In perioada 2009-2013, Romania va atrage investitii de 250 miliarde de euro, din care 120 miliarde vor fi investitii ale companiilor private, a declarat marti ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. Optimismul ministrului a fost contrazis insa de reprezentantii firmelor din constructii, care sustin ca Romania nu are resurse umane pentru a face fata acestor investitii.

"Acest nivel al investitiilor garanteaza un ritm anual de crestere economica de 5-6%, care este pozitiv pentru o tara de dimensiunea Romaniei. Numai companiile din domeniul energetic vor investi circa 7-8 miliarde de euro in urmatorii cinci ani", a mai spus Vosganian.

Directorul general executiv al Patronatului Societatilor de Constructii, Adriana Iftime, a tinut sa aminteasca ca in primul semestru din 2008 peste 800 de firme de constructii au intrat in faliment si unele date statistice arata ca intre 2 si 4 milioane de romani sunt plecati in strainatate.

Dan Ioan Popp, presedinte Impact Developer&Contractor, a atras insa atentia ca Romania nu este in stare sa faca fata investitiilor anuntate de autoritati cu resursele actuale. "Nu avem oameni", a explicat acesta.

"Numarul muncitorilor romani plecati afara pina in 2004 e mai mare decit cel plecat dupa. Sintem intr-o piata comuna si trebuie sa intelegem ca fiecare om isi cauta oportunitati. Avem o forta de munca de circa 4,2-4,8 milioane de muncitori, la care daca s-ar mai adauga si cei doua milioane plecati afara, potentialul nostru ar fi mai mare decit toata piata muncii din 1999", a precizat ministrul economiei si finantelor.

Varujan Vosganian a estimat ca un plus de 600.000 de locuri de munca ar sustine investitiile de 250 miliarde de euro ce vor fi atrase pina in 2013.