Scandal in Guvernul conservator elen, dupa ce Parlamentul de la Atena a dat unda verde formarii unei comisii de ancheta privind un controversat schimb imobiliar cu terenuri pe muntele Athos, fortareata religioasa ortodoxa din nord-estul Greciei. Mai multi ministri au fost acuzati de implicare in schimburi ilicite de terenuri cu staretii din aceasta regiune, scrie AFP.

Potrivit presei locale, in 2007 a avut loc un schimb imobiliar intre stat si manastirea Vatopediou, una din cele 20 de manastiri ale comunitatii ortodoxe. Calugarii de la Vatopediou au obtinut atunci cladirea centrala din satul olimpic unde s-au desfasurat Jocurile din 2004, care initial urma sa fie ocupata de un minister, dar pe care au vandut-o unui investitor privat. Calugarii au primit si terenuri turistice cu o suprafata de 800 de hectare la Ouranopoulis, in apropierea Muntelui Athos, pentru care au cedat in schimb 8.000 de hectare de padure din jurul unui lac din nordul tarii.

Scandalul a zguduit puternic guvernul de dreapta condus de Costas Caramanlis si a dus la demisia celui mai apropiat consilier al premierului, Theodoros Roussopoulos, acuzat de implicare in acest tun imobiliar. Roussopoulos, care ocupa si functia de purtator de cuvant al Guvernului, a declarat printr-o scrisoare deschisa ca a demisionat in interesul partidului (n.r. Noua Democratie), fiind 'victima a unui complot josnic'.

Roussopoulos este cel de-al doilea membru al cabinetului care demisioneaza in urma acestui scandal. Pe data de 12 septembrie, un alt oficial al Guvernului isi anunta demisia. Fostul ministru al Marinei comerciale, Georges Voulgarakis a renunta la functia sa din cauza ca sotia lui aprobase, in 2007, tranzactia suspecta prin acte notariale.

Opozitia socialista a cerut totodata formarea unei comisii rogatorii parlamentare, singura care va permite urmarirea penala a membrilor Guvernului. Parlamentul va organiza vineri un vot in acest sens, la care conservoatorii, care dispun de 152 din cele 300 de locuri in Legislativ, au declarat ca nu vor participa.