartamentelor inchiriate, blocuri intregi sau zone cu apartamente inchiriate, cu un proprietar imobiliar care numai cu asta se ocupa. Acum fenomenul e absolut subtire, proprietarii care inchiriaza profesionist au fost cateva apartamente, nu cred ca au mai mult decat cateva zeci de apartamente de inchiriat.

Reporter: Este un nou business.
Speranţa Munteanu
: Este un business peste tot in lume. Unul care aici lipseste pentru ca romanul are casa si n-ai cui sa inchiriezi consistent. Insa exista prognoza ca Bucurestiul va ajunge la 4 milioane si acesti oameni trebuie sa stea undeva. Ma indoiesc ca vor veni vreo 1.500.000 de locuitori capabili sa-si achizitioneze apartamente.

Reporter: Se vorbeste mult despre investitori care cumpara un numar mare de apartamente in aceste complexuri pentru a le revinde eventual la un pret mai mare.
Speranţa Munteanu:
Da, exista genul acesta de investitor, dar prin acesta nu creste  neaparat pretul. Exista o tendinta acum pusa sub control, dar care acum un an sau doi ani a fost mai accentuata: tendinta de intrare pe piata a unor investitori speculativi, care, pornind de la rationamentul ca vor ajunge sa se vanda apartamentele la 2000 de euro mp, au achizitionat off plan (de pe planseta) apartamente. Au incercat sa-si construiasca un astfel de portofoliu, dar nu in ideea de a vinde mai scump decat dezvoltatorul.

Ideea era ca acest tip de investitori vand la acelasi pret, dar cumpara de la dezvoltator cu un anumit discount dat de volum si de asumarea riscului de intarzierii a punerii in functiune rezultand din faptul ca le cumpara de pe planseta. Cand cumperi de pe planseta cumperi practic niste promisiuni si iti asumi anumite riscuri caracteristice dezvoltatorului, dar fara sa ai controlul acestuia asupra procesului.

Dezvoltarea imobiliara e atrasa de dezvoltarea economica, iar diferentele intre provincie si Bucuresti sunt semnificative in acest sens

Reporter: Spuneati la un moment dat ca intre Bucuresti si provincie deosebirile sunt foarte mari. In ce constau ele?
Speranţa Munteanu:
Exista deosebiri si asemanari. Clujul, Timisoara, poate Constanta au similaritati cu Bucurestiul, insa cam atat. Totusi, ceea ce se intampla similar in provincie este faptul ca fondul de locuinte existent e in proprietatea ocupantilor in proportie covarsitoare, 97-98%. Si in plus, tributari sindromului comunist, romanii sunt deocamdata mai putin adversi ideii de a sta inghesuiti, multi membri ai familiei intr-un apartament sau o casa.. Asa cum spuneam, intr-un apartament in Bucuresti locuiesc aproape trei persoane, fata de nici doua in Europa de Vest, in conditiile in care nu avem mai multi copii decat familiile din Vest, ci din faptul ca batrani ai familiei locuiesc cu copiii maturi, sau tinere familii locuiesc cu parintii.

Reporter: Cum este situatia in tarile foste comuniste, din regiune, cu care ne comparam de obicei?
Speranţa Munteanu:
Bulgarii sunt in situatia noastrai, totate tarile din fosta URSS o au mai rau decat noi, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia se comporta mai apropiat de UE, au insa venituri mai mari si alt acces la finantare.

Reporter: Revenind la comparatia Bucuresti-provincie...
Speranţa Munteanu:
In provincie nu se muta nimeni, ci dimpotriva, pleaca multi, mai ales din zonele care nu au dezvoltare economica sustinuta pe fondul unei cresteri imobiliare care este  corelata cu cresterea economica. Sunt insa si zone care au crestere economica si experimenteaza aceeasi dezvoltare imobiliara cu Bucurestiul. Dar daca mergi la Caras Severin, Deva sau Resita vei observa ca un apartament de doua camere se vinde la 25 de mii de euro. Sunt oameni cu salarii mici, care nu au putere de cumparare, nu sunt oameni care sa se mute masiv in orasele respective. Timisoara sau Clujul, in schimb, pot fi uneori mai scumpe decat Bucurestiul.

Reporter: In schimb, se dezvolta segmentul de retail, se deschid multe mall-uri in provincie in ultima vreme.
Speranţa Munteanu:
Au existat investitori inteligenti, care au inteles bine corelatia dintre spatiul comercial, dimensiunea spatiului comercial si localitatea unde il construiesc. Florentin Banu, cel care a dezvoltat Artima, a folosit conceptul dezvoltarii unor spatii comerciale pentru localitati sub 100 de mii de locuitori. Le-a dimensionat atat de bine incat acum a vandut foarte bine afacerea unui lant international. Dimensionarea facuta de el a fost practic potrivita cu locatia.

Reporter: Sa inteleg ca exista si investitori mai putin inspirati.
Speranţa Munteanu:
Daca te duci pe soseaua cu mall-uri de la Arad sau Oradea vei observa ca - fara o analiza prea buna, fara a avea la baza un business plan  - vei observa ca investitorii s-au inghesuit extrem de tare si au plasat mall-urile unul dupa altul. Avem zone extraordinar de incarcate in acest sens si s-a exagerat foarte mult.

In ceea ce priveste retail-ul, locatia este mai importanta decat in celelalte segmente imobiliare. Depinde de scopul proiectului: de exemplu, pentru divertisment e un gen de locatie, pentru utilitar este un altul. Retailul are inca loc mult de dezvoltare in Romania, sunt zone mult subofertate, insa dezvoltatorii vor trebui sa faca un pas inapoi si sa judece intr-un mod profesionist alegerea locatiilor.

Reporter: Ce alte segmente imobiliare mai au loc de crestere?
Speranţa Munteanu:
Logistica va creste de indata ce vom avea infrastructura.

Reporter: Deci este un imperativ sa facem infrastructura, altfel riscam oportunitati.
Speranţa Munteanu:
Ce riscam noi este ca logistica mare, paneuropeana, care ar putea sa se aseze la noi sa ne ocoleasca si sa mearga la sarbi sau la bulgari. Pana in razboiul sarb, pana in 1999, noi eram total ocoliti. Intre timp, s-a mai imbunatatit traficul pentru ca zona sarba, care a fost nesigura pentru mult timp, dar isi revine cu mare rapiditate si practic suntem intr-o competitie cu zonele din jur pentru logistica. Da, ne trebuie autostrazi, pana atunci cu logistica mai greu.

Criza subprime are drept efect, in Romania, o maturizare rapida a bancilor

Reporter: Care sunt efectele crizei subprime in Romania? S-au facut simtite efectele?
Speranţa Munteanu:
Nu imediat, a existat o intarziere de cateva luni si nu cred ca vor fi efecte mai dure decat cele de acum, iar cel mai important efect direct pentru piata romaneasca este bun: cresterea atentiei si circumspectiei mediului bancar. Nu e problema daca bancile nu au bani, pentru ca - odata vazand ce se poate intampla in sistemul financiar international - si-au revizuit si ele procedurile de risc. Deocamdata la noi nu s-a intamplat nimic si nici n-o sa se intample lucruri prea grave, dar bancile au devenit prudente, ceea ce este foarte corect.

In ultima vreme, bancile isi pierdusera intr-un mod periculos prudenta care ar fi trebuit sa le caracterizeze, pentru ca nu sunt banii lor in joc, ci sunt banii nostri. Au avut o perioada de efervescenta exagerata din care acum si-au revenit. Asta se vede din maniera atenta in care analizeaza noile proiecte care li se propun.
 
Criza subprime s-a resimtit dupa cateva luni in Romania si a dus la cresterea atentiei si circumspectiei bancilor.
 
 

Poate ca au devenit si prea prudente uneori, dar o sa-si revina, pentru ca va trebui sa isi plaseze banii. Acesta e principalul efect al crizei subprime: o maturizare rapida a bancilor europene care au invatat din mers din experienta bancilor americane.

Al doilea efect va fi acela al dezvoltatorilor care sufera din caza crizei subprime pe alte piete si care sunt prezenti la noi in piata.

Reporter: Cum este cazul Fadesa.
Speranţa Munteanu:
Mai degraba cum a fost reflectat cazul Fadesa.

Reporter: Reprezentantii firmei spaniole spun ca proiectele din Romania nu vor avea de suferit in conditiile in care situatia din Spania este grava.
Speranţa Munteanu:
In Romania au cumparat deja terenul, iar proiectele au finantarea acordata de banci. Deci bani sunt, proiectul e bun, ce poate pati entitatea locala? Cel mai rau lucru ce i s-ar ptuea intampla Fadesei in ceea ce priveste proiectele, daca sunt bune, e sa fie obligati sa le vanda. Nu stiu exact care e structura lor corporatista, dar s-ar putea sa aiba o entitate izolata de problemele financiare ale structurii mama. Nu ma astept, din perspectiva asta, sa simtim cutremur pe piata si trebuie sa evitam atacurile de panica.

Reporter: In afara de inasprirea conditiilor de creditare si unele probleme ale investitorilor pe piata mama, ce alte efecte ale crizei subprime ar mai putea fi vizibile?
Speranţa Munteanu:
Investitorii insisi ar putea avea probleme, nu proiectele pe care le detin. Iar problemele nu sunt urmare a crizei subprime. Vom mai vedea probleme din autorizatii date fantasmagoric de departamente de arhitectura din varii orase un pic lipsite de viziune urbanistica. Astfel, clientul va fi in situatia in care, dupa ce va vedea constructia, nu isi va mai dori sa locuiasca acolo.

Reporter: Intr-un studiu al PwC, se  arata ca pe segmentul imobiliar Romania si Bulgaria sunt necesare niste corectii. despre ce corectii este vorba?
Speranţa Munteanu
:In primul rand, fraza din studiu se referea la segmentul de retail, la supraoferta de spatii comerciale din diferite zone. In cazul Romaniei si al Bulgariei discutia este clara pentru anumite zone care au fost percepute ca fiind cele mai atractive si in care s-au proiectat foarte multe spatii comerciale in acelasi loc.

S-au facut dezvoltari in zona de retail fara a se face o analiza serioasa asupra corelatiei dintre cererea zonei respective si oferta totala a mai multor investitori in acelasi loc. Studiul s-a facut in februarie anul acesta si faptul ca in Arad, spre exemplu, s-a renuntat la trei dintre cele sase proiecte de retail anuntate la inceputul anului, poate fi vazut ca o confirmare a predictiei, facuta in studiu, despre corectia ce urma sa aiba loc in acest domeniu in 2008.

Nu este vorba in niciun fel despre piata imobiliara Romaniei, de piata  in ansamblu, ci despre retail, locurile si tendinta unor teritorii de a crea situatii de supraoferta. Sunt o suma intreaga de dezvoltatori de retail care si-au reconsiderat pozitia lanturilor de dezvoltare. Iar astea sunt exact genul de corectii despre care vorbeste studiul.

Romania e o piata in crestere, care trebuie sa creasca evoluat, prin intermediul unor investitori care capata experienta si devin din ce in ce mai sofisticati si mai capabili sa faca analize si sa ia decizii documentate. In mare masura vor fi fortati in directia aceasta de maturizarea clientilor.

Exista dorinta si presiunile pentru transparentizarea pietei imobiliare


Reporter: Piata imobiliara romaneasca pare lipsita de transparenta. Se va trece la o transparentizare a ei?
Speranţa Munteanu:
Lipsa de transparenta este o problema. Intotdeauna cand se fac venituri foarte mari, cand esti in perioada intens speculativa, tendinta e sa tii cat mai confidential informatia. Eu cred insa ca de acum incolo transparenta va fi mult mai importanta decat confidentialitatea si sunt cativa actori interesati de acest lucru: bancile, chiar dezvoltatorii, zonele de cadastru si taxe locale. Actiunile de transparentizare vor veni dinspre una din aceste zone.

Reporter: Exista deja o initiativa a BRN in colaborare cu notarii.
Speranţa Munteanu:
In Franta, spre exemplu, informatia privind pretul locuintelor este culeasa din zona de taxe locale, la fel si in SUA. La noi exista in acest sens o initiativa a sistemului bancar care impreuna cu notarii doresc sa faca acest demers de a da un indice al pietei imobiliare bazat pe valorile reale.

Reporter: Dar in conditiile in care declari la notar un pret mai mic, cat de exacte vor fi?
Speranţa Munteanu:
Pai tocmai de aceea este buna corelatia cu banca, pentru ca bancii nu ii poti declara un pret mai mic. Cele mai bine informate sunt bancile, dar si notarii au inceput sa fie bine informati. Cred ca initiativa e foarte buna. Exista o presiune si presiunea va duce la rezultate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12237 vizualizari

 • -3 (3 voturi)    
  aoleu cata'mai pomelnicu' (Luni, 4 august 2008, 12:46)

  johny [anonim]

  probabil tanti asta vrea sa cumpere si ea un teren ieftin... e adevarat ca preturile scad la apartamente "second hand"... dar la terenuri nu am vazut treaba asta pana acum...
  • 0 (0 voturi)    
   nu stiu... (Luni, 4 august 2008, 13:05)

   8minus3egal1 [utilizator] i-a raspuns lui johny

   In Bucuresti cred ca au scazut preturile si la terenuri, mai ales in unele periferii existau locatii unde se cerea 1200-1300 EUR/mp in zone cu limitare pe inaltime a constructiilor (adica cheltuiai pe teren peste 1 milion de euro dar puteai construi doar casa cu maxim 1-2 etaje, nu bloc). E normal ca preturile sa scada in aceste zone, pentru ca nu e rentabil sa construiesti o casa care sa coste mai putin decat terenul.
  • 0 (0 voturi)    
   sigur ca sunt mai multe apartamente decat terenuri (Luni, 4 august 2008, 13:25)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui johny

   Avand in vedere ca oferta de terenuri e mai mica decat cea de apartamente si sunt si mai putini speculanti, evident, preturile vor scadea mai mult la apartamente decat la terenuri.....
   MUAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!
  • +1 (3 voturi)    
   Prea tarziu! (Luni, 4 august 2008, 13:43)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui johny

   Johny,nu cred ca tanti asta are interese,asta-i adevarul vechi!
   Dar eu o acuz pe aceasta tanti de fapt,de
   activitatea ei neprofesionala de pana acum!
   Aceasta buba imobiliara a crescut in nestire si nesimtire!Aceasta tanti trebuia sa explice aceste lucruri cu luni in urma,nu astazi,cand cutitul a ajuns la os!
   Preturile din Ro.nu sunt realitati,nu sunt justificate!
   Au cumva terenurile din Ro.aur in subsol de se cere o suma exrbitanta in comparatie cu restul european?
   Nu a existat si nu exista o expertiza corecta,neutrala si adecvata regiunii.
   Constructorii au construit la 6-700(in ultimul timp)m2 si au incercat sa vanda la 15-2000 m2(la care se mai adauga si pretul terenului construit,TVA,etc).Nicaieri in lumea asta(ti-o spun din experienta pers.in Germania,Belgia si Olanda,din surse apropiate,SUA)la apartamente nu se fac asemenea adaugari.In orasul meu se vand apartamente,noi,la malul Rinului cu 1800-2000 m2de calitate superioara,(nu se separa graul de pleava,este inclus totul).In Buc.daca vrei sa faci un contract ptr.un apartament ai:m2 de constructie(cam ca-n Germania)+pretul solului+garaj+TVA.Este o aberatie,este smecherie,este nesimtire,este lacomie!
   • -2 (2 voturi)    
    care cutit, care os ??? (Luni, 4 august 2008, 14:19)

    intrebator [anonim] i-a raspuns lui Victor

    Majoritatea propietarilor din romania nu au credite ipotecare, numai "investitorii", dezvoltatorii de apartamente in mijlocul miristii, unde nu e infrastructura si cam 5% dintre noii cumparatori, astfel, daca nu ai motive serioase sa vinzi, de ce sa vinzi?...cumparatorii se vor lamuri ca numai cei care trebuie sa vinda vor scadea preturile, adica cei 5% , cit despre apartamente la periferie , fara scoli, gradinite, magazine, spitale in jur, n-au de cit sa le ieftenesca, sa stea axolo cine vrea...s-a cma lamurit lumea ce insemna sa nu ai nimic in jur!
   • 0 (0 voturi)    
    mda... (Luni, 4 august 2008, 15:56)

    johny [anonim] i-a raspuns lui Victor

    la apartamente vechi scad... e clar, nici eu nu pricep de ce vin analistii si se dau mari acum, cand anul trecut anuntau cresteri spectaculoase... pentru mine aia care vin si imi explica ce s-a intamplat nu au nici o valoare... ce s-a intamplat am vazut si eu cu ochii mei foarte bine...

    Oricum, nu cred ca vor scadea preturile foarte mult pentru ca ma uit la chirii... un apartament cu 2 camere se inchiriaza lejer la 600 de euro... ori daca iti iei un credit de 100 de mii pe 30 de ani platesti tot cam pe-acolo si casa iti ramane tie...

    deci nu cred ca vor scadea preturile drastic pentru ca cerere exista... cred ca e doar un blocaj de moment...
   • +1 (1 vot)    
    tanti (Marţi, 5 august 2008, 1:13)

    V [anonim] i-a raspuns lui Victor

    nu e treaba ei sa-ti deschida tie ochii. Nu ea face legile in ro si plus lucreaza o firma particulara..
  • +1 (1 vot)    
   Nu zau bre (Luni, 4 august 2008, 22:56)

   gigel [anonim] i-a raspuns lui johny

   Bre Ionica, tanti aia face mai multi bani intr-un an decit o sa viseze toata familia matale in viata asta, nu are nevoie de zvonuri ca sa-si cumpere un teren.
   Poate nu stii, dar la PWC (precum si la ceilalti 3 din "big 4" (kpmg,ernst&young si deloitte) se cistiga pe putin spus foarte bine, iar tanti asta nu e ultimul functionar, e totusi un directoras pe acolo.
  • +1 (1 vot)    
   raspuns lui Johny (Marţi, 5 august 2008, 9:59)

   AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui johny

   Daca ai stii cat de desteapta este doamna asta, pe care tu o numesti tanti, te-ai mai gandi de 2 ori. Eu cred ca este cea mai buna si mai complexa analiza pe care am citit-o in ultimul timp, Si gandeste-te ca tu ai acces la ea gratis, in timp ce un dezvoltator ar fi putut plati poate si 100 000 euro ca sa o aiba acum 3-6 luni. In rest, daca ai un teren asezat undeva bine, gandeste-te ca el valoreza ceva numai in mana uni dezvoltaor, nu si in mana ta. Bafta!
 • +1 (1 vot)    
  scad peste tot (Luni, 4 august 2008, 12:54)

  Hehe [anonim]

  Nu se mai vinde nimik , au scazut preturile al app vechi la app noi la terenuri , a crescut nr anuntzurilor cu 100%.
  Nu mai sunt bani mon ami, cerere exista , bani nu sunt:), furnicutzele nu mai au bani, aia care au nu sunt asa multi sa conteze
 • +2 (2 voturi)    
  Hopaa...deja zilnic avem asemenea titluri (Luni, 4 august 2008, 13:00)

  nelu [anonim]

  cred ca incep ceva sa puta rau:zilnic apar tot mai multe semne in privinta asta si toamna e aproape:ori e tzunami,ori ori cutremur ........e clara tendinta
 • +1 (3 voturi)    
  Acum e oficial. (Luni, 4 august 2008, 13:05)

  Alin [anonim]

  Deci se va ajunge la preturile din 2005. Daca PwC au zis asa este destul de probabil sa se intample asa. Ce mai asteptati? Vindeti repede tot ce aveti acum cat sunt inca bune preturile, chiar daca nu castigati tot atat de mult ca acum 6 luni!
 • +2 (2 voturi)    
  Dupa ce au furat acum vor sa cumpere ieftin.. (Luni, 4 august 2008, 13:10)

  Johann [anonim]

  La ce interese are tanti cu guvernul romaniei.. tot timpul fac analizele pe placul lor...
  • 0 (0 voturi)    
   Precum oile !!! (Marţi, 5 august 2008, 20:44)

   Elena [anonim] i-a raspuns lui Johann

   Mai oameni buni!!!Cum credeti voi ca vor scadea preturile la terenuri?!!!!La blocuri vechi e normal dar la terenuri?!!
   Poate ca aceasta doamna are dreptate dar cind se refera la terenuri uitate de D-zeu si dezvoltare!!
   Mai vorbim la anul tovarasi!!!
 • +1 (1 vot)    
  PWC are si real estate ? (Luni, 4 august 2008, 13:10)

  omu' de la bloc [anonim]

  Ce spune tanti sunt lucruri de bun simt...orice societate implicata in imobiliare care se respecta ti le poate spune.
  Nu stiam ca auditorii s-au bagat si pe real estate...
  Chiar asa cu ce se ocupa departamentu' ala de real estate ? ca de "debt advisory" nu prea poate fi vorba (se duce investitoru' direct la banci care si-au facut directii specializate pe real-estate...)
 • 0 (2 voturi)    
  Dna are dreptate (deci "joni" mai citeste) (Luni, 4 august 2008, 13:14)

  GMArga [anonim]

  Domnu' "joni", vorba aia "cu rabdarea treci si marea". Mai citeste si matale cu atentie...
  Revenind la subiect, eu zic ca dna a spus cateva adevaruri. Ca o fi avand si dansa obiective, ca face parte dintr-o miscare orchestrata de "sensibilizare" asupra asa-zisei piete imobiliare romanesti, nu putem sa ne pronuntam Da ori Ba.
  Insa e momentul ca toti bisnitarii, securistii si manelistii sa dea cu capul de pragul de sus. Dar "box populi, box dei", suntem in Rrrromanica si traim din legende (alea cu poporul ales, tara noastra colt de rai etc.).
  Desteptarea...?
  • 0 (0 voturi)    
   iluzii (Luni, 4 august 2008, 13:36)

   8minus3egal1 [utilizator] i-a raspuns lui GMArga

   Daca preturile la case scad, cine o sa le cumpere casele alea ieftine? Eu, tu, astia cu 2 lei in buzunar?? Nu. Tot bisnitarii, securistii si manelistii care au facut bani pana acum.

   Nu iti face iluzii ca anunturile/articolele astea ies in piata inainte ca bisnitarii. securistii si manelistii sa isi fi vandut deja orice "obiectiv" cumparat la preturi mari. Oricum piata e piata si pana la urma trendul va fi cel al cererii si ofertei, dar e bine sa nu ne iluzionam prea tare ca noi stim mai bine decat ei...
 • +1 (3 voturi)    
  De ce nu sunt intrebate si bancile (Luni, 4 august 2008, 13:23)

  adrian c [anonim]

  Ceva pute.
  Bancile care au acordat anul trecut in decembrie un credit de 120.000 de euro (si nu au acordat doar unul ci zeci), iar la sfarsitul anului curent sa zicem ca ap respectiv va costa 100.000 de euro. Eu ca si cumparator as renunta la credit si as cumpara un apartament la fel cu 100.000 de euro sau as mai astepta sa scada preturile. Multi probabil asa vor face.
  Deci banca a platit 120.000 de euro. Dar ramane cu un apartament ce costa 100.000 de euro si care va scadea. Oare atat de prosti sa fie astia in banci? Sa nu fi stiut ei ca preturile vor scadea? Si sa tot vrea sa acorde credite, acum cand toata lumea spune ca preturile scad? Sau bancile stiu ceva ce noi nu stim? Adica faptul ca perioada asta de scadere este limitata si preturile vor urca iarasi. Intreb si eu, ca rumanul.
  • 0 (0 voturi)    
   daaaaaa (Luni, 4 august 2008, 14:22)

   amuzat [anonim] i-a raspuns lui adrian c

   mai ales bancile ...sint pline de prosti..hihihih,hahahaha...ce face banca este cel mai bun termometru, ca nu-i acolo ca sa piarda banii!
  • +2 (2 voturi)    
   Credite cu avans zero (Luni, 4 august 2008, 14:22)

   b09d4n [utilizator] i-a raspuns lui adrian c

   Incercati sa aflati cate credite au fost acordate cu avans zero si veti afla raspunsul la intrebarea dumneavoastra.

   1. Majoritatea creditelor au fost acordate in conditiile in care cumparatorul avea un avans (in general 25%) care acopera aceasta scadere a preturilor;

   2. Renuntati la plata creditului si nu veti mai primi (deocamdata personal, insa in functie de paguba posibil si membrii familiei dumneavoastra) credit pe viata, de la nici o alta banca.

   3. Cu respect va anunt ca suntem romani si nu rumani. Ideea generalizata precum nu am gandi si ca suntem o masa de manevra este una fara sustinere reala.
  • +1 (1 vot)    
   idioti (Luni, 4 august 2008, 14:25)

   Popescu [anonim] i-a raspuns lui adrian c

   Incredibil cum nu inceteaza sa mai apara comentariul oligofrenic "renunt la credit si-mi iau altul".

   Deci, heloou, pentru toti idiotii: cine dracu credeti ca va mai imprumuta dupa ce-ati intrat o data in baza de date a Biroului de Credit?
  • +1 (1 vot)    
   Crezi tu ca... (Luni, 4 august 2008, 15:11)

   Tetelu [anonim] i-a raspuns lui adrian c

   daca nu iti vei plati creditul ipotecar, vei mai putea lua vreodata un alt credit cu care sa cumperi un alt apartament mai ieftin? Crezi tu ca banca e atit de fraiera incit sa ramina cu apartamentul si cu gaura? Daca tu i-o tragi bancii, atunci si bancile ti-o vor trage tie, in sensul ca nu vei mai pupa nici 5 lei credit toata viata ta. Si crede-ma, ca nu e bine! Se va ajunge si la noi, ca si in alte tari cu istoric. Cind vom fi bagati toti in computer, o sa vezi cit de nasol o sa fie ca ai uitat de 2 ori sa platesti factura la Electrica...
  • 0 (0 voturi)    
   Exagerat ca o sa ajungem la nivelul din 2005-2006 (Marţi, 5 august 2008, 14:46)

   Marius [anonim] i-a raspuns lui adrian c

   Adrian , bancile isi iau si ele teapa. in america teapa se masoara in sute de miliarde de dolari (cam 400) iar teapa s-a luat cam pe acelasi principiu pe care l-ai expus tu. Totusi bancile din Romania mai cer si avans si atunci la o casa de 120000, vreo 90-100 i-ai pus de la tine.
   Nu cred ca o sa ajungem cu preturile apartamentelor vechi la nivelul anului 2005-2006. Cu imbunatatirea accesului la credite samd sa-ti poti lua apart. de 2 camere la vreo 250-300 Eur? Nu prea cred. In rest este o analiza foarte serioasa. Mi-a placut ce a zis cu terenurile: tendintele se studiaza pe pietele lichide. Nu e adevarat ca apart vor scadea mai mult decat terenurile pt. ca sunt mai multe: din contra stocul de terenuri este constant. volumul si calitatea proiectelor de pe ele variaza. Asa ca scaderea va incepe cu terenurile si se va ajunge mai apoi la apart
 • +1 (3 voturi)    
  uite ca unii mai si gandesc... (Luni, 4 august 2008, 13:25)

  Dedalus [anonim]

  Mult bun-simt in articol. Mie mi-a placut, chiar daca e cam lung (fara totusi sa fie deranjant pentru mine).

  As adauga 2 factori pentru care, dupa parerea mea, corectiile vor fi mai mari decat cele prognozate (oarecum indirect...) in articol:
  a) suprafata unitatii locative nu va creste de la 80 la peste 100 mp, deoarece costurile de intretinere vor creste foarte mult odata cu criza combustibilului si cu scumpirea vietii
  b) re-vanzarile vor fi mult sub randamentul asteptat: odata cu cresterea niveului de cultura (adica peste vreo 20 de ani, ca deocamdata scade catastrofal), nu cred ca va mai fi cienva dispus sa cumpere la preturile "premium" locuinte precum cele din Baneasa, inghesuite si cu un acces imposibil de imbunatatit, chiar cu autostrazi suspendate...

  Bucurestiul probabil ca nu va cunaoste chiar asa o dezvoltare grozava:
  - multi tineri vor pleca la studii in strainatate, peste vreo 10-15 ani, nici vorba de "Bucuresti oras universitar"- concurenta e acerba pe plan european si cu SUA, asa ca odata cu cresterea veniturilor, parintii vor prefera sa dea un ban mai mult, dar sa dea o sansa copiilor lor (Germania, Suedia, Anglia- in afara de SUA)
  - cresterea economica e din pacate sustinuta de factori in afara productiei (adica de comert, de comenzi de stat supraevaluate si de constructii)- astea se vor termina in 5-10 ani, cu corectia ritmului de crestere economica de rigoare.

  Plus, sa nu uitam ca valaora euro era prin 2005 de peste 42,000 LEI vechi, iar trendul era continuu crescator. Acum EUR e 35,000, trendul e fluctuant (3,1- 3,8), iar creditele sunt luate in diverse valute - inclusiv CHF, care variaza la randul lui fata de EUR.

  Foarte greu de comparat preturile in conditiile astea, dar eu cred (parerea mea...:-))) ca unitatea locativa standard va fi tot 2 camere, cu o suprafata de 50-70 mp, rareori 3 camere - cu suprafata de maxim 90 mp.

  Pentru apartemente vechi, ceea ce oamenii ar fi probabil dispusi sa dea pe asa ceva este 60000-90000 E.
  • 0 (0 voturi)    
   Detaliere (Luni, 4 august 2008, 14:33)

   b09d4n [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

   Ati omis un aspect destul de important. Aparitia imobilelor de lux. In acest articol se pomeneste de zona Unirii-Decebal, zona care se preteaza la asa ceva.

   In orice capitala exista si strazi unde locuieste clasa de mijloc prospera. Facem exceptie de zona de nord a capitalei care este rezervata clasei sociale superioare.

   In ultimii ani nu s-a mai facut direfentierea dupa criteriile normale. Au acelasi pret si apartamentele din blocuri stradale pe structura antiseismica si cele din spate, din placi de beton de 15 cm. Acelasi pret il gasim si in blocurile cu portar, vecini civilizati, fara probleme la subsol cat si in blocurile spre periferie, poluate social si cu tot felul de probleme de constructie.

   Se construiesc asa zise imobile de lux in zone traditional muncitoresti, precum Colentina, Drumul Taberei, Titan, Berceni sau Militari. Se cer aceleasi preturi precum imobilele construite in centru.

   Piata se reaseaza. Se dizolva unanimitatea criteriul unic al pretului pe metru patrat inainte de 77 sau de dupa. Intervin aspecte de bun simt precum infrastructura, spatii verzi, puncte de atractie, locatari, locuri de parcare, siguranta imobilului la cutremur.

   Sper sa nu fi suparat pe nimeni cu acest comentariu.
   • 0 (2 voturi)    
    asa e... (Luni, 4 august 2008, 14:58)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui b09d4n

    Sigur, apartamentele de lux (sau casele de lux, in sfarsit)), au o... "prima de lux".

    Sunt de acord cu "aspectele de bun simt", cred ca intr-adevar faorte multi nu le-au mai luat in seama, cumparand doar pe ideea ca "la anul va fi mult mai scump".

    Ceea ce ma mira este acceptarea blocurilor masive in categoria "de lux". Inainte de 89, a fost o mare plangere privitoare la demolari, si toata lumea plangea ca "ne pune pe toti in cutiile alea de beton". Sigur ca la finisaje si suprafata nu erau ce viseaza lumea acum. Dar blocurile de acum sunt totusi... blocuri. Ce poate fi intr-ubn bloc asa de grozav sa justifice "prima de lux"?

    Mai deunazi un dezvoltator se chinuia sa-mi explice ca aerul conditionat sub-dimensionat produs de o firma obscura, venit la pachet cu apartamentul nou e normal sa fie asa de slab, pentru ca un aparat mai bun ar fi insemnat "un finisaj premium"!.

    Cred ca pe multi ii pacaleste si ideea de "lux". Intr-un alt exemplu un dezvoltator prezenta ferestrele din termopan PVC drept "finisaje de inalta clasa"!!!

    samd
 • 0 (2 voturi)    
  PwC (Luni, 4 august 2008, 13:25)

  Alex [anonim]

  Cred ca d-na a iesit la rampa sa mai tempereze tensiunea, pentru ca scaderea va fi mai accentuata decit prevede ea.

  La cite studii de piata pentru diverse fonduri a facut PwC in care le arata ce profituri colosale vor scoate din Romania, trebuia sa iasa si ei la rampa sa-si linisteasca clientii.

  Este timpul sa revenim la adevarata noastra valoare. Salariile nu pot sa creasca ca sa isi permita orice familie cumpararea unui apartament. Dupa caderea pietei imobiliare cred ca multi isi vor pemitea plata unui pret real pentru o locuinta.

  Sa comparam cu caderea BVB si vom vedea ce va urma pe piata imobiliara.
 • 0 (0 voturi)    
  Tema imobiliara (Luni, 4 august 2008, 13:30)

  b09d4n [utilizator]

  Felicitari pentru articol ! In sfarsit, dupa multe articole scrise pe aceasta tema citesc o analiza obiectiva si bine argumentata (axata mai mult pe Bucuresti din pacate).

  Multumim pentru informatii doamna Speranta Munteanu.
 • 0 (0 voturi)    
  obiectiva (Luni, 4 august 2008, 13:32)

  viorica [anonim]

  in sfarsit o parere documentata si obiectiva, dupa ce in fiecare zi chiar aici pe hotnews apar numai comentatori de la agentii imobiliare si de la mari dezvoltatori. Nu trebuie sa fi mare specialist ca sa iti dai seama ca preturile au luat-o razna de cativa ani, era normal sa vina si timpul ca preturile sa se aproprie de realitate. Iata ca vine un om de meserie si spune ca pretul real la apart. noi nu poate sari de 900 euro/mp. Usor, usor oamenii si piata se maturizeaza si la noi si marii dezvoltatori trebuie sa faca oferte mai serioase care sa convinga, nu este suficient sa fie un apart. cu 20 mp mai mare ca sa ma convinga sa-mi vand apart, meu ceausist din Dr. Taberei (cu garaj la demisol) si sa cumpar cu 200-300.000 euro un apart. la margine sau in afara orasului, doar cu un loc de parcare in curte, fara mijloace de transport, fara magazine, farmacie, scoala... Ii invit pe cei care spun ca lucrurile astea nu conteaza, sa-si imagineze ca la ora 12 noaptea au nevoie de un medicament sau trebuie sa cheme salvarea (care nu vine in afara orasului) sau au nevoie de un taxi, sau trebuie sa angajeze bona la copil (bona nu are masina personala) si alte situatii de genul asta.
  • 0 (0 voturi)    
   asa e! (Luni, 4 august 2008, 13:45)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui viorica

   Corect! Cei care au copii te vor intelege si te vor aplauda cu "toate mainile" :-))).
 • +2 (2 voturi)    
  IMI E MILA DE VOI (Luni, 4 august 2008, 13:38)

  daniel cristesc [anonim]

  ...cei care cititi astfel de articole si va lasati manipulati.
  O citez pe aceiasi doamna Speranta Munteanu- articol aparut in aprilie in ziarul financiar cu aceiasi tematica : "In piata romaneasca inca nu sunt prezenti marii furnizori de capital. Exista un numar extrem de redus, care au doar participatii foarte mici la anumite proiecte" ...."In ceea ce priveste piata locala de profil, reprezentantul PwC a aratat ca nu exista motive de ingrijorare cu privire la aparitia unei crize".

  Aceiasi persoana, acelasi subiect, alt punct de vedere.
  De ce?
  Zvonuri ca preturile scad. fraierii asteapta cu gura cascata sa scada si mai mult eventual vand mai ieftin ce au cumparat deja iar desteptii dau interviuri si cumpara.
  Bravo Romania.Somn usor.
  • -1 (1 vot)    
   nu vad nici o manipulare (Luni, 4 august 2008, 14:04)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui daniel cristesc

   Nu cred ca exista vreun interviu dat de cineva de la o firma cu interese imobiliare care sa nu fie afectat de interesele acesteia.

   Pe de alta parte, aritmetica nu poate fi manipulata, iar cei mai multi locuitori ai Romaniei nu au venituri din care sa-si permita preturile afisate. Chiar si lund in considerare un 50% (in medie) venituri nedeclarate.

   Mai mult, cei care au cumparat in anumkite zone cu acces dificil, fara utilitati etc. platind la limita capacittii lor, regreta acum ca nu au luat in calcul si alti factori, nu doar suprafata si finisajele.

   Sunt multe argumente in favoarea unei corectii rapide in jos, ele existau si acum 2 ani, numai ca din interese particulare, cei care incercau sa le aduca in discutie erau descurajati.

   Mai apare si "efectul de turma": "Ai vazut pe X? A cumparat apartamentul cu 20,000 EUr si acum fara 120,000 EUR a zis ca nu il da, ca vecinul lui atat a luat pe el!".

   Numai ca lumea merge inainte, si apare nevoia de a vinde (cresc copii, schimbi locul de munca etc.) si daca stai 2 ani si nu ti-l ia nimeni, te mai gandesti sa scazi. Sau nu vinzi, si atunci nu mai conteaza cu cat "te gandeai sa vinzi".

   Bancile s-au uflat si ele foarte mult, portofoliul de credite imobiliare a tot crescut, pe ideea ca "o proprietate imobiliara poate sa stagneze, dar nicidecum sa scada", asta venind si din faptul ca nimeni nu a vazut scaderi de pret in Ro pana acum.

   Cineva mi-a cerut 500,000 EUR pe o casa in Buc cu teren sub 400 mp si ceva peste 100 mp cosntruiti. Daca iei un credit pe 20 de ani pe asa ceva, inseamana cam 1 milion de eur, la final!!! Asa ceva este absolut aberant.
  • 0 (2 voturi)    
   Este o criza mai mare decat crezi tu! (Luni, 4 august 2008, 14:36)

   Walter [anonim] i-a raspuns lui daniel cristesc

   Nu ti-am inteles teoria!Si-n SUA,si-n Spania,au existat"asemenea"analize,ca sa se mai salveze ce se mai putea!Asta-i o practica naturala,dar daca nu esti prost,incredibila.
   Mereu la baza zvonurilori exista un adevar,uneori adevarul sta la jumatate de pas!
   Eu pers.am fost in Ro.sa cumpar parintilor mei ceva mai aproape de oras.
   Gasisem ceva adecvat,ne intelesesem,iar cand sa facem actele:Nu mai vand.Vecinii vand la pretul cutare si vreau si eu atat!
   Nu am vrut sa trec limita,ptr.ca si asa mi se parea exagerat.Si astazi sta respectivul obiect nevandut!
   S-a cerut pe an ce trece,suma"pietii".In 5 ani de atunci,un imobil gol pierde din substanta si valoare,dar in Ro.este invers,cu cat mai vechi,cu cat fara infrastructura,cu cat un gunoi,cu atat preturile cresc!
   Daca toti faceau ca mine,aceasta specula se spargea acum trei ani si nu acum.Cei care au luat credit ipotecar,nu vor mai avea acoperiri,
   ptr.ca valoarea imobilului nu corespunde cu realitatea!Cred ca ultima ta fraza nu mai este compatibila contemporanului!
   Peste tot economia stagneaza,somajul creste,viata se scumpeste.
   Nu cred ca Romania va face exceptie!In Ro.va fi extremul negativitatii,deoarece romanul,daca nu era fudul...
   Vom trai si vom vedea!
  • -1 (1 vot)    
   mila (Luni, 4 august 2008, 14:36)

   skywalker [anonim] i-a raspuns lui daniel cristesc

   Analiza doamnei Speranta mi se pare foarte pertinenta si chiar respectabila si echilibrata in aprecieri . Domnule daniel cristesc mila dumneavoastra este neavenita si nefondata .Pe langa gasca mare a frustratilor care nu au bani de un apartament si care urmaresc cu un fel de placere prabusirea pietei imobiliare sunt si oameni realisti si obiectivi . Doamna mi se pare foarte realista si chiar un pic optimista .Sincer nu as da nici 20000 euro pe un apartament ceausist ,bucurestean de cartier la etajul 8 . Pretul real mediu al unui apartament vechi in bucuresti cu 2 camere nu ar trebui sa depaseasca 55000 euro . A se vedea Budapesta ,Varsovia etc .
 • +1 (1 vot)    
  este doar inceputul corectiei... (Luni, 4 august 2008, 14:41)

  geo [anonim]

  Aceste predictii de scadere/ corectie au fost mult discutate pe forum-uri inca de anul trecut..nu tb sa lucrezi la PWC sa vezi ca exista o singura directie...in jos...

  Unde sunt "baietii" destepti care sustineau ca preturile vor creste si in 2008? :))

  http://www.rezidential.net/forum/viewtopic.php?t=114&start=60
  http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/
  http://www.romanianuda.blogspot.com
  http://balonul-imobiliar.blogspot.com

  Acum cumparatorii vor face legea pe piata de real estate de la noi...vanzatorii/ developerii incep sa simta mirosul pestelui imputit :)
  Si expectativa cumparatorilor va intetii jarul de sub talpile vanzatorilor...
 • +1 (1 vot)    
  Sunt semne ca si dezvoltatorii... (Luni, 4 august 2008, 15:21)

  Tetelu [anonim]

  mai lasa din pret. Ma rog, sunt si unii idioti care inca ridica preturile, dar o sa se dea cu capul de pragul de sus cit de curind.
  E "un cartier german in nord-vestul Bucurestiului", mai precis Chitila, care la 1 iunie vindea apartamente de 3 camere cu 160000 euro + TVA. La sfirsitul lui iulie a aparut o noua oferta: acelasi apartament de 3 camere + loc de parcare + boxa numai 140000 + TVA. Si personal, cred ca sunt dispusi si la negocieri. Au inceput sa simta ca piata nu va mai merge in sus si cum un cartier gol nu da bine la nume, se grabesc sa-l vinda, poate nu cu profit de 100%, dar macar de 75%. Asa ca loc de scadere mai au. Si or sa mai scada.
 • +2 (2 voturi)    
  manipulare (Luni, 4 august 2008, 16:06)

  AristotelCostel [anonim]

  Deci, îmi cumpăr casă, mă mut de colo-colo până-mi cresc puradeii, după care-mi cumpăr o garsonieră mizeră ca să încasez chiria de pe megaluxul cumpărat din truda pe 20-30 de ani? Aşa fac ăia în vest? Da's proşti?

  "...exista prognoza ca Bucurestiul va ajunge la 4 milioane si acesti oameni trebuie sa stea undeva."

  O informez pe d-na Speranta Munteanu ca prognoza asta am mai auzit-o la Property Secrets, care a pacalit astfel cativa speculanti straini.

  Isi asuma PricewaterhouseCoopers Romania aceasta prognoza? Păi, mizeria asta e gravă...

  Dupa un maxim in 1992, 2,2 milioane bucuresteni, in 2006 s-a ajuns la 1,9 milioane. Ce fenomen coagulant se va petrece si in cate veacuri va avea loc adunarea a 4 milioane de oameni in ...Bucale?

  Eu n-am mai auzit de dublarea populatiei in nicio capitala europeana...intr-o perioada de timp utila in calculul rentabilitatii pietei ...chiriilor.
 • -3 (3 voturi)    
  nu sunt apartamentele in provincie asa de ieftine (Luni, 4 august 2008, 20:42)

  petrica [anonim]

  L a Deva nu sunt garsoniere cu 25.000 euro, nici vorba de ap. cu 2 camere, care sunt undeva intre 40-60.000 euro, functie de zona...
  Nu le stie pe toate, doamna ... dar asa vrea sa para!
  • +1 (1 vot)    
   nu stiu ce preturi stii tu in deva, darinformatia (Luni, 4 august 2008, 22:54)

   ioana [anonim] i-a raspuns lui petrica

   este ciudat ceea ce spui tu despre preturile din deva. eu am plecat din roas de 12 ani si am doua apartamente de vazare, cu doua camere, in doua zone ale orasului: unul in gojdu, pe care nimeni nu mi-a dat mai mult de 600 de milioane de lei vechi, desi este la etajul 1, aproape de piata, de gara, intr-o zona ok, iar celalat pe eminescu, vizsavi de astoria, decomandat, pe care nu am primit mai mult de 1 miliard lei vechi, ceea ce inseamna in jur de 27.000 de euro. asa ca sunt curioasa care sunt exemplele tale. ale mele, din realitate, confirma exact informatia din articol.
 • -2 (2 voturi)    
  Se poate si mai bine (Luni, 4 august 2008, 21:22)

  Cristina [anonim]

  Articolul e mai bun decat cele obisnuite ale diverselor agentii. As fi mai multumita cu o analiza - de ce a crescut mai mult in 2007, de ce a scazut asa de repede in 2008 si nu mai scade acum, daca cei care au vandut sunt investitorii straini ce implicatii are asta pe termen mai lung, daca are implicatii. Ar fi mai valoroase predictiile pe termen scurt, 3-6 luni. De unde sa stim ce o sa fie peste 1 an. Intre timp vom avea si alegeri. Conteaza ce cuvanteaza Isarescu, mai mult chiar decat rata de dobanda de referinta. Daca el o sa zica 'liber' parca vad cum isi face lumea curaj.
  De ce in 2000 erau diferente asa mari intre zonele bune si cele rele ? Era piata mai matura ? Ce mai inseamna cuvantul asta, ca s-a cam demonetizat.
  E adevarat ca in retail s-a investit enorm intr-un timp foarte scurt si se mai fac si greseli cand te extinzi in ritmul asta. Nu e o explicatie ca ai investit in provincie pentru ca erai gelos pe profiturile din Bucuresti.
  Am cautat in pagina asta referiri la cerere si oferta si asta da o nota doamnei Speranta, dar mai ales comentatorilor, habarnavistilor cum zicea cineva.
  Observati si numeroasele greseli de redactare din articol.
 • +1 (1 vot)    
  colaps ...imobiliar (Marţi, 5 august 2008, 0:13)

  nostradamus [anonim]

  mai dragi romani....cat era sa tina ..... exagerarea asta e preturilor? 10 ani ? nici pe departe......cu mari eforturi ...agentiile imobiliare incearca inca sa ascunda falimentul ....nimeni nu zice mai nimic.
  ba sa vezi ca o sa scada alea vezi cu putin, putin, alea noi nu.
  de unde ??? minciuni.
  or sa scada toate, TOATE si pamanturi si tot ca e prea mare exagerare si nesimtire.
  cum e posibil la Budapesta o garsoniera e 25.000-3000E---- iar in bururesti= o parcare imensa 70.000-80.000 E???
  sper din toata inima ca romanii plecati in strainatate si semnele sunt in acest sens, sa nu mai cumpere nenorociri de case in Romania, cand pot cumpara aproape la acelasi pret in Spania, Italia....
  GATA CU imbogatirea peste noapte..si gata cu agentiile ..cata frunza cata iarba.....
  prevad scaderi cu - 40, 50% in Bucuresti.....
 • 0 (2 voturi)    
  ce bine!!! (Marţi, 5 august 2008, 0:25)

  lupu [anonim]

  ce bine ca te numesti speranta!!!dar as avea si eu op intrebare...speranta moare ultima sau piata imobiliara odata cu ea???

  OFFTOPIC
 • -2 (2 voturi)    
  nu va saturati de vise? (Marţi, 5 august 2008, 1:34)

  clujean [anonim]

  dragii mosului, nu stiu ce e in Bucale dar va pot spune ce e la Cluj: aici 2 camere la 47 mp intr-un bloc vechi dintr-o zona civilizata (si cu costuri de intretinere mici) nu se vand sub 70.000 Euro (mai scump chiar daca au finisaje cool, centrala, termopane, etaj intermediar)! am si eu de vanzare 2 apt, unul ca asta pomenit mai inainte si unul de 3 camere, superfinisat, in zone bune, si nu le-as da sub 75.000, respectiv, 100.000! vrei ceva mai ieftin? te invit sa-ti iei un rahatzel intr-un bloc nou, la Floresti (marginea orasului), unde disconfortul, vecinii de kko si distantele de transport iti vor scoate pe nari economia facuta la cumparare! vand pt ca vreau altceva, nu sunt disperat s-o fac, iar daca nu capat cat cer nu vand si basta! mi se rupe de trenduri si alte povesti; cine vrea sa cumpere da cat ii cer, cine nu sa citeasca ce scrieti voi aici si sa astepte pana la pastele cailor sa-i vand eu la pretul de acum 3 ani! hai noroc
  • +1 (1 vot)    
   bravo (Marţi, 5 august 2008, 4:07)

   io [anonim] i-a raspuns lui clujean

   si de cit timp le ai la vanzare? ai chiriasi sau stai cu ele goale, cind inflatia in euro bate la 5% pe an?poate le dai in 5 ani cu cit vrei
  • 0 (2 voturi)    
   si eu vand (Marţi, 5 august 2008, 7:17)

   Lucian Ilea [anonim] i-a raspuns lui clujean

   am un ap cu o camera pe care-l dau cu 40000 de euro si cu banii o sa-mi iau o garsoniera la Paris
   Parca totusi,e mai bine sa traiesc la Paris decat in Cluj
   • 0 (0 voturi)    
    garsoniera paris (Marţi, 5 august 2008, 11:26)

    paris [anonim] i-a raspuns lui Lucian Ilea

    domnu' lucian, cred ca ai scris un comentariu ca sa vezi daca merge tastatura, daca tu gasesti o garsoniera in paris la 40K esti mare de tot, poate intr-o suburbie de 2 bani plina de negrii unde iti e frica sa traiesti :)), preturile in paris sunt IMENSE
  • 0 (0 voturi)    
   parere (Marţi, 5 august 2008, 12:45)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui clujean

   In primul rand s-ar putea sa ai surpriza ca "superfinisat" sa insemene altceva decat iti inchipui, penru potentialul cumprator. Eu vreau sa cumpar si ma feresc ca de draq de "suprfinisaje". De cele mai multe ori sub acest cuvant se ascunde o gresie ca toate gresiile si un termopan PVC, care nici pe departe sa mi e constituie in plus, ci in minus pentru ca priomul lucru de-l voi face va fi sa scot tampenia aia de PVC si sa-l inlocuiesc cu lemn sau lemn startificat.

   Altii mi-au aratat cu mandrie siruri de spoturi, pe care le aprindau cu bucurie, in timp ce eu ma gandeam cat o sa ma coste sa astup gaurile spoturilor cu ceva si sa refac instalatia electrica pentru plafoniere si eventual aplice.

   SAMD.

   Vrau sa zic ca "imbunatatirele" nu tin de moda, ci de cel care cumpara si de o anumita cultura a habitatului. In lipsa culturii respective, oamenii au tendinta de a face "ce au facut si vecinii", rrzultand termopane PVC (cand nu ai bani si nu ai ce face, de acord, dar altfel aluminuiul este optiunea minima pentru ferestre), spoturi care iti fac viata dificila samd.

   In al doilea rand nu am de gand sa ma indatorez pe viata pentru 4 pereti pe care peste 50% viitorul cutremur din Ro, foarte probabil in urmatorii 10 ani s-ar putea sa mi-i transforme in ruina. Daca voi fi sub daramaturi, bafta bancii!! Dar daca nu?

   In sfarsit, nimeni nu obliga pe cineva sa vanda. Numai ca pretul se formeaza de catre cei care chiar vand si cumpara, nu de catre cei care tot asteapta. Cand tu astepti sa creasca si eu sa scada, asta nu mai e piata, e oferta mai ridicata decat cererea SOLVABILA.
  • 0 (0 voturi)    
   da, dar... (Marţi, 5 august 2008, 15:42)

   cosmin [anonim] i-a raspuns lui clujean

   ...nu uita ca majoritatea celor ce vand o fac cu o intentie si un plan, si nu gandindu-se ca tin de pret indiferent daca vand intr-un an sau in 10.deci logica ta lasa de dorit. plus ca, tot in cluj,, marasti, ce s-a vandut in mai cu 140 mii nu se mai vinde acum cu 115. am exemplu concret, pentru curiosi, nu povesti. deci povestea ta e buna doar pentru tine, si e logica, dealtfel, tu fiind unul dintre vanzatori. hai noroc!
 • 0 (0 voturi)    
  Imobiliare bucuresti (Marţi, 5 august 2008, 11:44)

  Monica [anonim]

  eu ma intreb pana cand o sa dureze situatia penibila in care ne aflam...urmaresc de ceva vreme preturile app in Buc. oare de unde isi inchipuea oamenii astia ca un om de clasa medie poate scoate 100 mii de E pt un app care in mom in care platesti ultima rata la banca va avea in jur de 60 - 70 ani vechime...oare e posibil ca preturile astea sa fie reala in lumea de azi. e posibil sa iei un credit iar pt urmatorii 30 de ani din viata sa iti faci un scop din a face tot posibilul sa il platesti (ceea ce implica sa renunti la concedii, viata sociala...poate chiar sa iei in considerare dc poti sa mai intreti un copil)...si atunci dc un credit te sufoca si iti afecteaza viata in asemenea hai, intrebarea e LA CE BUN? una peste alta, preturile sunt EXAGERATE si FARA ACOPERIRE!!! insa nu cei care cer atatia bani pe un app comunist gresesc, ci cei care sunt dispusi sa plateasca...cercul asta vicios este tipis si reprezentativ pt tarisoara noastra "draga" care ne jupoaie de "vlaga" in fiecare zi avietii naostre.
  • 0 (0 voturi)    
   amice (Marţi, 5 august 2008, 13:22)

   dan c [anonim] i-a raspuns lui Monica

   vorbeste pentru tine.
   Eu am facut credit si nu am renuntat la nimic din ce numesti tu viata reala. Asa ca nu mai purta de grija noua celor cu credite. Poate ca sunt si incostienti care s-au aruncat la credite dar majoritatea cred ca isi permit ca si mine sa plateasca o rata aproape dublu decat cea actuala fara sa renunte la nimic.
   Deci te rog nu mai muri de grija altora.
   • 0 (0 voturi)    
    pt "amice" (Marţi, 5 august 2008, 14:31)

    Monica [anonim] i-a raspuns lui dan c

    nu-mi prea sta in fire sa mor de grija altora, fiecare e liber sa faca ce vrea si cum considera de cuviinta, insa, ceea ce vroiam eu sa subliniez - era faptul ca: preturile app comuniste sunt exagerat de mari, fara acoperire in realitate (ca si calitate) si ca e anormal sa te inhami la niste credite imense pe 30 ani doar pentru ca romanul nu mai stie cum sa scoata bani din piatra seaca. nu am nimic cu nimeni, si sincer, ii admir pe cei care au curajul sa faca pasul in a cumpara un app fie el si comunist. eu una (desi lucrez intr-o companie multinationala si nu am plang la cap venituri) sunt mai fricoasa din fie si mi se pare prea haotica piata imobiliara pentru a putea lua o decizie acum, desi intr-un final nu prea indepartat va trebui sa o fac. ideea e ca, desi, se tot spune ca preturile sunt in scadere, o simpla analiza a anunturilor imobiliare spune ca de fapt piata doar e inghetata in acest moment, cat despre scadere nu siu cand s-o vedea...numai tanar sa nu fi in tara asta!!! daca si salariile ar fi pe masura preturilor din societatea romaneasca, atunci ar fi ceva...pt noi, cei din Buc. mai e cum mai e, dar in provincie salariile sunt mize din pct meu de vedere...
    • 0 (0 voturi)    
     Realitate Virtuala ... (Duminică, 10 august 2008, 23:17)

     brandy2ro [anonim] i-a raspuns lui Monica

     Nu pot intelege cum acesti oameni nu vor sa se trezeasca ! Cred ca sunt pasionati de JOCURI-VIDEO, TRAIESC INTR-O REALITATE VIRTUALA , o lume rupta de ROMANIA DE astazi. Domnilor salariile nostre sunt de 10 ori mai mici decat in accident , si dupa cum vedeti ACOLO piata imobiliara sa prabusit : UN Ap. si/sau o casa costa pe la 50-60.000 Euro si nici la pretul asta nu se gasesc cumparatori !!!! Traim in democratie, sau chiar dupa cum spuneti voi in capitalism , OAMENII NU MAI SUNT ASA INTERESATI DE CASE , avem multe alte mijloace de a ne investii BANII, si multe alte posibilitati de a ne stabilii . GRANITELE NU MAI SUNT INCHISE !! JOB-urile NU MAI SUNT PE VIATA !!! Posibil ca mai noi toti in urmatorii doi trei ani sa mergem de voie sau de nevoie prin occident , si atunci ce rost are sa-mi cumpar acuma un ap SAU CASA . EVENTUAL PENTRU HOT SAU CHIRIASI CARE NU-SI PLATESC CHIRILE. Propietaea ingreuneaza o viata activa intr-o societate democratica. CE SA FACA OAMENII SA STEA DE SANTINELA IN propietati ??? Domnilor o propietate intro societate capitalista nu este TOTUL , NU POATE SA REPREZINTE SINGURA REALIZARE IN VIATA ! ea cel mult poate sa reprezinte 3-5 ani de efort SI DOAR EFORT MATERIAL !!! In primul rand VIATA TREBUIE TRAITA IN CAPITALISM ! Cea ce se intampla pe piata imobiliara din romania , incepe sa reflecte marele profesionalism al diversilor manageri din cadrul multor firme cu capital insemnat. Pe fondul demersurilor/deciziilor acestor manageri NEBUNI cu patalama de profesionisti Bucurestiul si MARILE ORASE se indreapta spre o mahala autentic tiganeasca! vezi satele tiganesti de prin romania care au fost prinse de aceasta boala NEBUNIE imobiliara mult mai devereme ...DAR CINE SE ATINGE DE ACELE LOCUINTE... CAT COSTA OARE INTRETINEREA A MAI MULT DE 3-4 CAM...., CINE E DISPUS SA LOCUIASCA INTRO CASA FACUTA PE BANI FURATI O VIATA INTREAGA, SI in primul rand omul se intreaba ARE ROST ? MERITA?Pentru Ce? Domnilor ASTA ESTE REALITATEA ! Salar 150Euro in RO
 • 0 (0 voturi)    
  preturi (Marţi, 5 august 2008, 12:06)

  pe langa [anonim]

  Momentan pe piata pretul apartamentelor noi nefinalizate - majoritatea sunt in stadiul asta, adica "canci" CF, scade vertiginos (majoritatea se vand "pe plan") deoarce toti bisnitarii ("investitorii") au inceput sa dispere incet incet pt ca azi maine vine banca si le ia X5-ul din poarta.

  Pretul la apartamentele noi finalizate (CF, finisaje) nu o sa scada veci pururi.

  Pretul la apart vechi scade deocamdata doar pe hartie pt ca nimeni nu vinde, poate doar cei care sunt disperati din diferite motive.

  Parerea mea pt posteritate: :)
  1. preturile la ap vechi o sa scada, dar nu dramatic pt ca o sa fie greu sa mai cumperi un apartament nou. Nu o sa se mai incumete multi "investitori" sa construiasca daca nu le iese minim 100% profit.
  2. chiriile o sa creasca ff mult.
  • 0 (0 voturi)    
   corect (Marţi, 5 august 2008, 13:27)

   cristian n [anonim] i-a raspuns lui pe langa

   As mai adauga la ce ai spus tu comparatia cu piata din Budapesta. Am intrat zilele astea pe siteurile de real estate din Budapesta. si am cautat apartamente intre 40 si 60 de m.p.
   Concluzia:
   1. blocuri noi - de la 160.000 de euro m.p
   2.foarte multe anunturi cu apartamente in cladiri de pana in 1920 care deci au aproape 100 de ani vechime - preturi in jur de 30.000 de euro
   3. apartamente intre 1980 - 2000 preturi intre 85.000 si 110.000.

   Cred ca cei care spun ca preturile la unguri sunt mult mai mici nu se uita decat la pct-ul 2.

   Cei care vor sa comenteze mai intai sa verifice siteurile din budapesta si apoi mai vb
   Succes
 • -1 (1 vot)    
  comunisti ramaneti... (Marţi, 5 august 2008, 14:00)

  petronius [anonim]

  salariul mediu o sa ajunga 2.000 euro fara sa se munceasca, statul o sa dea locuri de munca tuturor, apartamentele o sa coste 10.000 euro, chiria o sa fie subventionata de stat... cam asta asteapta romanii dupa 20 de ani de capitalism... intre timp, mananca covrigi, asculta manele si urmaresc telenovele...
 • -1 (1 vot)    
  asa sa fie? (Marţi, 5 august 2008, 17:35)

  edy [anonim]

  chestia asta cu scazutul preturilor este doar temporara - sa calmeze piata.
  istoric - in orice tara vestica, cresterea populatiei oraselor a marcat si cresterea sustinuta a preturilor locuintelor. de exemplu in uk: in 1980 un apartament costa 15mii lire la un salariu mediu de 350 lire/luna; acum acelasi apartament costa in jurul a 155mii lire la un salariu mediu de 1600 lire/luna; acelasi apartament - nou construit acum ar costa cam 180mii lire. diferenta vechi-nou ar fi in jurul a 15-20%.
  • +1 (1 vot)    
   UK vs. Romania (Miercuri, 6 august 2008, 9:48)

   AristotelCostel [anonim] i-a raspuns lui edy

   In Bucuresti locuinta medie a ajuns la 80 mii lire la un venit mediu de 277 lire/luna.
   Pe langa faptul ca standardele locuintei medii in Bucuresti concorda cu necesitatile muncitorilor romani din 1980, in UK fenomenul imigratiei e la cote alarmente, in timp ce in Romania...emigratia face ravagii.
   As mai adauga usoarele discrepante intre...viata in UK si cea din Romania, luand in considerare infrastructura ceva mai buna a englezilor comparativ cu mocirla din Romania si n-as omite nici gradul de civilizatie si nici calitatea vietii din Romania.
   De asemenea, mi se pare esential sa amintim ca bula imobiliara tocmai a bubuit in UK, iar preturile locuintelor se duc de rapa.
 • 0 (0 voturi)    
  Parerea ei acum 5 luni! (Miercuri, 6 august 2008, 14:25)

  ano [anonim]

  Evaluatorii vad o usoara scumpire a locuintelor

  * Publicat 02/22/2008


  Evaluatorii vad o usoara scumpire a locuintelor

  Preturile pe piata imobiliara vor continua sa creasca lent in urmatorii ani, contrar unor estimari alarmiste care vorbesc despre o prabusire a pietei, a declarat Speranta Munteanu, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), in cadrul unei conferinte de presa.  "Cererea mare a sustinut cresterea pietei. Atata vreme cat cererea inca exista, nu putem asista in scurt timp la o prabusire a pietei imobiliare, desi previziunile privind o eventuala prabusire a pietei ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma", a precizat Speranta Munteanu.
 • 0 (0 voturi)    
  Tanti Speranta (Luni, 18 august 2008, 17:48)

  Marius1980 [anonim]

  O cunosc pe Tanti Speranta, am lucrat cu ea si stiu ce poate.

  Stiu si cum sunt "facute" evaluarile la real estate pwc.

  Cititi articolul si atit! DONT PAY Attention! Fairy tales!
 • 0 (0 voturi)    
  TANTI SPERANTA isi schimba opinia la 5 luni (Luni, 18 august 2008, 17:56)

  GOGO [anonim]

  Evaluatorii vad o usoara scumpire a locuintelor

  * Publicat 02/22/2008


  Evaluatorii vad o usoara scumpire a locuintelor

  Preturile pe piata imobiliara vor continua sa creasca lent in urmatorii ani, contrar unor estimari alarmiste care vorbesc despre o prabusire a pietei, a declarat Speranta Munteanu, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), in cadrul unei conferinte de presa.  "Cererea mare a sustinut cresterea pietei. Atata vreme cat cererea inca exista, nu putem asista in scurt timp la o prabusire a pietei imobiliare, desi previziunile privind o eventuala prabusire a pietei ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma", a precizat Speranta Munteanu.
 • 0 (0 voturi)    
  NO PAY ATTENTION (Luni, 18 august 2008, 17:58)

  Alina [anonim]

  Tanti declara altceva in urma cu 5 luni!

  Cred ca Dna cam sufera de nebagare in seama in PWC si mai da prin strachinile presei din lipsa de idei din partea altora.....Filosofia Dinsei: MAI BINE SPUN O PROSTIE SI MA VEDE LUMEA PRIN ZIARE DECIT SA STAU O ANONIMA TRASA PE DREAPTA PRIN PWC.
 • 0 (0 voturi)    
  Speranto - mai lasa ne (Luni, 18 august 2008, 18:04)

  ADINA [anonim]

  Si ce vor face bancile mai Sperantico? Crezi ca vor sta cu miine incrucisate sa vada cum li se devalorizeaza portofoliul de mortgage-uri?

  Mai TANTI SPERANTA... tu cred ca le cinti prohodul la banci... cred ca iti e dor de vreo lichidare ... dar vezi ca nu mai vinzi cum vindeai vapoare pe 1 dolar :))
 • 0 (0 voturi)    
  pretul unui apartament de 3 camere (Marţi, 8 septembrie 2009, 23:29)

  micu elena [anonim]

  cat costa un apartament cu 3 camere si dependinte in oras turku finlanda?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by