Britanicii cu case spre vanzare au inceput sa faca reduceri mari de pret fata de valoarea ceruta initial, pentru a-si vinde mai repede proprietatile, in contextul in care conditiile economice continua sa se inrautateasca, potrivit Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), informeaza Financial Times. Casele din Marea Britanie se vand in medie cu 9% sub pretul cerut, in anumite regiuni, vanzatorii fiind nevoiti sa ceara si cu pana la 12,5% mai putin. Datele companiei de cercetare Hometrack, arata ca preturile locuintelor din Marea Britanie au scazut in septembrie pentru a 12-a luna consecutiv.

Pentru cei mai multi proprietari de locuinte asta inseamna ca sunt nevoiti sa faca reduceri de zeci de mii de lire sterline, in conditiile in care preturile locuintelor isi continua scaderea in toata tara.

A crescut durata de timp in care o casa se vinde

Potrivit datelor companiei de cercetare imobiliara Hometrack, preturile locuintelor din Marea Britanie au scazut in luna septembrie cu 1% fata de luna anterioara, fiind a 12-a luna de scaderi consecutive. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile caselor au scazut cu 6,2%, echivalentul unei scaderi medii de o mie de lire sterline pe luna.

Datele Hometrack arata o scadere atat in privinta numarului de noi cumparatori cat si a celui de noi vanzatori, in timp ce perioada medie de vanzare a unei case a crescut pana la 11,5 saptamani.

In plus, RICS estimeaza continuarea accentuarii diferentei intre pretul cerut initial si pretul de vanzare al caselor in urmatoarele luni de zile, in conditiile in care scaderea activitatii economice devine tot mai vizibila.