Capitala Romaniei se afla pe locul 31 in topul celor mai bune 34 de orase din Europa pentru afaceri, in scadere fata de anul trecut, cand s-a clasat pe locul 28 din 33 de orase analizate, potrivit unui studiu Cushman & Wakefield, care analizeaza opiniile managerilor celor mai importante 500 companii din Europa.

Bucuresti este pe locul doi in Europa la costurile pe care companiile le au cu forta de munca, dar abia pe pozitia 32 in privinta calificarii angajatilor, in timp ce din punctul de vedere al legaturilor de transport externe se afla pe ultimul loc.

Bucuresti - locul doi la costurile fortei de munca, pe ultimele locuri la calificarea angajatilor

In privinta costurilor fortei de munca, Bucuresti este intrecut doar de Varsovia, dupa ce anul trecut a ocupat prima pozitie. Totusi, din punctul de vedere al calificarii angajatilor Capitala Romaniei ocupa doar locul 32 din cele 34 de orase europene analizate, in timp ce Budapesta se situeaza pe 21, Praga pe 24 si Varsovia pe 25.

La capitolul limbi straine Bucuresti se afla abia pe locul 28, in urma altor capitale precum Budapesta si Praga (locul 21), Varsovia (locul 20). Bucuresti se afla pe ultimele locuri si in privinta calitatii vietii angajatilor, managerii companiilor chestionate plasand Bucuresti pe locul 31, Varsovia (locul 32), Budapesta (locul 30) si Praga (pozitia 29).

Transportul intern imbunatatit in Bucuresti, pe ultimul loc insa la transportul extern

In privinta imbunatatirilor, managerii companiilor chestionate considera ca Bucurestiul si-a imbunatatit transportul intern fata de anul trecut, urcand in clasament de pe locul 30 pe locul 26. Bucuresti sta astfel mai bine decat Budapesta (locul 31) sau Varsovia (locul 30) si este la egalitate cu Praga. Totusi, in privinta legaturilor de transport externe, Bucurestiul se situeaza pe ultimul loc dintre cele 34 de orase considerate importante pentru afaceri in Europa.

Pe locul trei in privinta intentiei de extindere a celor 500 de companii in urmatorii cinci ani

Nu in cele din urma, Bucuresti se situeaza pe locul trei in privinta intentiei de extindere a companiilor analizate, in urmatorii 5 ani, dupa Moscova si Praga, dar se afla la egalitate cu Varsovia, devansand Budapesta, care se afla pe locul imediat urmator.

Raportul Cushman & Wakefield se realizeaza pe baza de interviuri cu senior manageri si directori din bordul de conducere, responsabili de locarea/relocarea a 500 dintre cele mai mari companii din Europa. Pe langa clasificarea generala, cele 34 de orase sunt clasificate in functie de criterii precum transporturi, telecomunicatii, accesul in piete, disponibilitatea si costul fortei de munca, costul spatiilor de birouri si calitatea vietii.