Proprietarii trebuie sa faca dovada performantei energetice a cladirilor pentru a vinde apartamentele

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 1 octombrie 2008, 21:32 Economie | Imobiliar


Persoanele care vor sa-si vanda apartamentul trebuie sa prezinte la notariat certificatul de performanta energetica a cladirii, in scopul incheierii contractului de vanzare-cumparare, iar in cazul inchirierii trebuie sa prezinte certificatul la administratia fiscala pe raza careia se afla cladirea, relateaza NewsIn.

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

Certificatul de performanta al cladirii este eliberat proprietarului. Certificatul elaborat pentru cladirile noi se prezinta comisiei intrunite in vederea receptiei finale si se introduce in cartea tehnica a constructiei.

Actul normativ aprobat miercuri de Guvern mai prevede ca nerespectarea obligatiei privind afisarea certificatului de performanta energetica a cladirii, pentru cladirile cu o suprafata utila de peste 1.000 mp aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.000 lei. Aceeasi amenda se aplica si pentru nerespectarea obligatiei de a prezenta certificatul la receptia finala a cladirilor noi. Sanctiunile se aplica de primarii.

Potrivit actului normativ, auditorul energetic pentru cladiri este definit ca o persoana fizica atestata in conditiile legii, care are dreptul sa realizeze auditul energetic, sa elaboreze certificatul de performanta energetica si sa intocmeasca raportul de audit energetic al cladirii existente. Auditorii energetici pentru cladiri sunt specialisti care isi desfasoara activitatea ca persoane fizice autorizate sau ca angajati ai unor persoane juridice.

Atestarea tehnico-profesionala a specialistilor ca auditori energetici pentru cladiri se face sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5443 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  pai cum sa nu fie ? (Miercuri, 1 octombrie 2008, 21:38)

  david magicianul [anonim]

  Bani pentru plata pomenilor electorale. O noua taxa pe ici colea.
 • 0 (4 voturi)    
  iar (Miercuri, 1 octombrie 2008, 21:42)

  Gogu [anonim]

  bagam bani de la buget in buzunarul unor prieteni, cica " auditori energetici "
  • +1 (1 vot)    
   lol (Joi, 2 octombrie 2008, 8:26)

   Cosmin [anonim] i-a raspuns lui Gogu

   Nu de la buget man, din buzunarul celui care vinde....
 • +1 (7 voturi)    
  astia nu sunt normali (Miercuri, 1 octombrie 2008, 21:47)

  Radu [anonim]

  Daca intr-un bloc intreg vrea cineva sa-si vanda apartamentul nu va putea din cauza imbecilitatii de lege? Normal ca ceilalti proprietari nu vor vrea sa faca (sa plateasca asa ceva) deci va trebui proprietarul amarat sa plateasca pentru tot blocul.
  Astia transforma acum valorile imobiliare in marfa imposibil de valorificat. Sigur e ceva la mijloc! Incearca sa limiteze tranzactiile la imobile pana trece criza...si asta a fost metoda gasita...
  • -2 (2 voturi)    
   Asa e.. (Miercuri, 1 octombrie 2008, 22:43)

   baimarean [anonim] i-a raspuns lui Radu

   ..dar crezi ca vor schimba legea asta stupida dupa ce trece (??) criza...Nu fac ei de astea
  • +2 (4 voturi)    
   nu-i asa (Miercuri, 1 octombrie 2008, 23:31)

   viorel [anonim] i-a raspuns lui Radu

   certificatul se elibereaza oricarei cladiri.. scrie in el clasa de performanta energetica.. sa stie omul ce cumpara.
  • +1 (1 vot)    
   Doar un locatar plateste (Joi, 2 octombrie 2008, 9:15)

   Bogdan Alex [anonim] i-a raspuns lui Radu

   Certificatul energetic se va face doar pentru o persoana/apartament din acel bloc. Acest certificat, nota obtinuta va contribui in final la pretul de vanzare al apartamentului - pret mai mic sau mai mare.Atata tot.
   • 0 (0 voturi)    
    certificatul e pe cladire! (Joi, 2 octombrie 2008, 14:37)

    magda [anonim] i-a raspuns lui Bogdan Alex

    La bloc certificatul e pt. tot blocul, nu poate fi pe apartament, iar termopanu nu intra in discutie. trebuie ca asociatioa sa izoleze blocul la exterior, cu vata de sticla, care sa fie acoperita cu ate chestii de niste firme, de la MLPAT. E o idee mai veche a lui Borbely. Sa vedem cind pensionarii o sa isi izoleze blocuril;e, ca nici de consol;idat nu au putut! E o aberatie, cred ca cada iti cumperi apartamentul iarna vezi daca e frig, daca are infiltratii etc. E o lege pt. shmenarii lor, plus o taxa, plus o shpaga.
 • -1 (5 voturi)    
  PENIBIL (Miercuri, 1 octombrie 2008, 22:01)

  eudoxiu [anonim]

  P E N I B I L,

  TARA DE PROSTI.
  NU STIU CUM SA FACA ROST DE BANI.
 • -1 (5 voturi)    
  Talharie ! (Miercuri, 1 octombrie 2008, 22:47)

  Nicolae [anonim]

  Trebuie sa mai existe o sleahta de inspectori ?
  De ce ???
 • +1 (3 voturi)    
  legea performantei energetice (Miercuri, 1 octombrie 2008, 22:58)

  Angela [anonim]

  Ar trebui sa intram in Cartea Recordurilor la inventii contra umanitatii. Si poporul tace si...merge la vot!!!! Ar trebui impuscati toti parlamentarii ( Ceusescu a fost copil nevinovat!!!!)
 • +1 (3 voturi)    
  Asa e... (Miercuri, 1 octombrie 2008, 23:05)

  Auditoru' [anonim]

  Vreau si eu sa ma fac auditor de asta...cui tre sa-i dau spaga de rigoare ?
  • 0 (0 voturi)    
   Stai, nu te grabi! (Joi, 2 octombrie 2008, 16:24)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Auditoru'

   De abia au dat legea, normele or sa iasa peste vreo 6 luni :D. De abia dupa aia va incepe tamtam-ul
 • 0 (2 voturi)    
  Aberant (Miercuri, 1 octombrie 2008, 23:09)

  ring [anonim]

  Si daca fac dovada cu ce ma ajuta? Sau cu ce il ajuta pe noul proprietar?

  Acum cateva zile am citit ca ii batem pe toti la taxele platite de catre persoanele juridice. Trebuie sa batem acest record si in cazul persoanelor fizice?
  • 0 (0 voturi)    
   negocierea pretului ;) (Joi, 2 octombrie 2008, 21:47)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui ring

   cam in acelasi fel in care te ajuta pe tine faptul ca stii ca un automobile este euro3 sau euro4 in momentul in care-l cumperi.
   Pe viitor euro 3 va fi impozitat mai mult decat euro 4 (daca nu este deja) si poti obtine o reducere de pret deoarece mai ai ceva de plata in plus. Desigur daca stii sa negociezi :)

   Cred ca o sa urmeze insa si o taxa sau impozit diferentiat si asta o sa ne lamureasca complet.
 • 0 (2 voturi)    
  guvern (Miercuri, 1 octombrie 2008, 23:10)

  iceman [anonim]

  incompetenti pe toata linia. Daca ii doare atat de conservarea energiei pe acesti mamaligari si ciomagari veniti cu pluta pe dambovita, de ce mama naibii nu izoleaza termic toate blocurile, sau macar sa dea o facilitate ceva in domeniul asta. ca daca mai pun 1000 de taxe pe spinarea bietului roman nu rezolva nimic. dar oricum noi suntem specialisti in incompetenta in cheltuirea banului public, ca mai punem o taxa si il facem la loc. hai noroc si ALEGERI PLACUTE!
 • +2 (4 voturi)    
  legea performantei energetice (Miercuri, 1 octombrie 2008, 23:51)

  Cristian [anonim]

  Aceasta lege exista dragilor de mult timp in tari precum Germania, Olanda
  Nu va mai plangeti atata, guvern in coace guvern in colo
  • 0 (0 voturi)    
   AIUREA (Joi, 2 octombrie 2008, 9:49)

   amesteci mere cu pere [anonim] i-a raspuns lui Cristian

   bah nene, dar cum de nu copiaza ai nostri din occident autostrazile, curatenia, salariile- s-au gandit mult ce sa aduca mai intai?
 • 0 (2 voturi)    
  EURO? (Joi, 2 octombrie 2008, 1:28)

  dan [anonim]

  asta e vre-o kestie europeana sau si-a facut unu vre-o firma de energeticieni, ca si borduri si cate n-or mai fi...
 • 0 (0 voturi)    
  AMENDAMENTE la amendament (Joi, 2 octombrie 2008, 9:13)

  Moroshan [anonim]

  1. Deocamdata e DOAR PROIECT.
  2. DOAR "pentru cladirile cu o suprafata utila de peste 1.000 mp aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor" (...), NU SI CELE PRIVATE.
  3. prezenta certificatul la receptia FINALA a cladirilor NOI, nu si a celor VECHI. (dar cine stabileste cat de noi sau vechi sunt ele :))
  4. Mai periculos este Art. 5: "Performanta energetica a cladirii se exprima cu claritate (LOL!) si poate include un indicator al emisiei de dioxid de carbon" . ..Iar ne vor f.a.c.e la centrale!
  5. Nu e grav, dar va fi vai de noi
 • +1 (1 vot)    
  comentarii (Joi, 2 octombrie 2008, 9:42)

  moshu [anonim]

  ...interesante comentariile. De la 01.10. certificatele sunt necesare si in Germania; cine stie, poate si-o fi facut si acolo vreun roman firma de expertize energetice. Cert este ca un certificat energetic te forteaza sa construiesti sau sa renovezi ecologic, ca de la sine romanul nu este interesat in ecologie. Va mai trece ceva vreme pana ce in Romania "termopanele" nu vor mai fi un simbol de statut, ci o solutie de economie de energie.
 • -2 (2 voturi)    
  aruncati-va in cap (Joi, 2 octombrie 2008, 10:27)

  Alias [anonim]

  dupa aia, venim noi si constatam daca ati fost performanti energetic. nu va voteaza nici dracu, terminati cu pomenile electorale si hotia la drumul mare.
 • 0 (0 voturi)    
  lege (Joi, 2 octombrie 2008, 10:35)

  Anna [anonim]

  Problema pe care o vad in primul rand e ca n-avem niciun cuvant de spus cand se aproba o astfel de lege, ceea ce nu e normal intr-o democratie.

  Singura informatie pe care am gasit-o e de pe site guvern: http://www.gov.ro/guvernul-a-aprobat-un-proiect-de-lege-privind-performanta-energetica-a-cladirilor__l1a102452.html. N-am vazut propunerea si justificarea ei, sau un link catre autoritatea care a initiat o astfel de lege.

  Legile si hotararile astea trebuie insa, conform legii, sa aiba in spate o nota de fundamentare (facuta public) si sa fie postate pentru comentarii / dezbatere minim 30 de zile pe site-ul initiatorului, un site de care sa poata afla oricine e interesat de tema. Daca nu se intampla asta, e un abuz. Daca legea e complet imbecila, chestia asta s-ar lamuri in cele 30 de zile de dezbatere si n-ar mai ajunge sa intre pe masa la guvern.
 • +1 (1 vot)    
  calitate energetica (Joi, 2 octombrie 2008, 10:48)

  the [anonim]

  In Franta, la vânzarea unei case, proprietarul este obligat sa prezinte un raport de expertiza, referitor la prezenta (de preferat absenta) azbestului, plumbului, termitelor.
  De asemeni, trebuie sa stabileasca un diagnostic de performanta energetica al locuintei /apartamentului (nu blocului !), iar aceasta este obligatoriu , in cazul vânzarii - din noiembrie 2006, in cazul inchirierii - din iulie 2007.
  SI asta tine mai mult de protectia consumatorului, decât de "creatia de sinecure" pentru înca niste shmekerasi ... Cum se aplica in Ro, e alta chestie.
 • 0 (0 voturi)    
  pare ciudata dar era de asteptat! Macar misca ceva (Joi, 2 octombrie 2008, 11:35)

  Lucian* [utilizator]

  Desi legea pare ciudata trebuie sa recunosc ca fondul este bun.
  In tarile scandinave chestia asta se aplica de mult timp iar in Suedia se face chiar si o chestie preventiva: nu se autorizeaza constructia unei case daca nu se respecta niste standarde clare de izolare termica.
  Vad insa niste scapari mari!
  Nu prea se face diferentiere: vorbim de energie electrica sau termica sau impreuna? Cum naiba se aplica chestia asta la blocurile vechi?
  OK, avem legea asta dar nu vad nici o obligatie de
  respectare a unor standarde de constructie referitoare la izolarea termica!
  In plus ar mai trebui sa apara si o diferentiere a impozitului pe spatiul locativ in functie de performanta enrgetica.
  Legea acopera strict nevoia de informare a cumparatorilor si nimic mai mult.
  Ar trebui sa gandeasca chestia asta pe termen lung si eventual sa o includa intr-un program national de dezvoltare si eficientizare energetica.
  Ceea ce vad eu aici este ca s-au copiat strict elementele de suprafata din ceea ce fac tarile scandinave.
  Prin impunerea unui standard de izolare termica, tarile scandinave au urmarit in primul rand reducerea dependentei de gazele naturale importate si reducerea consumului de curent electric (se aplica si vara si iarna). Plus ca proprietarii vor cheltui mai putin.
  Dar tarile astea (si Germania) asigura si subventii la instalarea unor centrale solare de incalzire a apei. In Germania 2,5m^2 de panou solar asigura incalzirea a 400 de litri de apa care este suficienta pt o familie de 4 persoane pt treburile si igiena zilnica intr-o zi. Toata instalatia aia costa 2000 de euro! Dar in Germania si nu la noi!
  Acum ultima gaselnita in vest este colectarea apei de ploaie intr-un rezervor si utilizarea ei pt udarea peluzei si gradinii cand este nevoie.
  Daca ai nostri guvernanti ar fi fost competenti ar fi impus inainte niste standarde de constructie, un program national de eficientizare/izolare a cladirilor vechi si promovarea solutiilor de mai sus si pe urma legea asta!
  • 0 (0 voturi)    
   Un pic de mirare (Joi, 2 octombrie 2008, 13:57)

   Horia [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

   Din cate stiu io ca roman neumblat prin Germania, si ne-prea-cunoscator al finantelor si legilor din cele doua tari, in Germania impozitul pe venit este undeva la 42% maximul (minimul nu il stiu), iar in Romania e 16%, ca e cota unica. Deci Germania, ca stat eficient, isi permite sa aiba o legislatie si angajati la stat care sa colecteze banii aia si sa ii re-distribuie. Romania nu are, deci nu mai sperati la bani in Romania pentru asa ceva, ca oricum nu sunt, oricum nu dam si oricum, daca am da, nu i-am mai vedea.
   • 0 (0 voturi)    
    gresit (Joi, 2 octombrie 2008, 21:40)

    Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Horia

    cei 42% din Germania sunt de fapt toate impozitele cumulate plus niste taxe de intretinere iar cei 16% din Romania sunt doar taxa pe valoare adaugata.
    Impozitul in Romania pentru salariile mari trece de 32% si fara sa adaugam taxe de intretinere.

    Este destul de des intalnita confuzia asta dar nemtii si celelalte natii vestice cand spun ca au 42% taxe se refera de fapt la toate taxele si cheltuielile de curent, apa, caldura, etc.

    Cred ca ii depasim lejer daca ne bagam in calcul si cheltuielile respective.

    Insa la scandinavi este chiar pe bune 42% numai taxele.
    • 0 (0 voturi)    
     TVA... (Joi, 2 octombrie 2008, 22:02)

     LP [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

     16% reprezinta impozitul pe venit pentru toata lumea din Romania.. asta pt informatia ta. 19% reprezinta TVA-ul care este cu totul altceva. Pe salariu, intr-adevar, se da in jur de 32-35% din total (asta plateste salariatul), insa difera functie de multe variabile.

     Legea ar fi buna daca ar fi fost gandita bine! Insa mai trebuie ajustata si va fi in timp.

     Eu stau cu chirie intr-un apartament neizolat si sunt curios cu cat scade pretul lui daca vreau sa-l cumpar. Numai asa vad adevarata fata a legii, altfel e nula.
 • +1 (1 vot)    
  tratatul de la Kyoto (Joi, 2 octombrie 2008, 14:31)

  alin [anonim]

  Legea face parte din programul de masuri pentru reducerea poluarii, conform tratatului de la Kyoto din 1997 la care Romania a aderat in 2001.
  Ar trebui sa ne pese ...
  • 0 (0 voturi)    
   da ar trebui (Joi, 2 octombrie 2008, 21:43)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui alin

   dar ar trebui si sa o gandeasca complet si nu sa faca doar chestia de suprafata. Nu foloseste la prea mare lucru daca nu se iau si niste masuri preventive de reducere a consumului.
 • 0 (0 voturi)    
  limbaje avansate (Joi, 2 octombrie 2008, 17:24)

  stroustroup [anonim]

  spaga++


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by