Criza economica mondiala si-a pus amprenta si asupra sectorului imobiliar din Romania, ceea ce va determina o reasezare a preturilor la constructiile civile, dar nu neaparat si la cele industriale, a declarat, joi, la Iasi, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. "In Romania, preturile sunt excesiv de mari. Vom asista la o reasezare a preturilor...", a declarat ministrul, citat de NewsIn.

"Cat priveste sectorul constructiilor industriale, nu intrevedem reduceri", a spus ministrul economiei si finantelor.

Privind reducerea avansului economic din Uniunea Europeana, "aceasta va avea impactul corespunzator asupra economiei romanesti", a mai spus Vosganian.

Ministrul s-a referit si la stabilirea dobandei de referinta a BNR, spunand ca o eventuala majorare a dobanzii de referinta de catre Banca Nationala a Romaniei ar fi creat probleme economiei romanesti.

Banca centrala a mentinut, joi, rata dobanzii de politica monetara la 10,25% pe an, dupa cele sapte majorari succesive de la nivelul de 7% pe an, la care se situa in octombrie 2007.

"Cresterea dobanzii de referinta ingreuneaza expansiunea creditelor. Diminuarea expansiunii creditelor diminueaza resursele pentru dezvoltare. In orice manual se spune ca o crestere a dobanzii determina probleme pentru cresterea economica", a declarat Vosganian.

Varujan Vosganian participa, la Iasi, la "Conferinta de evaluare economica pe termen mediu", eveniment in cadrul caruia zeci de economisti din peste 20 de tari europene dezbat viitorul Europei, principala tema a discutiilor fiind "Viitorul Europei intr-o lume a incertitudinilor".