Cand suna ceasul dimineata, cafetiera se pune automat in functiune si un miros placut de paine prajita se raspandeste in toata casa. Becurile se aprind usor, jaluzelele se trag singure, iar 'casa inteligenta' este pregatita sa-ti indeplineasca toate dorintele. In intreaga lume, locuintele dotate cu astfel de sisteme 'inteligente' sunt la mare cautare si se pare ca si romanii au inteles importanta confortului si a sigurantei. De astfel, tot mai multi romani au inceput sa investeasc zeci de mii de euro intr-o casa care sa ii reprezinte si cu care pot 'comunica'.

Programele pentru o casa intelegenta presupun automatizarea intregului spatiu de locuit prin integrarea sistemelor audio, video, de iluminat si de securitate intr-unul singur. Initial, aceste instalatii au fost folosite pentru imobilele de birouri datorita faptului ca reduc consumul de energie electrica si ofera un plus de siguranta.

Sistemul poate fi programat sa aprinda si sa inchida becurile atunci cand locatarul intra sau paraseste incaperea, poate sa opreasca sau sa porneasca sistemele de incalzire si de sonorizare. Totul este sub control computerizat, iar proprietarul poate sa-si verifice locuinta pe Internet sau poate sa supravecheze copiii si batranii care locuiesc singuri.

"Ideea de casa inteligenta presupune transformarea casei 'in a living thing', intr-un prieten care poate sa iti invete obiceiurile si sa reactioneze in concordanta cu acestea. Vorbim in principal de confort. O casa inteligenta inseamna confort sporit, mai mult timp liber, consum redus de energie electrica si nu in ultimul rand securitate", a declarat Paul Manea, Manager de cont la Romaudiovideo, precizand ca "in 5-10 ani, astfel de sisteme vor ajunge un standard".

Cu ajutorul unei telecomenzi, poti programa sistemul de irigare sa-ti ude gradina la ora dorita sau poti regla temperatura apei din piscina la temperatura dorita. De asemenea, poti ajusta pozitia draperiilor sau programa aprinderea treptata a luminilor, atat a celor interioare, cat si a celor din gradina.

"Pot regla in fiecare camera temperatura pe care o vreau sau pot reseta sistemul ca in orele in care lipsesc acesta sa intre in management termic, adica 18 grade. De asemenea, cand ajung acasa sunt intampinat de muzica mea preferata, iar atunci cand plec in vacanta pot sa-mi verific proprietatea cu ajutorul unui laptop sau a unui PDA conectat la internet. Timpul petrecut acasa, cu familia este mai placut, iar grijile sunt mai putine. Daca la inceput a fost un moft, acum este o necesitate", a declarat Dan Iordache, proprietarul unei vile dotate cu un astfel de sistem inteligent.

Romanii au prins gustul caselor inteligente

In Romania, oferta este deja foarte diversificata, iar oamenii au inceput sa inteleaga ca un sistem de casa inteligenta va fi ceva la fel de obisnuit precum un televizor sau un cuptor cu microunde. Cererea a crescut in proportie de aproape 100% si odata cu ea si vanzarile.

Singurul dezavantaj ar fi pretul, inca piperat pentru buzunarul romanului de rand. Pentru un sistem de baza ce controleaza lumina, temperatura si aparatura audio-video costul va fi de minim 2.000 de euro, pretul crescand in functie de complexitatea sistemului. "Exista solutii mai simple, de 2-3000 de euro, pentru un apartament dar si solutii high-class care includ produse mai speciale, de exemplu difuzoare de sticla, care pot ajunge pana la 100.000 euro", a mai spus Paul Manea.

Sistemul de siguranta al caselor inteligente se bazeaza pe senzori de miscare, apa, zgomot si camere de luat vederi. Sistemul poate copia programul zilnic al proprietarului, iar atunci cand acesta lipseste de acasa mai mult timp ii ia locul: aprinde si stinge luminile din casa, da drumul la televizor, porneste apa la baie sau trage jaluzelele.

Un sistem complex pentru case inteligente