Proprietarii de locuinte din Bucuresti au scos la vanzare in primele sapte luni ale acestui an peste 23.000 de apartamente, in crestere cu 36% fata de perioada similara a anului trecut, arata o analiza realizata de firma Agentie.Net, care gestioneaza anunturiparticulare.ro, serviciu ce monitorizeaza anunturile imobiliare de la proprietari postate in presa scrisa si pe internet. Autorii analizei estimeaza ca preturile vor scadea sub presiunea numarului mare de oferte si a cererii tot mai reduse din cauza inaspririi conditiilor de creditare, preturile ajungand in toamna in apropierea valorilor din 2007.

In primele sapte luni ale acestui an, cea mai mare crestere a numarului de oferte, de 48%, s-a inregistrat la ofertele de apartamente cu doua camere, urmata de cea pentru trei camere, cu 36%. Garsonierele scoase la vanzare au fost cu 25% mai multe decat in 2007, iar apartamentele cu patru camere cu 20% mai multe.

In privinta preturilor, autorii analizei sustin ca variatiile au fost minore, fapt care confirma tendinta de asezare a preturilor. Astfel, comparativ cu luna iunie 2008, in iulie pretul mediu al garsonierelor a crescut cu circa 2%, in timp ce pretul apartamentelor de doua si trei camere a scazut cu aproximativ 2% si respectiv 1%.

Din toamna, preturi la apartamente la nivelul celor din 2007

"Apreciem ca piata se afla in expectativa, urmarind deciziile luate la nivelul industriei bancare, principalul finantator al achizitiilor de imobile, care acum analizeaza noile conditii de creditare propuse de BNR. Estimam ca piata va continua sa creasca din punct de vedere al volumului de oferte, iar preturile vor scadea sub presiunea numarului mare de oferte si a cererii tot mai reduse din cauza inaspririi conditiilor de creditare, preturile ajungand in toamna in apropierea valorilor din 2007", se arata in monitorizarea realizata de Agentie.Net.

In luna iunie a acestui an, Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), declara pentru HotNews.ro ca piata imobiliara se confrunta in prezent cu o lipsa de lichiditate, tradusa in dobanzi mari la credite, care ar putea face ca preturile locuintelor la sfarsitul acestui an sa fie mai mici decat cele din 2007.

Statistica anunturiparticulari.ro reprezinta numarul de oferte imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate de proprietari. Serviciul este oferit de firma Agentie.Net si a fost lansat in anul 2001.

Potrivit reprezentantilor companiei, serviciul monitorizeaza zilnic intre 500 si 4.000 de anunturi imobiliare publicate de particulari, dintre care o medie de 700 anunturi contin oferte aparute pentru prima data. De asemenea, acest serviciu este folosit de peste 700 de agentii imobiliare din Bucuresti. Compania furnizeaza lunar un raport de monitorizare a anunturilor imobiliare, care cuprinde informatii statistice despre numarul total al anunturilor pe categorii de imobile.