Dezvoltator spaniol: "Am vandut 4 apartamente in ultimele doua saptamani. Dar nu vreau ca acesta sa fie titlul articolului"

de Magda Barascu     HotNews.ro
Miercuri, 29 octombrie 2008, 1:53 Economie | Imobiliar


Alejandron Solano - directorul Hercesa
Foto: Hotnews
Pe scurt
 • piata imobiliara nu e blocata, inregistram doar o scadere a vanzarilor
 • se curata piata de cei care cauta profit si speculeaza
 • e dificil sa spui daca preturile vor creste sau vor scadea in viitorul apropiat; totusi, putin mai tarziu, dezvoltatorul sustine ca, in Bucuresti, preturile la apartamentele noi vor creste (!)
 • procesul de cumparare ia mult mai mult, cumparatorii sunt bine informati
 • dezvoltatorii nu afiseaza pretul cu TVA inclus pentru ca nimeni nu face asta
 • In Romania piata nu va ajunge la criza din Spania, pentru ca este o piata tanara si foarte mica.
Alejandro Solano, directorul dezvoltatorului spaniol Hercesa, sustine: "piata imobiliara nu e blocata, inregistram doar o scadere a vanzarilor; e dificil sa spui daca preturile vor creste sau vor scadea in viitorul apropiat", si pronosticheaza ca in Romania nu se va simti criza din Spania, intrucat piata este tanara, nu e maturizata. Interviul a fost inregistrat miercuri, 22 octombrie.

HotNews.ro: Ce trebuie sa faca un dezvoltator din sectorul imobiliar in Romania ca sa nu dea faliment?

Alejandro Solano: Poti doar sa lupti in momentul de fata. Intrebarea pe care ar trebui sa si-o puna acel dezvoltator ar fi ce-am facut pana acum? Companiile din imobiliare se confrunta acum cu probleme pentru ca au planificat multe lucruri pe o perioada foarte scurta si foarte putine lucruri pe termen lung. Cred ca si firmele cu strategie puternica pe termen lung se confrunta cu probleme in momentul de fata din cauza crizei economice mondiale, dar nu o sa fie foarte grav afectate.

"Nu cred ca piata imobiliara este blocata in momentul de fata"

HotNews.ro: Piata imobiliara este inghetata pentru moment. O sa mai scada preturile?

Alejandro Solano: Eu nu cred ca piata imobiliara este blocata in momentul de fata. Inregistram o incetinire a vanzarilor. Este normal, toata lumea se astepta la asta. In ultimul an, am inregistrat cresteri ale vanzarilor foarte mari care nu erau sustenabile pe termen lung. Toata lumea se astepta la o incetinire. Nu este una dramatica din fericire. Cred ca este o reglare a pietei sanatoasa.

Se curata piata de cei care cauta profit rapid si speculeaza. Nu stiu daca preturile o sa mai scada la apartamente. O caracteristica a pietei romanesti este ca e heterogena. Companiile de pe piata sunt diferite, proiectele sunt foarte diferite, calitatea difera de la un proiect la altul. S-ar putea sa vedeti un proiect cu preturi care cresc deoarece este un proiect foarte bun care sa aiba in spate companii foarte puternice.

Peste drum puteti sa vedeti proiecte slabe, cu o calitate a materialelor de constructie proasta facute de companii cu probleme financiare pentru ca nu au planificat inainte. Acele companii vor fi nevoite sa scada preturile pentru ca nu vand. Concurenta intre companiile de piata imobiliara din Romania este acerba. Prapastia dintre ele este foarte mare.

E dificil sa spui daca preturile vor creste sau vor scadea la apartamente in viitorul apropiat. Avem foarte putine informatii de pe piata. Trebuie sa existe mai multa transparenta pe piata imobiliara din Romania. Piata de aici este o piata tanara care are nevoie de experienta pietei de afara. Trebuie sa completam toate gaurile care sunt pe piata cu mai multe informatii pentru a analiza mai bine ce se intampla pe piata si ce urmeaza sa se intample.

E nevoie de mai multe informatii. Este foarte periculos sa faci o declaratie de genul acesta fara sa ai informatii. Si exact asta se intampla pe piata in momentul de fata. Autoritatile, agentii si mass-media fac declaratii fara sa aiba informatii corecte din piata si este foarte periculos. Pentru ca se poate sa inseli opinia publica. Nu vreau sa fac prognoze. Vreau sa astept, sa fac mai mult si sa vorbesc mai putin. Asteptam sa se stabilizeze piata si apoi vom analiza ce s-a intamplat, ce urmeaza sa se intample si la ce trebuie sa ne asteptam.

HotNews.ro: Cat ati vandut in ultima saptamana?

Alejandro Solano: Cum am spus mai devreme, experimentam incetiniri ale vanzarilor inca de la inceputul verii. Nu este dramatic pentru compania mea. Dupa tot ce s-a intamplat cu criza economica la nivel mondial, resimtim nesiguranta la nivelul populatiei. Cred ca populatia Romaniei a fost deja afectata. Romania a reactionat exagerat la criza economica internationala.

Nu exista motive sa ne ingrijoram la cum va fi situatia aici in Romania. Aceasta stare de nesiguranta creata in randul populatiei a afectat vanzarile in imobiliare. Dar cum am spus anterior. Inca cererea este foarte mare in Bucuresti si nu sunt foarte multe proiecte pentru populatia Bucurestiului. Cred ca o deja resimtitm o schimbare. Sa va dau un exemplu, nu cred ca preturile au scazut asa de mult la proiectele noi.

Eu si colegii mei dezvoltatori n-am scazut preturile deoarece consideram ca preturile pe care le avem sunt cele corecte. Suntem destul de conservatori in ceea ce priveste politica preturilor. Nu am crescut preturile lunar, nu avem cele mai mari preturi de pe piata inca de la inceput. Credem ca avem un preturi foarte realistice. Nu avem de ce sa scadem preturile.

HotNews.ro: Cate apartamente ati vandut dupa ultimul targ imobiliar de la Timon?

Alejandro Solano: Cel care s-a terminat duminica trecuta? 

HotNews.ro: Da.

Alejandro Solano: Ceea ce observam este o schimbare in felul in care oamenii incep sa cumpere apartamente. Clientul roman este din ce in ce mai bine informat. Procesul de cumparare al unei case ia mai mult timp ca pana acum. Nu mai sunt clienti care vin la targ si luni vin la dezvoltator si cumpara un apartament. Acum luni se duce la un dezvoltator, marti se duce la altul, miercuri vede un al treilea si vineri analizeaza toate informatiile pe care le are, consulta site-urile dezvoltatorilor, isi intreaba prietenii si poate in trei saptamani, poate, se hotaraste sa cumpere.

Procesul de cumparare al unei case ia mai mult si eu cred ca este foarte bine. Deoarece mai multe informatii fac piata este mult mai competitiva. Si asta este batalia noastra: competitia. Vrem ca Hercesa sa fie printre primii dezvoltatori imobiliari din Romania, vrem concurenta si vrem sa crestem profesionalismul de pe piata romaneasca. Ceea ce se intampla acum este foarte bine, noi nu ne grabim.

Lasam clientul sa hotarasca, daca vrea sa isi cumpere o casa, nicio problema sunt bineveniti la noi. Procesul de achizitionare dureaza mai mult. Zilele in care cumparau a doua zi dupa targurile imobiliare sunt de mult apuse.

Punem bazele in momentul de fata unei cresteri solide pe termen lung. Fara asa ceva, piata a luat-o razna in ultimii ani. Compania noastra vrea sa ofere servicii mai bune, clientul este deja mai bine informat si in felul acesta creste concurenta, se profesionalizeaza piata si numai companiile bune vor reusi sa supravietuiasca.

"Este foarte putina transparenta pe piata"

HotNews.ro: Cum poate un dezvoltator imobiliar sa-si contruiasca o strategie pe termen lung in conditiile in care toata piata se confrunta cu o criza economica, avem noi regulamente BNR, creditele incep sa se obtina din ce in ce mai greu?

Alejandro Solano: Toate acestea sunt circumstante din prezent. Nu o sa dureze si in viitor. Sunt actiuni pe termen scurt care vor aduce piata roamaneasca la normalitate. Cand piata va reveni la normalitate, o sa vedem schimbari si pe piata imobiliara.

Este foarte putina transparenta si sunt putine informatii pe piata. Am o parere personala despre acest lucru dar nu vreau s-o impartasesc  deoarece e foarte periculos. Trebuie sa fim foarte responsabili in legatura cu ce spunem celorlalti. Toata lumea stie ca e mai bine sa nu spui nimic. Nu deschide gura decat daca stii despre ce e vorba. Toti trebuie sa avem acest comportament mai ales zilele astea.

HotNews.ro: Care sunt cele mai ieftine apartamente pe care le aveti si in ce zona?

Alejandro Solano: Avem doua proiecte in derulare: Orhideelor - Estellas si un proiect in zona Titan in bulevardul Basarabia. Avem in Orhideelor un apartament de doua camere de la 126.00 de euro fara TVA. In bulevardul Basarabia un apartament de doua camere are pretul de pornire de 111.000 de euro plus TVA.

Nimeni nu afiseaza pretul cu TVA

HotNews.ro: De ce nu afisati preturile la targuri cu TVA inclus?

Alejandro Solano: Toata lumea face asta, nu numai dezvoltatorii. Toata lumea face asta. Daca te duci si cumperi un calculator, pretul afisat este cel fara TVA. Motivul pentru care facem asta este ca exista posibilitatea sa vina companii care vor sa cumpere mai multe apartamente. Iar pentru companii pretul este diferit, cu TVA sau fara TVA pentru ca isi vor recupera TVA-ul daca il platesc.  

HotNews.ro: Dar la targurile imobiliare vin oameni ca mine care vor sa-si cumpere o casa, persoana fizica.

Alejandro Solano: Asta nu avem de unde sa stim. Au fost foarte multe persoane care nu erau persoane fizice, din contra, erau juridice. Pentru noi a fost foarte simplu sa luam decizia aceasta. Nu cred ca afecteaza lucrul acesta. Nu inselam. Ar fi foarte riscant sa incerci sa inseli in felul acesta. Clientul stie ca trebuie sa plateasca si TVA-ul care este 19%, noi facem calculele pentru ei chiar pe loc la targ daca este nevoie. Nu este o inselatorie. Motivul este acesta: cumparatorul poate sa fie o companie care cumpara.

HotNews.ro: De ce as cumpara un apartament intr-o zona marginasa a Bucurestiului, in Ghencea unde veti incepe al treilea proiect al companiei, din care ies foarte greu din cauza traficului, cand pot sa-mi cumpar o bucata de teren?

Alejandro Solano: Depinde de la persoana la persoana. In Bucuresti vorbim de doua posibilitati: a locui in afara Bucurestiului intr-o vila si a locui in Bucuresti intr-un apartament.

Toate proiectele noastre sunt foarte bine conectate la mijloacele de transport. Toate au tramvai, autobuz si metroul, doua dintre ele. Proiectele noastre sunt proiecte urbane pentru oameni carora le place sa traiasca in oras, iti place sa ai supermarketul aproape, cinematograful aproape, toate locurile care se gasesc in oras. E o mare diferenta in a locui in Corbeasca spre deosebire de a locui in bulevardul Basarabia, sau in Orhideelor care este la 5 minute de parcul Cismigiu cu masina, testat, sau la 10 minute cu metroul distanta de orice locatie din oras, sau maxim o jumatate de ora.

HotNews.ro:  Tot se circula greu... O alta intrebare: Cat la % din banii investiti in proiectele dumneavoastra sunt din credite?

Alejandro Solano: 75%-80% din proiectele noastre sunt finantate cu bani obtinuti din credite de la banci. 25% este capitalul firmei. Depinde de proiect. Avem proiecte pe care avem de gand sa le vindem, avem altele pe care le inchiriem. Nu exista o formula universal valabila pentru toate proiectele.

HotNews.ro: Cat ati vandut in ultimele doua saptamani?

Alejandro Solano: Colegii mei de la vanzari sunt in vacanta, asa ca nu prea stiu. Cred ca am vandut 4 apartamente in ultimele doua saptamani, cred ca e o cifra buna. Dar nu vreau ca acesta sa fie titlul articolului. Aceasta informatie este din interiorul companiei si nu ar trebui impartasita cu multa lume. Suntem in concurenta cu alte companii si nu am vrea sa foloseasca aceasta informatie. Nu cred ca este relevant la acest moment.

HotNews.ro: Este relevanta pentru public. [interviul este on-the-record, nu am stabilit niciun fel de off-the-record in cadrul lui.]

Ce se intampla cu hotelul Cismigiu, proiect pe care il aveti?

Alejandro Solano: Asteptam licenta de constructie. Am depus proiectul la primaria sectorului 5. Vrem sa incepem cat mai curand. Am cumparat cladirea de la fostii proprietari carora le-a fost retrocedata. Apoi am pregatit proiectul pentru reconsolidare. Ni s-a spus ca starea cladirii nu este prea buna. A fost nevoie sa schimbam proiectul din nou. A durat mult pentru ca este un proiect dificil si foarte complicat din punct de vedere tehnic si avem nevoie de mai mult timp. Nu vrem sa ne grabim si sa facem greseli. Acum asteptam.

HotNews.ro: Investiti in continuare in Romania?

Alejandro Solano: Cautam oportunitati reale. Suntem interesati sa investim in alte orase ale Romaniei. Daca apare o astfel de oportunitate in Brasov, o sa mergem acolo, daca apare la Cluj, o sa investim acolo, sau la Constanta. Tinta noastra sunt orasele mari ale Romaniei care au un potential urias de dezvoltare.

HotNews.ro: Cum credeti ca vor evolua preturile?

Alejandro Solano: Cred ca vor creste.

HotNews.ro: Vor creste?!!! Care este valoarea totala a proiectelor pe care le aveti in Romania?

Alejandro Solano: 500 de milioane de euro. 

"Piata din Romania - diferita de cea din Spania"

HotNews.ro: Credeti sa piata imobiliara din Romania ar putea ajunge in aceeasi criza ca cea spaniola?

Alejandro Solano: Este imposibil. Este o piata total diferita. Exista posibilitatea sa se confrunte cu aceleasi probleme in 30 de ani. Piata din Romania este foarte tanara si foarte mica. Se vorbeste mult despre ea, dar daca o comparam cu alte piete din Uniunea Europeana o sa constatam ca e foarte mica. Vorbim aici de o piata cu un potential de dezvoltare foarte mare. Nu vorbim de o piata matura, competitiva, cu foarte multe oferte, cu multe agentii, multi actori pe piata.

Teoria din economie ne spune ca pietele tinere au un potential foarte mare de dezvoltare, si pietele mature supravietuiesc printr-o crestere constanta. Ambele piete sunt afectate de criza financiara globala, Spania intr-o proportie mai mare, mai putin in cazul Romaniei. Nu putem sa fim naivi si sa credem ca Romania nu va fi afectata. Trebuie sa fim foarte responsabili la ce mesaj transmitem pietei. Cat de mult este afectata Romania? Nu stiu.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6623 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  si minciuna e predictie (Miercuri, 29 octombrie 2008, 8:08)

  psihologu [anonim]

  la cum arata nenea asta mie imi pare cam preocupat ca nu a vandut mai mult. Eu cred ca ne minte cu 4 apartamente vandute intr-o saptamana.
  Deh poate sa zica ce vrea ca nu il doare gura.
  In rest criza e pe noi, la inceput.
 • +3 (3 voturi)    
  Care e ideea interviului? (Miercuri, 29 octombrie 2008, 9:01)

  cif [anonim]

  care e ideea interviului? ca nu vrea sa scada preturile ca vezi domne...foloseste materiale de calitate?...haidade...sa fim seriosi...nu vrea sa scada...o sa dea faliment...simplu ca buna ziua...
  toti vin aici sa ne vanda broscute...
  • 0 (0 voturi)    
   nu e problema (Miercuri, 29 octombrie 2008, 12:49)

   imoviliaru [anonim] i-a raspuns lui cif

   pai nu este o problema falimentul... deja sunt invatati, in Spania sunt in faliment.

   pt detalii vezi:
   http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-3572305-grupul-imobiliar-fadesa-incapacitate-plata-compania-sustine-proiectele-din-romania-nu-vor-oprite.htm
   • +2 (2 voturi)    
    fadesa (Miercuri, 29 octombrie 2008, 13:36)

    atentie la nume [anonim] i-a raspuns lui imoviliaru

    acela e alt grup, fadesa, cel intrat in faliment in Spania. alaturi de hercesa, fadesa facea parte din cele 14 mari grupuri care controlau piata din Spania.
 • +4 (4 voturi)    
  ieri in ZF (Miercuri, 29 octombrie 2008, 9:45)

  anonim [anonim]

  Ieri a a parut un articol in Ziarul Financiar in care cei de la Hercesa anuntau ca apartamentele lor cu 2 camere vor deveni mai accesibile. Adica suprafata utila a unui astfel de apartament (din cate imi amintesc nu era mentionata localizarea in Bucuresti) va scadea de la 80 mp utili la 45 mp utili, ceea ce va cobori pretul la 140.000 euro+ TVA. O fi nebunia imobiliarelor mare, insa chiar atat de prosti trag speranta ca nu suntem...
 • -2 (4 voturi)    
  adaugiri la articol (Miercuri, 29 octombrie 2008, 9:50)

  dorina [anonim]

  Cred ca autorul articolului trebuia sa faca si o mica introducere despre cine este Hercesa, cate apartamente are in vanzare si sa spuna faptul ca e unul din dezvoltatorii imobiliari cu cele mai mici preturi pe metru patrat din Bucuresti.
 • +4 (6 voturi)    
  i lol'd (Miercuri, 29 octombrie 2008, 9:57)

  Tero [utilizator]

  mda, tare faza: nu vreau ca acesta sa fie titlul, si voi fix ca titlu l-ati pus! =)))
 • +1 (3 voturi)    
  ..da da...cum sa nu!!!! (Miercuri, 29 octombrie 2008, 10:08)

  rozzz [anonim]

  ....acest articol este un PR....cei care sunt mai aproape de piata imobiliara...stiu ca multe firme mari care au investit in piata imobiliara din Romania au fugit de cateva luni din Romania care reprezinta o piata foarte riscanta.....
  Cei care au ramas sunt cei care au investit destul si inca nu pot sa isi acopere pierderile......
  • 0 (0 voturi)    
   fuga (Miercuri, 29 octombrie 2008, 19:20)

   dan [anonim] i-a raspuns lui rozzz

   ai putea da exemplu de firme care au fugit de cateva luni? un exemplu doua, ca sunt multe firme mari...
 • +2 (2 voturi)    
  imobiliare (Miercuri, 29 octombrie 2008, 10:52)

  interesul [anonim]

  dupa cum spun si alti comentatori ati uitat sa puneti P-ul de la publicitate. Nu e posibil sa dai un art. la ziar, sa mai si spui ca ala nu a vrut sa puneti titlul pe care l-ati pus si in care ala, care pare cu totul rupt din peisajul mondial, ca si cum am fi pe marte, sa pronosticheze o crestere a apartamentelor noi. Pai e normal mai baieti, pana si un copil de la granita ti-ar spune ca in actualul context, cand se inchid zeci de afaceri din toate domeniile, cand conditiile de creditare s-au inasprit, iar bancile sufla si in iaurt pana iti dau un credit de 50.000 de euro, nu o sa dea nimeni pentru un apartament 2000 de euro/mp in conditiile in care pe dezvoltatori ii costa maxim 1000.
  • 0 (0 voturi)    
   invers (Miercuri, 29 octombrie 2008, 17:39)

   invers [anonim] i-a raspuns lui interesul

   pai, e exact invers. 4 apartamente inseamna ca sunt vai de capul lor. e f putin!!!
 • 0 (0 voturi)    
  extraordinar (Miercuri, 29 octombrie 2008, 11:04)

  vali [anonim]

  ca se poate prezice cum va evolua piata, este incredibil si ma crucesc. Cred ca unii nu au inteles prea bine: ori reduceti preturile ori dati faliment ! Nu se poate sa se reduca suprafata unui apartament de 2 camere la 45 mp utili deoarece este o mizerie !!! asa ceva nu s-ar vinde nicaieri si vad ca mai rau se afunda decat sa inteleaga ca miscorand preturile tot exista profit. Inchei spunand ca in luna august 2008 am vazut apartamente construite in dec. 2007 pe malul oceanului in portugalia cu 80 mp utili si garaj subteran la 121.000 euro. Sa inteleg ca acolo este cimentul mai ieftin??? sau ca se munceste pe salarii mai mici ca aici??? O sa vina scadenta creditelor luate de dezvoltatori de la banci si or sa piarda mai mult decat din reducerea preturilor. Eu unul mai astept si 1 an, sa vad ca se termina proiectele si mai vorbim.
 • -2 (2 voturi)    
  preturi (Miercuri, 29 octombrie 2008, 11:34)

  sor [anonim]

  pt toti astia care sperati sa se prabusesca preturile, stai voi linistiti, economia americana si-a revenit, se limpezesc imediat si treburile cu bancile. De scazut au scazut ceva, gen 10-15%, sau mai mult pt apartamente cu preturi fabuloase, dar ma distreaza astia care zic ca se injumatatesc, ha ha ha
  • +2 (2 voturi)    
   razi tu razi Harap-Alb... (Miercuri, 29 octombrie 2008, 15:17)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui sor

   dar nu e rasul tau...

   si-a revenit economia americana?
   mwahahahahaha!!!!

   hai sa-ti zic eu tie ceva: noi roamnii suntem niste maimute care copiaza ce vad prin sua.
   in sua exista un excedent urias de locuinte, preturile isi vor reveni, dar pe undeva -30% fata de varf.
   vor dura decenii pana sa ne apropiem de valorile de azi.
   nu mai merge taica cu manipularea, la sapa cu tine!
   • 0 (0 voturi)    
    aproape ca ai dreptate (Miercuri, 29 octombrie 2008, 19:19)

    dan [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    crezi ca la noi este acel excedent urias de locuinte?
   • -1 (1 vot)    
    deocamdata eu stau in lux, si tu in chirie/mizerie (Joi, 30 octombrie 2008, 15:08)

    sor [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    bine ma, sperati in continuare, dar sperati degeaba, inteleg ca vreti si voi proprietati de pomana. Tot chiria va mananca, ramaneti cu banii dati(macar la banca, platesc tot cat dati la chirie, dar e al MEU), si tot in mizerie stati, cu apartamentele renovate de proprietari acu 15 ani, cu mobila de 20 ani. Razi tu de mine, dar asta-i soarta voastra. Va fi tot mai greu de cumparat, spre imposibil, nu ce sperati voi sa luati pe nimica apartamente, adica un ap de 80 sa devina 40, sau 150 la 70.
    Da, economia americana da semne de revenire, chiar si tranzactiile imobiliare au crescut fatza de septembrie din anu trecut, cand nu era asa jale.
    Si Romania este la ani lumina distanta de statele in criza, adica nivelu de creditare este infim fatza de america, spania, iar la numarul de imobile pe cap de locuitor este jale(in Spania sunt 100 mil imobile la 40 mil de locuitori, in Romania ... )
 • 0 (0 voturi)    
  DA FALIMENT SIGUR (Miercuri, 29 octombrie 2008, 12:47)

  75-80%!!!! [anonim]

  s-a imprumutat la banci de 75-80% din necesarul de bani pt finalizare, adica ii ajunge de teren si de fundatie si apoi se opreste in lipsa de lichiditati si-l executa banca. Cine ii cumpara proiectele? Mai ales ca toti cei care doresc case, apartamente, nu au bani si nici nu se mai pot imprumuta.
  E stagnare - sa nu fie si mai rau: somaj generalizat!
  • -2 (2 voturi)    
   Imobiliare (Miercuri, 29 octombrie 2008, 13:50)

   Ratatouille [anonim] i-a raspuns lui 75-80%!!!!

   Vorbiti prostii cu totii. In primul rand un dezvoltator serios (ca cel de fata) intampina costuri de constructie de cca. 750-800 euro / mp construit la care se adauga costul terenului si alte cheltuieli aferente. Acuma, de unde ati vrea sa scada preturile atata timp cat pe el il costa de il rupe sa construiasca? Si mai calculati si costul proiectului din care scadeti costul total al investitiei si o sa vedeti cat de mic va fi profitul la final. A nu se confunda un dezvoltator cu 1 mic afacerist care cumpara 6 apt. pt a le revinde.
   De zvonuri suntem buni....
   • +2 (2 voturi)    
    DEZVOLTATORI SERIOSI?!? (Miercuri, 29 octombrie 2008, 15:03)

    cu 75-80% imprumut la banca? [anonim] i-a raspuns lui Ratatouille

    cum sa scada din moment ce trebuie sa-i achiti si dobanda pe care o are la banca, pt 75-80% total ( adica ii vei plati terenul dublu si constructia dublu- ca deh, dobanda e mare, nu?)
    Au venit fara un ban s-au imprumutat sa cumpere teren si vor sa faca afaceri!?
    Eu am scris ca va da faliment, din cauza asta.
   • 0 (0 voturi)    
    Supravietuieste cine poate; cine nu, da faliment (Miercuri, 29 octombrie 2008, 15:20)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui Ratatouille

    Ma LAAASi cu 750-800 euro mp?
    Pai daca ai cumparat pe varf de bula la terenuri, pe varf de bula la materiale la constructii, pe varf de bula la salarii, NORMAL, normal mai draga ca nu poti.
    Dar stai calm, pot altii care o sa cumpere cand o sa fie panica: la terenuri care se vor ieftini cu 90%; la materiale de constructii -- peste 60%, de forta de munca nu mai vorbesc.

    Stiu, baga oameni in chirie daca nu cumpara nimeni, nu?
    :D
    • 0 (0 voturi)    
     700 euro / mp (Miercuri, 29 octombrie 2008, 19:27)

     dan [anonim] i-a raspuns lui Anonim

     Ratatouille a spus de 750-800 euro cost pe mp construit.
     Stii tu cat cere o firma de constructii? minim 600 euro pe mp construit. Adauga la asta costul terenului, al proiectarii, dar nu uita ca pretul de 600 euro este pe mp construit adica pe tot ce construieste, inclusiv pe spatiile comune, (scari de exemplu) si vei vedea ca ai sansa sa-l depasesti daca terenul e mai aproape de centru
 • 0 (0 voturi)    
  alejandro (Miercuri, 29 octombrie 2008, 16:28)

  anonim [anonim]

  despre imobiliare se discuta mult in momentul asta si se va mai discuta ...
  ceea ce vreau sa remarc eu este abilitatea lui nenea alejandro asta...
  Foarte bun vanzator...asta este genul de om care ti-ar vinde si o piatra seaca...
 • 0 (0 voturi)    
  minciuni... (Miercuri, 29 octombrie 2008, 17:13)

  luputehno [anonim]

  sugestia mea este sa le vindeti expertilor imobiliari care sugereaza ca preturile vor creste inca.....apropo va ofer 500 euro pe mp.suficient.oricum acesta va fi pretul cerut de executorii bancari ce vor executa silit pe toti toparlanii imobiliari ..
 • 0 (0 voturi)    
  adios tepe mari (Miercuri, 29 octombrie 2008, 17:27)

  vim [anonim]

  Ha ha... ce gluma buna... tot mai spera sa gaseasca fraieri care sai imbogateasca. Preturile sunt mult umflate artificial si multi au facut tona de bani pe prostia romanilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Living Space (Miercuri, 29 octombrie 2008, 17:47)

  Erasmus [anonim]

  Cumparatorul Roman se maturizeaza incepe sa miroase zona ZONA asta este mai important decat metrii patrati cubici etc....Living Space..zona viabila de trait in care primaria baga bani in canalizari, spatii verzi magazine si restaurante dragute cu acces la mijloace de transport...Preturile in ro pe metru patrat al apartamentelor sunt de departe super impushcate ''over priced". De exemplu comparati cu Olanda: www.funda.nl
 • 0 (0 voturi)    
  pe ce planeta traieste acest specimen...solano (Vineri, 31 octombrie 2008, 7:47)

  z [anonim]

  saracu Solano, cineva sa-l ia la palme sa-l trezeasca la realitate. De cite ori a fost intrebat daca a vindut ceva? Intrun sfirsit a zis 4 apartamente (vindute de colegi) wake up solano, piata imobiliara este in scadere....
 • 0 (0 voturi)    
  Directorul care nu stie cat s-a vandut... (Sâmbătă, 1 noiembrie 2008, 19:21)

  Sergiu [anonim]

  CITEZ "Colegii mei de la vanzari sunt in vacanta, asa ca nu prea stiu. Cred ca am vandut 4 apartamente in ultimele doua saptamani, cred ca e o cifra buna" !!!

  Sa analizam un pic:
  - Colegii de la vanzari sunt in vacanta, normal, la volumul de afaceri actual si-au luat fortat concediu
  - ...nu prea stiu , cred ca am vandut..- corect, orice director respectabil nu este interesat in vanzari, mai ales ca totul merge bine, economia duduie, nu are credite la banca, ce conteaza cate apartamente s-au "dat" - tare
  - 4 apartamente in 2 saptamani este o cifra buna?!? Poate daca vinzi cotetze in camp pe post de apartamente de lux, da' spaniolul are blocuri in "centru", zona cu vad. in ritmul asta dupa 6 luni, da faliment sigur, ceea ce le si doresc, daca au venit aici sa faca profit 100-200%.

  S
 • 0 (0 voturi)    
  cumparati (Marţi, 4 noiembrie 2008, 20:01)

  Yo [anonim]

  Ascultati aici....voi asteptati sa dea faliment si pina va trezitit voi preturile vor urca. Garantat
 • 0 (0 voturi)    
  eu am cumparat! (Duminică, 16 noiembrie 2008, 19:03)

  ANA [anonim]

  eu sunt unul dintre cumparatorii din ansamblul pe care il dezvolta in orhideelor!

  modalitatile de plata sunt flexibile si finisajele ok. cat despre preturi, stati linistiti ca pe termen mediu vor creste. uitati-va la gradul de indatorare a populatiei in ro de aprox 5% pt credite ipotecare compartiv cu 50-60% media europeana. in toata europa e un lucru normal ca un cumparator de locuinta sa faca un credit, numai in romania e un lux din cauza salariilor mici si a dobanzilor exagerate!

  un apartament central in madrid te poate ajunge la jumatate de milion de euro comprativ cu 126 000 in bucuresti. loc de crestere mai e... stati sa intre fondurile europene in economia romaneasca si sa ia din nou avant imobiliarele.

  ce a adevarat ca oamenii din clasa de mijloc nu au acces la aceste apartamente. si va ma dura pana vor avea, insa la nr de ap noi exista cumparatori cu salarii mari si intreprinzatori.

  in spania chiar au calitate in executie si vor rezista.
  • 0 (0 voturi)    
   si eu am cumparat, dar nu ma bucur (Vineri, 21 noiembrie 2008, 15:01)

   monic [anonim] i-a raspuns lui ANA

   iar apartamentele din Amsterdam sunt la aceleasi preturi ca cele din Bucuresti

   Pt toti cei interesati de imobiliare cititi cel mai interesant articol gasit pe net scris de cineva care a prezit cam tot ce se intampla acum. Daca-l citeam inainte de a cumpara si eu un apartament (tot de la Hercesa) acum eram mai linistita.

   BTW cine vrea apartament Hercesa-Vivenda 2 camere cu terasa... vand :)

   http://www.rezidential.net/forum/viewtopic.php?t=114&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=5a66786182f4eec54db25c146658e3d0


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by