Si garsonierele in blocuri vechi sunt scumpe. Imagine din zona Militari-Lujerului
Foto: Hotnews

Cititorii HotNews.ro au comentat articolul "Caut apartament 3 camere, intr-un bloc nou. Gasitorului, recompensa fara norme BNR" si au povestit "aventurile" proprii pe piata imobiliara. Parerile sunt impartite: unii spun ca "desi ma inspaimanta gandul ca voi imbatrani platind rate, ma linistesc cand calculez cati bani am pierdut in 10 ani de chirii". Altii marturisesc ca au economii, dar prefera sa stea cu chirie, iar altii sugereaza, ca solutii alternative, o casa in afara orasului sau ...un apartament la Paris. Analistul bancar Alin Iacob a explicat, pentru HotNews.ro, care vor fi evolutiile ratelor dobanzii la credite in perioada urmatoare.

"Imi vine sa imi iau campii si sa fug din tara asta... dar 25 de ani trebuie sa trag sa imi platesc rata"

cumparator nevoit... [anonim]

"Eu sunt unul dintre putinii oameni care s-a chinuit sa se sacrifice. Zic chin si ma refer la obtinerea imprumutului, zic sacrificat pt. ca m-am indatorat 25 de ani. Dar, desi ma inspaimanta gandul ca voi imbatrani platind rate, ma linistesc cand calculez cati bani am pierdut in 10 ani de chirii. Am cumparat un apartament in bloc nou, care in oct. 2007 a costat 80.000 euro, iar acum se vinde cu 130.000, in acelasi bloc, aceeasi suprafata, la rosu.

Nu sunt investitor imobiliar, dar ma bucur cand vad ca am reusit sa fac ceva si acel ceva creste in valoare. Si de cate ori citesc despre BNR - conditii imprumut si vad cum continua astia sa se joace cu nevoile oamenilor, imi vine sa imi iau campii si sa fug din tara asta, dar acu', 25 de ani trebuie sa trag sa imi platesc matahala de rata care imi revine pentru confortul si siguranta de a avea un acoperis! Si sti ce e mai ciudat? Ca din cauza faptului ca trebuie sa "alerg" sa fac bani, bani cu care trebuie sa imi platesc ratele... nu prea am timp sa stau ACASA!"

"Am 90.000 de euro economisiti, dar prefer sa stau in chirie"

hobincu [anonim]

"Eu unul cred ca anul viitor preturile vor fi cele din 2006 care erau mai mici decat anul trecut cand ai cumparat. Eu as avea cam 90.000 euro economisiti dar prefer sa stau in chirie iar din randamentul la banii economisiti (plasament in depozite sau fx-uri) imi platec lejer o chirie in zona Banu Manta. Nu zic ca nu este bine sa fii proprietar, dar cred ca este foarte important sa alegi momentul oportun sa cumperi. In urmatorii ani vor fi multe oportunitati sa arunc cuiva colacul de salvare si sa cumpar la un discount semnificativ. Vremea falimentelor in imobiliare si executarilor silite nu este foarte departe.

Eu unul daca as avea acum un apartament, avand in vedere ca nu am copii inca, as vinde apartamentul acum si as cumpara altul peste un an (as castiga garantat 30-40%, din scaderea preturilor si randamentul la banii care i-as investi in alte chestii)

O sa fie o iarna grea pentru multi romani …"

"Bancile sunt stat in stat si traim pe credit - dar spre consum, nu spre investitii"

marian[anonim]

"de vina nu sunt bancile cat guvernantii. Multi sunt in imobiliare si nu le convine sa imparta miliardele cu nimeni. Pe de alta parte, bancile, sa fim seriosi, sunt stat in stat si se pare ca fac parte din logistica ideii de stapanire a tarilor mici prin indatorare, idee masonica, traim pe credit, dar atentie, spre consum si nu spre investitii asta inseamna ca ne-au luat ochii toate ciurucurile din strainatate pe care atunci cand le-am cumparat am platit valoare adaugata strainilor, am amortizat investitiile lor, am scapat de la faliment o sumedenie de firme de afara. In acelasi timp, in tara, am falimentat o gramada de intreprinderi cu perspectiva si am privatizat pe nimic resursele naturale - ale noastre - din care se infrupta acum strainii. In cateva cuvinte, suntem lasati la voia argintilor scumpi ai lor. A te lauda ca ai economie cu crestere de 8% cand capsunarii au echilibrat balanta mi se pare fariseism magic. Cu casele ANL, stati linistiti, le iau tot ei.."

"Preturile sunt in centrul Berlinului, Frankfurtului, Bruxelles-ului etc ca pe la noi pe la Iancului"

gigi [anonim]

"Majoritatea oraselor sunt o mizerie, in frunte cu Bucurestiul, legislatia e facuta pt castigul mafiotilor, protectia sociala este o minciuna electorala.

Ca fapt divers, sa va spun cum e cu imobiliarele aici in vest:

- statul are legislatie prin care se asigura ca cei care au cu adevarat nevoie de apartament au prioritate si ajutor

- astfel daca esti tanar si nu ai detinut niciodata o casa/apartament, statul aproape ca nu iti ia nici un impozit pe achizitie, ba mai mult, ai inlesnire la niste credite

- statul descurajeaza orice speculant: daca ai deja apartament proprietate personala sau daca cumperi un apartament si il inchiriezi sau vinzi in urmatorii 10 ani, platesti la stat de te cocosezi, minim 40% din pretul de achizitie

Si uite asa, preturile sunt in centrul Berlinului, Frankfurtului, Bruxelles-ului etc ca pe la noi pe la Iancului, maxim Decebal-Unirii. Pt ca nu apare specula. Si ganditi-va ca salariile aici sunt mult mai mari ca la noi.

PS: trimiteti copiii la limbi straine...

"Platesc 560 de euro pe luna si, pana acum, sunt multumit"

Ciprian [anonim]

Mare parte din ce am citit aici este adevarat. In special ce s-a zis despre dezvoltatorii de locuinte noi unde gradul de risc este foarte ridicat si culmea (motivul pentru care am fugit eu de locuinte noi) nu exista legislatie romaneasca care sa protejeze cumparatorul. Mai exact, daca patronul firmei ce construieste un bloc se gandeste sa fuga cu banii in timp ce blocul e inca in constructie, legislatia noastra te va inzestra cu cat s-a construit din respectivul imobil nicidecum nu se ramburseaza banii la cumparatori din fonduri de asigurari sau altceva.

Eu mi-am cumparat o locuinta intr-un bloc construit in '89 si am platit cam 2.000 euro/mp intr-o zona zic eu, excelenta. Am facut credit si dau 560 de euro pe luna la banca. Pana acum sunt multumit si zic ca merita. Poate vor scadea preturile, aici la mine in zona nu s-a intamplat inca asta, dar nu vor mai reveni la preturile anilor 2003-2004 asta e cert. Cat despre cei care vor sa-si cumpere, chestia asta cu asteptatul pana sa scada preturile e o mare pacaleala; un amic de al meu a asteptat iar cand a vrut sa-si cumpere avea bani de un apartament cu doua camere, s-a lacomit, a asteptat marea cadere a imobiliarelor si acum nu mai isi poate lua nici macar o garsoniera. Asa ca, ganditi-va bine!

"Imi fac casa in regie proprie"

casanene [anonim]

Eu mi-am vandut apartamentul de 2 camere pe 100.000 in vara si tocmai am cumparat 500 mp in Balotesti, langa padure, la asfalt si utilitati, cu 120 eur/mp, iar cu restul imi fac o casa de 100 mp in regie proprie. Cred ca e cea mai buna varianta decat sa dau 2000 eur/mp in orasul fara aer. Daca mai e cineva interesat, mai e o parcela de vanzare langa mine.

"Solutie: duplex de 90mp, in nordul Parisului"

Xulescu [anonim]

"Acum 10 ani mi-am cumparat un apartament 2 camere, 50 m2 intr-un imobil de 200 de ani. Complet distrus, am daramat si reconstruit tot. M-a costat 60 000 € + lucrari 12 000. Am facut un credit la o filiala Societe Generale cu dobanda variabila de 6%. 5 ani mai tarziu, am cumparat un alt apartament de 40 m2, dedesuptul locuintei si am creat un duplex. Lucrarile au costat in jur de 15 000€, spatiul nou cumparat 50 000. Dobanzile fiind in scadere, am negociat cu aceiasi banca o dobanda de 3%, fixa de aceasta data. Am ajuns astfel sa detin un duplex de 90m2 cu un pret de 150 000 €. In acest moment mai am de platit 3 ani, cate 650€/luna. Cartierul e in nordul capitalei dar intr-o zona foarte simpatica, in Montmartre la 50 de metri de gradinile de la Sacre Coeur."

"Renuntati la pasive"

bogdan [anonim]

"Daca luati un credit pentru a cumpara un apartament atunci veti avea un pasiv care se va intinde pe 35 de ani... creati-va intai active si dupa aia achizitionati pasive... nu uitati o casa este un activ doar in situatia in care va aduce venituri".

Alin Iacob, analist bancar: "Este foarte posibil sa creasca dobanzile la credite in euro si franci elvetieni"

"In conditiile in care tendinta de reducere a ratei anuale a inflatiei observata in luna august se va confirma si in septembrie si in lunile urmatoare, am putea asista la o reducere a costurilor aferente creditelor in lei, concomitent cu o reducere a dobanzilor la depozitele populatiei in moneda nationala", a declarat pentru HotNews.ro Alin Iacob, redactor-sef Conso.ro, portal de credite bancare si informatii financiare.

In ceea ce priveste finantarile in valuta, vom asista la mai multe tendinte, mai spune acesta. "Pe de o parte, bancile care promovau puternic creditele in franci elvetieni si imprumuturile cu dobanda fixa pe o perioada limitata vor trebui sa se reorienteze in perioada urmatoare, avand in vedere noile prevederi ale normelor impuse de Banca Nationala".

Potrivit lui Iacob, "una dintre bancile mari opereaza chiar de astazi majorari destul de semnificative ale nivelurilor de dobanda pentru creditele in franci elvetieni, ceea ce va anula "avantajul de cost" detinut anterior de creditele in aceasta valuta. Si probabil ca si alte banci vor proceda la fel".

Pe de alta parte, adauga analistul citat, este foarte posibil sa asistam la o crestere a costurilor de creditare si la euro. Pe fondul turbulentelor internationale, ratele EURIBOR la trei si sase luni au depasit 5%, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii 8 ani. Daca tendinta se va mentine in perioada urmatoare si in lipsa unei decizii a Bancii nationale de reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii, bancile vor fi nevoite sa majoreze costurile la creditele in euro, a mai spus redactorul-sef Conso.ro