La Salonul Imobiliar Bucuresti, amplasat in Piata Revolutiei, vineri, in jurul orei 12:00, numarul expozantilor il depaseste pe cel al vizitatorilor. Cine se mai apropie, timid, de standurile bancilor, poate primi cu greu informatii despre noile conditii de creditare. Nimeni nu stie sigur ce si cum, dar un lucru este sigur: vor fi mai stricte. Potrivit BNR, deocamdata se “negociaza” cu numai cateva banci care si-au transmis regulile interne spre aprobare. Restul, trebuie sa le transmita pana la sfarsitul lunii septembrie.

Salonul Imobiliar se desfasoara in perioada 11-14 septembrie, in Piata Revolutiei. Bucurestenii nu s-au inghesuit sa afle informatii despre proiecte si preturi, la primul targ de profil din aceasta toamna. Vineri, in jurul orei 12:00, numai cativa vizitatori se invarteau printre standuri, iar unii expozanti au marturisit ca, in total, numai doua sau trei persoane i-au intrebat despre oferte. "Probabil, targul nu a fost bine mediatizat", isi dau cu parerea unii expozanti.

Reprezentantii catorva proiecte imobiliare in diferite stadii de executie ofera bucurosi detalii despre preturi si modalitati de plata. Sunt prezente si cateva banci care au oferte speciale pentru achizitii imobiliare.

Cine se mai apropie, timid, de standurile acestora, poate primi cu greu informatii despre noile conditii de creditare. La intrebarea de baraj "cum va fi dupa aplicarea noilor conditii de creditare", nimeni nu are un raspuns clar. Mesajul general este: incercati sa contractati un credit luna aceasta. Din octombrie, va fi mult mai greu!

Spre exemplu, proiectul Ten Blocks, construit in zona Militari – Pacii, are ca partener banca Raiffeisen. Solicitand informatii la standul proiectului, aflam ca exista inca apartamente de vanzare si ca se pot aplica mai multe modalitati de plata, convenite cu banca partenera. Avantajul asocierii cu banca este acela ca va fi luata in considerare ipoteca pe apartamentul ce se achizitioneaza, chiar daca imobilul nu are inca intabulare si cadastru. Totusi, afirma expozantii, de la 1 octombrie vor fi aplicate reguli mai stricte de acordare a creditelor.

Informatia este confirmata de reprezentantii proiectului Rasarit de Soare, care se construieste in Titan. Claudia Jercan, reprezentatul CEC Bank aflat la targ spune, la randul sau: “daca acum putem merge pana la un grad de indatorare de 55-70%, probabil, dupa 1 octombrie, acesta va scadea pana la 35%, lucru care va imputina considerabil solicitantii de credite”. Razvan Popescu, reprezentantul Piraeus Bank a spus ca, probabil, noile conditii se vor aplica incepand cu 15 octombrie insa, a subliniat acesta, este doar o parere personala.

Estimare BNR: Ritmul de crestere a creditarii, redus cu 10-12%

Ion Dragulin, seful Directiei de Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei a spus ieri, in cadrul Congresului International Imobiliar, ca, in urma punerii in aplicare a Regulamentului BNR, se asteapta o reducere cu 10-12% a ritmului de crestere a creditarii. Acesta a mai declarat ca, pana saptamana trecuta, numai 4-5 banci venisera cu noile regulamente interne pentru a fi “negociate” cu Banca Nationala.

Potrivit noilor norme de creditare, publicate in Monitorul Oficial in data de 22 august, institutiile bancare au la dispozitie 45 de zile pentru a transmite spre aprobare la BNR regulamentele interne, modificate corespunzator. Termenul ar urma sa expire la sfarsitul lunii septembrie.

HotNews.ro a transmis, cu o saptamana in urma, solicitari de informatii legate de noile reguli de creditare catre noua banci comerciale. Dintre acestea, numai doua au furnizat deocamdata un raspuns.

Eliza Erhan, Head of Product Development Retail la Millenium Bank a transmis: “Numai dupa validarea de catre BNR, Regulamentul de Creditare in forma modificata va putea fi implementat in activitatea de creditare a bancii. Modificarile operate vor urmari prevederile legale si efectele lor se vor reflecta in principal asupra gradului de indatorare si asupra nivelului veniturilor considerate eligibile pentru credit.”

Florin Vlad, de la Directia de comunicare a CEC Bank a transmis: “modificarile aduse de noul regulament BNR sunt valabile pentru toate categoriile de credite si se refera, in principal, la determinarea nivelului maxim admis pentru gradul total de indatorare.".

Astfel, mai explica acesta, se vor lua in considerare: riscul valutar si riscul de rata a dobanzii si, in plus, “la stabilirea bonitatii clientului sunt necesare informatii cu privire la veniturile obtinute de acesta in anul calendaristic anterior solicitarii creditului, nivelul veniturilor considerate eligibile de catre Banca neputand depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior".

Veniturile realizate in anul anterior vor fi dovedite, in principal, de un document fiscal, adauga reprezentantul CEC. Prin exceptie, spune acesta, banca va putea lua in considerare un nivel al venitului ce depaseste cu mai mult de 20% pe cel realizat in anul anterior numai daca clientul va demonstra cu documente justificative caracterul de continuitate in viitor al veniturilor si modificarile survenite in situatia veniturilor respective.

Ce spun noile reguli de creditare (cateva aspecte importante)

  • bancile vor analiza capacitatea de rambursare a clientilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior";
  • imprumutatorii stabilesc venitul aferent anului anterior pe baza fisei fiscale pusa la dispozitia clientului de catre angajator sau a documentului fiscal depus de catre client la unitatile administratiei financiare;
  • la acordarea creditului, imprumutatorii trebuie sa se asigure ca pe intreaga perioada de acordare a creditului gradul total de indatorare a solicitantului se incadreaza in nivelul maxim admis aplicabil acestuia.