Profesionistii in imobiliare se contrazic privind evolutia preturilor apartamentelor noi, dezvoltatorii ataca noile norme BNR
Update Comentariul "Un om de bun simt": In conditiile in care se prefigureaza o recesiune majora pe plan mondial, in conditiile in care piata imobilara a luat-o in jos vertiginos si la noi fara aceasta recesiune, in conditiile in care targurile lor sunt aproape goale iar BNR a pus niste reguli de bun simt pentru a limita specula ... vine un "specialist" sa povestesca cum preturile nu vor scadea...
Desi nu crede ca piata europeana va fi uniform si atat de puternic afectata de criza financiara precum piata Statelor Unite ale Americii, Frans Burgering, presedintele CEPI, recunoaste aparitia unor semnale negative si la nivelul pietei imobiliare europene.
CEPI: Cand piata asteapta prea mult, preturile o iau in jos
"Daca ne uitam la pietele scandinave acestea sunt destul de stabile. In alte parti insa, in Irlanda, spre exemplu, sunt probleme pentru ca atatia ani preturile au tot crescut si acum au luat-o in jos. In Olanda se vinde mult mai greu. Daca inainte tranzactia se facea la trei luni, acum se asteapta si cate 5-6 luni. Zona cea mai afectata de criza financiara mi se pare partea de sud a Europei, in special Spania, dar aici problemele tin si de faptul ca s-a construit foarte mult in trecut.
In nordul Europei, preturile apartamentelor noi se stabilizeaza si poate in urmatorii ani vor scadea. Nu cred insa ca este o mare criza financiara in Europa, dar exista probleme de la tara la tara, in functie si de cat de mult se implica autoritatile nationale, de sistemele nationale de control. Cand piata asteapta insa, si tot mai mult timp, preturile scad", spune Frans Burgering, in cadrul conferintei pe teme imobiliare Condominium.
UNIM: Cine asteapta sa scada piata va lua teapa si va cumpara mai scump. Banci, ajutati-i pe clienti sa ia credite!
Prezent la acelasi eveniment, Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), care reprezinta CEPI in Romania, a exprimat o cu totul alta opinie.
"Preturile la apartamentele si casele noi nu vor scadea mai mult decat sunt acum in targuri. Cine asteapta sa scada piata ca sa cumpere mai ieftin se inseala. Va cumpara mai scump, sau se va duce catre o oferta capcana si-si va lua teapa. Cumparatori, cautati sa cumparati acum, faceti o analiza, sunt suficiente oferte, uitati-va la istoricul firmei, fiti atenti si cumparati", transmite Gabriel Zamfir.
In opinia acestuia, nu se poate compara situatia din Spania si Italia cu cea de la noi, unde necesitatea este foarte mare, salariile, oportunitatile si economia cresc, piata avand astfel un potential clar. Potrivit acestuia, dezvoltatorii seriosi nu vor scadea preturile, in pofida ofertelor capcana.
Acesta a avertizat BNR si bancherii asupra pericolelor legate de caderea pietei imobiliare.
"Daca piata financiara nu face un efort sa sprijine cumparatorul, va atrag atentia bancheri ca aveti niste ipoteci care s-ar putea sa nu reprezinte o garantie reala, pentru ca s-au facut evaluari cand piata era sus si preturile erau mari, iar daca piata cade, va veti buluci sa va recuperati banii in zadar. Banci ajutati-i pe oameni sa acceseze credite si daca voi bancheri nu dati mana cu dezvoltatorii si cu cumparatorii de case o sa avem cu totii o problema", a mai spus Zamfir.
Seven Hills: Clasa mijlocie nu-si va mai permite case dupa aplicarea normelor BNR
Nu in cele din urma, Moshe Agavi, manager director la Seven Hills, dezvoltatorul unui proiect (West Park) care a si fost premiat de Primaria sectorului 6, a avertizat asupra noilor norme BNR.
"Noi credem ca odata cu aplicarea noilor norme BNR clasa mijlocie nu-si va mai permite sa cumpere case in Romania. Daca nu va fi furnizat un sistem ipotecar care sa permita un credit accesibil pentru cei din clasa mijlocie, care este fundamentul oricarei economii, aceste persoane nu vor mai ramane in Romania, vor pleca in alte tari", a spus Moshe Agavi.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
daca dai 2500eur/mp de teren, construiesti pe 60% scazi scari, lifturi etc ajungi la 5000eur/mp. imparte asta la 5 de exemplu si ajungi la 1000eur/mp suplimentar pentru un apartament intr-un bloc P+4.
si nu-ti fa iluzii.. daca pe terenul ala se poate construi ma inalt.. o sa coste mai mult.
2. 60% din suprafata construita nu e utila? pai ar fi cazul sa schimbi arhitectul.. cum adica? 4 apt de 100mp au nevoie de amprenta la sol 1000mp?
sa admitem ca vrei sa-i tragi o gradina, altfel e patetic.
3. blocul de 5 etaje e pt speculantii amarati de langa aeroportul baneasea. in rest daca faci bloc si nu esti in stare sa pui nici macar alea 8-10 etaje comuniste mai bine te lasi.
In nici un caz nu-i vor ocroti de sclavia pe viata la preturi de New York....
Deci daca tai cererea preturile raman neschimbate, nu coboara.... ia-uzi frate.... reinventam principiile economiei...
Vai-vai-vai.... domnii imobiliari mor de grija clasei medii care va ramane fara locuinte/isi va lua tzeapa... cata duiosie si spirit civic, in NICI UN CAZ nu-si fac griji pentru propriile investitii, nu-nu...
atunci de ca mama masii nu cumpara ei apartamentele respective(adica de ce nu-si maresc investitia)????
sau de ce atata agitatie acum???
deci preturile au crescut si vor mai creste, ca si pana acum, imobiliarii vor face bani in continuare, atunci, unde e problema???
dragilor, incepeti sa deveniti mai penibili ca aia de la teleshoping si concursurile tv: "suna acum!!! de ce nu suni???? ma supar pe voi... nu pot sa cred ca nu suna nimeni".
"Cumparati acum!!!" Ha, ha, ha!!!
Da de ce?
De ce crezi tu ca oamenii isi doresc BRUSC ;)
Eu zic ca oamenii isi doresc sa scada MULT, nu BRUSC, pentru ca oamenii au rabdare, nu sunt presati de creditori ca dezvoltatorii/speculatorii imobiliari.
O zi faina si tie ;)
In schimb, daca vor scadea 50% in 3 ani sa zicem, lumea se va obisnui treptat cu noile preturi, si cand vor ajunge la 50% li se va parea un lucru normal, nu o super-ultra-hiper afacere.
(si era vorba de credit imobiliar).
Raspuns: "Deocamdata habar nu avem nimic. Va sun imediat ce aflam."
E interesant ca profesionistul ING(cred ca ia comision cand eu imi fac credit) nu stie cum iar tu stii deja ca nu!
DEzvoltatorii se tanguie de mama focului ca nu-si pot vinde ..."tepele".
Hai sa fim seriosi, cum de preturile din Romaniaca sunt mult mai mari ca si in alte parti, iar calitatea acestora este execrabila.
Cum poti sa ceri 2.500 de euro/mp, cand constructia respectiva si ma refer la blocuri se fac cu "stifturi" din Turcia, adica se aduce fier-beton fara certificat de calitate si se incropeste la fata locului un certificat fals, astfel "bizonul" sa cumpere, iar la viitorul cutremur sa ramana si fara casa si fara bani.
Inspectia in Constructii recunoaste ca modul in care se construieste este execrabil, dar actele sunt PERFECTE!
Si atunci cum se mentin preturile? Foarte simplu!
Pe baza prostiei celor care sunt predispusi in a lua "teapa!"
Dupa mine ar trebui sa fie scumpe casele vechi, iar cele noi sa coste aproximativ 200 - 300 euro/mp.
Daca facem o socoteala cat costa terenul si cat costa un apartament iti vine sa mergi direct la "nebuni"!
Tot asa cei care au cumparat a fost inconstienti si prost sfatuiti!
La mai mare si la "furturi si pacaleli" din ce in mai perfecte!
din octombrie anul trecut pana acum pretul la fier sa dublat un apartament nou nu are cum sa fie mai ieftin.
BNR a orit creditul imobiliar practic asa ca dezvoltatorii vor trebui sa se multumeasca cu randamente mai mici de 10-20% nu cu 40-60% cum erau invatati .
Gigel Naiv ti-a dat suma de 250 E/mp incluzand si acoperisul si subsolul, fundatia etc.
Ai bagat repede spatiile comune in calcul, dar ai uitat sa tai din socotelile astea babesti ale noastre, peretii comuni. Fiecare perete este platit de 2 proprietari, mai putin cei exteriori. Podeaua si tavanul o plateste si cel de desubt si cel de deasupra.
Parcarile se platesc de la 5000 E, parcarea in aer liber, la 12.000 E cea subterana si 17-20.000 E un garaj cu telecomanda si ura din plastic. Subsolul este plin de boxe, pe care le platesti cu 5000 E/3mp.
Balconul este si el platit la pret de interior.
Asa ca, ar fi mai bine sa reiei calculul sa vedem care-i adevarul.
Sunt convins ca ti-au scapat elementele astea din neatentie, nu rea intentie.
Dar, din umila mea parere, preturile vor scadea, mai mult la ap. vechi si destul de consistent la cele noi.
Preturile materiilor prime au crescut artificial, datorita cereriilor mari si blaturilor care le-au facut producatorii din Romania.
Preturile la materialele de constructii in afara sunt mai ieftine.
Vom trai si vom vedea.
Nu m-am zgarcit la nimic si casa este in Bucuresti. Este adevarat, am apucat sa cumpar terenul cand inca era 550 Euro/mp si am dat 85.000 EURO pe 151 mp.
Deci total casa la rosu, cu teren, demolare, autorizatii=148.000 EURO.
Ma mai costa inca aproximativ 75.000 EURO sa o termin, cu finisaje de buna caliatate. Total casa de 360 mp construiti pe 151 mp de teren=223.000 EURO, adica 620 EURO/mp de suprafata construita. Daca ar fi sa vand , ar insemna profit de 100%. Adica cam cat fac si 'investitorii' actuali de imobile mari, care au costurile ceva mai mari, dar la fel si preturile. Concluzia: se poate scadea pretul si pana pe la 1.000 EURO/mp in centrul Bucurestiului si tot faci profit 30%. Pararea mea este ca vor scadea pt. ca NU se mai vinde nimic prin Bucuresti. Sa vedem daca cei care au dat anunt de vanzare ap. sau casa, indiferent de pretul cerut, ne spun de cat timp au dat anunt si cate oferte au primit.
Din cauza ca au existat interese s-au dat diverse legi de guverne care te -au ajutat pe tine si pe altii(dupa cum dicta interesul).
Acum simti tu ca profitul in imobiliare poate scadea sub 100%.
Problema cu pulimea (pardon my french) ii ca daca nu-i protejeaza legile intotdeauna de niste necrofagi ca tine care vor doar sa se va infrupte din ei.
Lasa-ne in durerea noastra! Nu vrem sa platim 60 de ani la un credit si tu sa-ti iei paraiul in 6-12 luni.
Da-te-n mamica ta!
Si am mai auzit una deunazi: ca cacanari... (scuze)constructorii ar cere subventii(ajutoare) de la stat : tot de la noi pulimea vor fi platite.(rog Hotnews sa nu scoata textul: expresii folosite si de un ex presedinte de Romania)
Ce cocos se intampla in tara asta?
Suntem in CONGO???
Sa inteleg ca scapa cine poate? Fuge cine mai poate?
La munca, bai baieti! Uite, bai Zamfir, cat ai stat la seminarul asta sa dai cu papagalul si sa te milogesti de banci sa dea iar credite cu bani PE CARE NU II MAI AU (ca e criza financiara globala, bibicule, in caz ca nu ai aflat...) faceai 20 de saorme si luai si tu o leafa decenta la saormeria din colt. Dar asa... ce sa-ti fac! Unii raman cu papagalul, altii muncesc si fac un ban cinstit.
S-a-ntors roata, 're-ati ai dracu' de imobiliari...
E logic ca chiar daca oferta cumparatorilor scade un astfel de dezvoltator sa pretinda ca piata are potential de crestere sa te fraiereasca sa cumperi la un pret cat de mare, el sa faca profit si tu nu ai decat sa mori la jugu creditului.
Daca dezvoltatorul nu e in stare va plati pe alti asa zisi analisti sa dezinformeze populatia.
Cat naiba vreti sa creasca pretul? Ori bancile dau credite care sa le plateasca si urmasii urmasiilor vostrii?
Ati inebunit cu totii??
DA pretul SCADE USOR cu fiecare zi care trece.
Cum intra normele BNR dezvoltatorii au belit-o cu ambele maini.
Nu au sa mai vanda nimic pentru ca turmele NU O SA MAI AIBA ACCES LA CREDITE.
Sa vedem si partea buna a problemei! Pretul cimentului trebuie sa scada nu sa dai 30 ron sacu cand in Germania acelasi lucru costa 14ron si la calitate germana nu la miserupism mioritic.
Pt persoana care cumpara terenul cu 2500 euro mp2 sa faca bine sa mai caute sau sa mai astepte ca o sa mai scada si asta.
http://octaraduro.wordpress.com/2010/06/17/evolutia-preturilor-imobiliarelor/