Guvernul britanic lanseaza, marti, o serie de masuri destinate revigorarii pietei imobiliare, care se confrunta cu o reducere a preturilor de 10%, in ultimul an, anunta AFP. Guvernul de la Londra intentioneaza, printre altele, sa ofere credite guvernamentale in valoare de 30% din costul total al locuintei, pe o perioada de 5 ani, cu dobanda zero celor care isi cumpara pentru prima data o casa, potrivit BBC. Creditul va putea fi acordat persoanelor cu un venit anual mai mic de 60 de mii de lire sterline.

In plus, persoanele sau familiile cu un venit anual sub 60 de mii de lire sterline, beneficiaza si de programul "inchiriezi intai, cumperi ulterior", prin care pot inchiria o locuinta, la o rata redusa, pentru doi sau trei ani, cu optiunea ulterioara de cumparare.

O alta masura vizeaza suspendarea, timp de un an, a taxei imobiliare aplicate micilor proprietati. Scutirea se va aplica imobilelor cu o valoare mai mica de 175.000 de lire sterline (218.000 de euro), ceea ce conduce la o economie de 1.750 de lire pentru cumparator.

In prezent, in Marea Britanie se aplica o taxa imobiliara de 1% pentru bunurile imobiliare cu o valoare cuprinsa intre 125.001 si 250.000 de lire sterline, 3% pentru imobilele intre 250.001 si 500.000 lire sterline si 4% pentru ce depaseste aceasta valoare.

Pretul mediu al unei locuinte era, in iulie, de 177.231 lire sterline, potrivit datelor publicate de banca specializata in credite imobiliare Halifax.