Cand piata asteapta, tot mai mult timp, preturile o iau in jos, spune Frans Burgering, presedintele Consiliului European al Profesionistilor din Domeniul Imobiliar (CEPI). Gabriel Zamfir, presedinte al uniunii care reprezinta CEPI in Romania, crede insa ca preturile apartamentelor noi nu vor scadea mai mult decat sunt acum in targuri.

Update Comentariul "Un om de bun simt": In conditiile in care se prefigureaza o recesiune majora pe plan mondial, in conditiile in care piata imobilara a luat-o in jos vertiginos si la noi fara aceasta recesiune, in conditiile in care targurile lor sunt aproape goale iar BNR a pus niste reguli de bun simt pentru a limita specula ... vine un "specialist" sa povestesca cum preturile nu vor scadea...

Desi nu crede ca piata europeana va fi uniform si atat de puternic afectata de criza financiara precum piata Statelor Unite ale Americii, Frans Burgering, presedintele CEPI, recunoaste aparitia unor semnale negative si la nivelul pietei imobiliare europene.

CEPI: Cand piata asteapta prea mult, preturile o iau in jos

"Daca ne uitam la pietele scandinave acestea sunt destul de stabile. In alte parti insa, in Irlanda, spre exemplu, sunt probleme pentru ca atatia ani preturile au tot crescut si acum au luat-o in jos. In Olanda se vinde mult mai greu. Daca inainte tranzactia se facea la trei luni, acum se asteapta si cate 5-6 luni. Zona cea mai afectata de criza financiara mi se pare partea de sud a Europei, in special Spania, dar aici problemele tin si de faptul ca s-a construit foarte mult in trecut.

In nordul Europei, preturile apartamentelor noi se stabilizeaza si poate in urmatorii ani vor scadea. Nu cred insa ca este o mare criza financiara in Europa, dar exista probleme de la tara la tara, in functie si de cat de mult se implica autoritatile nationale, de sistemele nationale de control. Cand piata asteapta insa, si tot mai mult timp, preturile scad", spune Frans Burgering, in cadrul conferintei pe teme imobiliare Condominium.

UNIM: Cine asteapta sa scada piata va lua teapa si va cumpara mai scump. Banci, ajutati-i pe clienti sa ia credite!

Prezent la acelasi eveniment, Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), care reprezinta CEPI in Romania, a exprimat o cu totul alta opinie.

"Preturile la apartamentele si casele noi nu vor scadea mai mult decat sunt acum in targuri. Cine asteapta sa scada piata ca sa cumpere mai ieftin se inseala. Va cumpara mai scump, sau se va duce catre o oferta capcana si-si va lua teapa. Cumparatori, cautati sa cumparati acum, faceti o analiza, sunt suficiente oferte, uitati-va la istoricul firmei, fiti atenti si cumparati", transmite Gabriel Zamfir.

In opinia acestuia, nu se poate compara situatia din Spania si Italia cu cea de la noi, unde necesitatea este foarte mare, salariile, oportunitatile si economia cresc, piata avand astfel un potential clar. Potrivit acestuia, dezvoltatorii seriosi nu vor scadea preturile, in pofida ofertelor capcana.

Acesta a avertizat BNR si bancherii asupra pericolelor legate de caderea pietei imobiliare.

"Daca piata financiara nu face un efort sa sprijine cumparatorul, va atrag atentia bancheri ca aveti niste ipoteci care s-ar putea sa nu reprezinte o garantie reala, pentru ca s-au facut evaluari cand piata era sus si preturile erau mari, iar daca piata cade, va veti buluci sa va recuperati banii in zadar. Banci ajutati-i pe oameni sa acceseze credite si daca voi bancheri nu dati mana cu dezvoltatorii si cu cumparatorii de case o sa avem cu totii o problema", a mai spus Zamfir.

Seven Hills: Clasa mijlocie nu-si va mai permite case dupa aplicarea normelor BNR

Nu in cele din urma, Moshe Agavi, manager director la Seven Hills, dezvoltatorul unui proiect (West Park) care a si fost premiat de Primaria sectorului 6, a avertizat asupra noilor norme BNR.

"Noi credem ca odata cu aplicarea noilor norme BNR clasa mijlocie nu-si va mai permite sa cumpere case in Romania. Daca nu va fi furnizat un sistem ipotecar care sa permita un credit accesibil pentru cei din clasa mijlocie, care este fundamentul oricarei economii, aceste persoane nu vor mai ramane in Romania, vor pleca in alte tari", a spus Moshe Agavi.