Numarul vanzarilor de apartamente noi a scazut semnificativ in prima jumatate a acestui an, clientii asteapta reducerea preturilor, profitul dezvoltatorilor imobiliari este afectat fara exceptie si va continua sa scada, dar dezvoltatorii au mentinut stabile preturile locuintelor, sustine un studiu al companiei de consultanta imobiliara Atisreal.

In aceeasi perioada, numarul tranzactiilor a scazut si pe piata terenurilor, cererea din partea fondurilor oportuniste s-a redus, insa preturile au crescut in medie cu 10-15% in zonele centrale si de nord, iar in zonele secundare preturile s-au mentinut la un nivel stabil.

"Dupa cresterea constanta a preturilor din anii anteriori, in semestrul 1 din 2008 au fost inregistrate primele semne ale stabilitatii acestora. Datorita discrepantei evidente intre as­teptarile dezvoltatorilor si ale clientilor cu privire la preturile solicitate, numarul tranzactiilor a scazut semnificativ. Clientii mizeaza pe o reducere a preturilor, in timp ce dezvoltatorii de pe segmentul apartamentelor au mentinut preturile stabile. Ca urmare, un numar mare de clienti potentiali au renuntat la achizitii si asteapta o scadere a preturilor", se mentioneaza in studiul AtisReal Romania.

Profitul dezvoltatorilor imobiliari afectat fara exceptie, iar scaderea acestuia va continua

In aceeasi perioada, mai noteaza studiul, piata a inregistrat un numar mai mic de proiecte lansate comparativ cu ultimii ani si din cauza conditiilor actuale de pe piata este posibil ca datele de final­izare ale unora dintre proiecte sa fie amanate, ca urmare a masurilor de prudenta adoptate de institutiile financiare la acordarea de credite pentru proiectele imobiliare.

Mai mult, pentru atragerea clientilor, dezvoltatorii vin cu tot mai multe facilitati si totusi "(...)aceste oferte promotionale au fost oferite cu respectarea anumitor conditii, fara a se in­registra scaderi semnificative ale preturilor". Potrivit studiului, profitul dezvoltatorilor va fi din ce in ce mai afectat.

"Avand in vedere scaderea preturilor, pro­motiile si facilitatile oferite, precum si reducerea ritmului van­zarilor, rata profitului inregistrat de dezvoltatori este influenta­ta negativ, fara exceptie. Presiunea in sensul scaderii profitului dezvoltatorilor va continua avand in vedere ca multi investitori oportunisti care au achizitionat mai multe apartamente in faza de proiect doresc acum sa isi vanda locuintele aflate in cladirile aproape finalizate", spun specialistii AtisReal.

Nicio scadere la preturile terenurilor

Scaderi semnificative ale tranzactiilor s-au inregistrat in primul semestru din acest an si pe piata terenurilor.

"Dupa ce in cursul anului 2007 in Bucuresti au fost inche­iate tranzactii importante cu foste platforme industriale si terenuri de mari dimensiuni, in semestrul 1 din 2008 piata a fost afectata in mod direct de atitudinea precauta a dez­voltatorilor, datorata dificultatilor de finantare si incetinirii activitatii pe celelalte segmente ale pietei. Ca urmare, nu­marul tranzactiilor a scazut simtitor si au aparut discrepante majore intre asteptarile vanzatorilor si cumparatorilor in privinta pretului", sustine studiul.

Cererea din partea fondurilor oportuniste a scazut de asemenea, desi acestea cauta in continuare terenuri situate in apropierea noilor proiecte de infrastructura, in zonele mai putin dezvoltate din sudul si estul judetului Ilfov, in special in zona viitorului aeroport.

Cat despre preturi, in cea mai grava situatie acestea au inregistrat o stabilitate valorica in zonele secundare.

"In semestrul 1 din 2008 preturile de vanzare a terenurilor situate in zonele centrale si de nord au crescut cu o medie de 10-15% comparativ cu semestrul 2 din 2007. Cresterea s-a datorat in special ofertei limitate de pe piata si cererii crescute din partea dezvoltatorilor, care urmaresc reducerea riscurilor prin achizitia unor terenuri de dimensiuni mai mici, in cele mai atractive zone. In general, in zonele secundare, preturile s-au mentinut la un nivel stabil, cu o usoara crest­ere de pana la 10% in anumite zone".

Activa si pe piata din Romania, compania Atisreal este subsidiara a BNP Paribas Real Estate, divizia imobiliara a grupului francez BNP Paribas. Detine o retea de 60 de birouri in Europa, America si Asia. Atisreal are 2.220 de angajati, iar in 2006 a inregistrat venituri nete de 340 milioane euro.