Persoanele care vor sa-si vanda apartamentul trebuie sa prezinte la notariat certificatul de performanta energetica a cladirii, in scopul incheierii contractului de vanzare-cumparare, iar in cazul inchirierii trebuie sa prezinte certificatul la administratia fiscala pe raza careia se afla cladirea, relateaza NewsIn.

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

Certificatul de performanta al cladirii este eliberat proprietarului. Certificatul elaborat pentru cladirile noi se prezinta comisiei intrunite in vederea receptiei finale si se introduce in cartea tehnica a constructiei.

Actul normativ aprobat miercuri de Guvern mai prevede ca nerespectarea obligatiei privind afisarea certificatului de performanta energetica a cladirii, pentru cladirile cu o suprafata utila de peste 1.000 mp aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.000 lei. Aceeasi amenda se aplica si pentru nerespectarea obligatiei de a prezenta certificatul la receptia finala a cladirilor noi. Sanctiunile se aplica de primarii.

Potrivit actului normativ, auditorul energetic pentru cladiri este definit ca o persoana fizica atestata in conditiile legii, care are dreptul sa realizeze auditul energetic, sa elaboreze certificatul de performanta energetica si sa intocmeasca raportul de audit energetic al cladirii existente. Auditorii energetici pentru cladiri sunt specialisti care isi desfasoara activitatea ca persoane fizice autorizate sau ca angajati ai unor persoane juridice.

Atestarea tehnico-profesionala a specialistilor ca auditori energetici pentru cladiri se face sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.